Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Épül a gépem ::: Sastas gépe

Indította gaben, 2025 február 26, 08:06

Előző téma - Következő téma

istvan3

sastas

Sziasztok!

Tervezési fázis, sokadik lépése, de mivel van időm, így streamelem :) Lehet jönni, kérdezni, tippeket adni stb. Persze akár itt is ha nem akarsz regisztrálni :) Aztán meg utólag is vissza lehet nézni 15 napig, utána meg felkerül majd valahogyan YT-ra.

Twitch

vjanos

Ma már mindent lehet sztrímelni :D
Vannak már CNC influencerek is talán?

sastas

Bármit is!

NYCNC szerintem eléggé influencer szint ;)

sastas

Alalkulok. Fórumtárstól sikerült venni kínai 2,2kW-os főorsót, frekiváltóval, ER16 patronkészlettel, meg egy mechanikus élkeresőt. minden működik is szépen.
Ezzel kapcsolatban csak egy kérdésem maradt, a mechanikus élkeresőt maximum milyen fordulattal illik megforgatni? jelenleg a minimum amit tud az orsó 1200, de azt kicsit soknak érzem hozzá.
Illetve az orsónak kb 2200 as fordulaton van egy rezonancia pontja, ha jól sejtem ott nem kéne használni.

kmajer

sastas

De ez ökölszabály, gyártói adat, vagy csak tapasztalat? :)

kmajer

sastas

Kb 12-16 óra modellezés után ide jutottam. Volt benne néhány áttervezés, meg 2D rajz készítés stb, de összességében kezdetnek elégedett vagyok. A későbbieket pedig majd meglátjuk :) Elvileg mindenhol lesz helye a kábelezésnek, stb, de ez mindig csak elmélet marad, arra ár nem volt energiám, hogy lemodellezzem, viszont szeretném a gépet legalább demonstrációs jelleggel a debreceni talin megjelentetni :)

sastas

Az élet mindig közbeszól. CNC még nincs, de energia ismét van. A változás alapvetően annyi, hogy az Y orsót eladtam jó áron és vettem helyette másikat párban. Kicsi szépséghiba hogy "csak" 5-ös a menetemelkedése, de igazából nem rohanok sehova, jólesz ez.
A különbség csak annyi, hogy így 1100 mm tud lenni az Y-om, ami még jól jöhet :) Az X marad 600 körül :)
Emiatt igazából teljesen újra kell rajzolni mindent, de ez nem tántoríít el. Megpróbálok mindent a lehető legjobban kitalálni, és végre összerakni a dolgokat.

Ehhez majd fogok keresni(akár itt a fórumon is) valakit aki tud alu alkatrészeket marni nekem. Tipikusan 15-20 as lemezből képzelek el első körben mindent ami nem profil.

A két orsóval együtt érkezett egy DC servo is. Namármost ennek a vezérlője megvan, de az én elektronika tudásom ennek az életre keltéséhez kevés. Ha jól gondolom ez így dobós és vennem kell egy másikat, vezérlővel együtt. Mondjuk van rajta egy 10-es lassítású csigahajtás, de annak van kottyanása, úgyhogy amúgy is le kéne venni és a motortengelyre felrakni a szíjtárcsát direktbe, és ott 1:2 vagy 1:3 lassítást megcsinálni szíjjal.
Most ebből ki is derült, hogy a két orsót egy motorral, összeszíjaznám, nem gondolom hogy ebből komoly gondom lenne első körben. Ha meg mégis, akkor kap később egy másik motort, hogy párban legyen.

Így összeszedve amúgy elég közel járok, néhány alulemez és kötőelem hegyek hiányoznak már "csak" :)

sastas

A motorról a képeket lehagytam...
Érdekes módon semmit nem találtam a neten róla.

gaben

Szia,

ha eljutsz odáig, szívesen segítek az alkatrészek marásában. ;)

Üdv, Gábor

sastas

Jól hangzik, kereslek a részletekkel ha eljutok odáig :) [#nezze][#gonosz1]

sastas

Mondhatni rohamléptekkel haladok :) Ezt az előző poszt óra hoztam össze. Munka után "csak" ennyi telt :)

Hozott anyagból dolgozunk, meg ami van itthon. Így kicsit mixelt lesz a felhozatal, a golyósorsók fix hosszúak, az aluprofiljaim is, meg a lineárok is. Ezzel kicsit kísérletezni fogok, mi hogyan alakul, meg egy jó teszt saját magamnak hogy megtudom e valósítani ahogy elképzeltem.

Az első és hátsó részen így 100x100x8-as zártszelvényből egészítem ki a profilokat, így pont megfelelő hosszú lesz minden :) A 8-as falút úgy gondolom meg lehet úgy munkálni, hogy a csatlakozó felületek párhuzamossága és merőlegessége kielégítő legyen. Legalábbis ha a 100-as is annyira csodálatos minőségű lesz mint pár hónapja a 40-es amit vettem, gyarkolatilag a profil minden oldala görbékből állt, természetesen a merőlegesség és a párhuzamosság legcsekélyebb jeleit sem mutatva [#nemtudom].
Na mindegy. Jövőhétre szerintem minden tervel elkészülhetek és jöhet a munka és alapanyag szervezése

remrendes

X iranyban nem sok merevitest hagytal. En a ket zartszelveny darabot meghagynam egynek.