Épül a gépem ::: Sastas gépe

Indította gaben, 2025 február 26, 08:06

Előző téma - Következő téma

a69ayyat5

Tök rendes ez a fórummotor. Bevette az entert amit nyomtam a kép elé :)

---------------

PSoft:))

exvm7f6a

A sínek nem önhordóak, Ha önhordó cucc kell, akkor a kör keresztmetszetű lineáris tengelyek valók neked. Abból is van jobb fajta, persze az már nem olcsó.

a69ayyat5

Értem én, szóval mindenképpen javaslod, hogy végigmenjen alatta. Ez veti fel a másik kérdést: Milyen vastagon? Mármint 2mm acéllemez elég? vagy inkább 4-5mm alu? Nagyjából mi az ami már elég hozzá?

@PSoft: Köszi :)

exvm7f6a

Én alut választanám...bár belegondolva marógépekre érvényes. 3d nyomtatónak lehet elég ahogy te találtad ki.

Helyedben visszakeresném Devecz Miklós gépeit. Jó megoldásai vannak, és ő is használt sínt.

a69ayyat5

Azért gondoltam így, mert egyszerűbb gyártani, olcsóbb, és mivel nincs komoly erőhatás rajta, nem fog meghajlani. Ezt a felfogatást 4mm vastag aluban képzeltem el, annak már van tartása, bár jobban szeretek acélt megmunkálni, ezt úgyis maratni kell, a pontosság miatt. Devecz Miklós gépeit hol is keressem? :) eZsoltét láttam, de az úgytudom átesett pár átalakításon.

exvm7f6a

4-5mm alu jobb szerintem.
Bár az acél erős, de (hogy is mondjam) az alu kisebb fajsúlya miatt ~dupla olyan vastag lehet azonos súly mellet, és a vastagsággal a hajlító szilárdsága nem arányosan növekszik hanem jobban. Ezért csinálnak acélból is rácsos szerkezeteket, hogy "hígítsák" levegővel, mert így jobb a súly/szilárdság arány :)

Ezenfelül aluval könnyebb dolgozni. Két hátránya van. Drágább, és nehéz hegeszteni. (de nem lehetetlen)

exvm7f6a

3k0aahve9

Nekem az X lineáris sín csak a két végén van felfogatva 2-2 csavarral, 4mm-es alumínium lemezre.
A lineáris sín merevebb mint a lineáris tengely, ráadásul itt a fejnek nincs nagy súlya, és nincs nagy terhelésnek kitéve.

3k0aahve9

A lineáris tengelynek az a baja hogy csavarodik, és jóval nagyobb a súlya(mert az X tengelyhez 2db kell belőle) szemben a lineáris sínnel amiből csak 1db kell.
A lineáris tengelyhez a kocsik is elég nehezek, egy 12-es dupla alumínium kocsi közel 200g.
Azaz 2db dupla kocsi és hozzá a 2db 12-es lineáris tengely már közel 1,5 kg.
Ha ehhez az Y kocsikat is hozzávesszük akkor már több mint 2Kg-ot kéne mozgatnia a motoroknak, pláne ha ditekt extruderrel van szerelve.
Én ezért is terveztem át a nyomtatómat lineáris sinesre.

p75e6i8vg

Pro:
- müködni fog, a célnak megfelel
- megspórolsz 500ft-nyi aluprofilt

Kontra:
- nem profi, egy mechatronikai mérnöktöl nem ezt várja az ember...

Szerintem :))

exvm7f6a

A szimpla lineáris sín sem túl jó. Túl kicsi a távolság a két golyópálya között.
Próbáltam 25mm-es HiWin hosszú és erősen előfeszített kocsikkal, de még az is csavarodik.
Ha nincs előfeszítve akkor meg az a minimális amúgy jelentéktelen játék is felerősödik.
Persze mindezt még mindig nem 3D nyomtatón. Lehet hogy olyan túlméretezése van a lineáris síneknek, hogy ott nem okoz gondot hosszútávon sem, de én inkább a dupla megvezetésben hiszek akármilyen megoldás esetén.

Inkább az igus féle alu tengelyeket próbálnám ki ha súlyproblémáid vannak. Nekem még mindig 2Nm-es motorjaim vannak, azoknak meg nem akadály a 2 kiló :) Inkább a szíj ami gyenge, de acél szálas szíjjal jelentős gyorsításnál is alig látszik a rezonancia a sarkokon.

3k0aahve9

Én viszont úgy vettem észre hogy a 2db 12-es lineáris tengely jobban csavarodik mint az 1db 15-ös lineáris sín.
Mivel itt nincs jelentős csavaró erőnek kitéve (mint a maróknál) ezért itt a súly a legfontosabb tényező.
3D nyomtatóknál kevesen használnak 2Nm-es motorokat, mindenki a Nema 17-es motorokat használja.

exvm7f6a

Mondjuk 12-es lineáris tengely is tök felesleges nyomtatóra.

3k0aahve9

A lineáris sín minden szempontból sokkal jobb mint egy lineáris tengely(kivéve az árát).
Az Igus lineáris alumínium sín-t használnám inkább.

exvm7f6a

Jól szét offoljuk Sastas topikját, menjünk inkább a 3D nyomtató topikba.