Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Épül a gépem ::: Sastas gépe

Indította gaben, 2025 február 26, 08:06

Előző téma - Következő téma

jani300

Szia !
Írj méreteket . Mangánacél vagy hardox nem tudom , de nem rég elérhetők voltak hulladék darabok. A piros kopólemez .
Év elején szokott gond lenni a vásárlással .
De akarok én is beszerezni mert nem mindig van .

sastas

Semmi probléma, ezért mondtam el.

sastas

Igazából 8-10 es vastagságban lenne a legjobb, de akár 15-ös is jó lehet. A lényeg, hogy 12 darab kb 100x100mm-es egyforma vastagságú darab legyen közte.

sastas

Én azért szeretném belemarni, mert a rexroth profilon a 10-es nút két szélén még van egy-egy 0,5x1,5-ös bemarás, gondolom hogy a profilzáró jobban fedjen, másra nem tudok gondolni, miért így csinálták. Ezzel rögtön 11-re nő meg a nút szélessége, a 15-ös lineáron van 1 mm letörés, azzal 13, így marad oldalanként 1-1 mm amin felfeküdhet a sín, a kialakított 3-3 helyett(ennyin van felköszörülve a sín alja). Ha belemarok, akkor nyerek 0,5-0,5mm, t amivel 50%-al nő az érintkező felület. De még gondolkozok más megoldáson,esetlegesen vékony köszörült lemezből csinálni a sínnek alátétet, de ez lehet hogy még bonyolultabb mint a belemarás.

w0hgtwf3w

Igen igazad van.
Maga az egész profil nem igazán alkalmas erre.
Én vastag falu itemből építek és ott nincsenek ilyen problémák.
De itt mindenféle anyageltávolítás nagyon-nagyon gyengíteni a már alapban sem erős profilt.
Talán egy ilyen közbetét, akár aluból is.

w0hgtwf3w

remrendes

Ez ertheto, csak ott sok falvastagsag nem fog maradni.

w0hgtwf3w

Bakker nem szereti a 2 Mb Bmp-t

w0hgtwf3w

Látom mindenki rápörgött [#eljen]

sastas

Egy ilyen gondolatmenetre (is) vártam.
A méretekről:
Mivel alapvetően meglévő anyagokból dolgozok, amik: 1000mm 45x90, 600mm 45x90, 500mm 45x90-es profil, mindből 4-4 darab, és mindhez van 1-1 15 ös lineárom, 2-2 kocsival.
Ebből szeretnék egy 1000x690-es alapkeretet összerakni alapnak. És erre készíteni egy felépítményt. A híd alja és az asztal között 140mm hely lenne. Ebből 80-100mm hasznos Z-re számítok. 750 Y és 600 X hasznos hosszak mellett.
Leggyakrabban műanyagok(főleg PC és PVC) vagy keményfa marására használnám, esetenként réz/bronz/alu marására/gravírozására. A célom az volt, hogy a 600*400-as kisméretű táblák beférjenek a gép alá.

sastas

Ilyesmire is gondoltam, csak ebből kellene vagy 150 darab az anyákhoz, vagy ugye kb 3,5 folyóméter. Nem vagyok benne biztos, hogy gazdaságos lenne.
A JPG-t szereti a legjobban a fórum ;)

sastas

Aucs. Ezt ennyire közelről még nem figyeltem meg. Akkor ezt az öteltet elvetettem. Marad valamiféle alátét.

w0hgtwf3w

Hát igen.
De talán kibírható +költség.
Alu  lapos rúd

Szalai György

Ha ennyi anyagod van, akkor miért kell a hidat egyetlen szál profilra felépítened?
A gép lábait is ennek a mennyiségnek kell talán kiadnia?

A [448]-ban lévő linken láthatod, hogy Ix 82cm4 míg Iy csak 23,6cm4.
A szelvényed a vékonyabbik oldalára lényegesen ellenállóbb a hajlítással szemben.
Nem tudom, hogy ezt hányan hiszik el, (Pedig a gyártó honlapjáról származó adat.) de eddig hobby gépbe nem ez szerint építgették be az ilyen profilokat.
Ha megnézed a szelvényrajzot, a két Y irányú vége ,,csak lifeg ott a szélben".

sastas

Egy asztalra fogom feltenni, de azt nem akarom túlspirázni, 40x40-es zártszelvényből, hogy legyen némi súlya és kész.