Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Épül a gépem ::: TROMF22

Indította gaben, 2025 február 26, 08:07

Előző téma - Következő téma

TROMF22

Természetesen idefér.[#integet2]

Ismertem a történetet úgy hallás után.
De így végig olvasva egészen életszerű.

TROMF22

OFF
Kedves Látogató!
Üdvözöllek a megújult CNC Fórum keretében nyitott gép építő oldalamon.
Lehet, hogy a témakörökbe csoportosított tartalom miatt, néhány kattintással többre lesz szükség az eléréshez, mint eddig, de remélem továbbra is rendszeres olvasóm leszel.

Köszönet illeti mindazokat, akik munkájukkal, anyagi áldozatvállalásukkal elősegítették a Fórum fennmaradását.
Örülök neki, hogy rovatom az új formátumban is megmaradt. Köszönöm.
ON

És itt a folytatás:

Az alépítmény elkészült. Gurítható, mozgatható. 
Masszív, jól terhelhető, pont úgy ahogyan vártam.
A letalpalók kérdése kicsit függőben, de egyelőre nem is hiányoznak.

Visszatérés a géphordozó zsámolyhoz.

A fordított ,,U" alakú formát alulról is lezártam. Így egy szabályos doboz alakja lett.
A belső tér (már amíg a fő hordozó lap nincs rajta) sokkal jobban szerelhető, és ezzel a lappal csatlakozik a mozgatható alépítményhez. Az illeszkedő lapok mérete egybevág.
Mintha eredetileg is modul rendszerű akart volna lenni.

De ugye ez történelmileg alakult így.

TROMF22

Beszereltem helyére a kis háromfázisú motort.  Azonnal átkötöttem DELTÁ-ba, úgyis frekvenciaváltóról lesz hajtva. Kapott pár méter tápvezetéket. Ez egyelőre megpihen a doboz belterében.

Előszedtem az 1100W DC motor, szíjfeszítő mozgatásához szükséges alkatrészeket. Szerencsére minden darabot megtaláltam, és ez a motor is a helyére került.

Következik a DC motor vezérlő / kezelő doboza és egy kis kábelezés.

TROMF22

Próbálgattam ezt a kép elrendezést (vízszintesen sorba), de nekem továbbra sem sikerül(t).

Most egy kis mellékszálon újra próbálom.

A fordított "U" alakú pódium lezárása, dobozosítása jó ötlet volt, de lett egy hátulütője: a háromfázisú motor negyedik felfogó csavarja egy olyan szűk, zsák részbe került, ahová két újjal sem tudtam benyúlni.
A mechanikus szerszámok nem segítettek.
Jött egy ácsceruza + szigszalag + az M8 anya. Teljes siker!

TBS-TEAM

Pl: A doboz aljára fúrni ~70mm szerelőnyílásokat az igen csak segítene rajtad.
József

TROMF22

Idézetet írta: TBS-TEAM Dátum 2025 május 12, 15:42Pl: A doboz aljára fúrni ~70mm szerelőnyílásokat az igen csak segítene rajtad.

Szerencsére, erre a részre a két motoron kívül más nem kerül, és elől-hátul azért nyitott maradt.
Meg aztán a "bútorasztalosságból" ennyi egyelőre elég is volt.  :D
Az egyik előző képen látható, hogy már az egész objektumot bepróbáltam a helyére.
Több fűrészpor már nem hiányzik.

TBS-TEAM

Idézetet írta: TROMF22 Dátum 2025 május 12, 15:50Szerencsére, erre a részre a két motoron kívül más nem kerül, és elől-hátul azért nyitott maradt.
Meg aztán a "bútorasztalosságból" ennyi egyelőre elég is volt.  :D
Az egyik előző képen látható, hogy már az egész objektumot bepróbáltam a helyére.
Több fűrészpor már nem hiányzik.

Pedig nem jár nagy kosszal.  :Q
20mp fúrás 2 óra takarítás.
József

TROMF22

A két motor  a helyén, lehet tovább lépni a hajtástánccal, szem előtt tartva, hogy egy kis esztergaszerűség készül.

Kellenének ékszíjtárcsák, lehetőleg a meglévő gyűjteményből.
Némileg egyszerűsíti a helyzetet, hogy mindkét motor tengely mérete d14 mm.

Az viszont nehezítés, hogy hobbi körülmények között az egyik legmacerásabb feladat a reteszhorony vésés, különösen acélba.
No, de lehet az embernek néha szerencséje is!
Került a kupacban két kis méretű ékszíjtárca, viszonylag hosszú aggyal, d14 mm furattal és reteszhoronnyal.

A DC motor max. fordulata 4000 1/min,. ez gyorsítást nem igényel, maradhat a kis átmérőjű tárcsa. Ha az alkalmas – a kis átmérőre szépen illeszkedő -  ékszíj problémás lenne, a hosszú agy részre könnyen ráapplikálható a meglévő mellé egy kicsit nagyobb átmérőjű tárcsa is.

A 3f motor  50Hz-n 1370 1/min fordulatszámú. A frekvencia váltóval csak kicsit emelnék rajta. Itt már jól jöhet egy mechanikus gyorsítás/lassítás, akár több fokozatban, lépcsős tárcsával is.
Van is rá egy alkalmas donor (egy debreceni tali-ról). Egy kis faragással ez is ráilleszthető a reteszhornyos agyra.

Most már csak egy kis túrát kell szerveznem az Avasi Garázsba (5-6 km), ahol a Ferm 500 és a BF28 lakik.

TROMF22

Ami eddig elkészült, összeraktam.

Korábban írtam róla, most csak röviden:
A DC motor és elektronikája hiánytalanul, de részekre bontva érkezett hozzám anno.
Az elektronikai rész kapott egy kis konfekcionálást, mindent beköltöztettem egy majdnem muzeális, de újszerű állapotú, bakelitből készült EVIG dobozba.
Így került a helyére. Működik, pörög-forog, irányt vált, STOP-ol, mindent, ahogyan kell.
De a hangja ... az a süvítő-visítozó hang, hát azt utálom. Azt hiszem, soha nem fogom megszokni.
Lehet, hogy a kisebb teljesítményű 3f motor lesz a menekülési út?  Majd kiderül.

Helyére kerülhet a felső hordozó lap is.

TROMF22

kgl fórumtárs  sokat foglalkozott a rétegelt lemezből készült felfogó asztala síklapúságával.

Kíváncsi voltam, ez a munkalap most, szabad állapotában milyen alakhibát hordoz.

Régebbi munkáimból tapasztaltam, hogy ezek a munkalapok hiába elég vastagok (36-40 mm),
Valamilyen merevítő keret, vagy szekrényszerű alátámasztás nélkül, terheletlenül is hajlamosak deformálódni.
Ez egyébként érthető is. A munkafelület valamilyen öntött vagy kasírozott kemény műanyag réteg, a hátlap pedig általában papír kasírozott. Ez eltérő feszültséget eredményez a felület közeli rétegekben, ami alakváltozással próbál kiegyenlítődni.

A nálam lévő, 800 mm hosszú munkalap darab fél éve áll szabadon.
Csak egy egyszerű ellenőrzést csináltam, ráfektettem egy 1,5 méteres acél vonalzót és hézag mérővel rést mértem.  A lap homorú, a legnagyobb eltérés 0.35-0,40 mm.
Tulajdonképpen ezért is tettem alá két hossz-merevítő alu profilt. Természetesen ezek sem tökéletesek, van görbeségük.

Összeszereléskor a homorúságot  kis hézagoló lemezekkel próbáltam korrigálni, de sokat nem foglalkoztam vele. Tulajdonképpen a szerencsén múlott, hogy az elsőnek kiválasztott műanyag csíkokkal a sík 0,1 –0,2 mm -ig javult.
Nagy jelentősége nincs , mert erre a síkra jobbára önhordó részegységek lesznek szerelve.

kgl

Idézetet írta: TROMF22 Dátum 2025 május 16, 13:24kgl fórumtárs  sokat foglalkozott a rétegelt lemezből készült felfogó asztala síklapúságával.

Kíváncsi voltam, ez a munkalap most, szabad állapotában milyen alakhibát hordoz.

Régebbi munkáimból tapasztaltam, hogy ezek a munkalapok hiába elég vastagok (36-40 mm),
Valamilyen merevítő keret, vagy szekrényszerű alátámasztás nélkül, terheletlenül is hajlamosak deformálódni.
Ez egyébként érthető is. A munkafelület valamilyen öntött vagy kasírozott kemény műanyag réteg, a hátlap pedig általában papír kasírozott. Ez eltérő feszültséget eredményez a felület közeli rétegekben, ami alakváltozással próbál kiegyenlítődni.

A nálam lévő, 800 mm hosszú munkalap darab fél éve áll szabadon.
Csak egy egyszerű ellenőrzést csináltam, ráfektettem egy 1,5 méteres acél vonalzót és hézag mérővel rést mértem.  A lap homorú, a legnagyobb eltérés 0.35-0,40 mm.
Tulajdonképpen ezért is tettem alá két hossz-merevítő alu profilt. Természetesen ezek sem tökéletesek, van görbeségük.

Összeszereléskor a homorúságot  kis hézagoló lemezekkel próbáltam korrigálni, de sokat nem foglalkoztam vele. Tulajdonképpen a szerencsén múlott, hogy az elsőnek kiválasztott műanyag csíkokkal a sík 0,1 –0,2 mm -ig javult.
Nagy jelentősége nincs , mert erre a síkra jobbára önhordó részegységek lesznek szerelve.

Ha sikerül a 0.1 - 0.2 mm-belül tartanod a hullámosságot az szerintem jó lesz még ha csak nem akarsz század mm pontos munkadarabot gyártani. Én egy állítható keretet készítettem rétegelt lemez lécekből amit a váz belső oldalaira szereltem fel. Minden csavarnál egy kis keskeny nútban van a csavar így a lécet lehet feljebb és lejebb is állítani. Az asztallapot műanyag bútor ékekkel kiszinteztem több helyen figyelembe véve a lehajlást is az asztallap saját súlya miatt. Amikor ez már elfogadható lett akkor felemeltem ütközésig az állító léceket és rögzítettem őket. Ami fontos, hogy a csavarok nem lehetnek süllyesztett fejűek, mert akkor csak egyszer lehet beállítani, majd benyomódik a fába és a legközelebbi állításnál ugyanoda fog állítódni. Ezért olyan csvarokat használj, ami a menetes oldalon a fej lapos.

Viberen is elérhető vagyok : 06-20-976-6330

TROMF22

Rövid válasz kgl fórumtársnak:

Szerencsére ennek a hordozólapnak nálam csak szerkezetépítő funkciója van,
munkadarabok, főleg nem cserélhetően, nem lesznek rajta.

(Azt hogyan kell csinálni, hogy abból a hozzászólásból amire válaszolok, csak egy mondatot idézzek, ne a teljes szöveget és képeket illessze be a fórummotor,
mégis konkrét válaszként jelenjen meg, ne így egy általános bejegyzésként? )

TROMF22

A kérdésemre közben rájöttem a válaszra: egyszerű, törlés. [#falbav]

TROMF22

Vissza a célkitűzéshez:

Reális minimál program egy MECANA hasonmás.

Nem olyan hosszú ez az építő oldal, gyorsan visszapörgethető nagyjából milyen komponenseket tudtam a cél érdekében a polcról levadászni.

(#157-158,  #169-191-217  hozzászólások körül)

Megfogadtam, én már semmit sem vásárolok.
Ha valamelyik elképzelésem a meglévő dolgokból nem áll össze, az ötletet el kell vetni!

Három kiválasztott elem már biztos:
1./
Első egy DANUVIA EÖK (Elemekből Összerakható Készülék) 204x192x64 bázis blokk.
Körben edzett, köszörült, felső síkon 2x 3 db. T horony, a 14mm széles illesztő hornyok köszörültek.  Fontos még, hogy körben a  négy oldalán is vannak tűrésezett 14-es méretű reteszhornyok,  plusz 5-5 db M12 menetes furat, a T hornyokhoz illeszkedő osztásban.
Ez nagyon előnyös, mert minden irányban tovább építhető.
Ha, ezt most nem használom fel, akkor soha.
2./
Egy vasöntvény, megmunkált  lap, 450x240x22 mérettel, három 12 mm-es T horonnyal 100-as osztásban. Ezen lesz a keresztszán / kéziszán / késtartó, plusz szegnyereg funkciójú valamilyen elem.
Hosszán egyelőre nem lesz. a lapra szerelt elemeket a T hornyok mentén lehet szükség szerint átpakolgatni.
Ez a lap már régen megvan, de most néztem meg alaposabban.  A három T horonyból a középső, finoman megmunkált, tűrésezett szélességű.  A két szélső csak lazán illeszkedik a T anyákhoz.  Ez így pontosan megfelel az adott célra.
3./
A harmadik elem egy mini  ,,keresztasztal", az egykori TUNGSRAM célgépgyárban készült kétkoordinátás beállító egység. Korábban már írtam róla.
Erre keresek majd valami alkalmas késtartót.

Lazán összelegózva valahogyan így néznek ki.

TROMF22

Első lépésben a két T hornyos elemet kellene összekapcsolni.

Ehhez szükség  lesz egy alkalmas méretű hasábra, amelyiknek közvetítésével vízszintesen 3 (4) db. M12, függőlegesen 4 db.  M10 csavarral összefoghatom a két alkatrészt.

Az ideális méret 30x45(50) – 200 mm lenne.

Közbelép az alapelv: Ha lehet, nem veszek alapanyagot sem.

Az egyik kosárban van egy halom ,,óriás" forrasztott lapkás kés, 30x30 és 25x40 keresztmetszetű szárakkal.
Ezek még a papám hagyatékából valók. Valószínűleg ő is alapanyagnak vette, cserélte a MÉH telepen, mert ez a méret még a kecskelábas esztergájához is túl nagy lett volna.

A 25x40 –es leszúró kés szára éppen kiadja, bár a hossza csak max. 170 mm.
Kisakkoztam rajta a furatokat, igen szűkösen, de elfértek.

Ha elrontanám, legalább az vigasztal, hogy nem új, vásárolt anyagot b...tam el.