Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Épül a gépem ::: Sastas gépe

Indította gaben, 2025 február 26, 08:06

Előző téma - Következő téma

sastas

Értem. Következő lesz akkor(amint lesz 1 óra szabadidőm meg solid edge társaságom). Az anyát és a csapágyat kifele fordítom, 50 mm-re közelhozom egymáshoz(így még nem lesz minden-mindennek útban). Kifele, mármint a nyomtatási térből kifele. Erre rakok egy 200 hosszú, profilt, majd arra keresztbe a két hosszú profilt, amire felfogatom azasztalt.
Illetve akkor 3mm alulemez+több parafa.
A lábak kivitelezéséhez nincs még ötletem. Legyen rugós? akkor viszont csináltatni vagy csinálni kell rugókat. Szerencsére már utánanéztem a témának, nem vagyok teljesen elveszett, de nem biztos, hogy szépek lennének...

sastas

Haladok szép lassan a tervezgetéssel, csak, ugye az a fránya időhiány...
Most jutottam el oda, hogy rájöttem, kell egy mérőóra, hogy értelmes gépem legyen. Ez a has/kb jellegő beállítás sokmindenre jó, de pontos munkára nem. Hol tudok kapni emberi áron mérőórát, tartóval/álvánnyal?

sastas

Ja, hogy ez az emberi ár... Sose vettem még mérőeszközt(a lengyelpiacos tolómérő nemszámít azthiszem). Azthiszem ez után sem fogok hobbyt csinálni belőle :/

remrendes

$6-mal olcsobban meg a lengyelpiacon sem hiszem, hogy talalsz.

sanyi84

A melóhelyre vetettem mérőóra állványt. Központi rögzítésű és 50-60 ezer volt. Óra szögtapintós és 50-60 euró a hirdetőújságos sima no az enyém mitutoyo eredeti. Itthon kínai van. Majd újraépítem. 20 körül lehet venni noga állványt és talán jó a kínai sima óra. A kínai olcsó állvánnyal hobbizni kell hogy jó legyen. Kotyog lötyög instabilan rögzül M4 a finombeállító csavar menete.

sastas

Sikerült mérőórát vennem. Még nem ért ide, de a héten ittlesz. Viszont referenciaként sikerült 1 hétre kölcsön is kérnem egyet, rendesen álvánnyal, igaz ez olyan 10-15 éves darab, de egy normális, így legalább lesz összehasonlítási alapom egy kínai és egy nem kínai között. Erről majd beszámolok.

sastas

Más:
Egyetemen projektként többen arra gondoltunk, hogy kéne csinálni egy (főleg) műanyag aprításra/darálásra használható gépet. Ezzel kapcsolatban van valakinek tapasztalata? A netet már szétturtam, de hátha valaki csinált már ilyet a fórumon.

Méretügyileg, kb 200 mm széles, területre gondoltunk 100-140 közötti késátmérővel. A kések anyagával vagyunk bajban. Az egyetemről kapni fogunk előreláthatólag némi támogatást, viszont az első gondolatra az nem elég, ami a Hardox 400-as anyag volt.(viszont ebből egy 10mm vastag darab, amiből igazából csak kb 800x800 mm-t használnánk, egy egész táblát megvenni majd 100 000 ft, a megmunkálásról/logisztikáról nem is beszélve, és ennél olcsóbban kellene alapanyag)
Amit néztünk még edzhető anyagok terén az a C45 jött föl legkönyebben beszerezhető alternatívaként, viszont ennek a kopásállóságáról nincsen semmilyen infónk. Bírni fogja szerintetek? vagy halott ötlet?
Illetve megmunkálás terén, lézer, vízsugár, vagy maró? 10mm-es vastagságra talán a víz lenne a legjobb viszont ha jóltudom azt utána még meg kell munkálni, esetleg köszörülni.
Na ez jó hosszú lett. Remélem nem rémültök meg a felénél [#violent]

TROMF22

Ez valami hulladék hasznosítás lenne?
Ajánlom figyelmedbe a következő hirdetésben az első második fotón az őrlődob kiképzését.
Őrlődob

Keményfém betétkések végzik a munkát.
Az OSMEKA GmbH. ennek nagy mestere. Biztosan kapsz rá sok találatot.

TROMF22

Ebben még jellemzőbbek a képek:
Őrlőgép

Figyeld a gép egyéb paramétereit is.
Ez egy eléggé teljesítmény igényes művelet.
Keresésre ez a pontosabb kifejezés: osmeka shredder

sastas

Nem ilyen jellegűt, hanem nagyobb kinyúlású késekkel rendelkezőeket terveztünk. AZ SSI cég gyárt tipikusan ilyeneket, illetve amit hobby projektek között találtunk az a thymark youtube csatornán illetve a percious plastic projectben lévő shredder.
Egyfajta hullkadékhasznosítás. Főleg petpalack, illetve nálam 3d nyomtatásból adódó hulladék kezelhetőbb méretűre darálása.
Neadjisten jövőben egy olvasztóval kiegészülve, környezetbarát felkiáltással.(hátha valami kis pénzt a környezetvédelmi projekt felkiáltással is kaphatnánk.)

TROMF22

Aha... Szóval olyan "kaszabolás" szerű aprításra gondoltatok.
Annak biztosan kisebb a teljesítmény igénye, de a végeredmény valószínűleg inkább kis műanyag cafatokból áll majd.
Persze az is jelentős térfogatcsökkenést ad.

Láttam nemrég, valamelyik hazai hirdetési oldalon (jófogás, szerszámpiac?) íves, kifli formájú húsipari aprító késeket, készre edzve, köszörülve, egészen olcsón.
Több darabos készlet volt, de nem érdekelt, nem jegyeztem meg.
A műanyag flakont szerintem az is vinné. Érdemes utána nézni.
Kísérletezésre biztos jó lenne.

sastas

10mm körüli/alatti részecskeméret a cél. Azt ítéltük meg kezelhetőnek. Kb 1-3 mm az lenne az optimális, de ahhoz már komolyabb masina vagy több fokozat kellene.

jani300

ywathzay

NEm kell egész táblát venni, ha a Hardox 400 kevés, akkor a C45 sem elég. Hardox 500-as anyagból lézerrel kivágatni Lv10-nél még szépen vágják, a hajtásnál akár tengelyre hegeszteni, azt is bírja. 200mm-hez kell 20 lap, az semmi. A minap én is nézegettem ilyen masinákat, nagyon egyszerű kivitel.