Épül a gépem ::: TROMF22

Indította gaben, 2025 február 26, 08:07

Előző téma - Következő téma

837pzgjm7

A harmadik nehézsúlyú, tétel egy közepes méretű EÖK alap-elem.
204x192x65 mérettel, a felső síkon 2 x 3 - 14 mm-es T horonnyal.
Az oldallapon körben is illesztő hornyok, menetes furat sorok.

Minden működő felülete (a horony oldalak is) edzett,  köszörült.
Van hozzá valamennyi kiegészítő elem, és minőségi, illesztett T anya, kisebb horony hasábok.
Mint annyi más ez is Fórumos szerzemény.
Most legalább elővettem.

Reálisan tekintve ez nem lesz egy hobbi kisesztega része.

Viszont jó állapotban van, tartozékaival jól használható mérési, beállítási műveletekhez.

Ha jól emlékszem, pár éve [#66@svejk]  jóvoltából forgalomba került itt, két ennél jóval nagyobb EÖK  báziselem is.

Gyűjtögető énem sokáig berzenkedett, hogy legalább egyiket nem szereztem meg.
Most inkább örülök neki, hogy nem egy ennél jóval nagyobb darabot kell kerülgetni, rakosgatni, cipekedni. [#wave]

837pzgjm7

Kellene valami szánszerkezet ...

Szokásom szerint, kicsit messzebbről kezdem.

- sztahanovista –

Az idősebbeknek ismerős a kifejezés, a fiatalabbaknak, ott a net.
A mozgalom egyik ismert képviselője Pióker Ignác az Egyesült Izzóban tevékenykedett.
Munkatársával, Móréh Mihállyal együtt volt egy bejegyzett szabadalmuk, egyetemes szerszámgépekre (gyalu, eszterga) szerelhető hidraulikus másoló berendezés.

A kívánt profilról készítettek egy merev acéllemez sablont.
Ennek vonalát letapogatta egy elektromechanikus érzékelő, Ezeket a jeleket felerősítette egy elektrohidraulikus átalakító, majd némi mechanikai áttétellel megforgatták a szerszámgép szánjait mozgató menetes orsókat.
Mai szemlélettel, leginkább egy elektrohidraulikus léptetőmotoros hajtásnak mondanám.

A berendezés része volt egy 3D-ben beállítható könnyű kis szánszerkezet, amivel a tapintófejet lehetett a sablonhoz pozicionálni.
Masszívan el voltak készítve, igénybevételük alig volt, így messze túlélték a másoló szerkezetet, néha még az alapgépet is.
Még néhány éve is láttam felbukkanni egy-egy példányt a Vaterán.

És minő meglepetés ...
Kb. 1980-as évek közepétől tartogatok egyet, ilyen kósza, kiseszerga építő gondolatokkal.

Kb. így nézne ki a T hornyos alaplapon.

v5762p5b

Ez nagyon cuki szerkezet .Stabil ,pici de merev.

0g8wwjugu

de jól néz ki ez a kis szán :)

837pzgjm7

Kellene valami szánszerkezet ...(2)

Mit is tud ez a kis szán?

Mind a két koordináta szánjai egy-egy 180 x 72 alapterületű hasábból vannak kiképezve, anyaguk öntöttvas. mm.
Testmagasság a talptól a felső síkig 81 mm.

A csúszó vezeték 60° -os fecskefarok profil.
A két szánrész 90°-ban mereven kapcsolódik egymáshoz, nincs közöttük szögbeállításra alkalmas forgótányér.
Tr.14x2 menetes orsókkal mozgatható, az elmozdulás mindkét tengelyen 95 mm.
A kézi kerekek mellett függetlenül is elforgatható skálagyűrű van 0,1 mm számozott osztásvonalakkal, a két vonal között 0,05-ot jelző vonalka.
Az osztások vonal távolsága ~8 mm, így valamennyire a tizeden belüli értékek is érzékelhetők.
Külön trapézanya nincs, a menet az öntöttvas testbe van fúrva.
A prizmás vezeték hézag állítása egy kis betétlappal és oldalcsavarokkal lehetséges.
Az orsó mozgatásakor kb. 0,1-0.2 mm irányváltási holtjáték érzékelhető.

Ami nem túl biztató:
- A folyamatosan kapcsolatban lévő prizmafelületek hossza csak 85 mm, miközben átlagos merőleges távolságuk 50 mm. Lehetnének jobb arányok, de az a lökethossz kárára lett volna. Fontosabb volt a nagyobb beállítási tartomány.
- A fecskefarok felületek marással készültek, nem túl finomak, a szerszámnyomok láthatók.
(Az biztos, hogy én nem fogom felhántolni.)

Mindent összevetve azt gondolom, hogy léteznek ennél sokkal primitívebb szánszerkezettel kibocsátott gyári ceruzahegyezők is.

A késszán szögbeállítását pedig a belépő kategóriás kis gépeken még a nagy cégek is elhagyták néha.
(EMCO UNIMAT 1970 körvezetékekkel, vagy később az Unimat 3)
Sőt ennek hiányában előfordult, hogy az orsóház volt szögben elfordítható.

Mindenesetre arra gondoltam, - hogy ne érjen nagy meglepetés – teszek egy próbát.

Szerelek rá egy kis késtartót, 8x8-as gyorsacél késhez, és az egészet felszerelem provizórikusan a FERM 500 ágyára, közel a tokmányhoz.
Beállítom a késmagasságot amilyen pontosan csak tudom, és teszek egy forgácsolási próbát.

De valószínűleg ez már csak januárban lesz. (1 sz. hobbi telephely)

vyvk7xm7

"Tr.14x2 menetes orsókkal mozgatható"

Biztos, hogy az trapézmenet?

837pzgjm7

Kis sorozat, majdhogynem egyedi gyártás, mért ne lehetne.
Az Izzóban sok érdekes dologra képesek voltak.

Az biztos, hogy nem éles menet, a lapos meg már akkor sem volt favorizált.

vyvk7xm7

A trapézmenet előnye, hogy kottyanás-mentesíthető. Ha az anya nem szorítható kivitelű, akkor ez az előny elvész.
Mert ,,a menet az öntöttvas testbe van fúrva" azért nem gondolom szoríthatónak, de tévedhetek is.

837pzgjm7

Igen ez igaz.
Az anya nem szorítható, és sajnos nem is cserélhető.
De mentségére szolgáljon a gyártóknak, hogy nem eszterga üzemmódra tervezték.
Egy 3D-s pozicionálónak, amit a legritkább esetben tekertek végig a teljes mozgástartományon, sőt lehet, hogy az egészhez több műszakon át hozzá sem nyúltak, kopás szempontjából biztosan megfelelt.

A szán kottyanása irány váltáskor most is alig van pár tized.
Ez a holtjáték meg könnyen kivehető.

837pzgjm7

Ha már szóba került a trapézmenetes orsó ...

Kíváncsi lettem, anno 1970-80 körül milyen pontossággal készítettek el ilyen kis trapézmenetes orsót.
Egy 50 mm mérési tartományú indikátor órát használtam.
Húsz orsó fordulatra eső, 40 mm névleges szánelmozdulást ellenőriztem.
Mindkét orsónál az elején és a végén is bemértem egy 40 mm-es szakaszt.

Az alap (kereszt) szánnál a tényleges elmozdulás 20 orsófordulatra 39,97 mm volt, (-0,03 mm), az orsó elején és a végén is.
A –0,03 differencia már az első fordulatoknál megjelent, a továbbiakban nem halmozódott, végig stabilan 2 mm volt az emelkedés egy fordulatra.

A felső  (kézi) szán kicsit más volt.
Az első 10 fordulatig úgy viselkedett, mint az előző orsó, -0.03 mm lemaradás.
Majd a következő 10 fordulat alatt ezt ledolgozta és végül 40,01 mm –en állt meg.

Összességében olyan 0,01 – 0,03 ingadozásra lehet számítani orsó fordulatonként, siet vagy késik, de vannak szakaszok, ahol egészen pontos.

Végül is nem CNC-nek készül.

3ztiz2p39

[#eljen]
A tökéletesen felhelyezett óra is belevihet ennyi hibát.

3ztiz2p39

837pzgjm7

Igaz, nem lézerrel irányítottam, de igyekeztem mindent mozgás iránnyal párhuzamosan, merőlegesen tartani.
Az óra fülét M6 csavar + egy jó erős mágnes tartotta, a szán pedig M8-M10 csavarokkal volt lefogva.
Az órán gömb tapintó ...

Az ingadozás engem is meglepett. Hiba esetén halmozódást vártam az úthossz végére.
Néhányszor megismételtem a mérést, de nem volt érdemi eltérés közöttük.

Dehát ez nem egy "doktori" ...[#wink]

7snm9r7t

Az óra szerintem a saját lötyögése után már mérvadó, de a mechanikából is ki kell venni a kottyot ellenerő alkalmazásával, terhelés felállása után már azonosak az értékek, ha még keletkeznének igazi terhelések azok lennének csak mérvadóak!