Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Épül a gépem ::: Sastas gépe

Indította gaben, 2025 február 26, 08:06

Előző téma - Következő téma

sastas

Közben volt egy kis fűtés gondom. Folyton Heating failed-et dobott a hotend.. Googlizva, PID settings hiba, pronterface aututone- és meg is oldódott :)

sastas

Száltovábbítás probléma volt :) Na majd az esztergályoson behajtom. A fél-egy mm-es barázda olyan 0.2 lett, amit a műanyag nagyon hamar eltöm. Most nyomatonként takarítom, hátha nem áll le menet közben...

Aztán az első érdemi nyomtatás:
http://www.imgserv.com/images/2016/05/04/pZuM6OC.jpg" border=0>

http://www.imgserv.com/images/2016/05/04/CPhEt.jpg" border=0>

http://www.imgserv.com/images/2016/05/04/keUREjTv.jpg" border=0>

Érdekesség, hogy a felületet hengernek definiáltam, a külső felület elliptikus lett, a belső kör, miközben a cura egyébként 14 szögnek rajzolta :D

sastas

Ja, egyébként lehet nem az extrudercsavar, hanem a filament vacakol. Hol jó-hol nemjó, most pl 25 perc nyomtatásnál megállt a szál, és a filament oldala le van reszelve, szóval valószínűleg beragad a szál... Gondolom 215 foknál nem illene megállnia a szálnak csak úgy- szóval valszeg mérethiba...

vjanos

Az fasza... Ennek a tekercsnek a tesóját elnyomtattam gond nélkül...

Nem lehet, hogy túlextrudálsz, visszatorlódik az anyag a fejben, és ezért akad meg?

sastas

De a 25 perces nyomtatásnál olyan 20 percnél?  Meg egyébként tök random. Tényléeg olyan mintha akadna valami. Még azon gondolkoztam hogy lehet tényleg én vagyok balfasz és az extrudercsavarja rossz. Na az külön érdekesség lesz, ha tényleg....  
Na meg ha túlextrudálok, akkor nem csak annyi lenne, hogy fogja és megakad az anyag, majd ahogy tud megy tovább?
Olyan jelenséget produkál mint egy posztal ezelőtt a kocka....

sastas

Erre van egy jó béka. Nem nyúltam semmihez...

Aztán mégegy, aminek a szeménél lett csak hiba...

Na mostmár tényleg felztaklat :D

sastas

Okés, ez valami kombinált hiba lesz. A legutóbbi két békának csak a szemét rontotta el. Ahol tele van retractionnel.... Majd kipróbálom, mivan, hogyha kikapcsolom a retractot...

exvm7f6a

Belesül az anyag a fejbe.
Túlmelegíted, túlhűtöd, visszaolvad, túl nagy a retrakt, vagy valami ilyesmi.
Szedd szét, pucold ki, és próbálkozz jóval alacsonyabb olyan hőmérsékleten ahol kézzel tudod tolni már. Ehhez tartozóan alacsony sebességgel 20-30-al.

Ja és hűtsed a fejet, mert anélkül 100% meg fog akadni.

sastas

215 fokon nyomtatom, ott kezdett el szépen kijönni. Hűtés van, igaz nincs felszerelve, csak szimplán odarakom a fej mellé, ahol nyomtatok. Egy 8 cm-es, duplavastag, szerverhűtőventi.

Szétszedtem. Miért érzem azt, hogy nem így kéne kinéznie?
http://www.imgserv.com/images/2016/05/05/9CMD.jpg" border=0>

exvm7f6a

Akkor csak a hideg végét hűtsed a fejnek, a hotend azaz a fűtött blokk ha túl nagy hűtést kap szintén meg tud akadni.

Ragasszál rá szigetelő szalaggal papírból valami terelőt. Maga a nyomat hűtése nem olyan fontos. bár a minőséget javítja de nem létkérdés.

Devecz Miklós

Ez a jelenség akkor fordul elő, ha a teflon cső rövidebb, mint a rendelkezésre álló furat hossza.
Csak akkor müködik az extruder jól, ha a teflon feszül a furatban, úgy nem tud mellé folyni.

sastas

Igen, erre gondoltam énis,m úgyhogy 3-as alátéteket pakolok majd egymásra, hogy kitöltsék a teret. Sajnos nem mindennek olyan a geometriája, mint ahogy gondoltam, szóval egy kicsit gányolni kell :)

Konkrétan a furat végn, van egy menetelt rész, ami egy légcsőszerelvén fogadására alkalmas, de nem is gondoltam rá, hogy probléma lesz, hogy azt nem töltöttem ki. most majd jól betömöm. Azért 3-as alátéttel, mert az elég hogy átmenjen rajta a filament.

sastas

Ja, probléma megoldva, ez a kis "dugulás" felelt a dolgokért. Béka, remek lett :) kép holnap. Na meg csinálok majd egy rendes méretűt is 0.1-es rétegekkel., ez csak 70%-os, 0.2-es, a tesztek miatt.

Szóval, ami még megoldásra vár, a belső háló, amivel kitölti, néha fogja és megszakad, olyan darabos, mintha nem nyomna elég anyagot, vagy nem is tudom pontosan, mi lehet, majd egy képet feldobok róla.

sastas

Szóval itt a kép a háló-hibáról. Szerintem kicsit alacsonyabb a flow, mint kellene, lehet 103%-ra felveszem majd és megpróbálom úgy :)

http://www.imgserv.com/images/2016/05/07/mpLatAXMV.jpg" border=0>

vjanos

Nálam a s3d-ben 130%-ra van beállitva külön az infill...