Épül a gépem ::: TROMF22

Indította gaben, 2025 február 26, 08:07

Előző téma - Következő téma

2h0y3p4wh

[#eljen]
Talán egy fél mondattal érdemes kiegészíteni...
Mégpedig, a szerszámra megengedett (javasolt) vágósebesség figyelembe vétele...

000000000

Szia!

Köszönöm a visszajelzést,mert nem mindig veszem észre magamon,hogy kicsit "túlbuzgó" vagyok néha.Nem kioktatásnak szántam,elnézést is kérek érte,ha valakinek így tűnt vissza,hanem ahogy a többiek is írják (ezúton is köszönöm nekik a védelmet) csak segíteni akartam,mert egy egész nyáron csak azért dolgoztam,hogy kipróbálhassak rengeteg féle főorsót. TROMF22 fórumtársunk nem tudom,hogy konkrétan milyen területeken is tevékenykedett korábban,ezért próbáltam megosztani vele a kőkemény forintokon megszerzett tapasztalataimat,hogy nehogy ő is ugyanebbe a hibába essen, mint én.
A Kress marómotorra visszatérve meg ha lesz egy kis időm,ami most a fősuli mellett nem igen van,akkor megpróbálom kiszámolni,hogy mekkora erők is lépnek fel valamilyen "izmosabb" anyag marása közben és azt is,hogy a csapágyakra és a tengelyre ez milyen hatással van.A marószerszámok elég sokat bírnak,itt van példának egy videó:
http://www.youtube.com/watch?v=Y46X5WzOfuo" TARGET=_fnew>http://www.youtube.com/watch?v=Y46X5WzOfuo

xg2w6ib9x

Ricsi !
Nem fér kétség a jó szándékodhoz !
Csak így tovább, hajrá !
[#taps]

837pzgjm7

Kedves barátaim! Össze ne kapjatok már!

Először is, szelektálva, de elolvastam  pár ezer fórum oldalt, de számomra mindennél fontosabbak azok a reakciók amelyek közvetlenül az én kezdeti lépéseimmel és CNC-s útkeresésemmel vannak összefüggésben.  
Mindnyájatok tapasztalata számít és mérlegelem azokat.  
Minden kérdésben ki fog alakulni az adott feltételek között járható útra irányító válasz.

Nos, én egy szisztematikus ember vagyok ezért , néhány kérdést igyekeztem magamban elrendezni mielőtt a tettek mezejére lépek.
Erre utal a #24 –ben a   „ munkaterv még csiszolódik” megjegyzésem.

Nem tudtam eldönteni, hogy ezzel a kérdés halmazzal és az ezekre adott válaszokkal, megfontolásokkal a topikban előhozakodjak-e.  
Mert lehet, hogy unalmas lenne.  
(Viszont át lehet ugrani.)  
Ezért indítottam egy-két képpel, amikkel kapcsolatban azért vannak megoldandó dolgok.

Utólag belegondolva lehet, hogy célszerű lett volna bemutatni céljaimat, és felvázolni a lehetőségeimet és a korlátokat.  
Kevesebb feltételezésre kellett volna hagyatkozniuk a válaszolóknak, és célirányosabbak lehettek volna a javaslatok.

Lehet, hogy mégis programot hirdetek!  
Elvégre mindenki úgy teszi unalmassá a saját topikját ahogyan akarja.

És röviden némi szakmai kérdésről:

A  10000  f/min  orsó fordulat csak egy elméleti lehetőség a csapágyazás oldaláról.
Ennek  eléréséhez sok egyéb feltétel teljesülése szükséges.
Sőt az is előfordulhat, hogy a megmunkálandó anyagok és a szerszámok adottságai miatt erre szükség sem lesz.  
De jó tudni kb. hol a határ ami egy adott komponenstől mint önálló gépelemtől elvárható.
Sajnos a kapcsolódó elemek ezt sosem fogják felturbózni. Az eredő inkább mindig a csökkenés irányába mutat.

hvghadtwb

Szia richy92!
Ez a video nagyon jó és szép.
Sokszor kielemeztük már a munkatársaimmal.
Ezt a szerszámforgalmazók szokták használni és mutogatni az Ipadjukon(vagy a f@...m tudja,hogy minn)én már öreg vagyok ehhez!
Mi, aluminiumot munkálunk meg TKF-szerszámokkal,de ott sem lehet" brutál" paraméterekkel hosszútávon dolgozni!(Jó,tudom ez más)vagy,nem!
Az ilyen videóknak " nedőljélbe"![#wave]

837pzgjm7

Igen nagyon látványos és kedv csináló.
De a végén az a felirat: UVA725  45900.- EUR-tól
helyére teszi a dolgokat.

000000000

Szia!
Igen,ebben igazad van,azt ugye nem mutatják,hogy a videó végén mennek a szerszámok a kukába,meg a gép  is amortizálódik azért egy kicsit...de ha nem csinál az ember legalább egyszer egy ilyen videót akkor nem is tudja eladni a gépét...

837pzgjm7

Nekem pedig ez a kedvencem.  
Lehet, hogy más oldalakon is hivatkoztak rá a fórumban, de hátha valaki még nem botlott bele.
Minimaster Plus -> itt a szerszám képességeit demonstrálják, de az alapgép jó paraméterei, főleg merevsége nélkül annak kihasználása csak vágyálom maradna.

http://www.youtube.com/watch?v=Qiub7IUD-Ew

s2k5ycubj

Az egyáltalán nem biztos,hogy káros a szerszámra. Sőt vannak kifejezetten "brutál"-ra tervezett szerszámok,amik utálják a szarakodást! Van olyan sandvik lapkám az esztergához ami,ha nem kapja meg a min 150-es,de inkább a 200-as vágósebességet vasban hamar tönkremegy,de ha megkapja ami jár akkor min 3x-os az élettartama. Megnéztem a határait is 300-as vágósebességgel 0.4mm fordulatonkénti előtolás és 3mm fogásmélységgel még igencsak szeret dolgozni. Bár a hátulján max360-as vágósebesség szerepel,ezt nem mertem és a nagyobb fogásmélységet sem a munkadarab biztonságos befogása miatt. És ennél vannak sokkal durvábbak is,viszont azokhoz már speciális tartók,kések szükségesek.

837pzgjm7

Szégyen nem szégyen, a rutinosaktól kérdezem:
hogyan lesz az a youtube link (#67) rákattintással azonnal behívható?
És amikor valamit átnevezve (aláhúzva)írtok be és azonnal a kívánt oldalra mutat, hogyan készül?

4um5b65d

Itt feljebb van a [url], arra kattintasz, majd bemásolod azt az " http://www.youtube.com/watch?v=Qiub7IUD-Ew " elérési útvonalat, majd enter, aztán a következő megjelenő ablakba meg beírod azt a szöveget amit a képernyőn látni szeretnél.

837pzgjm7

Köszönöm. Megpróbálom azonnal hasznosítani.

http://www.youtube.com/watch?v=Qiub7IUD-Ew " TARGET=_fnew>Minimaster Plus Demo

837pzgjm7

Az eddigi írásokból azt szűrtem le, hogy az általánosan használt CNC vezérlőprogramok az asztali PC-ken érzik jól magukat.
De vannak akik a laptopot is munkára tudták fogni.  
Az LPT port hiánya vagy milyensége (?) szokott gondot okozni.
Van egy jó öreg,  de nagyon masszív és stabil DELL M50 gépem.
Egy 2002-es XP  +PS2 van rajta. Lényegében vésztartaléknak van meg egy jogtiszta Autocad 2006 verzióval ellátva.  
Ezzel bármikor ma is gond nélkül tudok dolgozni. (2D-ben)
Bemásolom a specifikációját.  
(kicsit hosszú, elnézést)
Aki járatos ebben, örülnék, ha átfutná.
Mit várhatok tőle CNC-s alkalmazás tekintetében?

Dell Precision™ M50 Mobile Workstation Spec Sheet
Microprocessor
·   Processor type Intel® Mobile Pentium® 4 Processor-M  
·   Manufacturing Process 0.13 micron  
·   Processor speed 1.80 GHz  
·   Internal cache 512KB Pipeline Burst L2 (on-die cache)  
·   External bus frequency 400 MHz  
·   Math co-processor Internal to the processor  
Chipset and Bus
·   System chipset Intel® 845MP chipset  
·   Processor Data bus width 64 bit  
·   DRAM bus width 64 bit  
·   Address bus width 32 bit  
·   AGP Data bus width 32 bit  
·   PCI Data bus width 32 bit  
·   Flash EPROM 4 MB  
·   AGP 4X Bus 266 MHz  
·   Bus Architecture Hub Architecture  
·   PCI bus frequency 33 MHz  
Memory Specifications
·   Architecture PC2100 Synchronous DDR SDRAM  
·   Mem. module capacities 256 MB & 512 MB 3.3V  
·   Memory Module socket Two user accessible SODIMM sockets  
·   Minimum RAM 768 MB  
·   (Maximum RAM 1.024 GB )
·   Memory Bus frequency 266 MHz  
PC Cards specifications
·   Cardbus Controller Texas Instruments® PCI 4451Cardbus controller  
·   PC Card connectors Two Type II cards in any combination: one Type III card used in the lower connector  
·   Cards supported 3.3V and 5V cards  
·   PC Card connector size 68 pins  
·   Data width 16 bit (Card Bus supports 32 bits)  
I/O Ports specification
·   Serial: 9-pin connector; 16550-compatible, 16 byte buffer  
·   Parallel: 25-pin connector; unidirectional, bi-directional or ECP  
·   Video: 15-pin VGA connector  
·   PS/2 (keyboard or mouse): 6-pin mini-DIN connector  
·   Infrared: One port compatible with both IrDA Standard 1.1 (Fast IR) and IrDA Standard 1.0 (Slow IR)  
·   Universal Serial Bus: Two USB 1.1 compliant connectors  
·   Audio: One microphone-in, one line-in/audio-in, one headphones/speaker-out  
·   S-Video: 7-pin mini DIN (requires S-Video dongle to support composite video out and S/PDIF)  
·   IEEE 1394a: 4-pin, Mini-1394, Non-powered  
·   Modem/Ethernet LAN: RJ11/RJ45 combination port for integrated modem/NIC  
·   Docking connector: 200-pins for the C/Port II Advanced Port Replicator or C/Dock II Expansion Station  
Video specification
·   Manufacturer and Model: NVidia® Quadro4 500 GoGLTM  
·   Video type: OpenGL & DirectX hardware accelerated  
·   Data Bus: AGP 4X  
·   Memory Type: 128bit, 266MHz DDR  
·   Video memory: 64.0 MB DDR SDRAM  
·   Video Processing Engine: Power-efficient MPEG2 decoder. Full-scene, full-speed HDTV/DVD playback (up to 1920x1080i ATSC format). Dual 350 MHz DACs  
·   Application Compatibility: OpenGL 1.3 and DirectX 8.1  
LCD specification
·   15" LCD  
·   Type: Dell UltraSharpTM 15" UXGA (1600x1200), active-matrix color (TFT)  
·   Dimensions (Display area)  
·   Height: 228.1 mm (9.0 inches)  
·   Width: 304.1 mm (12.0 inches)  
·   Diagonal: 380.1 mm (15.0 inches)  
·   Max Resolution: 1600 x 1200  
Hard Disk Drives
·   Form factor: 2.5-inch disk / 9.5mm, 12.5mm height  
·   Capacities: 40 GB1 or 60 GB1  
·   Interface: E-IDE ATA-100  
·   Data Buffer Memory: 512KB to 2MB (depending on capacity)  
·   Platter rotational velocity: 40 GB1  5400 RPM  
·   Average seek time: 12msec (read) / 14msec (write)  
·   Max Data Transfer (from media) 9 MB/sec to 10 MB/sec (depending on capacity)  
·   Max Data Transfer (from buffer) 100 MB/sec (UltraDMA mode 4)  

000000000

Én csak akkor javasolnám ezt a gépet,hogyha fel tudod tenni újból jogtisztán az autocad-et,mert mach3-nál nem ritka jelenség a "kékhalál",amúgy ez a gép bőven jó,van akinek p3-as gépen 800mhz procival is elfut szépen.Nekem csak újratelepítéssel lehetett orvosolni a problémát,én ezért is szeretem jobban a linux alapú EMC2.5-öt.

hvghadtwb

Szia László!
Abban egyetértek Veled,hogy vannak szerszámok,"amik utálják a szarakodást"
A multkor egy átmérő 3-as háromélű tkf maróval martam egy szerszámot.Gondoltam,kimélem a marót és 7500-as fordulat mellett(ennyi a Haas Vf-6-os max fordulat száma)csak 1500-as tolást adok neki.Rossz döntés volt,mert kipattogott a maró éle.Felvittem a tolást 3000-re,amit ugyan sokaltam,de az volt neki a jó.