Épül a gépem ::: TROMF22

Indította gaben, 2025 február 26, 08:07

Előző téma - Következő téma

vyvk7xm7

"Pár évre rá már azt mondtam, hogy nem építek gépet mert jót nem tudok, vackot meg minek?"

Én most ott tartok, hogy papíron, grafit ceruzával, vonalzó mellett, nem tudok húzni egy szakaszt, tized milliméteren belüli hibával.
(Hosszúság, szélesség, pozíciók a síkon.)
Ötven centi fölött hosszt mérni sem tudok ilyen pontossággal, nem hogy megmunkálni.
De tudom, hogy nem tudok. Ellentétben sok menő falnakmenővel. [#nemtudom]

thayscj6c

Szerintem a képességeddel nincsen baj, CSAK a lehetőségekkel. Nekem csak a nullával vannak gondjaim. Mindig eggyel kevesebb van belőle. Amikor 100 Ft kellett volna csak 10 Ft-om volt... stb. És ezért kellett mindig agyalni hogyan csináljam meg.[#wave]

837pzgjm7

Mivel kevés gép készül mostanában, bár nem CNC, de bemutatok egy kis eszközt, ami nagy segítségemre szolgál.

A dolog jó pár évre nyúlik vissza. Még aktív időszakomban, egy munka ellenértékét részben természetben, egy MAKITA 2701F elektromos kézi szalagfűrész formájában kaptam.

A vasas munkák közül nagyon utáltam a kézi fűrészelést. Őszintén szólva ezen ez sem sokat segített, mert a gép tartását meg a derekam nem szerette.

Sokáig nyugvó ponton volt a dolog, majd látva a YT csatornán különböző fix és billenthető telepített megoldásokat elkészítettem a sajátomat.

-Néhány lézervágott lemez alkatrész
-Alu-profil darabok
-Munkapult maradék
-Egy egyszerű fúrógépsatu.

A hely kevés, gép is csak egy van ezért a billenthető/asztali kivitel kombinációja készült el.
A gyári munkadarab támasz helyére Lv3. lemezből került egy kis asztalka, leszerelhetően.
A MAKITA KI/BE kapcsolóját BE állásban fixáltam és a megtáplálást egy dobozolt, KI és BE nyomógomb pároson keresztül kapja. (Ha áramszünet lenne, nem indul újra, a dobozt pedig a leginkább kézre álló helyre teszem.)

Sok apróságot vágtam így vele, de még elég fapados volt. Szó szerint is, mert a satut bútorlap tartotta.

Késztettem hozzá egy kis hidraulikus fékező/fojtó szerkezetet. Ez meglepően hatásosnak bizonyult, és nagyon kényelmessé teszi a munkát.
Fokozat mentesen adható az előtolás, ami a gép saját tömegéből adódik, egy kis golyóscsappal pedig bármely pozícióban rögzíthető.
Egy megkerülő visszacsapó segítségével pedig bármikor ,,gyorsjáratban" kiemelhető a vágásból.
Ha a villás rúdfejnél lévő menetes csapot kicsavarom, visszaállítható függőlegesre, asztali vágásra.

A geometriát sikerült úgy kisakkozni, hogy a kis gép befogad és át is vág egy 80x80-as aluprofilt is.

837pzgjm7

A ma egy kicsit megerősítettem, és forgácslap helyett egy acél lapra szereltem a satut.
 Ez után már néhány "komolyabb" acél darabolásra is sor került.
15x40 mm-es húzott lapos acélt vágtam, nagyon szépen működött.
És ami még lényeges, a lakás harmadik szintjén, a tervezőirodámból átvedlett barkács helyiségben használva is elviselhető volt a környezet számára.

ku55dfr0s

Nagyon jó lett..! [#eljen] [#taps]

7snm9r7t

[#eljen]
Az a másik, kisebb munkahenger, nyomásra bekötve, mi célt szolgál majd?

837pzgjm7

Most is működik.
A fékező hengerke egyoldali rúdkivezetésű.
A +/- hengerterek térfogata nem azonos. Ha a kettőt rövidrezárom légpárnát kellene benne hagynom, mert a + kamrából nem tudna a többlet hova távozni.
Ez a még kisebb hengerke befogadja ezt a plusz mennyiséget.
A + folyadék a dugattyúját kitolja, a levegőztetett másik oldalra hatva a légköri nyomás visszaállítja.

Így, jól feltöltve, szinte tökéletesen le tudtam légteleníteni, és elég tartósan úgy is marad.
(És persze volt egy ilyen kis hengerem ami régen a sorsára várt. [#nevetes1])

7snm9r7t

Milyen egyszerű a megoldás!
Erre nem is gondoltam!kiegyenlítő mű![#eljen]

837pzgjm7

Gyakorlatilag egy picike hidraulikus akkumulátor, aminek a gáz oldala a légköri nyomásra van kötve.

7snm9r7t

Nekem egy régi Bomar van!az is ilyen hidraulikus süllyesztésű, de minden be van építve a hengerbe, mivel régi típus, nem gondoltak még annó az ismételhetőségre.
A visszacsapószelep, másik irányban a fojtó szelep. Süllyedéskor, egy forgatható karral lehet állítani.
Visszaemeléskor könnyű felemelni, de ha túl magasra emeltük akkor várhatjuk az előtolással a süllyedést, ezért el kell állítanunk az előtolást gyorsra, hogy mihamarabb odaérjen,de hol is volt?
Nehéz eltalálni a beváltat!
Az újabb típusokon már kétkörös a rendszer, süllyedéskor rá lehet nyitni egy szeleppel a gyorsjárathoz, ezt elzárva marad a beállított fojtás.
Szerettem volna ha nem nekem kell darabolni mindig! így egy előtolás mérőt szereltem a gépre, mindegy hogy ki van ott, mindegy hogy tél van, vagy nyár, milyen a viszkozitása az olajnak, csak a süllyedés sebessége számít!
Ezt kell beállítani!
Azt hittem elsőre hogy, Neked is valami efféle turpisság jár a fejedben!

837pzgjm7

Nem építés, nem is CNC, de van kapcsolata azzal, hogy mi épül, vagy nem épül a házam táján.

A hét végén szűkebb családi körben volt egy kis ünnepség.
Ezen úgy mellékesen megjegyezték leendő örököseim,  hogy jó lenne, ha rendet raknék kincseim/kacatjaim között, mert bizony ők a dolgok nagy részéről azt sem tudják, hogy mi, micsoda, mire használható. Különösen azt nem ismerik, hogy mi lehet az értéke.
Így majdan valószínűleg elkótyavetyélik azokat, vagy rosszabb esetben egy részük konténerben végzi.

Van benne igazság.
Úgyhogy elengedés (újra) indul.

A Fórum más részét nem terhelném ezzel, talán a számomra nyitott oldalon megengedhető.
Szívesen veszek minden pluszinformációt, a témákkal kapcsolatban és persze örülnék, ha felkelteném valaki konkrét érdeklődését is.

Elsőnek legyen egy CAD munkahely 1988-ból.

Alapja egy COPAM 386S-200 PC,  majdnem teles kiépítettségben, részletes kézikönyvvel,
fizikailag is meglévő (5-1/4" lemezeken) MS-DOS 3.30 operációs rendszerrel, installációs leírással,
Ziegler CADdy V4.10  (1988) és V6.00 (1990) teljes verziók 5-1/4 hajlékony lemezeken, plusz mindegyik CAD verzióhoz kb. négyszáz oldalas kézikönyv német nyelven,
kéziratban magyar oktatóanyag, továbbá természetesen hardverkulcs is.

Még gyűjtöm az információkat az ,,archívumomból".  
Addig is néhány kép.
A hardver:

837pzgjm7

Az eredetileg hozzá kapcsolódó op. rendszer.

Úgy emlékszem, hogy most már valamelyik kezdeti Win. verzió van rajta.
Erre utal, hogy már egy "kis floppy" olvasó van a homloklapon. Sajnos tesztelni még nem tudom (merem).

wkbgzy80t

Úttörő dolog volt a 80-as években CAD rendszert használni?

Faterom szerintem bőven rajztáblázott. Én azt őrízgetem... Bár nekem meg Ő mondja mindíg, hogy dobjam ki... Fordított helyzet [#vigyor]

837pzgjm7

Ez már a '80-as évek vége volt. Tudomásom szerint az elsők egyike volt a munkahelyünk, ahol gépipari üzemben, valóban élesben, termelést kiszolgáló dokumentációk készültek CAD alkalmazással.

837pzgjm7

Mikor tegnap előszedtem, és belekukkantottam, leginkább attól tartottam, hogy a CMOS akku már szétmarta a környezetét. Állítólag ez okozza a régi alaplapok halálát.
A kézikönyv szerint egy TADIRAN TL-5242/W van benne.
Várható élettartama 3500 nap.  No, ez mondjuk húsz éve letelt.

Egy kis korong alakú akkut kerestem, de nem láttam sehol.
Most, hogy átnéztem a fotókat és a kézikönyvet, meglett az ,,akku" csatlakozó az alaplapon.
Két pólus, piros és fekete vezetékekkel.

Nagy meglepetésemre a megjelölt típusú 3,6V  Líthium Batthery ma is kapható 8-14 USD.
Megtaláltam a méretét is: 62x17x18 mm.  
Egészen mást kerestem az alaplapon, ez valahol külön van elhelyezve. Remélem épségben van.
Sajnos nincs a gép a közelemben, várnom kell vele míg kiderül.