Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Épül a gépem ::: TROMF22

Indította gaben, 2025 február 26, 08:07

Előző téma - Következő téma

kgl

Idézetet írta: TROMF22 Dátum 2025 május 27, 10:19Köszönöm szépen ezt az érdekes kiegészítést, és a felajánlást.

(A nejem szerint így is rengeteg kacatot hagyok "szegény" örökösökre. Nem akarom ezt vegyi anyagokkal is tetézni. Tanultam a papám esetéből.
Egy lemez öltözőszekrény volt tele ilyen-olyan festék, hígító, akkusav, akkulúg(!) permetezőszer stb. maradékokkal a hagyatékban.
Nem kevés utánajárás volt, mire megfelelő lerakót találtam, anno 2005.)

Ismerős a sztori. Nekem 74m2 a műhelyem, egy külön szobában van 3 régi szekrény tele festékekkel, oldószerekkel, ritkán használt szerszámokkal. Pár hónapja megpróbáltam egy beszáradt festékes dobozt belerakni a kukába, persze kiszúrták és nem vitték el. Már nézegettem a MOHU átvőhelyeket, de szinte sehol nem veszik át az ilyen veszélyes hulladékokat a környékünkön. Így nem tudom én sem hogy mi a fenét csináljak az ilyen szeméttel. :SL
Viberen is elérhető vagyok : 06-20-976-6330

Vetesi75

Idézetet írta: kgl Dátum 2025 május 27, 14:07Ismerős a sztori. Nekem 74m2 a műhelyem, egy külön szobában van 3 régi szekrény tele festékekkel, oldószerekkel, ritkán használt szerszámokkal. Pár hónapja megpróbáltam egy beszáradt festékes dobozt belerakni a kukába, persze kiszúrták és nem vitték el. Már nézegettem a MOHU átvőhelyeket, de szinte sehol nem veszik át az ilyen veszélyes hulladékokat a környékünkön. Így nem tudom én sem hogy mi a fenét csináljak az ilyen szeméttel. :SL
Nálunk a szomszéd városban (30Km) a lakosságit a hulladékudvar ingyen átveszi évi 5Kg/háztartás mennyiségig (gyanta, festék - festékes v. ragasztós, ill. veszélyes hulladékkal szennyezett göngyöleg kategória). Van egyéb feltétele is... Apránként fogy.

kgl

Idézetet írta: Vetesi75 Dátum 2025 május 27, 16:05Nálunk a szomszéd városban (30Km) a lakosságit a hulladékudvar ingyen átveszi évi 5Kg/háztartás mennyiségig (gyanta, festék - festékes v. ragasztós, ill. veszélyes hulladékkal szennyezett göngyöleg kategória). Van egyéb feltétele is... Apránként fogy.
Sajna én 50 km-re találtam olyan udvart, ahol átvennék, de arra nekem nagyon kiesik. 10 km-re is van egy udvar, de ott meg nem vesznek át veszélyest, sőt még régi képcsöves TV-t sem. Azt is kerülgetem már van 1-2 éve. :(

vadember

[/quote]
Idézetet írta: kgl Dátum 2025 május 27, 14:07Pár hónapja megpróbáltam egy beszáradt festékes dobozt belerakni a kukába, persze kiszúrták és nem vitték el. Már nézegettem a MOHU átvőhelyeket, de szinte sehol nem veszik át az ilyen veszélyes hulladékokat a környékünkön. Így nem tudom én sem hogy mi a fenét csináljak az ilyen szeméttel. :SL

Megoldás a problémádra:
1. A szemét közé rakod a dobozokat, úgy nem veszik észre!
2. Normális cégeknél már gyűjtik a veszélyes hulladékot és időnként leadják. Keress az ismerősök között egyet!
3. Elküldöd nekem! Beviszem a munkahelyemre, mi is szelektíven gyűjtjük.

TROMF22

Kedves fórumozók!
A veszélyes hulladék / kuka témát érintőlegesen én vetettem fel.
Ezért - miután elég sok mintapéldát és hasznos javaslatot kaptunk - jelzem, tovább léphetünk.

TROMF22

Idézetet írta: TROMF22 Dátum 2025 május 24, 10:51Egy kicsit eltérő kivitelű magasító blokk hasznos felülete 216x138,5 mm.
Ezen kényelmesen elfér a két csapágyház.. Ez is 50 mm magas.

Az eldőlt, hogy a hosszabbik magasító blokkra lesznek szerelve a csapágyházak.

Azért ez sem megy simán.
A blokk teljes hossza 280 mm, az EÖK bázis tömb 204 x 192 mm.  A kis modell mutatja, hogy a sárgával jelzett rész lelóg.

Annak idején az EÖK tömbbel együtt kaptam egy kis csomag kiegészítő tartozékot.
Ezek között volt 1 + 2 darab kis hasáb is.

Most mutatkozik meg, hogy milyen előrelátással tervezték meg az EÖK rendszert.
A kis hasábok a bázistömb oldalához (is) csatlakoztathatók, sávosan megnövelve a tömb hasznos felületét.
Ráadásul mivel az oldallapokon a T hornyok osztását megfelezve, az M12-es furatok sűrűbben, 32 mm távolságban vannak, ez tovább növeli a variációs lehetőséget.

Ezekkel a kis hasábokkal alátámasztást kaphat a magasító tömb. (A sraffozott területen).
Ha az EÖK tömb oldalára eltérő méretű hasábokat szerelek, akkor a leendő orsó tengelyét eltolhatom a szimmetriából. Még ez a lehetőség is jól jöhet.

TROMF22

Mindig jön valami kitérő ...

Most, hogy a kis BF28 marógépet várhatóan kicsit gyakrabban használom, gondoskodnom kell a szánok rendszeres kenéséről.
A kis szerszámos táskában kaptam vele egy kis olajozót.
Egy kicsi műanyag falakon, fém csövecskéből készült csőrrel.
Kis mérete ellenére nem lehet vele minden kenési ponthoz hozzáférni. Ha sikerül a csúcsával a T asztal alatt, vakon eltalálni és benyomni a golyót, akkor meg az olaj nem akar kijönni belőle.

Sajnos, vagy szerencsére gyorsan tönkre is ment, pedig UV fényt sem kapott.

Optimistább időszakomban, központi olajozást terveztem.
A szerkezet meg is van, de a felszerelés elmaradt.
Most  valami gyorsabb megoldás kell.

A gyári olajozóból a kis fém csövet felhasználom, mert a csúcsa jól van kiképezve.
Közben lett egy kis pumpás olajozóm is. Természetesen ez is csak korlátozottan használható.
Rossz vele a hozzáférés, merev a csöve, nem illeszkedik jól a kúpja.

Ezekből kell valamit gyorsan összehozni.

TROMF22

Idézetet írta: TROMF22 Dátum 2025 május 29, 17:26Ezekből kell valamit gyorsan összehozni.

FESTO d4 mm, rendszerű hajlékony csövem és hozzá való d4/R1/8", d4/M5 apró csőcsatlakozóim  vannak.
Az eredeti olajozó csőréhez forrasztottam egy kis vörösréz toldatot belső M5 menettel.
Ezzel a hajlékony csővel össze tudom csatlakoztatni.
Néhány  d4/R1/8",  csatlakozón átvágtam a menetet M8x1 -re, amivel a pumpás olajozóhoz lehet a hajlékony csövet illeszteni.

A régi csőrös, a hajlékony csővel és a  pumpás olajozóval, ígérkezik a legjobban használhatónak.

Egy másik csődarabbal összehoztam a pumpás olajozó csúcsát.

És ha valahol úgy lenne jó, összekapcsolható a pumpa merev csöve a kis csőrössel.

TROMF22

Idézetet írta: TROMF22 Dátum 2025 május 26, 08:50A zsíroldó működött, megtette a hatását, szépen letisztult.
Jöhet a furkálás (M12).

A magasító tömb tiszta, kapott még egy kis csiszolást, alapozást, és egy kis sminket.
Nem profi munka, de így marad.

Ja és ami fontosabb elkészültek az M12 menetes furatok az Y csapágyházak felfogása részére.
És ha már úgy is a munkapadon volt, készítettem egy-egy M12  furatsort a két hosszanti oldalra. 32 mm-es osztásban, mint ahogyan az EÖK blokk oldalain vannak. Jól jöhet még egy későbbi ötlet kivitelezéséhez.

Egyelőre ez az összeállítás látszik a leggyorsabban befejezhetőnek:

Az EÖK bázistömb és a csapágyház tartó blokk között magasított  T anyákat használtam.
Ezeknek a 14 mm-es illesztett szélességű része túl nyúlik az EÖK síkján és ~4 mm-t beleér a magasító blokkban kiképzett horonyba.
Így a két elem pozícióban tartásához nem volt szükség külön horonykő (illesztő betét) használatára.

Következik az ékszíjtárcsás behajtás megoldása.

TROMF22

Idézetet írta: TROMF22 Dátum 2025 június 02, 20:42Következik az ékszíjtárcsás behajtás megoldása.
Ezzel el is érkezett az az idő, amikor nem elegendő az alkatrészeket egymásra rakosgatni, és tájképszerűen nézegetni, bizonyos dolgokat pontosan ki kell szerkeszteni, meg kell rajzolni.
Szerencsére van egy kis hátterem, néhány régebben kiszerkesztett alkatrészt fel tudok használni.

Csak az egész művelet nem túl komfortos.

Dolgozós időszakomból megmaradt egy AutoCAD Mechanical 2006. Jogtiszta, legális.
Sokat, sokáig dolgoztam vele, nagyon jól testre szabtam, rengeteg gyorsan használható blokkom volt archiválva, és a saját alkatrészkönyvtára is jól használható volt.
Praktikus volt, hatékonyan dolgoztam vele, így a frissítést elhanyagoltam.

Korlátozottan hordozható licenc volt, amit néha – bár hordozás kicsit körülményes volt – kénytelen voltam kihasználni.

Aztán egyszer csak kikoptak alóla hardverek és később a szoftverek is.
Win7 (32 bit) -en sem sikerült életre kelteni.

Most egy nagyon régi PC-n, XP alatt fut.
Ezt a gépet csak ezért tartom, net nélkül használom.
Ez a Mechanical utolsó élet lehetősége.

Lassan két éve, hogy utoljára megnyitottam.
Kicsit tartottam tőle, hogy mennyit felejtettem, de viszonylag gyorsan frissültek a dolgok.
Leginkább a billentyű kombinációs/szöveges bevitel kopott meg. De alakul.

Természetesen néhány dolgot jó lenne kinyomtatni is, de nem egyszerű.
Először, (már jó régen) kipusztult a színes tintasugaras A0 plotterem.
Aztán később az A3 lézernyomtatóm is.

Nem rég vettem egy kis A4-es lézer nyomtatót.  Nagyon bevált, de csak a laptopommal, DELL M6800, Win10 64bit, hajlandó kommunikálni, lejjebb nem adja.

Nyomtatáshoz PDF-ben hozom át rajzot pendrive-on, vagy DWG rajzot nyomtatok a TrueWiev nézegetővel.
Mindig világos hátterű CAD-al dolgoztam, nekem nagyon idegen a nézegető fekete háttere.
Egy kis bénázás után ez is megoldódott.

Így kezdtem el az összeszerkesztést:

Nem 3D , de ez legalább még megy.

kgl

Idézetet írta: TROMF22 Dátum 2025 június 04, 14:23Dolgozós időszakomból megmaradt egy AutoCAD Mechanical 2006. Jogtiszta, legális.
Sokat, sokáig dolgoztam vele, nagyon jól testre szabtam, rengeteg gyorsan használható blokkom volt archiválva, és a saját alkatrészkönyvtára is jól használható volt.
Praktikus volt, hatékonyan dolgoztam vele, így a frissítést elhanyagoltam.

Korlátozottan hordozható licenc volt, amit néha – bár hordozás kicsit körülményes volt – kénytelen voltam kihasználni.

Aztán egyszer csak kikoptak alóla hardverek és később a szoftverek is.
Win7 (32 bit) -en sem sikerült életre kelteni.

Most egy nagyon régi PC-n, XP alatt fut.
Ezt a gépet csak ezért tartom, net nélkül használom.
Ez a Mechanical utolsó élet lehetősége.

Lassan két éve, hogy utoljára megnyitottam.
Kicsit tartottam tőle, hogy mennyit felejtettem, de viszonylag gyorsan frissültek a dolgok.
Leginkább a billentyű kombinációs/szöveges bevitel kopott meg. De alakul.

Természetesen néhány dolgot jó lenne kinyomtatni is, de nem egyszerű.
Először, (már jó régen) kipusztult a színes tintasugaras A0 plotterem.
Aztán később az A3 lézernyomtatóm is.

Nem rég vettem egy kis A4-es lézer nyomtatót.  Nagyon bevált, de csak a laptopommal, DELL M6800, Win10 64bit, hajlandó kommunikálni, lejjebb nem adja.

Nyomtatáshoz PDF-ben hozom át rajzot pendrive-on, vagy DWG rajzot nyomtatok a TrueWiev nézegetővel.
Mindig világos hátterű CAD-al dolgoztam, nekem nagyon idegen a nézegető fekete háttere.
Egy kis bénázás után ez is megoldódott.

Hasonlóan jártam én is. Nekem az autocad R14 verzió van meg, és win 10-en már nem lehet telepíteni. :( Próbáltam XP-t telepíteni a cnc gépre, de az meg nem tudta a Nas szerveremet elérni mert arra nem tudtam felrakni a nas programját. Így át kellett állnom win 10-re a cnc gépen, arról elérem a Nas szervert. A szobában lévő gépem win 11-es de hiába osztok meg mappát rajta, a win 10 nem látja. Így csak a Nas szerveren tudok rajzokat, fájlokat ávinni a műhelyben lévő win 10-re.

Van egy rakás DWG filem amit sok éve nem tudtam megnyitni. A trueWiev nekem nem jött be, azonnal el akarja indítani az 1 hónapos próbaidőszakot. Ezt átlépni sem lehet
Én a Fastview programot használom nézegetésre, ez is el akarja indítani a próbaidőszakot de ezt át tudom lépni ha a jobb felső sarokban az X-re kattintok, és utána behozza a régi 25 éves rajzokat. 

A0-ás tollas plotterem már nincs mert eladtam pár éve. Rengeteg színes toll és papír volt hozzá. De kb 10 éve nem használtam már mert nem kellett ilyen nagyban nyomtatni.
A fastview programot próbáld ki.

TROMF22

Idézetet írta: kgl Dátum 2025 június 04, 21:13A fastview programot próbáld ki.

Ez a TrueView 2023, szinte megjelenése óta fent van a gépemen.
Eddig nem követelőzött.
Konzultációs céllal kapott dwg rajzokat nézegettem rajta, a napi használatban lévő laptopon.
Úgy néz ki, hogy a nyomtatási probléma áthidalására is alkalmas.
Amíg nem lesz vele valami gond ennél maradok.

TROMF22

Idézetet írta: TROMF22 Dátum 2025 június 04, 14:23Így kezdtem el az összeszerkesztést:

Miután a főorsó a helyére került, és kialakult a névleges csúcsmagasság, (141,2 mm)
kíváncsi voltam, hogy a fellelt alkatrészekből hogyan adódik ki a kés magasság.

Összeszerkesztettem az ellen oldalon a

-    3T hornyos alaplapot
-    a 2D koordinátás kis Pióker-féle szánt
-    a szán és alaplap közötti egyedi közbetétet (erről majd később)
-    és egy 60x60 –as egyszerű kis négykéses késtartót.

A főorsóra előzőleg még ráillesztettem a D100 tokmányt.

A  késtartó alá egy 32 mm magasságú tömb kívánkozott, de ettől még viszonylag arányos maradt. A rajzon a kötőelemek még hiányoznak, de amire kíváncsi voltam az már leolvasható.

És mindez ~ élőben.

kgl

Idézetet írta: TROMF22 Dátum 2025 június 07, 14:19És mindez ~ élőben.

Nagyon szépen haladsz, gratulálok. Egy dolgot viszont nem értek. A tokmány alatt miért van ott az a prizma?

TROMF22

Mert az egész még csak provizor!

Az orsó végi D100 tárcsán még nincsen felesztergálva az illesztő lépcső, és nincsenek felfúrva a felfogó csavarok furatai.
Az illúzió miatt kellett valami alápóckolás. Épp ez volt kéznél. Kicsit alacsonyabb is a szükségesnél.