Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Épül a gépem ::: Sastas gépe

Indította gaben, 2025 február 26, 08:06

Előző téma - Következő téma

vjanos

Nekem eddig több féle is jól működött.
Max más drivert kell hozzá telepíteni, ha másfajta soros-usb csip van rajta.

d0b2zytp0

sastas

Köszönöm a gyors segítséget... Gondolom a stepstickek ugyan úgy visszamehetnek, semmi bajt nem fognak mostmár okozni.

Devecz Miklós

Vigyázz rá, nehogy fordítva tedd vissza!

sastas

Nem, olyat nem tennék :) Bár azthiszem az is pont ugyan ezen a diódán keresztül nyírja ki a megát...

sastas

Apropó, Az áramot, ha a Z mocinak felveszem mondjuk 1.2A-re, akkor nem kéne, erősebbnek lennie, tehát normálisan működnie?

exvm7f6a

Én már kétszer megsütöttem az ardu stabkockáját. Nincs semmi gond vele. Vettem egy maréknyit és kicserélem ilyenkor.
Nem az áramkör minősége a rossz, hanem én zárom rövidre néha, amikor turkálok benne.

sastas

Siker, működik! Felvettem a Z áramát 1.2 A-re, és nem is melegszik a moci. Cura-t prbálok használni. De ez a mocsok rosszul értelmezi a Z-met :D Vagy én gondolom rosszul. Ő olyan kinematikával próbál operálni, ami a hidat emeli, nekem meg ugye asztalt kéne süllyeszteni. Namármost ebből van egy konfliktus. Elmegy minimum végállásra, majd fogja és elindul végállás+15mm-re. Ezt hog kéne kiküszöbölni?

sastas

Ha nem lenne egyértelmű: az asztalt túl akarja emelni a max magasságán, mert ugye(legalábbis az én értelmezésemben(?)) A Z-m "min" végállása a tetején van, hiszen akkor van legközelebb a hotend az asztalhoz. Ez a mocsok meg mindenáron az én megközelítésemből -15-re akar menni...

sastas

Ez bállításgond lesz firmware-ben. Meglátjuk :D Tippek? :)

sastas

Egy kis pihin után meg is van. Mozgunk yeeee. Mostmár simplify3Dvel nyomtatni is tudok. Ellenben a Z még mindig hibás. Egyszerűen nem annyit lép, vagy nem is igazán tudom. Ha jólsejtem valami apró beállításhiba, de már kavarognak a betűk a szemem előtt....
Arra rájöttem, hogy először az extrudert rosszul állítottam be, elfelejtettem a mikrostep-et. Mostmár csak 1-2% eltérés lehet benne. Most tényleg a Z a kérdés, de programoldali, mert az arduino remekül lekezeli, 50 mm elmozdulás Z-ben 50mm lett, már amennyire mérni tudtam. Erre van valami jó módszer? Mert ugye a tolómérő nem fér a hotend és a heatbed közé...

ezsolt74

Indikátor órával lehet legpontosabban mérni.

exvm7f6a

Mivel kényszerkapcsolat, ezért simán ki lehet számolni a fordulatonkénti elmozdulást.

Extrudernél beküldök 10centi anyagot, megjelölöm filccel, visszahúzom, és azt mérem le.  
Minél hosszabbat küldesz bele, annál pontosabb lesz a mérés, fejbe természetesen ilyenkor ne dugd be. Ez azért érdekes, mert a recés kerék mérete bármi lehet.

Szíjnál is ki lehet számolni az elmozdulást. Ott ha megfeszíted, akkor az okozhat pluszban némi eltérését a szíj rugalmassága miatt. Ha akarod korrigálhatod a beállításoknál, de nem szokott jelentős eltérés lenni.

A tolómérőt meg lehet használni a Z elmozdulás mérésére, hiszen van egy http://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop412A/2011-0013_merosszos_gepipari_gyartastechnologiak_i/abra066.gif" TARGET=_fnew>mélységmérő része.

exvm7f6a

Ne zavard össze, az már haladó :)
És főleg azzal meglátná azt is hogy az egy kocsi a Z-n mekkora hibát okoz :)

sastas