Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Épül a gépem ::: TROMF22

Indította gaben, 2025 február 26, 08:07

Előző téma - Következő téma

TROMF22

(Ez kicsit sem építés, de személyes dolog, és itt nem süllyed el a vegyes témákban.)

Felszámolom gépészeti tervező irodám dokumentáció tárának maradékát.

Több tízezer oldal, minőségi nyomdatechnikával készült katalógus, termékismertető, alkalmazási, tervezési útmutató vár kidobásra.
Neves, esetenként ma már nem létező ,,nyugati" cégek anyagai, zömmel az Internet előtti időkből.

Gépelemek, hajtástechnika, hidraulika, pneumatika, tömítések, elektronikai alkatrészek, speciális technológiák és eszközei stb. témakörökben.
Régi MSZ szabványok nyomtatott lapjai hasonló tárgykörben.

A Fórum egy elég változatos szakmai összetételű társaság.
Szeretném megszondázni létezik-e még az ilyen jellegű archív anyagok iránt bármilyen érdeklődés.

Díjmentesen adnám át örökbefogadásra annak, aki elviszi.
(Lelőhely Miskolc.)
Hamarosan szakkönyvek is sorra kerülhetnek.

Értelemszerűen nem szeretnék a postázással foglalkozni.
Konkrét témakört érintő érdeklődésre ,,csoportképet", fotót küldhetek, listát, tartalmi kivonatot nem készítek, arra nincs energiám.
E-mail elérhetőségem az adatlapon.

TROMF22

Van egy vadi új, borotva éles, három élű, HSS süllyesztő szerszámom: D16 x 20 mm.
Zapfensenker BILZ A160201. Befogóm nincs hozzá.
A szára ~d12,7 mm kezdeti átmérőről enyhén kúposan csökken ~ 20 mm hosszan, + lapolt menesztő.
Ez egy un. Biltzkegel.
Állítólag ez csak egy üzleti fogás, mert valójában egy szabványos 1:20 -as rövid kúp.

Használt-e, készített-e már valaki ilyen befogót?
Az AI-t már kifaggattam, gyakorlati tapasztalat érdekelne, tényleg 1:20 -e.

Érdemes-e egy szabvány dörzsárat keresni hozzá, amit egyébként a rövid kúp-hossz miatt úgy is fel kell áldozni?

Vetesi75

Idézetet írta: TROMF22 Dátum 2025 szeptember 20, 20:10Van egy vadi új, borotva éles, három élű, HSS süllyesztő szerszámom: D16 x 20 mm.
Zapfensenker BILZ A160201. Befogóm nincs hozzá.
A szára ~d12,7 mm kezdeti átmérőről enyhén kúposan csökken ~ 20 mm hosszan, + lapolt menesztő.
Ez egy un. Biltzkegel.
Állítólag ez csak egy üzleti fogás, mert valójában egy szabványos 1:20 -as rövid kúp.

Használt-e, készített-e már valaki ilyen befogót?
Az AI-t már kifaggattam, gyakorlati tapasztalat érdekelne, tényleg 1:20 -e.

Érdemes-e egy szabvány dörzsárat keresni hozzá, amit egyébként a rövid kúp-hossz miatt úgy is fel kell áldozni?
Még nem használtam ilyet, de a befogója elég bonyolult.
https://www.youtube.com/watch?v=viuLYj9JIsw&t=93s

TROMF22

Idézetet írta: Vetesi75 Dátum 2025 szeptember 21, 02:31Még nem használtam ilyet, de a befogója elég bonyolult.
Igen. Ezt a videót még nem láttam, de a katalógus lap is bemutatta, hogy egy eléggé összetett, több elemből álló rendszer a befogója.
-Üreges négyszöggel megoldja a menesztést.
-Egy kereszt nyíláson keresztül biztosítja a szerszám kiemelést. (kétféle módon is.)
-És egy kiegészítő betéttel a szerszám behúzást is mechanizálja.

Én csak egy egyszerű, "egyszer" használatos befogóra gondoltam, mert csak ez az egy darabom van és semmi valószínűsége, hogy lenne még cserélgetni való utánpótlás.

Most néztem: a szerszám listaára nettó 80.- EUR körüli +ÁFA, +száll. akármi.
Használati értékének töredékét sem kapnám érte, megpróbálom hasznosítani.

Végső esetben marad a méricskékés, próba illesztés ...

Vetesi75

Idézetet írta: TROMF22 Dátum 2025 szeptember 21, 07:33Igen. Ezt a videót még nem láttam, de a katalógus lap is bemutatta, hogy egy eléggé összetett, több elemből álló rendszer a befogója.
-Üreges négyszöggel megoldja a menesztést.
-Egy kereszt nyíláson keresztül biztosítja a szerszám kiemelést. (kétféle módon is.)
-És egy kiegészítő betéttel a szerszám behúzást is mechanizálja.

Én csak egy egyszerű, "egyszer" használatos befogóra gondoltam, mert csak ez az egy darabom van és semmi valószínűsége, hogy lenne még cserélgetni való utánpótlás.

Most néztem: a szerszám listaára nettó 80.- EUR körüli +ÁFA, +száll. akármi.
Használati értékének töredékét sem kapnám érte, megpróbálom hasznosítani.

Végső esetben marad a méricskékés, próba illesztés ...
Mérni kellene, leginkább a kúposságát. Kb. Morse1 vastagabbik vége, ami B12-nek felelne meg, de az nem 1:20, hanem ~1:20,047. Bármi lehet - szerintem vigyáznak rá, hogy csak a saját cuccukkal legyen kompatibilis.
Dörzsárat biztosan nem áldoznék be rá. A hengeresítés irányába lépnék, hogy patronban megfogható legyen. ER befogóban elférne a vezetőcsap rögzítése is.
Ha van kéznél egy MK1 hüvely, festéssel hamar kiderül, hogy van-e köze a morsekúphoz. Ha o.k., akár egy toldott menesztőlapos résszel már használatra kész.

vadember

Egyetlen egy darab szerszám miatt, valóban több órán át akarsz küzdeni egy befogó elkészítésével?
Ráadásul még kúpsüllyesztőt is venned kéne.
Értem én hogy hobby, de biztosan nem tudsz hasznosabb elfoglaltságot találni?

TROMF22

Idézetet írta: Vetesi75 Dátum 2025 szeptember 21, 11:51Mérni kellene, MK1? , de az nem 1:20, hanem ~1:20,047.
A hengeresítés irányába lépnék, hogy patronban megfogható legyen.
Ha van kéznél egy MK1 hüvely, festéssel hamar kiderül, hogy van-e köze a morsekúphoz
- Sorra kerül a mérés is.
- Hengeresítés lesz. A D16 jó az ER25 és a QZ patronjaimhoz is.
- Van kéznél MK1 hüvely. A szabványos darab csak az első 6-8 mm-t fogadja be a szárból. Sajnos már ott is érzékelhető, hogy billeg.

TROMF22

Idézetet írta: vadember Dátum 2025 szeptember 21, 14:57... de biztosan nem tudsz hasznosabb elfoglaltságot találni?
Nagyon jó, realista meglátás! wave.gif
Nincs a sor elején ...
De ez egy precíz, igényesen elkészített, mondhatnám prémium darab.
Előkerült a fiók mélyéről, és megindult az agyam.

TBS-TEAM

Idézetet írta: TROMF22 Dátum 2025 szeptember 21, 15:33De ez egy precíz, igényesen elkészített, mondhatnám prémium darab.
Előkerült a fiók mélyéről, és megindult az agyam.

Tedd vissza a fiókba és majd az örökösök minden mással együtt jó igényesen ki..szák a kukába. :rohog
József

TROMF22

Idézetet írta: TBS-TEAM Dátum 2025 szeptember 21, 15:48... mással együtt jó igényesen ki..szák a kukába.
Sok dolguk lesz! Előre dörzsölöm a tenyerem. :Q

kgl

Idézetet írta: TBS-TEAM Dátum 2025 szeptember 21, 15:48Tedd vissza a fiókba és majd az örökösök minden mással együtt jó igényesen ki..szák a kukába. :rohog

Ugyan ez lesz nálam is. Az örököseim nem nagyon tudják, hogy mi micsoda, mire lehet használni. Lehet, hogy pár géptől nekem is meg kellene szabadulnom. Csak olyan jó érzés, hogy van. :)

Viberen is elérhető vagyok : 06-20-976-6330