Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Épül a gépem ::: TROMF22

Indította gaben, 2025 február 26, 08:07

Előző téma - Következő téma

TROMF22

Idézetet írta: TROMF22 Dátum 2025 augusztus 09, 19:23Alapja egy acél U profilban futó,  D14x5 emelkedésű golyósorsóval mozgatott kocsi.
IKO TU60S29/G5 SDD típus
A kocsi elmozdulása kb. 100 mm. A két szélső véghelyzeti pozícióban van egy-egy mini görgőkaros végálláskapcsoló, sőt egy-egy induktív jeladó is.
Jól felszerelték.

A már többször használt Robsy jelgenerátornak egy kis kiegészítő áramkörrel, van olyan funkciója, hogy két véghelyzet között folyamatos alternáló mozgást ad, irányonként beállítható sebességgel.

Az IKO aktuátorral összekapcsolva ez a funkció is tesztelhető.

Rácsatlakoztattam a kis kiegészítő modult, és bekötöttem a végállásokat.
(Sose gondoltam, hogy valaha is fogok vezetékeket forrasztani 2,54 mm osztású csatlakozó tüskesorra. Meglepett a dolog, de ment.)

Remekül, terv szerint működik.
Az irányonkénti sebességet a kis NYÁk-ba illeszthető potméterekkel lehet változtatni.

Mire is lenne jó egy ilyen alternáló mozgású aktuátor?
Például egy kis horony véső vagy rovátkoló előtétnek, egy kis apró gyalugép netán fog-vésőgép (!?) főmozgásához, esetleg egy mini síkköszörű asztal mozgatáshoz.
Sok alkatrész meglenne bármelyikhez.  (Álom, álom ...)

Vetesi75

Idézetet írta: TROMF22 Dátum 2025 augusztus 09, 19:23IKO aktuátor

Hogyan lehetne egyszerűen az enkodert is kipróbálni?

https://eltra-encoder.eu/products/eltra-el63pb1000z5-28n8x3pr

Ha jól értelmezem, akkor NPN, nyitott kollektor a kimenete.

TROMF22

Idézetet írta: Vetesi75 Dátum 2025 augusztus 16, 17:09Ha jól értelmezem, akkor NPN, nyitott kollektor a kimenete.

Mint annyi mást, régen őrizgetek egy fórumos, kly - féle DRO-t.
Azzal össze lehetne kombinálni?
Végre azt is használhatnám.

Vetesi75

Idézetet írta: TROMF22 Dátum 2025 augusztus 16, 17:38Mint annyi mást, régen őrizgetek egy fórumos, kly - féle DRO-t.
Azzal össze lehetne kombinálni?
Végre azt is használhatnám.
Ha A-B quadratura jelet fogad, akkor esélyes.

TROMF22

Idézetet írta: Vetesi75 Dátum 2025 augusztus 16, 19:38Ha A-B quadratura jelet fogad, akkor esélyes.

A kapcsolás szerint igen.
Csak ennek az NPN kimeneti formátumnak van-e jelentősége?

JZoli

Idézetet írta: TROMF22 Dátum 2025 augusztus 16, 19:59A kapcsolás szerint igen.
Csak ennek az NPN kimeneti formátumnak van-e jelentősége?

Ha NPN-es a kimenete akkor testet kapcsolgat a kimenetre, ha PNP-s akkor meg pozitívot.

TROMF22

Idézetet írta: JZoli Dátum 2025 augusztus 17, 08:58Ha NPN-es a kimenete akkor testet kapcsolgat a kimenetre, ha PNP-s akkor meg pozitívot.
Köszönöm. Akkor bekötöm, ahogyan az adattálbája jelzi.

+V red/vörös, 0V bkl/fekete
A grn/zöld , B ylw/ sárga

A DRO kapcsolási rajzán is így van, A zöld, B fehér(sárga)
Csak még kell néhány apróság, kondik, ellenállások, nyomógombok stb. amire nem voltam felkészülve.

TROMF22

Mozgalmas napok vannak nálunk, megérkezett az Alpha generáció, Alvin unoka 11 éves.
A videó készítésig még nem jutottunk el, leköti a gépezés, játék és a ChatGPT

Hátrányban vagyok, én még direkben soha nem használtam az AI-t.
Ha valamilyen információt rám tuszkol, néha elolvasom.

Eszembe jutott egy kérdés, amit kb. egy éve a régi Fórumon feltettem. (elhalt)

Légcsavar alu. ötvözet

Feltettem a kérdést a ChatGPT-nek.
Milyen alumínium ötvözetből készültek a motoros repülőgépek légcsavarjai?
Ez a maradék darab lenne az:

"Gondolkodás" nélkül jött a válasz:
-----------------------
Főbb ötvözetcsoportok:
·   Duralumínium (Al–Cu–Mg ötvözetek, pl. 2000-es sorozat):
A 20. század első felében elterjedt. Ilyen például az AlCu4Mg1 (2024), amelyet sok légcsavarhoz és repülőgépszerkezethez használtak. Hőkezelt (T4, T6 állapot) formában nagy szilárdságú.
Hátránya a korrózióérzékenység, ezért gyakran eloxálták vagy védőbevonattal látták el.
·   Al–Zn–Mg–Cu ötvözetek (7000-es sorozat, pl. 7075):
A második világháború idején és utána egyre gyakrabban alkalmazták. Az AlZn5,5MgCu (7075-T6) ötvözet különösen kedvelt volt légcsavaroknál és futóműalkatrészeknél, mert kiemelkedően nagy a szilárdsága.
Ez viszont még inkább hajlamos stresszkorrózióra, ezért gondos felületvédelem kellett.
----------------------

Meglepett.

Sőt, felajánlotta, hogy bemutatja, időrendben milyen alumínium ötvözeteket használtak
repüléstechnikai célra a múlt században. Természetesen megnéztem.

kgl

Idézetet írta: TROMF22 Dátum 2025 augusztus 20, 16:14Hátrányban vagyok, én még direkben soha nem használtam az AI-t.

Én már nem is használom a Goole keresőt elég rég óta. Csak AI-t használok keresésre. Ezerszer gyorsabb és nem kell oldalakon keresztül keresgélnem a sok reklám között.
Elsősorban a Chatgpt, Gemini,Kinai Deepseek, Perplexity  amit használok, mindegyiknek van ingyenes kerete és még ezt sem tudom kimeríteni. Mivel több Ai-t használok, így nem fogy el az ingyenes keretem egy hónapban.
Viberen is elérhető vagyok : 06-20-976-6330

TROMF22

Idézetet írta: kgl Dátum 2025 augusztus 20, 19:48Mivel több Ai-t használok, így nem fogy el az ingyenes keretem egy hónapban.
Tényleg van benne ráció. Valóban sokkal hatékonyabb mint az egyszerű Google keresés.
Az utóbbi három napban négy eltérő bonyolultságú témában használtam.
Mindegyikben megelégedésemre teljesített. Talán kicsit bőbeszédű, hajlamos elkalandozni.
Ilyenkor saját szövegéből vett rövid idézettel visszakanyarítom a konkrét témához.
Csak a GPT-5 -re jelentkeztem be. Nekem sajnos gyorsan elfogyott az ingyenes keretem.
Ha lehet neki hinni, bő 24 óra múlva újra nyílik.
Vagy lehet, hogy éppen közeledik a hónap forduló, és naptári hónapok szerint méri a keretet?

kgl

Idézetet írta: TROMF22 Dátum 2025 augusztus 29, 21:45Vagy lehet, hogy éppen közeledik a hónap forduló, és naptári hónapok szerint méri a keretet?

Igen. Még a fizetős ai-k is ezzel szopatnak. Van olyan ai ami egy szót egy tokennek vesz és azért bőbeszédű, hogy hamar elfogyjon a havi tokened.

TROMF22

Idézetet írta: kgl Dátum 2025 augusztus 30, 17:40Igen. Még a fizetős ai-k is ezzel szopatnak.

Még nagyon kevés a tapasztalatom, nem tudtam kiismerni. Közben nem telt el 24 óra sem, és visszaengedett, szépen válaszolgat.  Sőt még benne vagyunk az augusztusban is.
Lehet, hogy ki sem merítettem a keretet, csak próbálkozott (többször is) a fizetős prémium felé terelgetni.

Szedlay Pál

Idézetet írta: TROMF22 Dátum 2025 augusztus 30, 17:48Még nagyon kevés a tapasztalatom, nem tudtam kiismerni. Közben nem telt el 24 óra sem, és visszaengedett, szépen válaszolgat.  Sőt még benne vagyunk az augusztusban is.
Lehet, hogy ki sem merítettem a keretet, csak próbálkozott (többször is) a fizetős prémium felé terelgetni.

Ingyenes felhasználók korlátai ChatGPT-5 esetén

Üzenetkorlát: Ingyenes fiókkal legfeljebb 10 üzenetet küldhetsz minden 5 órában a GPT‑5 modellhez. Ez után a rendszer automatikusan átvált a GPT‑5 mini változatra, amíg a korlát újra nem töltődik.
OpenAI Help Center

Extra: ,,GPT‑5 Thinking" típusú üzenetek: Mindössze egyetlen GPT‑5 Thinking üzenet engedélyezett naponta (1/day), ha jól értem a dokumentáció alapján.
OpenAI Help Center

TROMF22

Idézetet írta: Szedlay Pál Dátum 2025 augusztus 30, 19:49Ingyenes felhasználók korlátai ChatGPT-5 esetén
Üzenetkorlát: Ingyenes fiókkal legfeljebb 10 üzenetet küldhetsz minden 5 órában ...

Aha ...
Akkor ez az öt órás korlát léphetett érvénybe, ami másnapra fel is oldódott.
Be lehet ezt osztani, csak nem kell hagyni, hogy teljesen átvegye a társalgásban az irányítást.

Egyébként az üzenetváltások alatt végig az az érzésem volt, hogy nem csak a konkrét kérdésemre akar válaszolni, hanem az egész témakört be akarja mutatni, annak érintőleges összetevőivel együtt.
Ráadásul olyan formában, mintha azt feltételezné, hogy az általa frissen megszerzett tudásomról - valakiknek - pl. egy prezentáció formájában azonnal számot is kell adnom.
Tisztára Z- és Alpha- generációs megközelítés.

kgl

Idézetet írta: TROMF22 Dátum 2025 augusztus 30, 20:50Ráadásul olyan formában, mintha azt feltételezné, hogy az általa frissen megszerzett tudásomról - valakiknek - pl. egy prezentáció formájában azonnal számot is kell adnom.
Tisztára Z- és Alpha- generációs megközelítés.

A co pilot alapból ott van a win 11-en nekem, (talán az Office 365 előfizetőknek, nem tudom) az állandóan nyitva van egy ablakban az egyik monitoron. Rászoktam arra, hogy rövid válaszokat kérek például:
"Mire jó a cnc marógép nagyon röviden válaszolj."
"Precíz, automatizált fém- és faanyag megmunkálásra."
Ezzel megmondtam neki, hogyan válaszoljon.
Ha azt kérdezem tőle hogy :
"Mire jó a cnc marógép röviden válaszolj." (nagyon szó nélkül)
"Automatizált, nagy pontosságú alkatrészgyártásra fémekből, műanyagból vagy fából."
Tehát még ez is különbség a válaszban.
"
A co pilotnak is van egy pár modellje, amit használhatsz és válthatsz közöttük. (Alul a Gyors válasz szövegre kattintva lehet váltani)