Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Épül a gépem ::: TROMF22

Indította gaben, 2025 február 26, 08:07

Előző téma - Következő téma

TROMF22

Igen vannak főorsónak való moduljaim is, komplettek, alkatrészek, orsó és ház kezdemények, csapágyak.
De majd sorjában.

Biztosan találkoztál már vele létezik TAIG (és más márkanéven is) apró modellező eszterga.
Szinte teljesen alumíniumból.
A főorsó mélyhornyú golyóscsapágyakkal.
Dolgoznak vele, hatalmas tábora és kultusza van.

Ezeket elnézve, bizakodó vagyok.

TROMF22

Akkor egy csipetnyi folytatás....

A kitűzött célhoz kell néhány masszívabb, merev alkatrész alapnak.
Ezek ugye nem könnyűek.
Soha nem voltam egy erőművész, emelni meg cipekedni még inkább nem ment.
Most pedig ez fokozottan így van.

Szerencsére előrelátó voltam, jó pár évvel ez előtt összeállítottam egy kézi csörlőt az ablakon kifordítható karral.
Nem túl gyors, de nehezebb dolgokat felhozni a felső szintre kényelmesebb, mint a belső lépcsőkön.
Az egész csavarozott, szerkezet. A csomólemezek lézervágott acélból vannak, a tartó idomok alumínium profilok.

Hogy oldjam a feszültséget, van egy képem a kis forgódaru első hasznos bevetéséről:
Egy hatalmas fikusz kezdett kiszorítani az irodámból.
Kicsit megnyírva fért ki az ablakon és úgy engedtem le.
(A szomszéd megkapta, örült neki.)

Plusz néhány kép a magáról a ,,daruról".

zsolt123

villamosmérnök, rendszergazda, hobby CNC-s

TROMF22

Hála a kis ,,darunak" ez a három nehezebb tétel már fent van a tetőtérben.
Nem biztos hogy ők lesznek, de esélyesek az alapoknak.

zsolt123

A kínaiaknak van egy ehhez hasonló moduláris gépezetük, azt egyszer próbáltam, de az messze kerülendő (legalábbis a gyári kivitelében), mert kotyog, lötyög, és még játékszernek is gyenge a 60W-os motorjával. Fel lehetne fejleszteni, de akkor meg már egyszerűbb (és kevesebb bosszúság) összerakni egyet nulláról.

zsolt123

LOL :) Na ebből se modellező eszterga lesz. Majd szólj, ha segíteni kell betonozni, megerősítendő a födémet. :D

TROMF22

Ebből is van eredeti, van utánzat meg annak az utánzata.

Az eredetivel jól elboldogulnak és nincs rá panasz, tudják mire képes, jól élezett szerszámokkal dolgoznak.
És a viszonylag megbízható alapokat sokan fejlesztik, bővítgetik.

TROMF22

Ne aggódj, a cél nem a modellező TAIG volt, hanem inkább ez:
[#t118p157#]
De különben is a "daru" lefelé is működik.
Ha sok a cucc, majd ritkítok.

Csak tudnám valamelyik 3D programot használni.
Már pakolgatnám is őket egymásra ...

Most kezdjem el azt is tanulni?
Talán a FreeCAD-ba belevágnék.

De, mint korábban írtam, mindig találtam valamit ami éppen nem kapcsolódott szorosan a célhoz. Ez megint az lenne.
Halogató üzemmód, ahhh...

zsolt123

Én kipróbáltam többfélét (a FreeCAD-et is), de nekem egyértelműen a DesignSpark vált be legjobban. Ez a SpaceClaim ingyenes, de alig lebutított változata (a legnagyobb különbség, hogy nem tud STEP/IGES formátumot exportálni/importálni). Nem vagyok gépész (villamosmérnök vagyok), így semmi CAD előéletem nem volt, nekem ez tűnt a leginkább kézenfekvőnek és gyorsan tanulhatónak, emellett még jól is néz ki, elég átgondolt a felülete.

zsolt123

Ja, ezek nem rossz kis gépek. De egy szegnyerget tegyél rá, mert ha nincs, biztos, hogy egyből hiányozni fog. :)

TROMF22

Így igaz.
Azért nem négyzetes, hanem kicsit téglalap irányban hosszított az a kiválasztott, 3 T-hornyos öntvény lap az előtérben.
Valami kis fúró alkalmatosság jobban rá fog férni.

TROMF22

Ezt a
IdézDesignSpark
- ma is használod rendszeresen?
Nekem eddig valahogy a látókörömből is kimaradt.
Pedig most nézem itt a Fórumon is van/volt saját oldala, de valahogyan 2021- körül elhalt az érdeklődés.
Azt olvastam voltak gondok a használatával.

zsolt123

Régebben elég sokat használtam, nem volt vele különösebben gondom. Aztán áttértem a nagytesójára, azóta azt nyüstölöm. :)  Ferde vonalak/síkok találkozásánál néha pár századdal pontatlan (bár asszem be lehet ezt is állítani), meg a setupjában egy-két sor egymásba csúszik, így olvashatatlan, de ezeken kívül más problémával még nem találkoztam, atomstabil. Amire nekem kell, arra bőven jó. A különféle CAM-ekkel elég jól együttműködik, mindenféle formátumba lehet exportálni. Manuális munkákhoz is nagyon jó, megrajzolom 3D-ben a munkadarabot, aztán szétrobbantom síkba, kinyomtatom a körvonalakat és a furathelyeket 1:1, aztán a papírról jelölöm át. Mindig egyszerűsítve rajzolok (az aluprofiloknak csak a körvonalait pl.), így gyors is, meg átlátható is.

TROMF22

Válasz [#304@Miki2] -nek a "Béna" olalról:
[#t200p51031#]

Csak 2D-s rajzaim lennének Acad-ban frissen rajzolva, vagy régiek felmelegítve. Ezeket volna jó kiindulási vázlatnak
importálni a FreeCAD-be.

Ez nekem nagyon fontos kérdés.
Szinte ettől függ érdemes-e a 3D-be energiát fektetnem.

Egyedi alkatrész gyártáshoz való dokumentáció készítésben 20-25 évig jól kiszolgált az ACAD 2D (Mechanikal).
Sok ezer megrajzolt alkatrészem van az archívumomban lementve. Plusz nagyon sok szabványos gépelem, ami annak idején még nem volt olyan könnyen letölthető a gyártók / forgalmazók oldaláról.
Egyszer kellett rászánni az időt aztán évekig használhatta az ember, blokkonként vagy más módon.

A 3D-t (FreeCAD-ot) nem alkatrész gyártási céllal, nem nyomtatáshoz, vagy forgácsoláshoz használnám.

Azt szeretném elérni, hogy a meglévő sok egyedi gépalkatrészem, kisebb szerelt komponensek, szerszámok, szerszámtartozékok elkészüljenek 3D-ben.
Ezek többnyire régi dolgok, 90%-uk ma sem érhető el 3D rajzban a gyártók oldaláról, sőt már az egykori gyártók sem léteznek. Ez egy kuli munka lesz, de ha a megszerzett 2D-s tapasztalatom, a régi tervek egy-egy kész nézete hasznosítható lenne, sokkal előrébb lennék.

Aztán amikor a komponensek ott vannak a programban 3D-ben, kezdődhet az igazi játék!
Mit, mivel, hogyan lehet kombinálni, összeilleszteni, tologatni, átfordítani.
Mit lehet a legcélszerűbben, kis módosítással, vagy eredeti formájában felhasználni.

A korábban írtam, hogy 3 telephelyes hobbista vagyok.

Ha sikerülne a fenti munkamódszer, elég lenne az adott helyen egy skiccet felvételezni a dolgokról.
A következő szakasz, gép előtti munka, fotelből.
Csak akkor venném a valóságban ismét kézbe a dolgokat, – összeszerelésre, esetleg kisebb módosításokra – ha a képernyőn végig zongorázott variációkból megvan a befutó.

remrendes

Kizart, hogy legyen olyan CAD szoftver, amibe nem lehet dxf-et importalni. A YT-on eleg sok talalat van a FreeCAD-re is.