Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Épül a gépem ::: TROMF22

Indította gaben, 2025 február 26, 08:07

Előző téma - Következő téma

TROMF22

Használ-e valaki ilyen indikátoróra állványt? Nekem van egy.
Zseniális, univerzális szerkezetnek látszik, de nekem még csak a bosszúságom volt vele.
Valahol (lehet, hogy több helyen) szivárog belőle az előfeszítést adó olaj.
Viszonylag rövid idő alatt fellazul a rögzítés és összecsuklik.
Természetesen oda a beállított pozíció.

Talán az eredeti konstrukcióban nem is olajat használtak, hanem valamilyen kevésbé folyékony, hidroplasztikus anyagot. (Régi motorosok még emlékezhetnek a kenyérbélre, mint csapszeg, vagy akármi kitoló anyagra, végszükség esetén.)
Mindenesetre ez az olajos valami nekem befuccsolt, félre is teszem.

De kellene egy célszerű kis mágnestalpas alkalmatosság, amivel a marógép asztalára helyezett gépsatut, vagy közvetlenül a munkadarabot, precízen koordinátába állíthatnám.
A gyáriak nem igazán alkalmasak. A központi tartórúd nem jó irányba néz, és sokszor útban van, ütközik valamivel.

Egy mechanikus MOM állvány részeiből és egy Mitutoyo mágnesből állítottam össze:

A mágnes és a beállítható rudazatok közé egy alkalmas alu hasábból készült egy közbetét.
Ezzel sikerült elérnem, hogy a mágnes a marógép orsóház legalkalmasabb felületére tapadjon, és a fő tartórúd (D16 mm) is a legcélszerűbb irányba nézzen, és még elcsúsztatva állítható is.

A sokféle beállítási lehetőségből gyorsan kipróbáltam néhányat.

kgl

Idézetet írta: TROMF22 Dátum 2025 június 11, 16:51Használ-e valaki ilyen indikátoróra állványt? Nekem van egy.
Zseniális, univerzális szerkezetnek látszik, de nekem még csak a bosszúságom volt vele.

Nekem is van ilyen indikátor óra állvány és nekem is használhatatlan. Az órát éppen megtartja, de egy kis rezgésre máris elállítódik a szára az állványnak. Csak 1 rögzítő csavar van rajta az meg édes kevés, ha 3 helyen tud csuklani.
Viberen is elérhető vagyok : 06-20-976-6330

TROMF22

Régen kerülgetek már egy D105 x 230 mm méretű tömör poliamid (vagy PVC?) rudat.
Többször lett volna már felhasználási célja, de kis gépeimhez túl nagy tömb, a daraboláson pedig mindig elakadt a dolog.

A kis MAKITÁBÓL átalakított  szalagfűrész gépem már sokszorosan meghálálta a befektetett munkát, arra gondoltam, hátha megbirkózik vele.
https://hobbicncforum.hu/index.php?msg=496869
A hozzá szerkesztett kis 80-as satunak ez a darab igen nagy falatnak bizonyult.
A satu így csak ,,prizmás" támaszték maradt.

A leszorítást – a láncos kulcsok mintájára - rábíztam néhány arasznyi perforált HILTI szalagra.
Bíztam benne, hogy a műanyag vágáshoz elegendő szorítóerőt ad.

A dolog sikerrel járt, a tömb immár négy kezelhető darabban várja további sorsát.

sarktibsi

Idézetet írta: TROMF22 Dátum 2025 június 21, 17:24Régen kerülgetek már egy D105 x 230 mm méretű tömör poliamid (vagy PVC?) rudat.
Többször lett volna már felhasználási célja, de kis gépeimhez túl nagy tömb, a daraboláson pedig mindig elakadt a dolog.

A kis MAKITÁBÓL átalakított  szalagfűrész gépem már sokszorosan meghálálta a befektetett munkát, arra gondoltam, hátha megbirkózik vele.
https://hobbicncforum.hu/index.php?msg=496869
A hozzá szerkesztett kis 80-as satunak ez a darab igen nagy falatnak bizonyult.
A satu így csak ,,prizmás" támaszték maradt.

A leszorítást – a láncos kulcsok mintájára - rábíztam néhány arasznyi perforált HILTI szalagra.
Bíztam benne, hogy a műanyag vágáshoz elegendő szorítóerőt ad.

A dolog sikerrel járt, a tömb immár négy kezelhető darabban várja további sorsát.

Nekem van egy faipari körfűrészem a műanyagokat azzal vágom , külön tettem félre neki egy új vídiás korongot , szerintem gyorsabban levágja mint a szalagfűrész. :)

TROMF22

Idézetet írta: sarktibsi Dátum 2025 június 22, 09:21Nekem van egy faipari körfűrészem a műanyagokat azzal vágom , külön tettem félre neki egy új vídiás korongot , szerintem gyorsabban levágja mint a szalagfűrész. :)
Egy keményfém lapkás körfűrészem félben ...
(Azért amíg ez a kis szalagos nem volt, kisebb alu profilokat már vágtam vele.)

No, meg egy D105mm műanyag rúdhoz elég nagy átmérőjű tárcsa kellene.
Esetleg több fogásban forgatva? Nem szívesen tartanám kézben.

A kis szalagos meg működött. Az idő, néhány vágásra nem tényező.

TROMF22

Idézetet írta: TROMF22 Dátum 2025 június 22, 11:04Az idő, néhány vágásra nem tényező.

A legnagyobb osztású, 10 TPI -s szalagom raktam fel.
Ezzel egészen tempósan haladt.

Vetesi75

Idézetet írta: TROMF22 Dátum 2025 június 22, 11:34Ezzel egészen tempósan haladt.
Kézi fűrészhez viszonyítva feltétlen! :) Arra kell figyelni - a fogosztástól függetlenül - , hogy a keletkező forgács elférjen az él előtti forgácstérben, különben a megnövekedett súrlódásból származó hőfejlődés miatt bekövetkezik az összehegedés jelensége, mindenféle kártékony következményével együtt. Szerencsés esetben csak ledobja a gép a megszorult lapot, mert az megcsúszik a hajtott keréken.
Amennyiben nagyon feszített a tempó, érdemes a munkadarab megfogást is ekkora erőhatás elviselésére méretezni. eljen.gif