Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Épül a gépem ::: Sastas gépe

Indította gaben, 2025 február 26, 08:06

Előző téma - Következő téma

exvm7f6a

Nyomtass egy kúpot, váza nyomtatással.
Elég jól kirajzolja mi lehet a hiba oka.

sastas

Egy "trafic cone"-t találtam, mondjuk ennek 2 rétegű a fala...
https://drive.google.com/file/d/0B8gTElAzeWk1VTVxN2RsbHNFSk0/view?usp=sharing" TARGET=_fnew>"video"

Egy pár képet meg felraktam a driveomba:  
https://drive.google.com/open?id=0B8gTElAzeWk1Yll3TEx2NWQ3bkE" TARGET=_fnew>Drive

gg58bmmp2

Először is egy megjegyzés: Szerintem felesleges a szalag.
Itt talán valami mechanikai probléma is van.
(Vagy csak az.)
A hullámosodás miatt gondolom, és abból, hogy a hiba "csoportba rendeződve" jelentkezik.
A túlmelegedés miatti lépésvesztés, túl sok lépés az random.

sastas

Vissza a géphez. Most jöttem össze úgy anyagilag, hogy sikerülni fog ezzel is foglalkozni. Szóval, a kérdés, hogy CoreXY vagy Hbot legyen? Azt mondtátok régebben, hogy ezek jobbak lennének mint a mostani xy hajtásom. Melyik kivitelt mi indokolja?

sastas

Szóval. CoreXY lesz ebből. Úgy olvastam, jobbak a mozgásviszonyok. Cáfolat/megerősítés?

vjanos

Gondolom ezt olvastad.

Én a helyedben tennék egy szijat az Y másik oldalára is, egy átvezető tengellyel, esetleg felező áttétellel.

sastas

Nem, nem azt olvastam, hanem EZT.
Viszont abban amit adtál, mintha halottak lennének a hivatkozások. Legalábbis nálam egyik böngésző sem adja be a képeket.

vjanos

Hmm... most nekem se.

Mindegy. Én most nem csinálnék egy újabb corexyt.... a hosszu szij nagyon viszi a rezgést, nyúlik... persze ha az olcsó kinai gt2-t veszed.

sastas

Kínait veszek, de a drágábbat, amilyen most is van, Acélszálas erősítésű, Keri-től van. Olyat vennék. Aránylag nagy ugye a gépem, 400x400, és tényleg hosszú lenne a szíj, Fene tudja. A "baj" az, hogyha így marad, kilépnék a RAMPS tudásából, tekintve, hogy a második Z motoromat is tervezem felpakolni, hogy az is egyenletesebb legyen, és akkor X+2Y+2Z+E, ennyit már nem bír a RAMPS 1.4. Vagy ugye, Y-ban csak átviszem/megosztom hajtást

vjanos

Igen, az Yban átviszem megoldásra gondoltam... de természetesen ha corexyt akarsz, akkor az lesz :)

Miért kell 2 z motor? És ha a léptecset cserélnéd erősebbre?
Illetve a Znek a step dir jeleit ki tudod vezetni további léptecs meghajtóra, nem kell neki külön vezérlő logika

sastas

Tök jó, hogy válaszírás közbe fogja és kidob timeouttal...
2Z motor azért, hogy csökkentsem a kihajlását az asztalnak, veszek SzJózsitól még 1 orsót és úgy.
A CoreXY-t pont a gyengébb motoraim miatt ajánlottátok, illetve az egyszerűbb megoldás miatt, ugye kevesebb súlyt kell elbírnia. Bár nemtudom a sebességviszonyok hogyan alakulnának.

sastas

Szóval Egy kis áttervezgetés. Asztalfelfogatás 2 orsó Z-ben, 2 lincsapággyal.

sastas

Amin még gondolkozom: Ebben az állásban vagy "fordítva" legyenek a profilok? Mármint kívül-belül? Van ennek jelentősége?
Dobjam el ezt a profilos dolgot az asztalnál, és legyen inkább L idomokból alátámasztása? Ez a konstrukció egyáltalán életképes?

Aztán, hogy az asztal legyen aluból, és fűthető. Amiben gondolkodtam: 8mm parafa, majd rá 5mm alulemez. A kettő közé, pedig egy szilikon fűtőelem. Viszont ezt így simán instabilnak sejtem na meg akkor asztalszintezés nuku.

rtzu

Szerintem ez így nem lesz jó.
Ha ilyen messze van a trapézorsó a lintengelytől, akkor be fog feszülni a lincsapágy. Ráadásul instabil is lesz.

Én hasonlót raktam össze, de van egy haramdik orsóm a lintengely felé az asztal hátsó oldalán is. Teljesen stabil és nem mozog.

vjanos

Nekem sem tetszik...
Így az anyán lóg az asztal, az asztalon meg lóg a kocsi.
finom beállíthatóság nélkül meg csak magadat szivatod ;)

Én is közelebb tenném oldalanként a tengelyt és az orsót, és a kocsit fixen összekötném az anyával. Még két rövid profilból csinálnék egy keretet amit fel lehet fogatni az anya-kocsi párosra, és erre a keretre tenném az asztalt menetes lábakra.

3-4mm alu elég, minél vastagabb annál nehezebben fűt fel.
A 8mm parafától még tehetsz több szigetelést. Nekem is kb ennyi volt először, de még elég jól átmelegedett.