Épül a gépem ::: TROMF22

Indította gaben, 2025 február 26, 08:07

Előző téma - Következő téma

837pzgjm7

Kisebb-nagyobb elszántsággal rendezgetem dolgaimat.
Előkerült most egy régi fotó.
A Hőgyes Endre Gimnázium és Szakközépiskola, amiben egykoron tanultam, rendezett egy kis kiállítást a végzősök munkáiból.
1966-ot írtunk.
Ott bemutathattam, kis, saját készítésű fúrógépemet.
A látogatók közül - akik valamelyest is értettek hozzá - alaposan megnézték, hogy tényleg acélt fúrok-e vele.
Megnyugodhattak, igen.

Emlékeztem rá, hogy a Fórumon is megemlítettem a kis masinát.
Ez a kép még a bemutatáshoz illik.

ng6b57ybu

Ha másolnod kellene kis - nagy floppik között szívesen segítek. FreeDos, vírusirtó korabeli programok nekem is van pár, de itt is: https://dosjatekok.hu

837pzgjm7

Köszönöm a felajánlást, de elvileg minden, a nagy floppin lévő program megvan a a gép HDD -jén is.
Ez a retro gép az eredeti kézikönyvével, a korabeli szoftverekkel így képez egy egészet.
Nekem sem hajlandóságom, sem képességem nincs, hogy újra felélesszem. Talán majd egyszer valaki ... és az a nagy floppi hiányát is áthidalja.

837pzgjm7

CBN betétkések

[#t133p47426#]
Felvetettem:
IdézEsetleg próbált már valaki ilyen kis CBN morzsát, nagyon vékony gyémánt tárcsával tovább alakítani? (Jó tudom, próbáljam meg ..., de hátha előfordult már a praxisban.)

Mivel reagálások nem jöttek, úgy döntöttem, kipróbálom.

Kellett hozzá egy kis előkészítés, hosszabb lesz a szöveg is, ezért inkább a saját oldalamon folytatom.

Van egy háztáji szerszámélező kezdeményem, néhány éve kezdett LUCA projekt.

Az alapja egy ex KGST piacos kis orosz köszörű, fazékkoronggal.
Új csapágyak, új kondenzátor, elektromosan egy kicsit rendbe szedve.
Alul a dobozban, egy régi, nagyon precízen hántolt fecskefarkas vezetékes szán van.
A szánon van egy függőleges tengely körül elforgatható/rögzíthető alutömb, ezen csücsül a köszörűegység.
A szánnak egy nagyon pontosan megmunkált, 1 mm emelkedésű, mozgató orsója van.
Éles menet, de úgy néz ki, köszörüléssel készült.
Ez adja a fogásvételt. A nagy kézi forgatón 0,01 mm fogás is jól érzékelhető.
Ez most igen jól jött a vágási próbánál.
Az asztal körvezetéken, "V" profilú görgőkön mozog.
A szögbeállításról egy spéci retro elem, REIS ORDINAT III rajzgép szögfeje gondoskodik.
Arretálva és osztás nélkül is pontosan szögbe állítható, rögzíthető.
Még nincs kész, de már használható. Egy dobozban vár még sorára sok apró kiegészítő.

Ezzel megyek neki a CBN betétkésnek.

837pzgjm7

Folyt.:

Először eltávolítottam az orosz köszörűt.
A helyére került némi aluprofil közvetítéssel egy BOSCH egyenes csiszoló.
Megnéztem, hogyan is lehetne megtámadni, és készítetten a betétkésnek egy kis egyszerű befogót.
Vágáshoz egy pici kínai gyémánttárcsa került elő, D=22 mm, vastagsága 0,5 mm.
Elég vékony kis gyémánt porral volt behintve.
Azt hiszem valamilyen kézi, művész munkákra szánták, de ez van.
Leginkább, a tárcsa rögzítő kis M2-es csavarka aggasztott. (Túlélte.)

Maga a gyémánttárcsa éppen kitartott, amíg a CBN morzsán átküzdötte magát.
Pici fogásokkal mentem, a palástról a végére minden szemcse lekopott, az oldallapokon részben még kitartottak. Nem is vágtam volna tovább, az acél anyagú test már úgysem neki való.

837pzgjm7

Folyt. 2.:

Az új vágóélnek útban lévő maradékot akár kézi eszközökkel is el tudom távolítani.

Összefoglalva:
-   A betétkésben lévő kis CBN morzsa vékony gyémánt tárcsával vágható, alakítható.
-   A tárcsát tekintve ez a méret és minőség az alsó határ, ami szóba jöhet.
-   Legalább D35-40 mm lenne jó, aminek a palástján rendesen vannak szemcsék.
-   A mutatványhoz kell némi eszköz és előkészület.

Viszont, ha szükséges, a meglévő betétkéseket tudom célszerűbb élszögűekké alakítani.

837pzgjm7

Erősen magánügy, de fórumos tevékenységem is érinti.
Szeptember végén kaptam egy komoly figyelmeztetést.
Egy régen lopakodó koronaér-szűkűlet eljutott a végstádiumába.
Bele kellett piszkálni.
Aztán pár hét rehab. Egy halom gyógyszer, valószínűleg hosszasan.
A mozgás nem tiltott, sőt mértékletesen, + tornagyakorlatok formájában ajánlott is.
Nagyjából visszaállt a napi rutin, de nem az igazi.

Rengeteg dolgom van félbe, nagyon kellene szelektálni.

A legtöbb hobbista hely hiánnyal küzd.
Én vénségemre akár szerencsésnek is mondhatom magam, vannak lehetőségeim.
De, ...
A legjobb hely (régi lakásunk közelében) egy négyemeletes házgyári sorház alatti garázs.
Biztonságos, jól zárható, száraz, a fűtéscsövek temperálják, télen is kb. 18 fok.
Mindenféle dolgok, dokumentációk raktára és itt van a FERM 500 kiseszterga, a (HBM) BF28, DRO-s marógépecske és egy oszlopos fúrógép (MK2 orsós).
Könnyű, nem zajos munkára ideális hely. Azért is lett BF28 a kiválasztott, mert a főhajtása hosszbordás (kétlépcsős) szíj. Csendes, nagyon szeretem.
De, ...
Kb. 5-6 km távol van a városon belül. Kocsit előszed, dolgozik, vissza, garázsmenet itthon.
Ha véletlenül busz, akkor kétszeres átszállás. Közel 1-1 óra oda és vissza is.

A kettes helyszín öntött beton sorgarázs, ez már közel a lakáshoz 250-300 méter.
Jó erős, lehajtható munkapad, magas elrendezésű polcok, és a kocsi is befér.
Lehet kalapálni, vágni, hegeszteni, mehet a sarokcsiszoló, a kutya sem szól(hat) érte.
A telekszomszéd ugyanis az egykori MÁV Járműjavító! TS Hungária néven ma is működik, ugyan úgy zajonganak, kalapálnak naphosszat, mint az átkosban.
De, ....
Télen jéghideg, lecsapódik benne a pára, nyáron felforrósodik, bár ez még elviselhető.

Így aztán érthető, hogy felértékelődik a harmadik helyszín, az egykori tervező irodám, a lakás harmadik, tetőtéri szintjén.
Jól hőszigetelt, a két-harmad része bőven lakótér belmagasságú, konvektorral fűthető, klímával rá lehet segíteni a temperálásra, így nem kerül sokba az ott tartózkodás.
Már jól belaktam barkácsolás vonalon, de nyomokban még irodát is tartalmaz.
Csendes, könnyű munkákra jó kis hely.
Általában az a bosszantó, hogy nem lehet mindenből három garnitúra. Az éppen szükséges dolog pont a másik helyszínen van. Marad a hurcolászás, pakolgatás ...

Jó lenne például itt is valami forgó-morgó ceruzahegyező.
Alátétek, csapok, távtartók,  stb. készítéséhez, csavarok átformálásához.
Tulajdonképpen megengedhetnék magamnak egy kis pillesúlyú kínai ketyerét, de nem visz rá a lélek.
Tele van a polc jobbnál jobb, alkalmas dolgokkal, legyen azokból végre valami!

Hogy mi és hogyan jön össze, folytatás a következőkben.

837pzgjm7

Valami hasonló felépítésű kis gépre gondoltam.
Bár egy támasztócsúcs és/vagy fúrótokmány előtolással, a rövid asztal ellenére is hasznos lenne.

Körül nézek miből gazdálkodhatok.

0g8wwjugu

Az Alin vannak nagyobb átmérőjű vágótárcsák is:
https://www.aliexpress.com/item/1005001519708673.html
15-20 ezres fordulatszámmal szoktam hajtani, elég gyorsan ledarálódik, de tényleg filléres cucc.
A fogtechnikusoknak árult változatok valamivel drágábbak, de jobb minőségűek:
https://www.aliexpress.com/item/4001076162098.html

0g8wwjugu

Egy aluprofilos-lineáris tengelyest biztos össze tudsz rakni meglévő alkatrészekből is. Csak nehogy úgy járj, mint én. :) Egy kicsit akartam eredetileg, aztán most rajzolom át harmadszor; már dupla CNC esztergánál tartok (egy négypofás 80-as és egy hárompofás 100-as tokmánnyal, 400-as csücstávolsággal, 550W-os háromfázisú frekiváltós + NEMA34-es léptetőmotoros főorsókkal, lineáris sínekkel, 16-os és 10-es trapézorsókkal, NEMA23 mozgatással). Könnyen elviszi az embert a lendület.

837pzgjm7

Köszönöm ez lesz az irány.

Bár egyelőre az az irány: ha nem muszáj nem veszek semmit [#smile].

837pzgjm7

Ismerős a szituáció. A veszély valós.

Az lesz a taktika, hogy csak annyi és olyan anyagot hozok fel a tetőtérbe, ami csak kis gép építésére elég.
(Ha meg bírom állni.)

akcut53

837pzgjm7

Ide a tetőtérbe egy kisebb gépezetre gondoltam.
(Aztán majd kiderül mekkora lesz.)
És lehetőleg SK.

akcut53

Kíváncsi leszek!
A főorsóhoz is van mindened, vagy terv hogy hogyan ?
Szerintem az azért nem olyan egyszerű.