Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Épül a gépem ::: Sastas gépe

Indította gaben, 2025 február 26, 08:06

Előző téma - Következő téma

ANTAL GÁBOR

Én építettem már aprítógépet ( az igény : 16 mm vastagságú
üvegszálas poliészter lemezek aprítása volt . 10.000 Nm es( nem tévedés tízezer  ! )  egyedi tervezésű hidrohajtással készült  . Egy átlag turmixgépet motorostul nyugodtan beletehettél Gond nélkül leaprította ( czak und pakk )
 Hardoxot igenis lehet venni. Tippek :
 Zalaegerszeg 3B Hungária  . De a Ferroglobus is vág   vagy Szendi úrék Balmazújvároson is forgalmazzák ( szerintem )

Még mindig nem tiszta hogy te egy nagy nyomatékú  nyírótárcsás aprítógépet akarsz csinálni Vagy egy nagy fordulatú több  késes " abrichtert " ?  Láttam egy videót ( de nem keresném vissza  talán Kopirnyák küldte : ott egy tárcsás nyírógép "eszi" a miniatűr tankokat )

TROMF22

Igazán nem akarlak megsérteni, de egy kialakuló glazbox szindrómát vélek felfedezni.
Csapongunk itt az ötlet ajánlatokkal, de ahogyan Gábor is írta, még mindig nem derült ki hogy milyen elven működő gépet akartok megvalósítani és mi a konkrétan elérendő cél.

jani300

sastas

Nem ismerem ezt a betegséget. A Gábor által felvetet Tárcsás aprítógépként említett szerkezet lenne a cél.

d30xhrezp

Szia sastas .

Szeretnék egy tippet adni . Én is akarok majd csinálni egy aprítót . A tárcsás megoldáshoz én pl. 6 mm széles marótárcsákat akarok felhasználni,két tengelyre felfűzve távtartókkal és szembe a két tárcsa sor. Szerintem kezdetnek ez a legegyszerűbb és leggyorsabb megoldás. És ha a fogazat sűrű lenne ,egyszerűen kivágom pl.minden másodikat .

Üdv .

PSoft

Igen megnyerő,és látványos tud lenni egy ilyen monstrumról készült videó.:)

Hasonló monstrummal, évekkel ezelőtt, volt dolgom.
Annyi, hogy az nem nyírótárcsás, hanem több késes/fogas abrichter volt.
(lentebb, valaki linkelt egy hasonlót)
Két, kb. 3m hosszú, olyan 4-500mm átmérőjű fogazott henger forgott szemben egymással.
(a gyakran hulló fogait is cserélgettem)
A két hengert, egy-egy 110kW-os villanymotor hajtotta, valami hydrós? megoldással.
Volt idő,(még az elején)hogy aggregátorról ment a daráló.
Amikor túletették, megszorult a henger, az 500A-os aggregátor, úgy megállt, mint a szög.:)
Mindjárt mutatok képeket a fogakról.
Szép darab, csak egy foga is.:)

szf

Azt miért nem írtad,hogy belehajtottàl a kocsival?
Szerencsére,hogy kimàsztàl belőle.[#wink]

ANTAL GÁBOR

Mint említettem amit én csináltam az hidraulikus hajtású volt . Olyan egyedi hidromotor készült a mi közvetlenül ( minden hajtómű nélkül ) hajtotta a tengelyeket . Alkalmam volt egyszer Tiszavasváriban látni egy villanymotoros  bolygóműves nyírógépet amibe a dolgozók beletettek egy nagyméretű saválló golyós csapot . A nemesített acél 90 mm es tengely mint a makaróni elcsavarodott . Aztán újra megcsinálták a tengelyt  és a dolgozók újra "megetették "egy másik csappal .( újra elcsavarodott )  A villanymotor forgórészének és a bolygómű első fokozatának akkor volt az inerciája hogy nem is történhetett másképp .
  Aztán a tanácsomra épült egy direkt hidrohajtás
 Amikor az enyém készült már kitaposott úton haladtam ....

sastas

Talán ennyire durvát nem szeretnénk. Na jó, igen... Viszont az nem a mi költségvetésünk azthiszem :(
Tekintve, hogy műanyag(abból is inkább vékonyfalú) aprítás a cél, egy sima, 220 as motor a terv(mosógép, vagy valami ami éppen elég olcsó és lehetőleg halk) egy nagy lassítású áttételen(bolygóműre gondoltunk először, de szóba jött a csigahajtás is), 15-30 fordulat/perc-re szeretnénk redukálni a fordulatot.

jani300

Üdv !
Kíváncsi vagyok jól értem e a lényeget .
A hidraulikus hajtás ,az egyszerűségén kívül , azért van , mert a daráló nyomaték határolása elegánsan megoldható a hidraulikus rendszer  nyomásának korlátozásával ?
Jó méretezéssel nem lehet túlterhelni ?

svager

Csak kérdezem,szerinted ebben a projektben a villanymotor lesz a legnagyobb költség?

ebalint

ANTAL GÁBOR

Igen ! a nyomaték növekedésére a hidromotor nyomásnövekedéssel válaszol   ( M =  (Vg*p)/(2*pi)  ) . Vagyis egy állandó nyelésű motor nyomatékát egyértelműen a nyomás határozza meg . A nyomáshullám a folyadékban hangsebességgel terjed , tehát gyakorlatilag azonnal jelzi ha túlterhelődik a gép. A nyomás határolása is nagyon gyorsan megoldható . Egy villanymotoros gépnél elvileg az áram jelezhet de a lendített tömegek jelenléte miatt kétszer megcsavarodik a tengely mire be lehetne avatkozni  ( elég sok időmbe telt mire megmagyaráztam a Tiszavasváriban alkalmazott gép konstruktőrének hogy nem lehet az áramfigyeléssel megoldani a gép védelmét

fpd0kbd4

Szia!

Ha ez a projekt,az ötlet szinten túlnő,és lesznek konkrétabb paraméterű alkatrész igényeid,legalább fórumos árszintű költségvetési háttér,keress föl privátban.Lehet hogy tudok segíteni,több alkatrész beszerzésében is (többek között hardox)

sastas

Nem, legalábbis nem gondolnám, főleg ha sikerül valami bontottat találni. A megmunkálási költségeket sejtem elég magasnak, főleg ha vágás után még fel is kell köszörülni. Bár nemtudom egy lézeres vágásnál mennyit lágyul az anyag. Esetleg a vízsugaras töblettköltsége(legalábbis ha jóltudom 10mm-es anyagnál a lézer olcsóbb mint a víz) ellensúlyozza-e a lézeres kilágyulás miatti többletmegmunkálást. Viszont ha jól sejtem a vízsugaras vágás felülete nem lesz közel sem merőleges a felületre, hanem a vízsugár esési szöge megjelenik a falfelületen.
Az anyagbeszerzés azért érdekes, mert amely cégeket felkerestünk csak táblában árultak volna alapanyagot, egy tábla hardox 400 meg ha jól emklékszem (melóhelyen nemmegy az email), majd 100 ezer ft.