Épül a gépem ::: TROMF22

Indította gaben, 2025 február 26, 08:07

Előző téma - Következő téma

837pzgjm7

Akkor kicsit komolyabban...

Mit is építsek? És főleg miért?

Sok tényezőt mérlegelve és kizárva legszívesebben egy
mini CNC huzalszikrát építenék.
A mini alatt X=Y=Z=100 mm munkateret értek.
Folyamatosan figyelem a szikrácsos topikot hátha felbukkan egy úttörő.
A külföldi oldalakon nézegettem Diy EDM masinákat.
Ezek általában nagyobbak. Nekem egy picike is elég lenne.
Rengeteg tanulnivalóm van a témában de erre szívesen áldoznék energiát.
Azt is elmondom miért ez lenne a célom.
Hobby körülmények között hagyományos gépeken is szinte mindent el lehet készíteni. Szakmai tudás, felszereltség, tapasztalat, türelem, kitartás birtokában hihetetlen, hogy mire képesek pl. a modellezők.
Vannak viszont olyan tárgyak, alkatrészek - különösen bizonyos alapanyagok esetén - amelyek szinte kizárólag huzalszikra technikával hozhatók létre.

Ha már sok munkát rááldoznék, valami mással nehezen helyettesíthető lenne a cél.

Irreális elgondolás? Hol vannak a buktatók?

Mielőtt nagyon beleélném magam:
- működhet egy ilyen masina közvetlen lakókörnyezet mellett?
  (pl. a sorházi lakás felső szintjén, amit eddig irodának használtam)
- elektromos zavarok (tekintettel a szomszédságra)
- tűzveszélyesség (alapvetően nem éghető folyadékban gondolkodom)
- szagok
- zajhatás
- ???
Szóval vannak kételyeim, de tetszene a dolog.

vyvk7xm7

837pzgjm7

Szóval, hogy egyértelmű legyen, nem úgy általában szikraforgácsolás, hanem kifejezetten huzalszikra (DIY Wire EDM) érdekelne. CNC formájában.

3ztiz2p39

A huzalszikra ioncserélt vízzel működik nem tűzveszélyes, nincs még hidraulika olaj sem, szinte semmi szaga ha a víz/iszap nem buggyan meg.
Csendes, a zavarszűrés is biztosan megoldható.

Amatőr körülmények közt tuti megvalósítható, de az biztos, hogy a vágási sebesség és/vagy minőség tekintetében nem fogod a gyáriakat megközelíteni, de a sebesség ugye nem szempont hobbiban.

A generátoron kívül van pár specko mechanikai alkatrész mint a huzalvezető kerámiák/keményfémek illetve pár korracél csapágy, kottyanásmentes orsók, illetve az asztalmozgatáshoz csak szervo kellene.

Szerintem olyan pici munkaterületűt nem érdemes csinálni legalább duplázd meg.

Az üzemeltetésében az energián kívül még a huzalköltséggel és a szűrőcserékkel kell számolni.

Anno én is ilyen gépet akartam építeni, így kerültem ide a fórumra.

837pzgjm7

És mi volt az oka, hogy mégsem indultál el ebbe az irányba?

3ztiz2p39

[#nemtudom]Azt már nem igazán tudom... leragadtam a hobby marógép mellett, vagy talán mert közben bejáratos lettem olyan helyre ahol van huzalszikra, így már nem volt érdekes.

78f0c82z

Hoppá ez igen figyelemre méltó, akkor bele is kérdeznék:
"Vannak viszont olyan tárgyak, alkatrészek - különösen bizonyos alapanyagok esetén - amelyek szinte kizárólag huzalszikra technikával hozhatók létre." ezt egy kicsit bővebben kifejtenéd?? : anyagok ??

3ztiz2p39

A szikraforgácsolás lényege, hogy már a készre, nagyon keményre edzett anyagot lehet nagyon pontosan megmunkálni nem kell féli az utólagos hőkezelés okozta vetemedéstől, repedésektől.
A fröccsöntő, kivágó szerszámoknak szinte mindnek köze van a szikraforgácsoláshoz.

Vagy akár a porkohászati fémes anyagok is vághatók vele amit csak a gyémánt vinne.

De persze van amikor egyedi lemezszerű akár réz alkatrészeket vágnak vele, itt ugye a kis, kb. 0,2 mm átmérőjű "szerszám" az előny.

837pzgjm7

Alakos gyorsacél, keményfém. Edzett szerszámacél alkatrész amin még valamit tovább kell munkálni...

78f0c82z

Köszönöm a válaszodat,akkor a saválló nem akadály. Következő kérdésem: Pontosság , egy hobby huzalszikrától mekkora pontosságra lehetne számítani legjobb esetben ??

837pzgjm7

Szia Svejk!
Rád lehet számítani!
" A generátoron kívül van pár specko mechanikai alkatrész...."

No ennek egy kicsit jobban utánanéztem.
Egy szépen kivitelezett projekt ismertetőjéből idézek:

"     -Precíziós laprugó XY pozícionáló mechanizmus a felső huzalvezetőben a Z tengely ortogonalitásához az XY síkhoz (ügyelve arra, hogy a vezetékvezetők pontosan fel legyenek vonva).
    -Ipari gyémánt drótvezetők
    -Egyedi rozsdamentes acél huzalvezető tartók, amelyek ipari OTS öblítő fúvókákat használnak
    -Állítható C-ARC, hogy kinyissa a berendezést, és a lehető legrövidebb legyen a vezeték vágó része.
    -Nagyon merev TIG hegesztett rozsdamentes acél egyedi keret.
    -Villamosan elszigetelt 6 DOF munkatábla-tartó, amely nem rendelkezik a felületen lévő anyaggal a rögzített szóval, amely mozoghat. Csak kerámiákat és fémeket használnak
    -A C-ív elektromosan lebegő és eloxált az elektrokémiai korrózió minimalizálása érdekében.
    -Teljes kerámia cirkóniumcsapágyak minden vezetékvezető keréken (a szigetelés és a víz kompatibilitásához)
    -Gyorstisztító rendszer a gyors kézi újracsatlakozáshoz szünet után.
    -Támogatja a nagy 12 KG 160mm átmérőjű huzalokat.
    -Egyéni hosszú élettartamú szénkefe elektróda az áram átadására vezetékre.
    -Hosszú X és Y stroke, 200 mm-nél nagyobb.
    -A munkadarab magassága 100 mm-ig.
    -Fejlett IGBT alapú ív tápellátás, állítható folyamatparaméterekkel, frekvenciával, áramerősséggel és duty-ciklussal.
    -Ív vezérlő elektronika és tápfeszültség száloptikával elválasztva.
    -Elektromosan elkülönített Vgap mérés, amely független a folyamatparaméterek halmazától.
    -A drótfeszültség levágása a hálózatról történik.
    -Huzalfeszítés zárt hurkú vezérléssel leolvasással.
    -Huzal áteresztés zárt hurok vezérlés kijelzéssel.
    -Huzal "kilométer" mérő, az elhasznált vezeték nyomon követéséhez.
    -Az elhasznált vezeték újratekercselése az egyszerű ártalmatlanítás vagy az újrafelhasználás érdekében.
    -Vízszűrő rendszer, amely ipari szabványos EDM szűrőt használ.
    -Vízdúziós szűrő.
    -Elkülönített víztartályok piszkos és tiszta vízhez.
    -Vízvezetőképesség mérése "

(A fordítás gépi, itt-ott kicsit suta, de meglepően jól használható)

Következtetés:
   -Ez egyáltalán nem a kis költségvetésű program kategória.
   -A meglévő dolgok hasznosíthatósága csak nyomokban érvényesül.
   -Nagyon szerteágazó tudást igénylő terület, összehasonlíthatatlanul kevesebb magyar nyelvű háttér információval, mint ami az egyéb CNC gépek építésével kapcsolatban elérhető.

Hogyan is szoktad mondani? Nem hamm bekaplak. [#confused]

3ztiz2p39

Mivel forgácsolóerők nincsenek ezért első ránézésre nem kíván robosztus mechanikát, de mégis...

Alap a köszörült síkok, derékszögek.
Ne legyenek rezonanciák az orsók, szánok kottyanásmentesek legyenek.
Ezzel megcélozható lenne az 1-2 század, de még ott van maga a szikraforgácsolás.
Vastag anyagoknál itt is belép a kúpolás, ha közben változik az anyagkeresztmetszet változtatni kell a generátorbeállítást, stb.
Egy gyári gépen 50-60 gyári paraméter közül lehet választani különféle anyagokhoz, felületi minőségtől függően, ezenfelül még ezeket is lehet finomítani.
Eleve van durva vágás és besimítási lehetőség, több fokozatban.

Egy gyári gép temperált műhelyben temperált vízzel, elméletileg tudja az akár 1 um pontosságot.
(a vízhőmérsékletet nem állandó, hanem a környezeti hőmérséklethez igazítják)

Amilyen műhelyekben én járok és látom az állapotokat és a gépek korát, azok állapotukat, jó ha azok tudják az 1 századot.
:(

De azért van ellenpélda is, pl. egy ismerősnél a huzalszikra egy légkondicionált fitnessteremben van. :)
(jó példa hogy tuda gép zaj, szag és piszokmentes lenni)

De egyébként itt is igaz, hogy vacak géppel is tud a jó szaki pontosan dolgozni és fordítva is.

ywathzay

Valószínűleg nem véletlenül kerül 5-6M forintba egy húsz éves huzalszikra.

3ztiz2p39

Nézd, 12 éve amikor elindult a bútorlapos "marógépem" örültem mint majom a farkának órákig képes voltam bámulni a mozgását. Rá pár hónapra amikor megcsináltuk az ablaktörlőszervot, megint csak leültem és azt mondtam:
Az annyát'!

Pár évre rá már azt mondtam, hogy nem építek gépet mert jót nem tudok, vackot meg minek?

De azért csak barkácsol, okoskodik, ezeáltal talán kicsit okosodik is az ember.

A ottani felsorolást azért nem kell halál komolyan venni, ha nem a NASA-nak akarsz dogozni, ráadásul a fele reklámszagú.

A legnagyobb bukató maga szikragenerátor mert azt nem "látod" hogy működik.
A többi szinte minden mérhető a már meglevő mérőeszközeiddel.

De gondolhatod, hogy az 50-es években sem volt még:
"-Fejlett IGBT alapú ív tápellátás, állítható folyamatparaméterekkel, frekvenciával, áramerősséggel és duty-ciklussal.
    -Ív vezérlő elektronika és tápfeszültség száloptikával elválasztva.
    -Elektromosan elkülönített Vgap mérés, amely független a folyamatparaméterek halmazától.

De voltak kísérletező kedvű mérnökök....

Olvasd el az itt már több soron belinkelt 60-as kiadású könyvet -Csuhásnál is megtalálható, nemrég lett emészthetőbb formátumba öntve- hátha mégis nekivágsz.

837pzgjm7

Svejk, Kopirnyák, köszönöm az észrevételeket.

Nyugdíjas mérnök vagyok, tisztában vagyok a korlátaimmal és a nagyságrendekkel.
Nem fogom a mikronokat hajszolni, sőt így minden tapasztalt híján, valószínű még a századokat sem.
Hobbi oldalon vagyunk.
Ha lesz belőle valami, akkor annak pontossága a lehetőségeimet és a képességemet fogja tükrözni.