Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Épül a gépem ::: TROMF22

Indította gaben, 2025 február 26, 08:07

Előző téma - Következő téma

zsolt123

Idézetet írta: Vetesi75 Dátum 2025 július 09, 04:01Még fejjel lefelé sem próbáltam. Annak nem kötött a beépítési helyzete?

nem próbáltam még, de egy kísérletet megér. majd beszámolok róla.
villamosmérnök, rendszergazda, hobby CNC-s

kgl

Idézetet írta: zsolt123 Dátum 2025 július 09, 02:11danamid körrudat körfűrésszel, kézből? ahhoz azért merészség kell... (vagy vakmerőség? ;)

Lehet biztonságosan is vágni. Asztali körfűrésznél a stellernek nekiütköztetve kell vágni. Gérvágó körfűrésznél meg alapból van az asztalon egy hátsó ütköző,  annak kell nekitámasztani az anyagot. Mondjuk kézbe fogva én sem vágnék csak ezzel az említett módszerekkel.
Viberen is elérhető vagyok : 06-20-976-6330

TROMF22

Napról-napra más élethelyzetben, csapongok a hobbi tájékán is.

Az már szinte biztos, hogy igazi CNC-gépet (G-kódos mozgás-vezérlővel) már nem fogok építeni.
15-20 év lemaradással azért valami léptetős pöcögtetőt csak össze kéne hozni.
Pl. erre a lassan készülgető eszterga szerűségre egy ELS kiegészítést.
Electronic Lead Screw, ~ elektronikus nortonszekrény.

Ezt a lehetőséget érdemes már a főorsó kialakításakor figyelembe venni.
Ne kelljen a barkács munkán még utólag barkácsolni.

Van a fiókban (már miért ne lenne) egy pár z30 XL bordáskerék, és egy alkalmas hosszúságú bordásszíj.
Fórumos szerzemények.

Ezeket fogom az enkoder meghajtására felhasználni.
A régi rajzhoz képest, itt már becsempésztem az egyik XL bordás kereket.

kgl

Idézetet írta: TROMF22 Dátum 2025 július 26, 15:24Napról-napra más élethelyzetben, csapongok a hobbi tájékán is.

Az már szinte biztos, hogy igazi CNC-gépet (G-kódos mozgás-vezérlővel) már nem fogok építeni.

Ez elszomorít. Ha én is meg tudtam építeni akkor te is meg tudnád. Bízzál magadban. Én is tök tudatlan voltam CNC terén, de bíztam először is magamban, és abban is hogy majd segítséget is kapok ha nagyon megakadok. Nagyon jó tanácsokat kaptam itt amiért nagyon hálás is vagyok. Első és legfontosabb lépés az, hogy győzd meg magad arról, hogy képes vagy rá. Már csak az önbizalmad visszaszerzése érdekében is. Én drukkolok neked.  [#taps]

TROMF22

Idézetet írta: kgl Dátum 2025 július 26, 20:11Ez elszomorít. Ha én is meg tudtam építeni akkor te is meg tudnád. 

Köszönöm a biztatást!
Felmértem a realitásokat, nincs hiányérzetem, hogy egy bizonyos szint már nem megy.
Valahol írtad, ~68 körül jársz, érzed a korlátokat.
Nos, nálam ez 77+. Majdnem +tíz év. Az bizony nyomot hagy.

Elmolyolok az apró dolgaimmal. Mivel három helyen szétszórva vannak az anyagok, gépek, szerszámok, sokszor a logisztikán is múlik, hogy éppen mit kezdek el, vagy próbálok befejezni.

Amit itt a rovatomban irkálok, inkább csak olyan műszaki bulvár.
Talán kerül benne néha valamilyen ötlet, ami másnak is érdekes lehet.

Neked pedig még sok energiát kívánok a célegyenesben!

kgl

Idézetet írta: TROMF22 Dátum 2025 július 26, 21:28Köszönöm a biztatást!
Felmértem a realitásokat, nincs hiányérzetem, hogy egy bizonyos szint már nem megy.
Valahol írtad, ~68 körül jársz, érzed a korlátokat.
Nos, nálam ez 77+. Majdnem +tíz év. Az bizony nyomot hagy.

Elmolyolok az apró dolgaimmal. Mivel három helyen szétszórva vannak az anyagok, gépek, szerszámok, sokszor a logisztikán is múlik, hogy éppen mit kezdek el, vagy próbálok befejezni.

Amit itt a rovatomban irkálok, inkább csak olyan műszaki bulvár.
Talán kerül benne néha valamilyen ötlet, ami másnak is érdekes lehet.

Neked pedig még sok energiát kívánok a célegyenesben!

Köszönöm. Megértem ha ilyen nehézségekkel kell megkűzdened, de ne add fel. A kor nem lényeges annyira amíg fel tudsz kellni az ágyból. Addig aktívnak és lelkesnek kell maradni, különben az ember hajlamos feladni mindent, az pedig egyenes út a meredek lejtőn a föld alá. Ezért kell aktívnak maradni. Nem az a legfontosabb, hogy holnapra működjön a géped, nekem is 18 hónap kellett hozzá hogy végre működjön.
Persze még van mit finomítani rajta, pld most érkezett meg a fixen rögzíthető probe érintkező ami még nincs bekötve sem és a kézikerék sem működik még. De ezek már apróságok. Rengeteg pénzt öltem már bele, sokat kellett spórolnom hozzá, hogy megvalósítsam a célom. De ez nem számít, nem fontos, a cél a fontos. Ha elértem egy célt, máris tűzöm ki a következőt, mert nem szabad abbahagyni, cél nélkül nincs értelme a föld felett maradni. Ez kicsit nyersen hangzik, de én így gondolom. Bocsi ha megbántottalak vele. Az új célom pedig az, hogy tudjak is marni vele, ehhez 68 éves fejjel kezdtem el tanulni a Javascriptben programozni, (soha nem programoztam még javaban vagy javascriptben) és már a második programomat írom benne, pedig több mint 20 éve egyáltalán nem programoztam. Most egy olyan programon dolgozom, ami sok marógéppel rendelkezőnek könnyíti majd meg a munkáját. Már kész van ez a program, de még tesztelem.

TROMF22

Idézetet írta: kgl Dátum 2025 július 27, 20:21Addig aktívnak és lelkesnek kell maradni, különben az ember hajlamos feladni mindent, az pedig egyenes út a meredek lejtőn a föld alá. Ezért kell aktívnak maradni.
... Bocsi ha megbántottalak vele. ...

Teljesen egyet értek veled, és egyáltalán nem bántottál meg.
Feladásról szó sincs, csak az aktivitásom, teljesítő képességem hullámzó.
Ehhez igazítom a céljaimat.

Látom és értékelem, hogy mennyire összetett és sokoldalú jártasságot igényel egy komplett CNC gép építése és a gyakorlati, eredményes használata.
Vannak rokon-szakmai ismereteim, és vannak területek, ahol óriásiak a hiányosságaim.
Úgy értékeltem, hogy ezek pótlása nagyon sok energiát igényelne, és amennyi energiát még valameddig mozgósítani tudok, az más területen talán jobban hasznosulna.

A Fórum nagy segítség. Talán erre támaszkodva össze is jönne valami.
Ha mégsem, csak a félkész dolgaimat szaporítja.
Ha győzelem, akkor ott a következő kérdés: Mit is csináljak vele? Hol, és mire használjam, úgy, hogy senkit ne zavarjak.

Más stratégiát választottam.
Figyelem az új dolgokat, de bármilyen csábító is valamilyen újdonság csak akkor vágok bele, ha szakmailag nem teljesen idegen, van mihez kapcsolnom, tovább építenem.
Gyakorlatilag pedig (lehetőleg kizárólag) a meglévő dolgaim hasznosuljanak.
Közben előbukkannak kisebb léptékű félkész munkák, amelyeket apránként befejezek, és azonnal használatba is veszem.

Azt hiszem ezt a témát jól körüljártuk.

/A léptetős próbálkozásommal kapcsolatos kis szösszenet előkészületben ... Talán holnap./

TROMF22

Idézetet írta: TROMF22 Dátum 2025 július 26, 15:2415-20 év lemaradással azért valami léptetős pöcögtetőt csak össze kéne hozni.

Ez ugye nulláról indulást feltételez, mondjuk valami ,,deszka modellel".

Ezt akár szó szerint is lehet érteni, mert a kiindulási alap egy hamisítatlan, retro, A2-es iskolai rajztábla lesz.
Fogy. Ár: 26.90.- Ft. 1968.

Összeszedem a fellelhető és alkalmasnak tűnő tápjaimat és elrendezem a táblán.
Energia ellátásra lesz rajta egy 6-os, kapcsolós elosztó. Ebbe mennek a dugvillák és dugasztápok.
A tábla négy sarkára gumilábak kerülnek. Ha az alkatrészek rögzítéskor valamelyik facsavar kibújik a másik oldalon (ilyen biztosan lesz), ne karcolja össze az asztalt.

Egyelőre két meghajtóm van:

Ezek a meglévő legnagyobb léptető motorjaimhoz is elegendő áramot adnak.

A DM 542T-hez egy MW S360-36, 36V DC. 10A táp lesz.

A LiCHVAN MC 860H táplálása körül van egy kis ellentmondás.

A .pdf leírás, és a hirdetési oldalak AC/DC táplálási lehetőséget írnak.
Konkrétan: 18-80 (70) V AC, vagy 24V –tól 90V DC feszültséget.
Az én meghajtómon viszont csak a 18-80V  szöveg és az AC – AC  csatlakozó jelölés van
felmatricázva. GND vagy +/-  nincs.  Nem kockáztatom meg a DC táplálást.

Van egy kis tisztességesen elkészített, retro 100VA-s trafóm. Ez a nálunk lévő 240V hálózati feszültségen 24V helyett 28V -ot ad le. Egyelőre ezt fogom az MC 860H –hoz használni.

Kicsit felöltöztettem a deszkát, és első körben kb. ezek az elemek lesznek rajta:

kgl

Idézetet írta: TROMF22 Dátum 2025 július 28, 09:52Ez ugye nulláról indulást feltételez, mondjuk valami ,,deszka modellel".

Ezt akár szó szerint is lehet érteni, mert a kiindulási alap egy hamisítatlan, retro, A2-es iskolai rajztábla lesz.

Energia ellátásra lesz rajta egy 6-os, kapcsolós elosztó. Ebbe mennek a dugvillák és dugasztápok.
A tábla négy sarkára gumilábak kerülnek. Ha az alkatrészek rögzítéskor valamelyik facsavar kibújik a másik oldalon (ilyen biztosan lesz), ne karcolja össze az asztalt.

A DM 542T-hez egy MW S360-36, 36V DC. 10A táp lesz.

Az én meghajtómon viszont csak a 18-80V  szöveg és az AC – AC  csatlakozó jelölés van

Van egy kis tisztességesen elkészített, retro 100VA-s trafóm. Ez a nálunk lévő 240V hálózati feszültségen 24V helyett 28V -ot ad le. Egyelőre ezt fogom az MC 860H –hoz használni.

Nekem DM552 meghajtóm van. Annál az felső kisebb csatlakozón kellett +24V-ot adnom neki. A Signal ENA- és ENA+ ponton

A tiednek is ugyanígy van a doksiban : Doksi

TROMF22

Én is ezt a doksit néztem.
Szerintem az ENA bemenet nem kapcsolódik a tápfesz témához.

A doksiban három ide vonatkozó info van:

Az én meghajtóm pontosan olyan mint a doksi fotója. És az ugyanúgy nem passzol a szöveggel, táblázattal.

rokonok

Szia szedd szét és nézd meg a táp bemenetnél van-e graezhíd, ha van akkor egyenáramról működik.

TROMF22

Idézetet írta: rokonok Dátum 2025 július 28, 15:44Szia szedd szét és nézd meg a táp bemenetnél van-e graezhíd, ha van akkor egyenáramról működik.
Ez nyilvánvaló, és akkor talán kiderülne a helyes polaritás is. (vagy nem?)
De vadi új, ezért nem akarom megbontani.

Továbbá, elvagyok az AC táplálással is. Csak nem értem miért nem lehetett helyesen feliratozni.

Próbának ez a kis trafó jó lesz.
Ha, ki akarom használni a meghajtó képességeit, van hozzá egy nagyobb, 320 VA-es trafóm is.
Ez 220V -> 60V ; 72V. A nálunk lévő 240V esetén 64V és 77V, terheletlenül.
Mintha pont ehhez a meghajtóhoz készült volna.
Hátránya, hogy dög nehéz, és kell neki valami rendes dobozolás.

Viszont DC táplálásra semmilyen tápom nincs ezen a feszültség szinten, úgyhogy ez épp jól jön.

rokonok

Idézetet írta: TROMF22 Dátum 2025 július 28, 16:33Ez nyilvánvaló, és akkor talán kiderülne a helyes polaritás is. (vagy nem?)
De vadi új, ezért nem akarom megbontani.

Továbbá, elvagyok az AC táplálással is. Csak nem értem miért nem lehetett helyesen feliratozni.

Próbának ez a kis trafó jó lesz.
Ha, ki akarom használni a meghajtó képességeit, van hozzá egy nagyobb, 320 VA-es trafóm is.
Ez 220V -> 60V ; 72V. A nálunk lévő 240V esetén 64V és 77V, terheletlenül.
Mintha pont ehhez a meghajtóhoz készült volna.
Hátránya, hogy dög nehéz, és kell neki valami rendes dobozolás.

Viszont DC táplálásra semmilyen tápom nincs ezen a feszültség szinten, úgyhogy ez épp jól jön.

Új nem új én szétszedném a biztonság kedvéért.

TBS-TEAM

Idézetet írta: rokonok Dátum 2025 július 28, 20:07Új nem új én szétszedném a biztonság kedvéért.

Minek kellene szétszedni?
Váltóról táplálható akkor van benne graetz híd.
József

Robsy1

Mivel kísérleti léptetős pöcögtetőt építesz, a 36V DC tápegységet nyugodtan használhatod mindkét meghajtóhoz kezdetben. Azt a 60/72V böhöm nagy trafót ne használjad most még, sokat kockáztatsz vele.
Ne félj a DC 36V- rákötéséről, hiszen belül a vezérlőd ls a váltakozó feszültségből egyenirányítás után pufferkondis szűréssel DC feszültséggel működik, ahogyan írják is a leírásban a DC táplálási lehetőséget.
Ha bármiben segíteni tudok még, nyugodtan hívjál majd telefonon is akár.

Idézetet írta: TROMF22 Dátum 2025 július 28, 09:52Ez ugye nulláról indulást feltételez, mondjuk valami ,,deszka modellel".

A DM 542T-hez egy MW S360-36, 36V DC. 10A táp lesz.

Kicsit felöltöztettem a deszkát, és első körben kb. ezek az elemek lesznek rajta: