Épül a gépem ::: Sastas gépe

Indította gaben, 2025 február 26, 08:06

Előző téma - Következő téma

myh3s85c3

Még egy...

Én kerülném a hajlított alkatrészeket, nehéz pontosan kivitelezni.

a69ayyat5

Hogyan kéne megoldani Szerinted? Sejtettem hogy a lehajlással gondok lesznek, de mint 3D nyomtató, azt az 1-2 kilót(vagy legyen 10-20N), csak kibírja, komolyabb hajlás nélkül... Egyébként pont a kihulló darabok miatt arra gondoltam, hogy esetleg, több darabból megcsinálni(mondjuk3 ból), és utána összecsavarozni.

a69ayyat5

Ötletem sincs, a hajlított alkatrészek elkerülésére :( Na arra esetleg ha valakinek lenne tippje...

myh3s85c3

Még egy...
Mivel ennyire kivitted a csavarorsós hajtást a függőleges csúszkák sikjából, ennél a konstrukciónál majdnem biztos a befeszülési hajlandóság.

gaben

Szia,

sima üvegre gondoltál?
Azért kérdezem, mert én is kipróbáltam az egyik gépemen és abban a pillanatban eltört, ahogy egy erősebb hőmérséklet változás érte.
Lehet, hogy ez itt nem áll fenn.
Mindenesetre azóta hőálló kerámiát használok.

üdv, Gábor

t62d6ha2b

Szia!

Zártszelvény-vasfűrész kombó...[#circling]

gg58bmmp2

L alakú alu idom 2 darabból elforgatva bármelyiket összerakod.

p75e6i8vg

Pár gondolat, aztán vagy megfogadod, vagy nem :)
- Ahogy Miklós írta, az asztal be fog feszülni, nem lesz vízszintes... A TR anya annyira nem passzentos, gondold el, egy fél méteres erőkar tekeri lefelé...
- Ha már kockát csináltál, próbáld meg úgy elrendezni a dolgokat, hogy oldalról körbe lehessen burkolni. Heated chamber - jól fog az még jönni.
- Ebből következik, hogy az orsót, függőleges tengelyeket a profilok síkjába vagy a kockán belülre kéne tenni. Kevesebb anyag is kell.
- Jelen esetben nem tudod kihasználni a (400-as?) lineárok hosszát. Ha ez nem is cél, akkor mehetnek belülre a Z alkatrészei, meg amúgy is csak 200-as asztalod van.  
Ha mégis a teljes hasznos elmozdulásra vágysz, akkor meg kéne hosszabbítani alattuk az alu profilt 5-10 centivel - persze így nagyobb lesz az egész cucc...
- A híd is ha jól látom egy oldalt van hajtva. Én tennék egy tengelyt keresztbe, hogy mindkét oldalán tudja vinni a szíj.
- A 6mm széles szíj le fog mászni a 6mm széles csapágyról. Rakj dupla csapágyat, de valami peremes megoldás még jobb lenne
- Még nem vagy elkésve, de próbálj minél komplettebb rajzot csinálni. Helyezd el a vezérlő dobozát, kijelzőt, home kapcsolót, egy tekercs filamentet... ez mind útban lesz, vagy lehetne kevésbé útban.
Gondolkozz a kábelek hozzávezetésén... még így is lesz sok meglepetés az összerakáskor :)

exvm7f6a

Juj, az a Z megoldás a létező legrosszabb, nem is nagyon lenne ötletem hogy lehetne rosszabbul megoldani.

Gondold végig az erőket!
Függőleges! És ebbe az irányba csak lapjával tart egy lemezke, a lehető legtávolabb a tömegközépponttól.  

Akkor már jobb megoldás ha hagyományos 3D  nyomtató asztal. Hátul két tengely, közte az orsó. Kocsiból használj duplát, mert így a forgató nyomaték 2centire koncentrálódik.
A kocsikról a tartó lemezek függőlegesen menjenek, ezek támasszák alá az asztalt, mert a lemez lapjára könnyen hajlik, de élire nagyon masszív.

Ha nem akarsz egyoldalas tartót és csak két kocsit, akkor középvonalban két szélén helyezd el a tengelyeket, így jelentősen csökken a rá ható forgatónyomaték, egyensúlyban van az asztal.
Ennek a hátránya hogy mindkét oldalra kell orsó lehetőleg a tengelyek közelében.

exvm7f6a

Kezeli mind a 6 végállást, csak épp felesleges.

exvm7f6a

Ahogy elnézem itt nem kritikus a pontossága, elég ha egyformák, az meg nem lehet probléma.
Amúgy én sima alu L profilt használnék, vagy zártszelvényt, és akkor megúsznám a hajlítgatást.

exvm7f6a

https://onedrive.live.com/?cid=A35D444ABEE610B6&id=A35D444ABEE610B6!207259&parId=A35D444ABEE610B6!24125&o=OneUp" TARGET=_fnew>Az én asztalom így néz ki.
Nem volt olyan bonyolult lehajlítani a 3-as lemezt mint elsőre tűnik.
Pontosságát, illetve feszülés mentességet, utólagos kalapácsos korrekcióval oldottam meg, illetve a tengelyeket utólag rögzítettem ahova kijöttek, de pontosan a tervezett helyre kerültek.

Azért csináltam így mert a rendelkezésemre álló anyagokból ez volt a legegyszerűbb kivitelezés, de azért ez nem a legjobb konstrukció.

exvm7f6a

3mm-esnél vastagabb üveget nem szabad használni, illetve az üveg teljes felületét kell fűteni. Ha nagyobb az üveg mint a fűtött rész akkor azonnal törik az első komolyabb felfűtésnél, de így ahogy mondom kényelmesen és gyorsan melegíthető bárhova, nem lesz gond a sima ablaküveggel sem.

exvm7f6a

[#eljen]
Jó észrevételek.
Én is méret takarékosra akartam építeni, utólag azt gondolom inkább lenne  nagyobb a kocka.
Szíjvezetésre én esztergáltam egy a csapágyakra egy peremes vezetőt, így nem kell dupla csapágy. De nyomtatni is lehet.

a69ayyat5

Akkor haladjunk lépésről lépésre:

http://www.imgserv.com/MbX" TARGET=_fnew>http://www.imgserv.com/images/2016/03/01/flVg7E.th.png" border=0>
Mit szóltok ehhez? Az orsót szeretném kívül tartani a kockán, bár meggyőzhető vagyok az ellenkezőjéről.

Nincs több alu elemem, szóval a kocka nem tud nagyobb lenni...
L alakú aluidomra gondoltam. Lehet valahol reális áron kapni? Mondjuk 50x50x3-ast(ez lenne a legoptimálisabb)?