Épül a gépem ::: Sastas gépe

Indította gaben, 2025 február 26, 08:06

Előző téma - Következő téma

a69ayyat5

Megzavarodik a stepper, mintha lépést vesztene, de egyhelyben rázkódik. Az meg megint érdekes, hogyha steppert cserélek, a Z-ben, akkor is a stepper cincog álló helyzetben, nagyon halkan, de irritál.

myh3s85c3

Állítottál áramerősséget?

p75e6i8vg

A hangjával barátkozz meg... ezekkel a körömnyi vezérlőkkel cicergős lesz...

a69ayyat5

Semmit nem állítottam. Minden "gyári". Illetve, hogy pontos legyek, a step-eket és a gép fizikai méreteit beállítottam. De egyébként minden alaphelyzetben van. Egy darabig ment simán, most meg csak dadog a motor, ha rásegítek kézzel akkor fordul 1-et 1-et, de nagyrészt csak dadog.

a69ayyat5

Már agyérgörcsöt kaptam tőle... Utálom a magas hangokat :(

myh3s85c3

Pedig be kell állítani!
Kell hozzá egy voltmérő, egy csavarhuzó (lehetőleg műanyag).

a69ayyat5

Okés, hol, hogyan? :)
Multiméter pipa, csavarhúzó pipa. az egész nem műanyag, de a nyele/fogója elvileg szilikon :)

a69ayyat5

Ohh, Arra gondolsz, mikor a kis potit csavargatni kell? Azt úgy lőttem be, hogy a mocik elvileg 1.5A-t bírnak, ugye R100 van az ellenállásokra írva, tehát a képletem: Fesz amit mérek a poti teteje és a GND pin között(Vref)/0.8=motoráram. Na ez most 0,666/0,8= 0.8325. Nem tudom miért ennyire állítottam, de a maximum fele szimpatikusnak tűnt.... :)

myh3s85c3

Igen, erre gondoltam.
Akkor viszont forogni kellene a motorok
nak.
A mechanikába építés előtt nem forgattad meg a motorokat?

myh3s85c3

a69ayyat5

Szabadon forognak, megforgattam őket, mielőtt beszereltem, ezért gondoltam mechanikai eredető gondra, mert a zben inkább tákolmányom van mint tengelykapcsolóm :)

myh3s85c3

A többi motor megy rendesen a léptetőkkel?

myh3s85c3

#define HOMING_FEEDRATE {50*60, 50*60, 5*60, 0}  // set the homing speeds (mm/min)

A configuration.h-ban állítsd a harmadik tagot kisebbre (5*60, 4*60, 3*60, stb.), javulni fog a z mozgatás.

a69ayyat5

Azthiszem sikeresen kinyírtam a rampsomat :( Vagy legalábbis egy részét. A GND és a VDD találkozott egy stepsticken.... Ha 12V-ra kötöm, a kijelző csak fehéren világít és a kimeneti sorkapcsok melletti led folyamatosan sárgán virít.  
Ha PCre dugom, szépen végzi a dolgát, fut minden szépen... A kijelző is funkcionál. Mit tehettem tönkre?
Az elkövető egy tüsszentés volt...

a69ayyat5

Amugy a többi motor ment szépen. Nem tudom mit lehet "normális"nak nevezni, szerintem kicsit lassúcskák voltak, de viszonyításom nincs.