Épül a gépem ::: TROMF22

Indította gaben, 2025 február 26, 08:07

Előző téma - Következő téma

837pzgjm7

Hoppá, lehet hogy máris tévedésben vagyok.
A képek alapján én apa/anya párost feltételeztem, de azt hiszem ez csak egy darab más nézetből.

837pzgjm7

Ehhez még meg kell találni az ellen darabot:

t5jvxzhgc

Úgy van!
Ő a papa, két nézetben.

837pzgjm7

Köszi.
Ilyen DSUB jellegű mini csatlakozóim vannak is.
Csak nagyon "sűrűk" és picik. Valami emberibb léptékűt keresek, ami a kábelek méretéhez is jobban illeszkedik.

3ztiz2p39

Pedig a normál 9, 15 és 25 pólusu DSUB csatlakozók verhetetlenül a legolcsóbbak a kategóriában és rendkívül tartósak, 3A-t elbírnak érintkezőnként
A forrasztásuk szerintem még kezelhető még ha 2 szemüveg is kell. A kábel rögzítéséhez is van elég hely a házban.

Cserébe a fészkek elkészítéséhez nem elég egy fúrógép, no és nem divatosak.

837pzgjm7

Elnézést a késői reagálásért, de mint a témában járatlannak szükségem volt még néhány körre, hogy eligazodjak kicsit a csatalakozók világában.

Természetesen az IDC rendszer a jó és korrekt megoldás. Köszönöm az ajánlást.

(Azért ahogy látom, a csatlakozók világa is tud pénznyelővé válni.)

837pzgjm7

Igazad van. Csak ez a merev lapos kábel nem illeszkedik a DSUB csatik nyakához. A szerelhetők közül eddig csak hengeres kábelhez valót láttam.

Azért közben sikerült néhány dolgot helyére raknom:

IdézBődületes, mennyiféle ilyen kütyü van.
Valóban túlzónak látszik a kínálat, de van benne rendszer.
Aki ezzel részletesebben foglalkozik, bizonyára igyekszik szűkíteni a kört és a számára legalkalmasabb mellett elköteleződni (JST Dupont, JST XH ..., Autóipari, IDC, DSUB ....)

·   A korrekt kivitelezés érdekében, 0,5 mm2  és az alatt (20-24 AWG) a krimpelési technika aligha kerülhető meg.

IdézDe igazság szerint, még tisztességesen az ereket sem tudom szétfejteni.
Gyakorlással és nagy figyelemmel a szétfejtés is megoldható, úgy, hogy minden ér szigetelése ép marad. Ebben már haladok.
Aztán jöhet érvéghüvely és csavaros kötés.

·   És marad a klasszikus forrasztás:
Jó páka, megfelelő csúcs, segédanyagok, jó szem, biztos kéz, gyakorlás.
No ebből a ,,, jó szem, biztos kéz" már fogytán, de segédeszközökkel javul a helyzet. Ebben is egyetértünk.

837pzgjm7

DSUB

Mi minden lapul a fiókok mélyén elfeledve ...

Ezeket a csatlakozókat ugyan fémházasnak mondták, de valójában csak dekoratívan szinterezett műanyag.

Viszont szerelhető.

Az eredeti kábel bevezetésnél berakok egy kis záró korongot, a szélesebb szabad felületen pedig készítek egy fogadónyitást  - szorítólemezzel - a laposkábelnek.
Szerintem ezt kulturált módon meg tudom csinálni, akár egy kis gépi munka (marógép) rásegítéssel is.

Az utolsó képen a szétfejtés gyakorlópálya.

gsz03b27r

A HQ-Elektronika van raktáron a szalagkábel/Dsub csatlakozó
dugó/ajzat is
15polusu párszáz.-Ft/db. nem kell forrasztani, egy sima laposfogóval is szerelhető vagy satuba fogva, persze van célszerszám is hozzá ~6000.-Ft.

837pzgjm7

Ilyen még nem volt a kezemben.

Akkor ez az a változat, ahol az egész szalagkábel sávot át kell fűzni a legelső résen, aztán hátsó áthidaló léccel a blokkot össze kell nyomni és egy tüskesor benyomódva adja a kontaktust az egyes erekkel.

Már csak az a kérdés, hogy ennek is van tokozata, vagy inkább csak készüléken belül használatos.

t5jvxzhgc

Jahhh...
Könnyű annak, akinek van svájci bicskája! [#kacsint]

837pzgjm7

Ide a bökőt, hogy amikor utólag megnéztem a fórumos képet, azonnal beugrott, hogy ez valakinek biztosan feltűnik.

Ez bizony svájci, és eredeti!
Fiatal mérnökként, 1981-ben, először jutottam ki egy hétre nyugatra.
Szolgálati útlevél, TECHNOIMPEX szervezés, gépbeszerzés előkészítése, öt NSZK és svájci céghez jutottunk el.
Az egyik svájci cég egy öt fős családi vállalkozás volt.
Tőlük kaptam repi ajándékként.
Megkopott, patinás lett, de amíg élek és mozgok használom.

837pzgjm7

Mivel továbbra is keresem, kicsit körültekintőbben összeállítva legyen itt:

Megvan-e valakinek még ez a nagy FESTO katalógus?

Kék színű, kemény plasztik borítás, négy óriási krómozott kapocs, cserélhető lapok.
Kb. 1980-tól volt aktuális.

Sajnos egy gyenge pillanatomban túladtam rajta, és egy kifutott termék az újabbakban már nem szerepel.

Egy-két oldalt szeretnék belőle kifotóztatni.

837pzgjm7

Ha már elkészült ...

A fotó szerinti nyomógombnak  hatszög anyája van, a laptáv kicsit egzotikus, Lt.25 mm.

A nehezítést itt az adta, hogy a nyomógombot egy 60x40 mm-es zártszelvény végébe kellett szerelni, úgy, hogy a vezeték bekötésnek előre el kellett készülnie, mert utólag nem volt hozzáférhető.
Hátoldali szerelőablak nem jöhetett szóba, mert a zártszelvény már a helyszínen állt bebetonozva.
Örültem, hogy a D22 furat egy koronafúróval viszonylag könnyen elkészült.
(Lent a fotókon egy demo darab szerepel.)

Itt is egy spéci kulcs lett a megoldás.
A donor egy rég elfeledett gyermekkerékpár lapos lemezkulcsa volt.
A kisebb kulcsnyílást bővítettem fel ,,C" formájú Lt.25, sűrű csillagra.
A C nyílással lehetett kikerülni a bekötött vezetékeket a kulcs ráhelyezésekor.
A szárából is ki kellett harapni két oldalt egy kicsit, hogy elegendő szögelfordulás adódjon.

Az elkészítés nem egy-két perc volt, de bőven megérte a ráfordítást.
A nyomógomb szerelés  a terepen pillanatok alatt kész volt.

7snm9r7t

Nagyon ötletes! A darázs derék' azért még kellett a 30 fokhoz!
Jó ötletet adtál, előkeresem a régi-régi bicikli kulcsokat!
A mai fiatalok kivágatják lézerrel, de mi hozott anyagból dolgozunk![#eljen]