Épül a gépem ::: Sastas gépe

Indította gaben, 2025 február 26, 08:06

Előző téma - Következő téma

a69ayyat5

Egyébként nem az 500 Ft-nyi alumíniummal van probléma, hanem a megmunkálási hoszakkal, mert 150-200mm megmunkálására hamarabb(és talán olcsóbb is), gépet találni, mint mondjuk 460(500)-ra.  

-> csak hallagató ;)

a69ayyat5

Offoljad csak, elfér :)

Amúgy, pont beszerző körútra készülök: Üveg vagy alu asztal? pro-kontra?

p75e6i8vg

Mindkettő.
Alulra alu, hogy eloszlassa a hőt.
Rá üveg a felület meg a tapadás miatt.

3k0aahve9

Nekem alu asztal van, és rajta az üveg lap.
Így könnyebb a kinyomtatott tárgyat leszedni róla.
Ikeás 300x300mm-es tükörlapot használok, mert az olcsó (1600Ft 4db).
Az alu lemezek és az üveg lap is el tud deformálódni a hőtöl(pláne az ABS-nél a 100-110 foktól).
Én az alu asztalra alulról ragasztottam rá a szilikon fűtőlapot, így elég jó a hővezetése, egyenletesebb a hőeloszlás.
A 230V-os szilikon fűtőlap miatt nincsenek terhelve a FET-ek, és így egy jóval gyengébb tápegység is elegendő.

exvm7f6a

Az is jó amit vjanos mond, de lassabban melegszik hűl.
Én alu lapot csak mechanikus hordozónak használom. Erre jön 8mm parafa hőszigetelés és erre van lehúzatva csavarral a négy sarkánál a klasszikus piros 215*215-ös fűtőlap. Erre pedig 200*200-as 3mm-es ablaküveg kaptonnal felragasztva a széleinél. Kis légrést hagytam, így a fűtőlap deformációja nem deformálja az üveglapot.
Hő egyenletességgel nincs bajom így sem.

vyvk7xm7

Talán értem annak a jelentőségét, hogy menyi idő alatt melegszik a kívánt hőmérsékletre.
De annak is van jelentősége, hogy menyi idő alatt hűl vissza?

p75e6i8vg

Ha türelmetlen vagy... :)

Hideg asztalról könnyebben elválik a nyomat.
Vannak esetek amikor elég negéz leszedni a nyomtatott tárgyat - a multkor egy nagyobb darab feszegetése közben elöbb egy kést törtem el, aztán magát a nyomatot.

0bn8uxmw

Egy ideális kompromisszum -ot kell kötni, ha sok anyagot(vastag ALU lap meg az üveg) kell felfűteni akkor lassabban melegíti fel de jobban is tartja a hőt ergo később kevesebb energia kell szinten tartani(ami a nyomat hűtő ventilátorok  miatt nem árt). De lassabban is hűl ki ami annyira nem jó mert hideg asztalról könnyebb levenni a nyomatot de az ember nem türelmes fajta és nincs kedve megvárni mire kihűl rendesen az asztal és spaklival kezdi ledolgozni a tárgyat aminek vagy az üveg vagy a kapton szalag látja kárát[#falbav]

a69ayyat5

Na, akkor pont ottvagyok mint délelőtt, csak két kiló csavarral előrébb :)
Szóval azt tanácsoljátok, hogy fogom a kínai heatbedemet(standard kínai, 12Vos, piros, nyákból készített), erre rárakok egy alu lapot(mondjuk 2 mm?) majd erre egy üveglapot(3-4 mm?) majd az üvegre kaptont(?), és nem vagyok türelmetlen? :)

Üveg hővezetése milyen? Na meg, ha ezeket így szépen összerakom szendvicsbe, hova rakom a thermisztort? Az alulapba lenne logikus, az üveg felől, sőtt leginkább az üvegre a nyomat felől lenne a legoptimálisabb de az meg felveti azt a problémát,hogy középre nem tudom berakni, meg mire az üveg felmegy mondjuk 70 fokra, addigra a heatbed már rég elégett. Van még min agyalni...
Ha csak simán rárakom a piros kis nyákra az üveglapot az működhet? legalább próba jelleggel? Az más kérdés, hogy hogy oldom meg az asztalnak a felfogatását a mechanikára, mármint, hogy milyen alkatrészek kellenek vajon ehhez, meg hogy ezt hogyan fogom kivitelezni...

Arra gondoltam veszek L szelvényt, mondjuk 50x50x2-eset(csak van valami szabvány nagyjából itt :) ), és ebből le tudom szab(at)ni a motortartókat, szíjfordítóknak a felfogatóját, az asztal felfogató elemeit a csapágyakhoz/anyához, esetleg az asztalnak még kereszt elemeket is.

0bn8uxmw

Elmondom az én verziómat.

Kell valami masszív alap az asztalnak amire le tudod rögzíteni és ami nem fog deformálódni. Ez lehet ALU lap  pl. minél merevebb annál jobb de azért súlyban még tudja mozgatni a motor. Erre raksz valami szigetelő anyagot(parafa lap, kocsi szélvédőbe rakható hőtükrös fólia bármi jó lehet ami jó szigetel és nem gyullad ki) erre rakod piros nyákot majd erre az üveget. A piros nyáklapra az üveget irat csipesszel vagy kép keretre üveglap ráfogóval fogatod hozzá. A szigetelést ráragasztod(fogatod) a nyáklap aljára.
Az asztalnak a négy sarkát csavarral rögzíted és állíthatónak kell lennie a magasságának a szintezés végett, ezért kell hozzárögzíteni a szigetlesést a nyáklaphoz, hogy ha állítod a magasságot akkor ne váljon le a szigetelés róla.

A lényeg, hogy az egész nyáklap a szigeteléssel le legyen rögzítve az ALU lapra így lefele nem tud hajlani majd a hőtől felül pedig az üveg van ráfeszítve tehát arra sem tud puklisodni.

A nyák és üveg közzé lehet rakni ALU lapot 2-3mm-es vastagságban a jobb hőeloszlás miatt de azt már 12V-on nem biztos, hogy ki tudod fűteni 110-fokra ABS nyomtatáshoz.

A 220V-os szilikon fűtőlap a legjobb megoldás amire Zsolt is esküszik, relével leválasztva.
Szigetelés- Fűtőlap - ALU lap-üveg vagy tükör elrendezésben. Sokkal gyorsabban fűt fel és nem terheli az Ramps-ot.

Egyre figyelj nagyon, hogy az üveg / tükör ne legyen nagyobb mint fűtött rész (200x200 a nyáknál) mert az üveg széle így hideg marad és az így keletkezett feszültség pókhálósodás formájában jelenik meg az üveg szerkezetében. Itt egy videó hova rakd a thermisztort úgyis kevesebbet lesz az asztal felületi hőmérséklete(kb. nállam 5 fok az eltérés üveg és kaptonnal) én ezért szoktam 70 fokra rakni PLA-hoz.(mivel a PLA-t hűteni kell ezért a ventik még jobban lehűtik a felületét ezért rakom magasabbra a hőfokot a javasolt 50-60 fok helyett.

https://www.youtube.com/watch?v=xVRny7qUN24" TARGET=_fnew>Wiring the Heatbed

3k0aahve9

A piros heatbed közepén van egy kis lyuk.
Na oda kell a thermisztort elhelyezni ,alulról bedugod ,majd kapton szalaggal rögzíted a vezetékeket a heatbed aljára.

exvm7f6a

Ne kombináld túl.
Én a heatbed közepén van helye a thermisztornak, és akkor nem ég el ;-)
Az üveg meg elég vékony, így elhanyagolható az amit befolyásol.
Én mértem kontakt hőmérővel. Elég pontosan tartja a felszín is a hőmérsékletet.
Hőszigetelést ne hagyd ki, mert ABS-hez másként nem tud felfűteni.

Kapton felesleges az üvegre. Azt csak zsírtalanítani kell.

És ha az alulap púposodása miatt deformálódik az üveg, akkor jusson eszedbe, kipróbálni azt amit én mondtam ;-)
Alu, parafa, heatbed a fűtőszálakkal lefelé, mert erre domborodik, 1-2tized légrés, üveg.

36V-ról hajtva 24V-os bekötésben fel tudom fűteni 135fokig is kényelmesen. Ez után már a hővédelem leold a Marlinban. Ráadásul 65 fokig annyi idő alatt melegszik fel mint a fej...és nem is mindig reped el közben az üveg :D

3k0aahve9

Kíváncsi lennék hogy nekem a szilikon fűtőlap mekkora hőfokot tudna elérni, mert elvileg 200fokig lehet felfűteni.
Gondolom a 135 fok meg se kell hogy kottyannyon neki.
Ahogy néztem ,ezeket fémhordók felfűtéséhez is szokták használni, plusz szigetelés nélkül, ott meg rengeteg a hőveszteség.

a69ayyat5

Nem is tudom kinek válaszoljak, úgyhogy inkább senkinek :D

Szóval, a lefogatásnál akkor gyakorlatilag azt kell megoldani, hogy van egy hordozó, majd erre egy hőszigetelő, amire rámegy a nyák, úgy hogy a maratott oldal(ami elvileg melegszik), a hőszigetelő fele néz, amit lefogatok a négy sarkánál, a hőszigetelőn keresztül az alapra, és mindenképpen állítható kell hogy legyen. Az üveglap meg akkor a csavarfejek közé kéne, hogy befeküdjön, amit sima, írószerben kapható papírcsipeszekkel rögzíthetek?
Namármost akkor a hőszigetelőt mindenképpen át kell lyukasztani, hogy a thermistort berakjam, de gondolom az a 2-3 mm-nyi lyuk nem számít, ekkora felületen.  

Próbálom nem túlkomplikálni, de nem szeretném elrontani, ezért próbálom minden irányból körüljárni a dolgot.

exvm7f6a

Akár ki is lukaszthatod, nem számít semmit, de én a hőszigetelés és nyák között hoztam ki a drótot. Teflonos, vagy zománzozott huzal kényelmesen bírja ezt a meleget. De ha nincs más, csupasz rézdrót is megteszi, legfeljebb elkülönítve vezeted, a kapton úgy is szigeteli.