Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Épül a gépem ::: Sastas gépe

Indította gaben, 2025 február 26, 08:06

Előző téma - Következő téma

sastas

Haladtam nyomtató fronton. Igaz, még új alkatrészeket nem sikerült hozzá készíteni/készíttetni, de néhány fórumot, meg az itteni főtémát olvasgatva, állítgattam ezt-azt. Most a képekben látható az első rétegem. Sajnos volt egy lépésvesztés saját hibából később, úgyhogy a túloldal az kuka. Viszont ami itt is látható, egyrészt nem érnek össze a rétegek, ezt gondolom némi extra flow-al ki tudom tölteni. Másrészt viszont a 3-4-5 mm es köröm, egy eléggé érdekes ellipszissé vált. A tárgy hoszabb oldala párhuzamos az X tengellyel.

sastas

Új szerzemény.
Illetve már a hajtásmegosztáshoz is sikerült 8as ezüstacélt beszerezni, mostmár egy esztergályos kell miskolcon és ez a fejlesztés is megvan.
Esetleg valaki tud javasolni miskolci esztergályost?

sastas

Egy "kis" szünet után újra itt.
Haladás volt bőven, a munka meg sok időt és energiát elvitt.
A saját otthoni nyomtatóm most pihen, a munkahelyen viszont készült egy, amiben a segítőkész fórumtársak segítségét mégegyszer köszönöm. Amit tudni kell róla: 550x550x800, dupla fej, 4 trapézorsó Zben, négy külön dirverrel, 45x45 és 45x90 es profilokból épült, 15mm-es lineárokkal, duet wifi+duex5+5" duet display. Este lesz pár kép róla.
Közben sikerülni fog egy EAN 1000 esztergát beszerezni, már régebbi vágyam volt és most elég olcsón hozzájutottam.
Közben a tárcsás nyírógép anyagbeszerzés alatt, szép lassan az is meglesz. Ebből biztosan 4-5 iteráció lesz, ugyanis szeretnék több verziót is kipróbálni, ez megdobja az anyagköltséget, de a 10-es meg 15-ös (bili)vaslemez annyira nem drága, főleg hogy hulladékdarabokból is tudok dolgozni(150mm a legnagyobb méret).
Másik dolog, hogy sikerült hozzájutnom némi 45x90 es építőprofilhoz sarokelemekkel és nútanyákkal illetve 15 ös lineárokat kocsival. Ebből szeretnék egy kis marógépet építeni. Minimális 3D tervezésem már van hozzá. Ehhez viszont szeretném a véleményeteket kikérni. A profilokon kívül a lapos anyagokat szeretném kimaratni valakivel, lv10-15-20 as alu anyaggal terveztem, mert úgy gondolom, hogy ez vasból megmunkálva aránytalanul drága lenne. Tudtok esetleg valakit a fórumon aki 20-as anyagot tud marni? Lehetőleg az anyagbeszerzéssel együtt kéne. A többi részt úgy gondoltam, hogy golyósorsó lesz, és AC servo-t használnék. Mivel 4(egy bls73 ketto bls72 meg egy bls55) mavlior AC servot vasárban meg tudtam szerezni, sajnos vezérlő nélkül, úgyhogy vagy kell vennem hozzá vezrlőt, vagy építenem egyet. Esetleg ezeket a servokat eladni és venni egy párat vezérlővel, de azt nem szeretném(jóval drágább lenne).
A főorsót egy ilyen servoval meghajtani nagyon vad lenne szerintetek? Illetve a hajtásnál le kellene-e áttételezni vagy nem(1:1 ben mindenképpen szíjjal hajtom majd az összes tengelyt, mert jobban kiadja a helyet, csak hogy megéri-e mondjuk 2-es lassítást beletenni)?
A tervezésről, nyomtatóról meg mindenről képek majd este.

vjanos

Fú, várom a képeket :)

Meg valmi infót, hogy miért láttad/láttátok célszerűnek négy motort és drivert használni a Z-hez :D

sastas

A 4 Z motor azért van, mert a súly és a méret miatt legalább 2 motor kellett volna, de a méretek miatt tartottunk a befeszüléstől. Így 4 motor+2 15 ös lineár 1-1 kocsival vezeti meg Zben.
Az ígért képek csatolva. A fejet holnap még lefotózom közelebbről.
+1 videó. Ez simán demonstráció célzattal. 100mm emelkedés F120-al. 90 kg műterhelés+kb 5-8 az asztal.
Video

A vezérlés dobozban, a motorok csatlakozói kisorolva, élesztésnél jól jött, de okozott néhány bosszúságot is. 24V os táp, asztalfűtés szilikonos, SSR-el. Külső főkapcsoló, 230 és 24V visszajelző lámpa, ÉV-relé, kismegszakító külön a főtápnak, külön az asztalnak +1 a bentlévő szervízdugaljnak és világításnak.
0,5 nm-es motorok, 4 Z, 1x 1y, 2 extruder(flexion dual). Yban 1:2 lassítás.
A képeken az asztal teljesen le van engedve, és igen az egy 150mm-es tolómérő, mértéknek.

vjanos

Nade ha így a négyből egy motor eltéved, akkor megint csak befeszülhet [#nemtudom]
Persze normál üzemnél kicsi az esélye a lépésvesztésnek, de akkor is... Én a kényszerkapcsolatban levő orsókat kedvelem ilyen esetekre :)

Az asztal alulap milyen vastag?
Lehet megérné végigfúrkálni raszteresen...

Legalább lesz tapasztalat a flexionról meg a duetről is, majd ezekről írj már pár sort légyszi, ha rendesen üzemel a gép.

Mekkora fúvókával tervezed használni?

Tetszik egyébként, szépen összeraktad, a lefele lógó híd is ötletes, a villanydoboz is szép, még ha nem is értem mire kell az a sok sorkapocs :)

szf

sastas

Minden nyomtatás kezdetén megy az auto level, a duetnek van rá saját macro-ja. Gyorsjáratban meg lekorlátoztam 250-re, felette hajlamos befeszülni.
Az alulap 10-es, de ki lesz majd cserélve 8 as acélra, annak kisebb a torzulása hőhatásra, így kevésbé feszít. Erő meg van benne, a sújtól nem féltem.
Nem lesz raszteres. Sima PVA ragasztó legjobb.
Van már tapasztalat(kb augusztus óta megy), apróságok hiányoznak még kalibrációban
0.4 el ahol kell, de inkább 0.8-1.2 az ideális, még a 0.8 is lassan építkezik, hiába van meg stabilan is a 80 mm/s xy-ban( a 120-at is bírja, de akkor van minimális felületi romlás, és a flexion elkezd akadozni, 150-et pedig a flexion már nem bírja petgvel 235 fokon). Illetve még nincs tárgyhűtés, de ígyis elég jó, petgvel és PLA-val is megbírkózik kényelmesen. A flexionról az a tapsztalatom, hogy átlagos felhasználásra nem jó, mint írtam 60-80mm/sec felett már a 0.8 as fóvúka is sok neki. 0.4 et már 60 felett nem szereti, lekattog a 0.5 nm-es moci(2,8A-es, 2,4-en hajtva)Viszont a 60mm/sec a 0.8 as fejnél kényelmesen megy TPU-val is! 5mm retcart 2000mm/s-el.
Fúvókából kéne egy szett egyébként(.4, .8 1.2, edzett vagy rozsdamentes) de a cégnél börükrácia miatt komplikált megvenni, nyár óta még bonyolítottak rajta, hogy tuti szívás legyen, pedig pár hajszálamat már kitéptem amiatt is.
A lefele fordított híd igazából logikus, kb 100mm út a kocsinak pluszban. A sok sorkapocs meg így adta ki. előnye, hogy a kapocscsavaron tudsz mérni ha kell, nem kell bontani semmit hozzá. Hátránya hogy +szerelési pont, ami kilazulhat, kontaktos lehet stb..

vjanos

Bazi nagy lesz a lap hőtehetetlensége, lassan fog melegedni-kihülni.
Az acéllap aluprofil szendvics meg bimetálként vetemedik hőre.

A két oldalon gyárilag mart, fóliázott 5mm alulap elég jól bevált asztalnak egy 500x500-as gépen. Egy ekkora darab az alucut.hu-nál kb 10E Ft.

Egyébként mintha nem lenne hőszigetelve a fűtött asztal és a tartóváz aluprofil? Nem melegszik el a kocsikig?
Hogy szintezel, a négy Z-vel egyszer betekerted és onnan autolevel?

sastas

Igen, nagy lesz, de nem érdekes, hogy 10 perc vagy 15 mire lehűl.
A marást meg lehetne oldani, de az aluval van baj, ami 700x700 ban 10 es vastagságban hőre olyat vetemedik, hogy ihajj. Konkrétan kimértük, a  szenzorunk induktív, 20 fokon aránylag sík, kb 0,1 van benne összesen. na ez befűtve 100 fokra több mint 0,6 mm. Szép hullámos lesz az egész. A munkahelyen alulap  van bőven, abból tudunk dolgozni de ezt figyelembe véve mégis csak az acélt választottuk hosszutávra.

Nincsne hőszigetelve és ez nem jelentett eddig problémát. elmelegszik az mindenhova, a 800W-os szilikonlap elég jól fűt, az oldalak 5mm makrolonnal burkoltak, amikor fűt, az egész tér át van melegítve egészen a vezérlőszekrényig(addig tartanak a burkolatok).
A szintezés úgy történik ahogy mondod. Orsók anyástól fel, aztán 2 le, mert rossz irányba álltak az anyák és a profiltol nem fordult át. Aztán akkus fúróval kényelmes magasságba tekertük az anyákat, majd asztal fel, a fejtől kimértük kb egyforma távolságra az anyákat, majd irány fel Zben szenzorra 0jó lassan, néha kézzel rásegítve mikor megfeszült. Aztán G32 és meg is volt a szint felül. Aztán alsó orsótartók kilazít, azok ugrottak egy jót a helyükre, G1 Z800 F100, elmegy kávéz. Alsó orsótartók meghúz, asztalbol anyál kilazít, azok is helyrementek. Alsó orsótartók lazít-húz, még picit megmocorogtak. G1 Z10 F100, elmegy beszélget a szomszéd műhelybe, felsó orsótartók lazít-húz, anyák lazít húz. kb így nézett ki az asztalbeállítás.

sastas

TPU 60mm/s, 0,8 fej, 0,4 réteg. 8 mm retractal. A sebesség miatt a felső rétegek csúnyák, de ez picit sem zavart ennél a sebességnél :)

kg0sy39yf

Pedig ezzel a sebességgel is lehet szebbet elvárni.(készíteni)
Ha 200mm/s -nél lesz ilyen, majd akkor NEM kell további csodára várni![#wow1]

Amúgy meg [#taps] [#eljen]

sastas

TPU-nál szerintem azért elég jó, vagy tévedek? [#miaz]

kg0sy39yf

Igen ám! ha mindenűt repül a gép akkor ilyen.
De szeletelésnél a külső réteg kicsit lassabbra vehető és akkor szép!
Idő veszteség meg 1 pár perc!
(szerintem megéri)

Ha meg teszt darab akkor meg több mint jó!!!!
[#hawaii]

sastas

Egy kis karácsonyi hangulat