Épül a gépem ::: TROMF22

Indította gaben, 2025 február 26, 08:07

Előző téma - Következő téma

837pzgjm7

Én azt hiszem, hogy ezek a "paradoxonok" inkább az MKGS rendszer rezgéseire vezethetők vissza.
(Munkadarab-Gép-Készülék-Szerszám csoport rugalmassága egyedenként és összegződve + igen nagy terhelés vátozás az eltérő technológiai paraméterek alkalmazásából következően -> más szerszám élettartamot eredménezhet.)

9ji0dz7t

Tiszteletem az uraknak!

Olvasgatom itt az előttem szólókat nézegetem a videókat is és meglepődöm a reakciókon. Minden szerszámnak megvan a maga paramétere amit a gyártó megad van egy minimum és egy maximum érték és nem véletlen adja meg a minimumot is mert az alatt sokkal nagyobb kárt okozunk mint hasznot magam is írok technologiákat a cégnél ahol vagyok és sokszor magam is csak nézek mi mindent kibírnak a szerszámok és igen sokat spórolunk a helyes paraméterekkel.Sokan hang alapján mondják meg de néha az is becsapós tud lenni.

837pzgjm7

Van logika abban amit írsz, de én ezt nem mindentől független minimum vágósebesség értéknek mondanám, hanem egy más paraméter kombinációhoz tartozó, de a maximumnál alacsonyabb értéknek. És mindent összevetve ennek alkalmazása is közelíthet az optimálishoz pl. termelékenység <-> szerszámköltség viszonylatban.

4um5b65d

Ezekben a szerszám paraméterekben sosem lesztek okosak. Azt sűrű homály fedi, hogy a megadott paramétereket milyen anyaghoz adják meg. Enélkül meg kutya fülét sem ér a technológiai adat.
Egyszerű a megoldás. Időnként el kell koptatni és el kell törni egy szerszámot ahhoz, hogy tudd a határokat. A kapott eredményt jól az észbe kell vésni.
Az viszont biztosan igaz, hogy a vágási sebességet túllépni és a fogásmélységet alul méretezni ritkán érdemes. A előtolási (tól-ig) adatnak általában lehet hinni.
Akinek nincs rutinja az maradjon az adatokon belül, akinek meg van hozzá szeme, füle az úgy is letojja az adatokat.

837pzgjm7

Ja és még valami! A nagy rutinnal rendelkező szakik minden rezzenését ismerik a gépüknek.
És milyen "meglepő", hogy ami hallásuk alapján rendben van, ott általában a szerszámok is jól érzik magukat.  
(És visszajutottunk a merevség - rezgés - élettartam összefüggéshez, persze tapasztalati úton.)

n2g2e5sms

Nincs tetszik gomb itt koma de ez így igaz, nagy igazságot mondtál. Van néhány gépromboló szerszám azért, azoknak durva hangja is van.

837pzgjm7

Vissza a patronokhoz......
Igazán profi társaság ez a SCHAUBLIN.
De lehettek volna már annyira előrelátóak, hogy a 238 oldalas katalógusukba az én két kis patronomnak is helyet adnak. Sajnos nincs benne, pedig még a japán rendszerekhez is szállítanak. Kár.
De egyedi gyártást rendelni Svájcból ... hát  
nem vágok bele.

000000000

Szia!
Szerintem te is tudsz legalább ilyen jó kis főorsókat építeni,mint amiket mutattál.Én a saját fortunámat úgy tudtam legyártatni-összerakni,h mérőórával egy 6-os maró szárán kb 10-15mm-re a patrontól 0,02mm ütést mértem.

837pzgjm7

Richy .... richy, én azért maradok a realitásoknál.  
 Patront lehet csinálni és lehet gyártani.
 Csapágyazott orsóról már nem is beszélve.
 De kisérletezz tovább bátran, és használd a    fortunát amíg csak megtartja az elért pontosságát. Nagyon jók ezek kis háztáji gépek sok tanulséggal jár megépíteni és használni is.
Ha úgy alakul a topik sorsa én is benutatom egy ifjú kori masinámat. No persze az nem CNC, de úgy követtem el, hogy előtte gyakorlatilag nem is láttam szerszámgépet egy öreg kecskelábas esztergán kívül. (Anno 1965)

000000000

Félre ne értsd,nem rád tukmálni akarom a fortunát,annyira nem is akarom eladni,mert jó kis szerkezet,egy gépet kellene már csak építeni hozzá,de így a fősuli mellett nem olyan könnyű ez,se idő,se anyagiak...Viszont ha van egy kis időd akkor tudnál egy számításban segíteni,mert ha jól gondolom akkor te jártas vagy a forgácsoló erő számításban is.Szóval a kérdésem a következő:van ugye a lentebb említett Kress főorsóm és azt szeretném megtudni,hogy érdemes lenne-e kis fogásokkal (0.05-0.2mm) nekiesni valami izmosabb anyag pl C45 marásának?Egy 6-os HSS marót feláldoznék-e célra,mondjuk nem tudom,hogy mennyivel kellene pörgetni,mert 10.000-30.000rpm-et tud a főorsóm,de én szívem szerint egy olyan 12-15.000-ig pörgetném,hogy ne erőlködjön annyira a motor,persze intenzív hűtéssel,hogy azért a tesztet kibírja a maró.A maró olyan 60mm hosszú lehet,a főorsó kilógó része a csapágytól meg olyan 30mm,de hogy szép kerek számmal számoljunk legyen 100mm. Tehát az lenne a kérdés,hogy mekkora erők lépnének fel a csapágyakon és hogy ez mennyire károsítaná őket vagy a tengelyt.Az előtolást olyan 2-300mm/percnek gondolom.Ha minden igaz akkor két db 6002-es SKF csapágy van benne,amihez az alábbi adatok tartoznak a gyártó ajánlása szerint:d :   15 mm  
D :   32 mm  
B :   9 mm  
C :   5,85 kN  
C0 :   2,85 kN  
Pu :   0,12 kN  
r :   50000 r/min  
r1 :   32000 r/min  
M :   0,030 kg
Ha tudnál segíteni a számolásban akkor azt nagyon szépen megköszönném,a suliban mi még csak Gerbertaró erőinek számolgatásánál tartunk,de remélem,hogy mire végzek legalább 1/100-ad részét fogom tudni annak amit te is tudsz :D.Még  egyszer megköszönném,ha tudnál segíteni.

837pzgjm7

Az a helyzet richy, hogy ha 10000 f/min a minimális fordulatszám lehetőséged, ezzel a kombinációval akkor sem javaslom a kipróbálást, ha sok ilyen szerszámod van.
Nem sok számolgatás kell hozzá, HSS szerszám + acél munkadarab esetén már a vágósebességnél elbukik a dolog, mert a 10000 fordulatnál, minden módosító tényéző nélkül, alapból sokszorosa annak amit ezek az egyszerű szerszámok elviselnek. Jóval kisebb fordulatszám esetén is nagyon fontos lenne egy kielégítő folyadék hűtés, amolyan árasztásos módszerrel.
Ahogy a fotóidat nézem a gépeden nincs meg ezeknek a feltétele.

2h0y3p4wh

Szia Richy!
Meg kell erősítenem TROMF22 hozzászólását ami a vágósebességet illeti.
A maród pillanatok alatt tönkre menne a hűtés ellenére is.
Ha eddig még nem tetted meg a google barátoddal beszéld meg a vágósebesség kérdését.
Ha pedig már tanulmányoztad akkor javasolom, hogy alkalmazd is...

837pzgjm7

Mivel a fórumra látogatók a képes bemutatókat szeretik, az én CNC gépem pedig még igen távoli lehetőségnek tűnik, szeretném bemutatni első kis masinámat.

Mielőtt a képeken látható villanymotor miatt, bárki a fejéhez kapna, vagy megkövezne, szeretném összefoglalni a történetét.

Ez a kis gép egy 17 éves tanuló saját ambícióból,  saját kezűleg készült munkája, minden komolyabb előképzettség, rajzok, tervek nélkül egy gyári asztali fúrógép
mintájára.  
Zömmel egy középiskolai tanműhelyben készült 1965-ben.
Sok munka volt vele, de egyik legnehezebb volt megfelelő villanymotort szerezni hozzá.  A Tervgazdaság időszakát éltük, és heteken át jártam a megyeszékhely Ezermester boltjába, míg végül sikerült  egy csupasz porszívó motorra szert tennem.
6000-t pörgött, maga volt a Kánaán.
Sajnos senki villamossági képzettségű felnőtt nem volt a közelemben aki figyelmeztetett volna, gyerek, vigyázz, mert ez veszélyes, sőt ÉLETVESZÉLYES!
Érintésvédelem, földelés, hasonlók, akkor még nem voltak annyira a köztudatban.

Megépítettem a gépet, használtam is jó pár évig. Szerencsém volt, jó volt a szigetelése, és mindig száraz környezetben dolgoztam. Nem ért áramütés.
Már vagy negyven éve nem volt bekapcsolva. Nincs rajta hálózati vezeték és villásdugó, véletlenül sem lehet bekapcsolni.  
Ettől függetlenül a történeti hűség kedvéért, nem szereltem le róla.
Még teszek majd rá egy figyelmeztető címkét, ha valamikor idegen kezekbe kerülne, ne legyen baj belőle.

http://cnctar.hobbycnc.hu/TROMF22/kis%20furogep%20x/IMG_3214x.jpg" border=0>

http://cnctar.hobbycnc.hu/TROMF22/kis%20furogep%20x/IMG_3213x.jpg" border=0>

http://cnctar.hobbycnc.hu/TROMF22/kis%20furogep%20x/IMG_3215x.jpg" border=0>

http://cnctar.hobbycnc.hu/TROMF22/kis%20furogep%20x/IMG_3216x.jpg" border=0>

http://cnctar.hobbycnc.hu/TROMF22/kis%20furogep%20x/IMG_3223x.jpg" border=0>

http://cnctar.hobbycnc.hu/TROMF22/kis%20furogep%20x/IMG_3225x.jpg" border=0>

Végül itt szeretnék megemlékezni a hajdúszoboszlói Gimnáziumban egykor működő  
gyakorlati oktatónkról Bíró Antal tanár úrról. Tudomásom szerint még most is aktívan munkálkodik kis műhelyében.
Ő volt az aki elsőként későbbi pályám felé irányított.  
Köszönet érte és jó egészséget kívánok Neki.

2f428kduf

Tisztelt Tromf22
A motor nem porszívó, hanem padlókefélő. Én is csináltam ilyaenből, és egy kilóméteróra spirálból köszörüt. Jó is volt, míg kölcsön nem adtam, a tanács ellenére visszafele forgatta ez illető, hát a spirálról letekeredett a felső réteg.  
Fuccs a vége

2f428kduf

elnézést, nem okoskodni akartam