Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Épül a gépem ::: TROMF22

Indította gaben, 2025 február 26, 08:07

Előző téma - Következő téma

PSoft

D.Laci

Mi a szösz...
Mégis csak lehet "szervósitani" egy univerzális motort...

TROMF22

Kérhetem, hogy itt ne kezdődjön?

TROMF22

Ezt a hirdetést már az új HobbiCNC oldalra szántam, de eljött a TAVASZI POLCÜRÍTÉS ideje.

[#t19p204326#]

Néhány plusz információ:

A COCOM-listás, devizagazdálkodós időkben a Bánk Donát Műszaki Főiskola Mérés Tanszékén készítette egyedi megrendelésre  Pálinkás Tibor tanszéki mérnök.
A megoldás az eredeti MITUTOYO  519-202 és 519-137 műszerek kombinációja lett.

Pálinkás Tibor korabeli Rádiótechnika folyóiratban egy hosszabb tanulmányt is megjelentetett a témában.
(Ha valakit érdekel, elküldhetem a fotózott másolatot.)
A rendszer még szépen egyben van, de természetesen nem egy gyári kivitel.
Pár éve nagyjából felélesztettem, de nem minden funkció tökéletes, vagy nem értek hozzá eléggé, bár van hozzá egy szöveges ismertető.

Az alkalmazott MITUTOYO 519-105 ,  5 kHz vivőfrekvenciájú modellt már nem gyártják, de aukciós oldalakon még felbukkan ~ 150 USD /db.

TROMF22

Köszönöm az információt. Átfutottam a cikket.
A végén a hivatkozási lista is érdekes.

Sajnálattal kell megállapítanom, hogy a technika ezen a
területen is elvágtatott mellettem.[#szomoru1]

TROMF22

Nagy a csendesség. Mindenki, minden újdonságot a költözés utáni friss oldalra tartogat?

Ha jól nézem a dátumot, mióta ez a kis háztáji ceruzahegyező kezdeményt bemutattam, eltelt másfél év.

OFF
Nem volt zavartalan. Tele hullámvölgyekkel. Most is éppen kikapaszkodóban vagyok az egyikből. De, valamit csinálni kell...
ON

Apró lépésekben, de összeálltak a kis pódium véglapjai.
A baloldaliba illeszkedik a korábban bemutatott 1100W DC motor. És mivel volt hely – ki tudja mire lesz még jó – készítettem egy felfogó lemezt egy 3f, 370W aszinkron motornak is. Régen pihen a polcon itt jobb helye lesz.
A DC motornak, egy kis csavarorsós mechanikával lesz 70 mm állítási lehetősége. Így az elektronikus fordulatszám váltáson kívül, lesz további lehetőség ékszíjas variációval egészen alacsony fordulatszámokra is.

TROMF22

Miután lazán összeraktam az elkészült dolgokat, jött a felismerés:

Nem lesz igazán  jó helye ennek az ,,objektumnak"  az egykori íróasztalon.
- nem igazán jó a végleges magassága
- jobb lenne több oldalról megközelíteni
- és nem ártana ha mozgatható lenne

Szóval mielőtt ezt a részt tovább építeném, újabb súlyokkal megterhelve, készítek egy gurítható/letámasztható zsámolyt és arra telepítve folytatom.
Minden oldalról hozzáférhető, szükség esetén mozgatható lesz. Egy kis megmunkáló sziget.
(Más konyhaszigetet épít, én ebbe vágtam bele.
Aztán majd meglátjuk ...)

TROMF22

Jogosan kérdezhetik a fórumtársak, hogy tulajdonképpen mi is készül?
Régen indítottam, 2023.dec.
[#t118p156#]
"a harmadik helyszín, az egykori tervező irodám, a lakás harmadik, tetőtéri szintjén.
Jó lenne például itt is valami forgó-morgó ceruzahegyező.
Alátétek, csapok, távtartók,  stb. készítéséhez, csavarok átformálásához.
Tulajdonképpen megengedhetnék magamnak egy kis pillesúlyú kínai ketyerét, de nem visz rá a lélek.
Tele van a polc jobbnál jobb, alkalmas dolgokkal, legyen azokból végre valami!"

Leginkább egy MECANA hasonmás a cél, kiegészítve egy támasztócsúccsal, szegnyereggel.
[#t118p157#]
Azt hogy milyen komponensekből válogathatok, nagyrészt már bemutattam korábban.

TROMF22

Jól halad az alépítmény összeállítása.
A D100 beálló kerekek és a négy letalpaló már a helyén, lehet talpra állítani.
Sajnos a letalpalók menetes szára lehetne kicsit hosszabb.
Ha nem találok alkalmasabbat, ragasztanom kell a tappancsok alá egy-egy  10 mm vastag magasító korongot.

TROMF22

Egy kis érdekesség:
Bizonyára sokan emlékeznek még a hajdani EZERMESTER boltokra.
Valamikor ott vettem néhány tasak forgácslap(?) csavart.
Egy tasak 10 darab, 20.- Forint.
A ~5 mm-es csavarok érdekessége, a közvetlenül a fej alatt lévő, D8x5 mm-es méretű zömítés.  
Nem tudom eredetileg milyen felhasználásra szánták, én is csak rakosgattam eddig.

Most viszont jól hasznosultak.
A beálló kerekek talplemezén 8mm széles ovális, rögzítő furatok vannak.
Ezekbe pontosan illeszkedik az említett csavarok fej része.
Süllyesztettem még egy keveset a forgácslapba is, így nagyon jól illeszkedő, stabil rögzítést eredményezett.

TROMF22

Egy barkácsolónak midig hiányzik valami.

Most például jól jönne egy pár derékszögű sarok rögzítő.
Egy kis munkalap maradékból és néhány kósza kengyelből gyorsan összejött.

Ezek a kengyelek is a már emlegetett EZERMESTER boltból származnak.
Valamilyen NDK barkácsgép tartozékai voltak,  de valahogy kimaradtak a készletből.
Nagyon olcsón adták, vettem vagy 8-10 darabot.
Azóta lett belőlük munkalámpa rögzítő, felfogó egy kis asztali satuhoz stb.
Ja a satu. Ez a KGST piacos (orosz/SZU) kis eszköz eredetileg vákuumtalpas volt, de a gumi lemez elöregedett.  Kapott helyette egy csavaros NDK kengyelt. (Örök barátság!)

PSoft

[#eljen]
A mi korosztályunkra még jellemző a "miből, mit lehet kihozni" szemlélet/felfogás.
Mi nem futunk a 'bótba minden apró vacakért, mint a mai fiatalok...
Otthon fellelhető kacatokból tervezünk/építünk, sokszor a "gyárit" is megszégyenítő minőségben, jó dolgokat.

TROMF22

Ez az egész ügyködés amolyan munkaterápia számomra.

Leírni pedig éppen azért írom, hátha valaki ötletet / bátorságot merít valamelyik apróságból egy kis önálló munkára.
Lehet, hogy túl egyszerűek, akár unalmasak is a bemutatott dolgaim, de nem kell feltétlenül a Holdkomp építéssel kezdeni.

PSoft

Aki elsőre holdkomp építését tűzi ki célul, az biztos hogy megfeneklik...még itt a földön. :(
Aki meg csak úgy, lépésről lépésre mindig hozzá-hozzáadva valamit, a végén elcsodálkozik...
Jééé...de hiszen ez pont olyan mint egy holdkomp! :)

Talán még, idefér az örök érvényű székelyvicc: [#vigyor2]

Az öreg székely nekiáll reggel egy hatalmas farönköt faragni. Elmegy a háza előtt a szomszédja és megkérdi:
- Mi lesz abból, szomszéd?...
- Ebből, fiam, székelykapu -válaszol a székely.
Nem sokkal később a szomszéd megint elmegy a ház előtt, látja, hogy az öreg még mindig nagy munkában van, így bekérdez ismét:
- és abból mi lesz, szomszéd?....
- Ebből, fiam, kocsirúd.
Dél tájékán a székely térdig érő forgácsban ül, és még mindig farag. A szomszéd újra kíváncsiskodik:
- Ebből mit farag, szomszéd?....
- Ebből, fiam, szék lábát.
Estefelé már nagy forgács gyűlik össze az öregnél, de ő még mindig farag. A szomszéd naná hogy ismét érdeklődik:
- Mi lesz abból, szomszéd?....
Mire az öreg:
- Ebből, fiam, fogpiszkáló...ha el nem cseszem már megint...