Épül a gépem ::: TROMF22

Indította gaben, 2025 február 26, 08:07

Előző téma - Következő téma

837pzgjm7

Hát lehetséges.  
A padlókefélő elterjedtebb lehetett akkor mint a porszívó. (még dívott a parketta/padló vixolása)
Mindenesetre így nyitottan egyik sem volt egészséges alkalmazás. De terhelésre szépen ejtette a fordulatszámot és 1-6 mm-ig gond mélkül fúrt.

000000000

Tromf22,Sz.József:
Köszönöm szépen a tanácsaitokat,megfogadom őket és inkább nem próbálkozom a Hss maróval.Van azonban olcsó 1mm-es tömörkeményfém kétélű maróm,5mm-es dolgozó hosszal amit ilyen célra mindenféleképpen kipróbálok majd.Na szóval wd40-es hűtés-kenés mellett szerintetek van esély arra,hogy 3mm-es acéllemezből formákat tudjak kivágni?A kerületi sebesség itt azért jóval kisebb,mint egy 6-os maró esetében és mehet akár a kis méret miatt a minimális 10.000.rpm-es főorsó fordulattal,de vágósebességre nem találtam adatot ilyen kis maróhoz.Előtolást azt foganként 0.01mm-t adnék neki vagy még kevesebbet,tehát 0.01*10.000=100mm/perc.Van tapasztalatotok már ilyen kis maróval?Attól tartok,hogy mivel MDF-ből van a munkaasztalom,ezért csak facsavarral tudom lerögzíteni a lemezt és lehet hogy picit beremeg és akkor törik a maró,vagy itt nem keletkeznek akkora erők,hogy olyan irtózatosan le kellene szorítani a munkadarabot?
Tanácsaitokat megint csak megköszönném.[#circling]

000000000

Gratulálok a géphez,nem semmi 17 évesen és az akkori körülmények között összehozni egy ilyen gépet,ezek szerint te is korán kezdted a dolgokat :D.Nekem a dizájnja is jobban tetszik,mint a mai gyári gépeké.Még egyszer gratula.[#eljen]

n2g2e5sms

Sarkait szedném ki azzal a maróval, kímélve a marót. A többire valószínű van nagyobb szerszámod. Adatot a te gépedre- ki kellene ismerni- nem tudok mondani de 400-600 mm perc körül szoktam küldeni 2 es 3 élűnek, 6000 fordulat környékén. Nem szoktam különösen számolni előtolást, vannak bevált előtolás-fordulat párosok szerszámokra, ha meg valami újféle van akkor próba szerencse. A gond szerintem ennél a dolognál nálad a rezonancia lesz.

837pzgjm7

Az apró dizájn elemeket részben a kényszer szülte. A gép hátsó oszlopa példálul egy traktor sebességváltójából származó bordástengely. (MÉH-telepi)  
Az alján megmaradt bordák úgy tünek, mintha tudatosan törekedtem volna az egyenszilárdságra a tőben nagyobb keresztmetszettel.  
Pedig nem, azt sem tudtam mifán terem.
Aztán, ha megfigyeled a motortartót, a gyári fúrógépekkel szemben, egy forgózsámolyra van ültetve.
Mint már írtam, nagy kincs volt a villanymotor.
Ezért azt terveztem, hogy ha 90 fokkal elforgatom, mást is hajthatok vele.
(köszörűt, mini esztergát, mi egyebet...)

837pzgjm7

Bocs Sanyi!
Direktben richy-nek szántam a választ.
De ha már így alakult, Pest megyében valahol van egy ismerősöm, villamossági szakember, teljes név azonossággal veled.  
Esetleg rokoni kapcsolat, vagy csak véletlen?
Egyébként munkakapcsolatban voltunk a kollégával, az SW Majosháza Betonelemgyárban.

n2g2e5sms

Sajnos nem, én vagyok az utolsó férfi ebből a vérvonalból. Amúgy valószínű Heves környéki származású. Jó kis fúró lett, elfogadnák egy ilyet én is, mai gépek olyanok hogy kár a szót csépelni rá, 16 os fúróval fába simán hajlítom az egészet, azaz nem tudok meghatározni egy részt a gépen ami nem hajolna. Az asztal az oszlop és a főorsó mind mind hajlik. Ellenben van 12 kg mindennel együtt. Ha rendbe van a szerkezet fel kellene újítani és használni mert ebben még van anyag- ahogy szokták mondani.

837pzgjm7

Ahogy korábban írtam, csak a villanymotor miatt véres a torka.  
Egyébként bármelyik pillanatban használható lenne.
Persze a motor is működik, csak nem egészséges a dolog.

n2g2e5sms

Igen, én is erre gondoltam. Motorcsere és már pörög is, tudom pár "apró" alkatrész kellene de jó kis cucc ez, használd egészséggel. A rég épített tápom egy trafó miatt behalt, nem nagy a probléma de ha felújítom (két kijelző is elszállt) akkor teljesen új dobozt kap, korszerűsítve lesz egy lcd-s műszerrel (per oldal) és "korszerű" kontakta dobozt kap.

837pzgjm7

Mielőtt végképp elsüllyedne a „gépépítő” oldalam, közzé teszek egy kis adalékot.
Többször felmerült már, hogyan érdemes kezdeni pl. egy CNC eszterga építését.
Mi legyen az alap? Új gép, régi használható masina, egy géproncs, új hegesztett acélszerkezet, vagy valamilyen gépből bontott szerkezeti elem?

Nekem volt szerencsém vagy húsz évvel ezelőtt egy hatalmas szovjet/orosz vésőgép-koshoz hozzájutni. A tárgyasztala 1000 mm átmérőjű volt. Elképzelhető mekkora volt az egész monstrum.

Az alábbi képeken látható az ebből kiszerelt kos. Ezt szánom egy gépalapnak.
A lapos vezetékek közös homloklapja lenne a bázis. Ennek a síknak a kontúrja 250 x 1700 mm. Durva becslés alapján a tömege nagyobb, mint egy E1N mindenestől. A szekrényes, belsőbordás keresztmetszete igen kedvező, a merevséggel biztosan nem lesz gond.

Ezt aztán nem fogom sajnálom, megfúrni, alakítani. A jelenlegi állapotánál csak hasznosabb lehet.

© fakukac gyűjti mostanában az információkat. Ez esetleg számára is ötletadó lehet.

Több és nagyobb kép a tárhelyemen.
http://cnctar.hobbycnc.hu/TROMF22/Vesogep_KOS/IMG_4387x.jpg" border=0>
http://cnctar.hobbycnc.hu/TROMF22/Vesogep_KOS/IMG_4370x.jpg" border=0>
http://cnctar.hobbycnc.hu/TROMF22/Vesogep_KOS/IMG_4392x.jpg" border=0>
http://cnctar.hobbycnc.hu/TROMF22/Vesogep_KOS/IMG_4419x.jpg" border=0>

akcut53

Mintha beleolvastál volna a topicomba. :-)

akcut53

837pzgjm7

akcut53

Hát Kedves Feribá ha tehetném mégegyszer én is így kezdeném!

8irerv4i

[#eljen]Ezt öröm volt olvasni ![#integet2]
Rengeteg gépet törnek mostanában . A nagyobb marógépek felső támasztó gerendája , hobbiban szinte etalon sík . Ezek biztos nem kopottak , hiszen alig mozogtak .