Épül a gépem ::: TROMF22

Indította gaben, 2025 február 26, 08:07

Előző téma - Következő téma

837pzgjm7

Ahh ... Miközben írok, nem érek rá olvasni.

[#906@ANTAL GÁBOR]  tudom, hogy egy triacnak sok paramétere számít.
Különösen egy meglévő áramkörbe illesztendőnek.

Nem hagytam annyiban a dolgot: mire jó a mobiltelefon / makro mód.

ST BTB 12.600
- a két nulla a végén biztos.
- a 600 után két betű karakter van
- az első betű duplán görbült, B vagy C közül csal B lehet
- az utolsó betű két függőleges szárral csak W lehet.

ST BTB 12.600 BW

Legalább 90% biztonsággal. Ha nagyon szétcincálnám a kiemeléskor, ez már jó támpont lehet.

837pzgjm7

[#906@ANTAL GÁBOR] -tól ---

Köszönöm szépen mindenkinek, szépen halad az okulásom![#wave]

837pzgjm7

IdézA hűtőfül és azon láb közt amihez a vastagabb fólia megy bizonyára zárlatot fogsz mérni.

-Itten kérem szakadás van!

Idéza NyÁK oldalon a két láb közt 100 Ohm körüli (50-200 Ohm)  értéket mérsz

Ez pedig 56 Ohm.

(mindkettő több méréssel)

???

3ztiz2p39

Akkor meglehet más bajság van abban az elektronikában. :(

De ha nem kell postaköltséget fizetni akkor egy pár száz forintot megér a csere, a triac-ok is tudnak csuda dolgokat produkálni.

837pzgjm7

Rámértem még egyszer.
A hűtőfül felé mindkét szélső láb szakadást mutat.
Ha lesz türelmem megpróbálom épségben kioperálni.
Hátha csupasz lábakkal jobban meg lehet vizsgálni.
(Újabb tanulni való.)

A pótlás pedig - postával vagy anélkül - a legkisebb probléma.

3ztiz2p39

No még egy dolog...
Ugye nem lehet, hogy buherálták a kapcsolót?

Mert ugye ezek általában úgy működnek hogy eleinte a triakon megy át az áram aztán teljes behúzáskor a kapcsoló átbillen és kishöntöli a triac-ot.

De ugye ez megint csak vaktába lövöldözés...

837pzgjm7

A kapcsoló érintetlennek látszik.
Szépen behúzható a ravasz a teljes úthosszon.
A tolópotmétert mozgató kis forgatógomb folyamatosan állítja a csúszkát, és a beállított helyen ütköztet is.

Az viszont, hogy a potméterrel tényleg megvan-e a belsejében a kapcsolat, és elektromosan történik-e jelváltozás, a zárt kivitel és a beöntött helyzete miatt kideríthetetlen.

Úgy készült ez, ha baj van, három vezetéksaru le és modul csere.

837pzgjm7

METABO PB (E)  501 végjáték.

Mivel a triak cserével is csak 50% az esélye az eredményes javításnak, letettem róla.

Összeraktam a gépet a próbaüzemek tapasztalata alapján elektronikai panel nélkül.
(A panelt és a kapcsolót nem dobom ki. Jóformán csak esztétikai sérülésnek tekinthető nyomokat hagytam rajta. Egy vitrinbe szánt gyűjtői állapotra gyorsan visszaállítható. [#nevetes1])

Egy állványba rakva, gyakorlati próbának vetettem alá, a kicsi kínai előtéttel.

D22 mm HSS koronafúróval 10 mm vastag laposacélba fúrtam.
II. fogaskerék fokozattal, a PWM poti. legalacsonyabb értékéről indulva.

Bizony esett a fordulat rendesen.
A potméteren a min. és a max. állás közepéig fel kellett tekerni, hogy elfogadható vágósebesség adódjon.
Ezt már tartotta. Komótosan, kíméletesen elkészült a furat, nem füstölt el semmi.

Helyhez kötött, asztali/állványos üzemmódban használható lesz.

Van két mechanikai fokozata, kisebb terhelésekre közvetlen 230V-ról is elmegy.

Persze jó lenne, ha az előtét elektronika is produkálna egy kicsit jobb nyomatéktartást.
De hát ez a kínaiak között is a legolcsóbb, belépő szint. Éppen ez volt a fiókban.
Lehet, hogy egy komolyabb példányt megérdemelne.

vg8t6er64

"Lehet, hogy egy komolyabb példányt megérdemelne."

Tudok Neked ebben segíteni. Egyszer ha Bp.-en jársz, hozd el a fúrógépedet, és ingyenesen megnézzük egy univerzális motorhoz kifejlesztett Robsy IGBT fordulatszám hajtással a működését. Három fő üzemmódban lehet működtetni a motorodat ezzel.
1. Sima hajtás, nincs semmilyen érzékelő visszacsatolás. Ilyenkor a motorra jellmező M-n jelleggörbe miatt alacsony fordulatszámokon terhelés hatására erősen leesik a fordulatszám.
2. IR visszacsatolás alkalmazása, ami már próbálja a motort nyomaték terheléskor állandó fordulaton tartani rászabályzással.
3. Tachodinamóval vagy optikai encoderrel mint motorra szerelt jeladóval egészen elfogadható minőségű sebesség "szervóhajtásként" is lehet használni ezeket az univerzális motorokat, amikor kisebb (pl. 0.5 1/s) fordulatszámon is stabil lesz a motor szögsebessége. Természetesen mivel ezek az univerzális motorok nem szervomotor kategóriák, ez a hajtás eredő dinamikai képességeiben is jelentkezni fog.

Egyébként a tirisztiros és triakos fázishasításos motorhajtás technika felett eljárt az idő. Az 50/100 Hz-es beavatkozási frekvencia túl kicsi, ami adott esetben hangos, lüktető működési tartományokat jelent, és erős hálózati tranziens zajforrás is ez a régi technika, ami zavarhatja a többi elektromos eszközt.

Aztán van egy olyan lehetőség is, amikor az univerzális motor armatúrát és az állórész tekercselést külön választjuk, és így egy külső gerjesztésű DC kefés motorrá alakítjuk. Ezzel a motorral már "csodákat" lehet művelni, hiszen adott esetben DC szervo motorhoz közelítő jellegűvé varázsoltuk így át. A független külső gerjesztássel sokféle Kv motor karakterisztika beállítható lesz.

837pzgjm7

Szervusz Tibor!

Köszönöm a lehetőséget.
Bizonyára olvastad az előzményeket is. Ebből talán kiderül, nem biztos, hogy további energiát fordítanék a téma folytatásába.

Egyébként a harmadik változat tetszene a legjobban.

Kezdetben abban reménykedtem, ha panel kuka lesz, valami hasonló megoldás minőségi helyettesítést eredményezne.
Bíztam benne, - úgy ahogy elég sok Metabo gépben található – ebben is lesz a kommutátor és a végcsapágy között egy mágnes gyűrű, amit a panelon lévő hall érzékel.
Ilyen van a két első fotón.
Sajnos az én gépemben ezen a helyen csak egy enyhén kúpos távtartó acél tárcsa van.

Talán ezt is lehetne valahogyan jeladóvá fabrikálni, de azt hiszem, meghaladja a képességemet.

vg8t6er64

Az biztos, hogy egy fordulatszám szenzoros érzékelőre felépített szabályzás lenne a legjobb megoldás. Azonban egy 2. verzió, egy pár század Ohm-os figyelő áramfigyelő ellenállással megoldott IR rászabályzás is sokat tud javítani a fordulatszám tartásban, és ehhez nem kell semmi utólagos jeladó kialakítás.

Vagy ha semmilyen visszacsatolás nincs, majd a szemed, füled lesz az, és csökkented a kézi előtolást, ha le akar állni terheléskor. Ez a legolcsóbb megoldás, és ahogy írtad és fotóztad így is lehet vele dolgozni.

837pzgjm7

METABO PB (E)  501 legyen még egy kis pozitív a végére:

Látva az  ,, elektronika ,,  oldalon kibontakozott parázs vitát, most értékelem csak igazán az én gépem irányváltó megoldását:
IdézTetszik a Metabo kefehíd átfordításos forgásirány váltás megoldása, kevés gyártó alkalmazza/alkalmazta.
[#1068@PSoft]

Ez szerencsére a fordulatszám változtatóval kombinált ki/be kapcsolótól és az elektronikai paneltől függetlenül megbízhatóan teszi a dolgát.

Menetfúráshoz nagyon hasznos lesz.

t5jvxzhgc

Hogyan van megoldva ennél a Metabo-nál a forgás közbeni irányváltás "blokkolása"?
De tovább megyek...
Valahogy biztos az is megoldott hogy pld. "félig átfordított" kefehídnál ne tudd indítani a gépet.

837pzgjm7

Idézforgás közbeni irányváltás "blokkolása"?
???

Nem vetemedtem arra , hogy ezt élesben kipróbáljam.

Egy biztos, a keféket hordozó fekete gyűrű a szögelfordulás két szélső értékénél határozottan bepattan. Valami kis pöcök / rugó precízen helyén tartja.

A fehér vezetékhez csatlakozó kis L alakú sárgaréz lemez hosszabb szára benyúlik a kefetartó gyűrű alá.
Ezt a részt nem szedtem szét de ott is lehet bent valamilyen kis rugalmas ellendarab, mert amikor a helyére toltam érzékelhetően bepattant.
Valószínű, hogy az L alakú részhez csak olyan pozícióban kapcsolódik a gyűrűben lévő ellendarab, amikor az már pozícióban van.
A közbenső szögtartományban pedig -szakadás - forgás kikapcs.

837pzgjm7

az már pozícióban van => helyesebben, amikor a gyűrű már a kívánt forgásiránynak megfelelő, végső szöghelyzetben van, ütközik.