Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Épül a gépem ::: TROMF22

Indította gaben, 2025 február 26, 08:07

Előző téma - Következő téma

TROMF22

Használ-e valaki ilyen indikátoróra állványt? Nekem van egy.
Zseniális, univerzális szerkezetnek látszik, de nekem még csak a bosszúságom volt vele.
Valahol (lehet, hogy több helyen) szivárog belőle az előfeszítést adó olaj.
Viszonylag rövid idő alatt fellazul a rögzítés és összecsuklik.
Természetesen oda a beállított pozíció.

Talán az eredeti konstrukcióban nem is olajat használtak, hanem valamilyen kevésbé folyékony, hidroplasztikus anyagot. (Régi motorosok még emlékezhetnek a kenyérbélre, mint csapszeg, vagy akármi kitoló anyagra, végszükség esetén.)
Mindenesetre ez az olajos valami nekem befuccsolt, félre is teszem.

De kellene egy célszerű kis mágnestalpas alkalmatosság, amivel a marógép asztalára helyezett gépsatut, vagy közvetlenül a munkadarabot, precízen koordinátába állíthatnám.
A gyáriak nem igazán alkalmasak. A központi tartórúd nem jó irányba néz, és sokszor útban van, ütközik valamivel.

Egy mechanikus MOM állvány részeiből és egy Mitutoyo mágnesből állítottam össze:

A mágnes és a beállítható rudazatok közé egy alkalmas alu hasábból készült egy közbetét.
Ezzel sikerült elérnem, hogy a mágnes a marógép orsóház legalkalmasabb felületére tapadjon, és a fő tartórúd (D16 mm) is a legcélszerűbb irányba nézzen, és még elcsúsztatva állítható is.

A sokféle beállítási lehetőségből gyorsan kipróbáltam néhányat.

kgl

Idézetet írta: TROMF22 Dátum 2025 június 11, 16:51Használ-e valaki ilyen indikátoróra állványt? Nekem van egy.
Zseniális, univerzális szerkezetnek látszik, de nekem még csak a bosszúságom volt vele.

Nekem is van ilyen indikátor óra állvány és nekem is használhatatlan. Az órát éppen megtartja, de egy kis rezgésre máris elállítódik a szára az állványnak. Csak 1 rögzítő csavar van rajta az meg édes kevés, ha 3 helyen tud csuklani.
Viberen is elérhető vagyok : 06-20-976-6330

TROMF22

Régen kerülgetek már egy D105 x 230 mm méretű tömör poliamid (vagy PVC?) rudat.
Többször lett volna már felhasználási célja, de kis gépeimhez túl nagy tömb, a daraboláson pedig mindig elakadt a dolog.

A kis MAKITÁBÓL átalakított  szalagfűrész gépem már sokszorosan meghálálta a befektetett munkát, arra gondoltam, hátha megbirkózik vele.
https://hobbicncforum.hu/index.php?msg=496869
A hozzá szerkesztett kis 80-as satunak ez a darab igen nagy falatnak bizonyult.
A satu így csak ,,prizmás" támaszték maradt.

A leszorítást – a láncos kulcsok mintájára - rábíztam néhány arasznyi perforált HILTI szalagra.
Bíztam benne, hogy a műanyag vágáshoz elegendő szorítóerőt ad.

A dolog sikerrel járt, a tömb immár négy kezelhető darabban várja további sorsát.

sarktibsi

Idézetet írta: TROMF22 Dátum 2025 június 21, 17:24Régen kerülgetek már egy D105 x 230 mm méretű tömör poliamid (vagy PVC?) rudat.
Többször lett volna már felhasználási célja, de kis gépeimhez túl nagy tömb, a daraboláson pedig mindig elakadt a dolog.

A kis MAKITÁBÓL átalakított  szalagfűrész gépem már sokszorosan meghálálta a befektetett munkát, arra gondoltam, hátha megbirkózik vele.
https://hobbicncforum.hu/index.php?msg=496869
A hozzá szerkesztett kis 80-as satunak ez a darab igen nagy falatnak bizonyult.
A satu így csak ,,prizmás" támaszték maradt.

A leszorítást – a láncos kulcsok mintájára - rábíztam néhány arasznyi perforált HILTI szalagra.
Bíztam benne, hogy a műanyag vágáshoz elegendő szorítóerőt ad.

A dolog sikerrel járt, a tömb immár négy kezelhető darabban várja további sorsát.

Nekem van egy faipari körfűrészem a műanyagokat azzal vágom , külön tettem félre neki egy új vídiás korongot , szerintem gyorsabban levágja mint a szalagfűrész. :)

TROMF22

Idézetet írta: sarktibsi Dátum 2025 június 22, 09:21Nekem van egy faipari körfűrészem a műanyagokat azzal vágom , külön tettem félre neki egy új vídiás korongot , szerintem gyorsabban levágja mint a szalagfűrész. :)
Egy keményfém lapkás körfűrészem félben ...
(Azért amíg ez a kis szalagos nem volt, kisebb alu profilokat már vágtam vele.)

No, meg egy D105mm műanyag rúdhoz elég nagy átmérőjű tárcsa kellene.
Esetleg több fogásban forgatva? Nem szívesen tartanám kézben.

A kis szalagos meg működött. Az idő, néhány vágásra nem tényező.

TROMF22

Idézetet írta: TROMF22 Dátum 2025 június 22, 11:04Az idő, néhány vágásra nem tényező.

A legnagyobb osztású, 10 TPI -s szalagom raktam fel.
Ezzel egészen tempósan haladt.

Vetesi75

Idézetet írta: TROMF22 Dátum 2025 június 22, 11:34Ezzel egészen tempósan haladt.
Kézi fűrészhez viszonyítva feltétlen! :) Arra kell figyelni - a fogosztástól függetlenül - , hogy a keletkező forgács elférjen az él előtti forgácstérben, különben a megnövekedett súrlódásból származó hőfejlődés miatt bekövetkezik az összehegedés jelensége, mindenféle kártékony következményével együtt. Szerencsés esetben csak ledobja a gép a megszorult lapot, mert az megcsúszik a hajtott keréken.
Amennyiben nagyon feszített a tempó, érdemes a munkadarab megfogást is ekkora erőhatás elviselésére méretezni. eljen.gif

TROMF22

Mióta kicsit többet foglalkozom a hobbival, sorra kerülnek elő befejezetlen dolgok.
Ezekről többször kiderül, de jó is lenne, ha már használható lenne.
Mert ugye örök igazság: egy hobbistának mindig hiányzik valami.

Most épp egy báb a FERM500 kisesztergára.

A géppel nem kaptam gyári bábot. Használtan vettem egykoron, nem volt vele ez a tartozék.

Valamikor, (a gép még meg sem volt) vettem a Vaterán egy acél gyűrűt, amelybe 120 fokban három menetes orsót illesztettek. 
Tulajdonképpen egy báb kezdemény volt. Úgy látszik, hogy másnak sem sikerül mindent befejezni.
Felmértem az ágy profilját és vágattam két lemez hevedert, amivel a gyűrűt rá tudtam illeszteni az esztergára. Két lépcsőt martam a gyűrű oldalába és csavarokkal ide illesztettem a két hevedert, aztán marógépen pontosítottam az ágyra illeszkedő profilt.

Ki is próbáltam, szinte nyers állapotában.

Mivel használhatónak bizonyult, megér egy kis esztétikai törődést is.
Ilyen lett.

Szerintem nagyobb átmérő tartományt átfog, mint a gyári. Kb. D12 - D112 mm-ig jó.
A trükk az, hogy az ellenanyákat a gyűrű belsejébe, vagy a külső oldalára rakom.
Így a viszonylag rövid orsók teljes hosszát kihasználhatom.

Vetesi75

Idézetet írta: TROMF22 Dátum 2025 július 06, 11:05Mióta kicsit többet foglalkozom a hobbival, sorra kerülnek elő befejezetlen dolgok.
Ezekről többször kiderül, de jó is lenne, ha már használható lenne.
Mert ugye örök igazság: egy hobbistának mindig hiányzik valami.

Hasonló projektbe fogtam. Állóbáb D40...D125 tartományhoz E1N-re. A nagyob átmérőjű, hosszabb dolgokat nem tudom feloldalazni, furatolni.

TROMF22

Idézetet írta: TROMF22 Dátum 2025 július 06, 11:05Valamikor, (a gép még meg sem volt) vettem a Vaterán egy acél gyűrűt, amelybe 120 fokban három menetes orsót illesztettek. 

Kíváncsi voltam, feltűnik-e valakinek.
A menetes orsók végein lévő bronz betétek nem egyformák

Mivel a gyűrű és az orsók sem gyári kivitelek, az egyik orsó pozíciójában van egy kis hiba. Vagy a 120 fokos osztás, vagy az irány (esetleg mindkettő) nem tökéletes.

Ezért, mégsem dobhattam ki ...

Még a heveder fészkek kimarása előtt úgy pozicionáltam az orsókat, hogy ez a félre sikerült elem kerüljön a forgácsoló erők támadásával szemben. 
Ezen a helyen az orsó végébe, a kúp helyett egy kis tányérszerű bronzbetétet tettem.
Ennek síkján az irány hiba ellenére, megtalálja helyét a munkadarab aktuális alkotója.

Ennek egyetlen hátránya, hogy korlátozza a legkisebb átmérő megtámasztását ~12 mm-re.

kgl

Idézetet írta: TROMF22 Dátum 2025 július 08, 20:39Kíváncsi voltam, feltűnik-e valakinek.

Nekem feltűnt. A gyűrű menetes furata a hibás, ennél a csavarnál nem a középpontba mutat. Jól oldottad meg a hibajavítást.
Viberen is elérhető vagyok : 06-20-976-6330

zsolt123

Idézetet írta: sarktibsi Dátum 2025 június 22, 09:21Nekem van egy faipari körfűrészem a műanyagokat azzal vágom , külön tettem félre neki egy új vídiás korongot , szerintem gyorsabban levágja mint a szalagfűrész. :)

danamid körrudat körfűrésszel, kézből? ahhoz azért merészség kell... (vagy vakmerőség? ;)
villamosmérnök, rendszergazda, hobby CNC-s

zsolt123

Idézetet írta: TROMF22 Dátum 2025 július 08, 20:39A menetes orsók végein lévő bronz betétek nem egyformák

Ha egyszer elkészül az esztergám, én is tervezem a bábkészítést. Viszont bronz betétek helyett olyan menetes szárakkal, amiknek az egyik végébe egy elforgó acélgolyó van beperselyezve (készen lehet venni az Alin, különböző méretekben).
villamosmérnök, rendszergazda, hobby CNC-s

Vetesi75

Idézetet írta: zsolt123 Dátum 2025 július 09, 02:18Ha egyszer elkészül az esztergám, én is tervezem a bábkészítést. Viszont bronz betétek helyett olyan menetes szárakkal, amiknek az egyik végébe egy elforgó acélgolyó van beperselyezve (készen lehet venni az Alin, különböző méretekben).
Az tapasztalatom szerint nagyon kényes a szennyeződésekre. A nagygolyó alatt sok kisgolyó van. Nem tudom, hogy bírja majd a nagyobb sebességet.
Én golyóscsapágyas kivitelben gondolkodtam - 22mm-es betétben kényelmesen elfér a 607-es csapágy. Rozsdás, revés darabokhoz gördülő kivitelű való. De jó, hogy fel jött ez a téma, mert így 6db betétet fogok csinálni, hogy cserélhető legyen bronz végűre is a finomabb felületű darabokhoz.

Vetesi75

Idézetet írta: zsolt123 Dátum 2025 július 09, 02:18Ha egyszer elkészül az esztergám, én is tervezem a bábkészítést. Viszont bronz betétek helyett olyan menetes szárakkal, amiknek az egyik végébe egy elforgó acélgolyó van beperselyezve (készen lehet venni az Alin, különböző méretekben).
Még fejjel lefelé sem próbáltam. Annak nem kötött a beépítési helyzete?