Épül a gépem ::: TROMF22

Indította gaben, 2025 február 26, 08:07

Előző téma - Következő téma

837pzgjm7

Van összehasonlítási alapom, lentebb írtam. Márkatárs.

]Bizony finom dolog a lehelet lágy, fokozatos indítás ...[/u

Ez a gépezet nem nálam ment tönkre.
Hagyatékból származik, hosszú pihenés után került kótyavetyére.
Nem feltételezek szándékosságot, egyszerűen nem próbáltak végig minden funkciót. Látszólag rendben volt.
Hogy van még ott egy kis forgatható pöcök ... egy majdnem laikusnak semmit sem mond.

Hogy van-e visszacsatolás a forgórészről, holnapra megpróbálom kideríteni.
A kici kínai vacakkal kapcsolatban nincsenek nagy elvárásaim, de itt volt a fiókban.

t5jvxzhgc

IdézSzerintem ha meglehet javítani az eredetit könnyen akkor összehasonlíthatatlanul kezesebb marad a gép mint egy külön dobozkán matatni a másik kézzel.

Szerintem is. Te még...fiatal vagy... [#kacsint]

Húsz évvel ezelőtt, én is kikapircáltam volna morzsánként,  akár foggal-körömmel is azt a kemény műgyantát hogy hozzáférjek a triac-hoz.
Ma már...nem!

3ztiz2p39

"Hogy van-e visszacsatolás a forgórészről, holnapra megpróbálom kideríteni."

Így, hogy nem működik, nem lesz egyszerű.

Akár lehetne az a vékony fekete vezeték is a főszereplő, de jellemezően csak az un. IxR kompenzációt használják az ilyen gépekben. Ha jól be van lőve akkor egész hasznos tud lenni.
Ez persze azt is jelenti, hogy egy másik gépből való általában nem jól működik.

Nekem is van egy pici, szinte egykezes fúrógépem a Metabotól annál egész jól működik, érezhetően rásegít de nem pörög túl.

3ztiz2p39

Ja, a vékony fekete nem véletlen az állórész vastestjére megy?

Ha igen, akkor a zavarszűrésben van szerepe.

837pzgjm7

Ez a két fekete vezeték érdekes lesz, ezt is jobban megnézem.
Itt most csak fotók vannak kéznél.

De ez is mutat most nekem újat. A vastag fekete ahhoz a fém vázhoz csatlakozik, amihez a triac van szegecselve.
A másik vége (a vékony feketével együtt) bebújik az állórész vas és a műanyag ház közé (tovább a tekercshez?).

3ztiz2p39

" A vastag fekete ahhoz a fém vázhoz csatlakozik, amihez a triac van szegecselve."

Igen, mert a triac hűtőfüle egyben az A1 elektródája is.

3ztiz2p39

De ugyan feszítsd már le az aljáról a műanyagot a triak alatt, szerintem ott nincs is műgyanta!

Már rég a végére járhattál volna, hogy javítható-e egyszerűen! :(

No, de lelépek a témáról...

837pzgjm7

A patkolás ...

Csináltam néhány mérést a hozzáférhető pontokon:

Forgórész ellenállás a két kefe között: 8 Ohm
Forgórész / állórész (feltételezett) sorba kötve, vastag fehér és vastag fekete vezetékek csatl. pontjai között 12,6 Ohm

Vékony fekete vezeték  a másik kettő végpontjaihoz :  8 / 4,6 Ohm
Ezek szerint a vékony fekete vezeték az álló és a forgórész közös, sorba kötési pontjába csatlakozik.

Soros kefés motorként 230V –ot adtam a vastag fehér / vastag fekete végpontokra.
(A vékony feketét szigeteltem.)
A bontási előtti állapotnak megfelelően reagált, felpörgött, működött.

Elővettem a ,,PWM" -es varázsdobozkát erről tápláltam.

- a fordulatszám a potméter két véghelyzete között min.-től max.-ig szépen folyamatosan változott.
- a kezdő fordulatszám viszont a max. érték 10-20% -a között lehet. A gyári Metabó elektronika ehhez képest tényleg szinte nulláról is indít.
- tettem egy próbát a terhelés/fordulatszám tartásra.
A tokmány sima hengeres palástjára rászorítottam két, villásan összefogott keményfa léccel. Kicsit esett a fordulatszám, azt az értéket utána elég stabilan tartotta. Egyáltalán nem egy ,,porszívó-motor" effektus volt, üzemszerűen használhatónak látszik.

Összerakom a gyári elektronikai panel nélkül, és kipróbálom acélba, egy HSS, D22 mm koronafúróval. Ez nálam a max. igénybevétel.

És most következhet a gyári panel zaklatása.

837pzgjm7

Akkor jöjjön a Metabo modul.

Az elektronikai modul egy kulturált kis műanyag tepsiben van. Ebből lemetszettem ~1/4 részt a triak környezetében. Szerencsére a forrasztási oldal nincs kiöntve, viszont van rajta valami kikeményedett lakk réteg. Megpróbáltam letisztítani, de nem reagál sem a nitró-hígítóra, sem a lakkbenzinre. Oldja ezt valami?
A triak két lába (fekete nyilak) biztosnak látszik. Merre lehet a harmadik?
Tudom, véssem le a trutyit. Megpróbálom.

fwg7s098t

A harmadik kivezetés a hűtőfül lesz, (anód).
A lakkot a páka "viszi".

837pzgjm7

Ok. Már halad a másik oldal is.

IdézHúsz évvel ezelőtt, én is kikapircáltam volna morzsánként,  akár foggal-körömmel is azt a kemény műgyantát hogy hozzáférjek a triac-hoz. Ma már...nem!
/PSoft/

Igen. Ez olyan, mintha átmentem volna Monte Cristo grófjába.

Megértem, ha ezt mindenki csak egyszer próbálja ki az életben.

837pzgjm7

Mivel a triac teste is le van löttyintve vékonyan ezzel a kiöntőgyantával, ahogyan közelebb jutottam hozzá, megpróbáltam leolvasni a típusát. (mielőtt még olvashatatlanra karcolászom)

ST márkajel.
BTB 12.600___
Az utolsó nulla kicsit elmosódott, de utána is lehet még valami, ami már takarásban van.
Talán ez:
TRIAC

Ezért a kis vacakért megy a küzdelem? [#szomoru1]

gsz03b27r

Helyettesíteni érdemes 24A / 800V típussal:BTB24-800 BTA24-800

3ztiz2p39

"A triak két lába (fekete nyilak) biztosnak látszik. Merre lehet a harmadik?"

A középsőt kicsípték, hiszen már megállapítottad tegnap hogy a hűtőfül az A2 kivezetés.

Már mérni is tudsz!
A hűtőfül és azon láb közt amihez a vastagabb fólia megy bizonyára zárlatot fogsz mérni.
De ha a NyÁK oldalon a két láb közt 100 Ohm körüli (50-200 Ohm)  értéket mérsz akkor valószínű a meghajtó elektronika nem sérült meg, van esély, hogy a triac cseréjével újra működni fog.

" Ezek szerint a vékony fekete vezeték az álló és a forgórész közös, sorba kötési pontjába csatlakozik. "

Ezek szerint valószínűleg az armatúra feszültsége alapján szabályozza a nyomatékot.
(én tegnap az egyik fehér téglatest alkatrészt kis értékű áramfigyelő ellenállásnak néztem, de akkor bizonyára tévedtem)

fwg7s098t

Igen, az a triac lesz, Úgyhogy a hűtőfül az "MT2" névre hallgat, nem pedig anódra, az a tirisztorok elnevezése.
Nade akkor ki kell cserélni, és múkodni fog...
A szegecset le kellene fúrni, a kettő kivezetést a tok közelében elcsípni, és ezután egyesével könnyebb kiforrasztani. Az új triaknak szintén el kell távolítani a középső lábát, mert a hűtőfül betölti a kivezetés szerepét.