Épül a gépem ::: Sastas gépe

Indította gaben, 2025 február 26, 08:06

Előző téma - Következő téma

vyvk7xm7

A sin és az azonos oldali orsó távolságát áthidaló darabok együttes rugalmassága és kottyanása döntően fogja meghatározni, hogy az egész gép mire lesz használható.
Szerintem a konstrukció egyik gyenge pontja, hogy az a távolság a lehető legnagyobb, mert a sin az aluszelvény tetejére, az orsó pedig az aljára van tervezve.
Az összekötő darab akkor lehet a leg merevebb, ha minimális a hossza. Ezért szerintem a sínnek és az orsónak egymáshoz a leg közelebb (mellette) kéne lennie.

A két golyósanya blokkot összekötő vízszintes lemeznek nem látom a funkcióját. Annak mi a szerepe?

a69ayyat5

A keresztben merevítésre majd az asztal fog szolgálni, a két aluprofil nútjaihoz keresztirányban további profilokat(vagy zártszelvényt, eben még nem vagyok biztos) rögzítek, amire egy síklapot teszek, így lesz egy kvázi folyadékzárt tálcám, amiben így majd a hűtés később könnyen megoldható. Az szerintem tisztességesen megmerevíti a szerkezetet később.

a69ayyat5

Értem. Azért került alulra az orsó, mert oldalra nem kerülhet helyigényileg 800 volt az elképzelés, és már ígyis 840 széles. Felülre meg az előző konstrukció nem volt ok.
Erre nem is gondoltam, úgyhogy felrakom a sín fölé az orsót, az also összekötőt meg elhagyom. Így valóban egy sokkal merevebb konstrukciót kaphatok.
Ezzel  hídrész azonos magasság mellett stabilitást nyer, köszönöm

Az also összekötő egyébként csak merevítési célokat szolgált volna ebben a konstrukcióban.

a69ayyat5

Gépasztal, és állvány még nincs, de elsődlegesen körvonalazódott a 3 tengely alapkoncepciója. Az elképzelésen van mit csiszolni, de első körben az adott anyagokból szerintem ez a legjobb ami kihozható. Véleményekre vevő vagyok, szokás szerint, hasznosak szoktak lenni [#eljen]

Szóval, az első képen a korábbihoz hasonlóan a izometrikus nézet.
A másodikon oldalról a híd, a golyósorsó por/forgácsvédelem és laposabb z konstrukció miatt hátra került.
A hídon a szabad oldali csapágyazás lesz érdekes, de azzal túl sokat nem akarok vacakolni, ott valami faék egyszerűségen gondolkodok.
Az utolsó kép, a 80x40-es profil, 920-as távon, középen 1 000N-al terhelve(a képen lévő adatok az item saját kalkulátorával jöttek ki) Alapvetően úgy gondolom, hogy a felfogatás milyensége inkább a 3-as esetet feltételezné, de a rugalmasságból adódóan inkább közelebb lesz az a 2-es esethez. Első körben ezzel elégedett tudnék lenni.

Egyébként a vázon még agyalok, nem akarom túllőni, 30x30x2-es zártszelvény körbehegesztve, a két oldalsó gerenda alatt pedig ezt több függőleges merevítőelemmel, esetleg egy felcsavarozott 5-ös acéllappal megtoldva. Még az asztallapot nem tudom hogyan kéne megkomponálni, az marad az egyik utolsó feladatnak majd :)

vyvk7xm7

Én úgy látom, hogy a kettes és a hármas deformáció között nem elvesztegethető a különbség.
Nálad inkább a kettes esetet tartom most megvalósulónak, mert a hídgerenda végeit tartó lemezek rugalmasak, a gerenda behajlása ellen szerintem majdnem semmit akadályoznak.
Ez akkor nem két végén befogott tartó, csak két végén feltámasztott.
Ha a hídtartó láb nem lemez volna, hanem hasáb, akkor inkább hasonlítana befogott tartósra a szerkezet.
Vagy, ha a mostani lemez tartót kiegészítenéd egy háromszögű (ötszögű) merevítővel.
Ha érthető ez így egyáltalán.

a69ayyat5

Így-így. Szintén ezért gondoltam arra, hogy inkább a kettes eset, mint a hármas, hiába hajaz arra a felépítés.
Az ötszöget annyira nem értem, de igen, "van tervben". Igazából ki akarom tapasztalni milyen így, és milyen lesz úgy. Helyet hagytam neki. Legroszabb esetben az egyik első hasznos munkája lesz a gépnek :) Már nagyon várom.
Van még pár megoldatlan rejtély, meg mint kiderült vennem kell még legalább egy de inkább két motorvezérlőt is, léptetőim vannak. HDT5M-et néztem ki mint szimaptikus megoldás, bár lehet a Z-re sok lesz, ott kevés a hely.
Viszont van egy csomó dolog, amit már el tudok kezdeni összerakosgatni, hiszen a profilok és a lineárok már megvannak, úgyhogy valamelyik nap azokat már előszerelem.

a69ayyat5

Maradjunk annyiban, hogy nem minden hibát sikerült kijavítani, de azért néhány dolgot amit javasoltatok megcsináltam.
Még a szíjakat kell megrendeljem és mehet az építés. Persze ha lesz rá időm :)

a69ayyat5

Sikerült vennem egy pár nema34-et amit fel szeretnék tenni a CNC-re. Persze a csatiban 6 érintkező (plusz árnyékolás) volt, levágva a csatit 8 kábel állt velem szemben. Mivel nem vagyok hatalmas léptetőmotor szakértő, inkább kérdeznék mielőtt a léptetővezérlőimet leégetem... Fotóztam a csati végét meg egy neten talált képre felírtam, hogyan is értelmeztem a bekötést. (a fotón a csatiban közösített ereket bekarikáztam)
Ha jól olvastam, ilyenkor adott áram mellett nagyobb nyomaték adódik, persze a sebesség rovására. Helyes a gondolatmenetem vagy inkább sorba kössem a tekercseket?

vyvk7xm7

,,Az ötszöget annyira nem értem"
A derékszögű háromszög formájú oldalmerevítő lap itt valójában ötszögű lesz, hiszen a háromszög hegyes végei szinte semmi merevítő szerepet nem töltenének be, azokat levágod.

a69ayyat5

Nos, úgy néz ki a projekt elindult. Persze messze még a vége, stb. [#taps]
Jöhet vélemény, hideg, meleg, javasolt fordulatszám és sebességadatot, minden. [#vigyor]

A legelső próba, az UCCNC szerszámtartó mintaprogramja, egy 7-es maróval elkövetve. Azon kívül, hogy a szerszám túl nagy a programhoz, szerintem teljesen rendben volt. Az elején látszik, hogy a Z süllyedésektől paráztam ezért szépen levettem az előtolást, de a végére elengedtem 100%-on a dolgot.

Köszi mindenkinek aki segített eddig eljutni :) [#eljen]
A következő az elektronika dobozolása és a gép elszállítása a hálószobából [#vigyor2]

[yt]pnMn_J220mA[/yt]

gaben

Na ez már haladás, gratulálok!

Fához kell a nagy fordulat, és 1, max 2 élű baromi éles szerszám, úgy nem égeted meg az anyagot.
Ehhez mérten az előtolás is nagyobb lehet, persze ez rengeteg mindentől függhet: milyen a lefogatás, mekkora mélységben szántod az anyagot, stb.

a69ayyat5

Igazából én meglepődtem, hogy egy d7-es 4 élűvel, 10k fordulaton, 1mm mélyen F900-al ilyen szépen és égés nélkül vitte.
Persze a maróim is ilyen nagyonkínai valamik. A főorsóval együtt vettem egy dobozzal, nem/alig használt. Úgy gondoltam hogy mire eltöröm őket, talán ráérzek.
Persze ez valami random fadarab, talán nyír vagy nyár vagy fenyő, udvaron találtam, talán raklap alkatrész volt.

gaben

Háát egy puhafa nem jelenthet akadályt arra a maróra nézve. [#vigyor]
A következő már lehet valami komolyabb anyag is, mondjuk alu vagy egy vékonyabb vaslemez, aztán lehet kísérletezgetni a fordulatszámmal, előtolással, átmérőkkel, stb. [#papakacsint]