Épül a gépem ::: Molnár Szabolcs

Indította gaben, 2025 február 26, 08:04

Előző téma - Következő téma

000000000

Bocs - még egy kérdés : ha nincs encoder ( nekem van a léptetőmotorokon de nem lesznek bekötve ) akkor van értelme a referencia vagy "home" kapcsolóknak a plazmavágó gépen ? Elnézést de elég gyenge vagyok e témában és most tartok a vezérlő összeépítésénél .

y9au2mspr

Szia. Én encodert nem használtam . A referencia,vagy home kapcsoló hsználata nélkülözhetetlen az én esetemben legalábbis. Amúgy honnan tudná a gép,hogy hol van. Referencia pont felvétele az kötelező. Ha ez megvan akkor tudja a szoftver ,hogy hol helyezkedik el a szerszám a lineáris pályán.Nyilván megadhatod neki az adott helyzetét manuális bevitellel is de kétszer ugyanarra a pontra ráállni már nem egyszerű home kapcsoló nélkül. Bár megjegyzem én sem vagyok ebben akkora szaki. Vannak itt nálam nagyobb tudású emberkék. Ők ezt érthetőbben és részletesebben is el tudják mondani.

y9au2mspr

Az encoder meg tudtommal kizárólag a lépések monitorozására van,lépésvesztés hibáinak kiküszöbölésére.

y9au2mspr

Sziasztok.
Kicsit eltűntem a gépem témáját illetően. Most ,hogy további hasznos tudásra tettem szert a gépemmel kapcsolatban szeretném ezt megosztani veletek. Valamikor október elején rosszalkodot a gépi fej. Hol volt pilot gyújtás ,hol nem. A kézi fej felhelyezése nem mutatott problémát. Vissza küldtem a fejet,hogy kb húsz százalékban kihagy a gyújtás ennél a pisztolynál. Sajno csak november végén kaptam vissza garanciából a fejet. A forgalmazó szerint semmi baja. Visszaraktam valamikor december elején,és sajnos arra már közel ötven százalékban nem gyújtott a pilot. Kézi pisztollyal meg mindig.  Ment is a panasz a forgalmazó felé. Ő szerinte nincs baja. Hagytam a fenébe a dolgot és kezdtem beletörődni ,hogy ez kukás. Januárban szerettem volna vágni a gépen. Sajnos a kézi pisztoly is hol gyújtott ,hol nem. Na gondoltam ezek a kínai csodák sorra meghibásodnak. Pár napig hagytam pihenni a dolgot. Ekkor felmerült bennem,hogy lehet a hideg miatt van az egész. Ekkor a csarnokban nulla fok kőrül volt a hőmérséklet. Bevittem a gépet fűtött helyiségbe és mikor kb.húsz fokra bemelegedett a masina mindkét fejjel hiba nélkül ment a pilot gyújtás. Rájöttem ,hogy az alacsony hőmérséklet miatt volt a hiba. A gépi fej kb.15fok alatt már kihagy,a kézi kb 5 fok alatt mutat hasonló tüneteket. A plazmavágó gép és a vízhűtő kör kapott egy szendvicspanelos zárt dobozt. Raktam bele fütést ami öt fok alá nem megy. Használat előtt felemelem a ternosztáttal húsz fokra. Ezt követően kezdem a munkát. Kb egy hete hibamentes a gép pilot gyújtása.

y9au2mspr

Így oldottam meg a zárható dobozt.

y9au2mspr

Sziasztok.

A napokban csináltam videót a plazmavágó működéséről. A videón jól látszik,hogy az adott alkatrésznek a kivágása nem a legrövidebb úton történik. Van az alkatrészen három furat egymáshoz közel,de mikor a harmadik futarot kellene neki kivágnia a koordináta szerinti x irány valahogy elsőbbséget élvez és átmegy az alkatrész másik végére furatolni. A videó felénél látható,hogy a harmadik furat az alkatrész ives felénél csak az utolsó lessz a művelet sorban mielőtt a külső kontúrt vágja. Shreetcam programmal készítem a g-code file-t.Erre van valakinek ötlete miképp lehetne ezt a felesleges járást kiiktatni? Ezzel rengeteg időt fecsérelek el.
video

y9au2mspr

Ezen jobban látható a hibás programkészítésem.
video

y9au2mspr

40*40*2 zártszelvény furatolás volt a mai menü. Elég szépen sikerült megmunkálni. Elégedett vagyok a minőségével,de legfőképp a gyorsaságával.A jövőben az ilyen jeleggű munkákat is ezen a gépen szeretném elvégezni.

y9au2mspr

A hét elején feltettünk egy 140*60 Melegen hengeret U profilt a vágoasztalra megmunkálásra. Az oldalfal vágásánál a váltakozó falvastagság (8-12mm) miatt kézzel kellett szabályoznom az előtolási sebességet,hogy a furatolás minősége megfelelő legyen. 8mm-es lemez paramétereihet beállítottama gépet,majd a kör egy adott területein az előtolást hol csökkentettem,hol emeltem százalékosan. Van erre valami használhatóbb megoldás?

y9au2mspr

Ezt csináltam a napokban. Hegesztőgéphez forgató.Remélem beváltja a hozzá füzött reményeket.max fordulat 2.5ford. /perc.

y9au2mspr

Egy kis élhajlító gépet csinálgatok.Van egy 5T nyomó erővel rendelkező kézi présem. Pár éve már használom. Lv2-lv4 lemezeket szoltam hajtogatni benne.Most kicsit precízebb megoldást akarok a pontos és szebb munkák elvégzése végett.

y9au2mspr

A késtartó és egyben nyomó lemez síkbamarása
[yt]SU_lAm71J_c[/yt]

A príma vágása is itt született meg. Igaz vagy fél napig vágta a 45cm hosszú prizmát.

y9au2mspr

Ha összeállna a dolog az nagyszerű lenne. Minden előrelépésről menet közben beszámolok. Fejforgatás nem lessz. Ez a forgató csak átmeneti lessz. Majd idővel szeretnék egy független masinát erre a célra én is.viszont gyakorolni tökéletes lessz. Na de nem is akarom bepiszkolni ezt a topikot az óhajaimmal. Majd a saját topikomban folytatom a jövőben. Köszönöm midnenkinek addig is.
[Előzmény:] svejk, Ma 20:16:43 [3863]

svejk | 23720   Válasz erre    Ma 20:16:43   +⚐ Kedvenc   Törlés  |  [3863]⎆
Persze!
Ami forog annak a mértékegysége a fok, mert ugye a gyakorlati embereknek a radián nem túl barátságos.

Majd a CAM programod megoldja, hogy milyen szögálláshoz milyen Z értékek tartoznak.

Viszont ha megtaláltad hozzá az egyszerű de nagyszerű CAM progit akkor megoszthatnád velem, mert nekem is terveben van egy csővágó plazma, mellyel a gyakorlatba zártszelvényeket kell lyukasztgatni.

Gondolom első körben neked sem lesznek plusz fejmozgatások, hogy a plazmafej mindig merőlegesen álljon a lapokkal.
[Előzmény:] Molnár Szabolcs, Ma 20:07:50 [3861]

Molnár Szabolcs | 415   Válasz erre    Ma 20:13:52   +⚐ Kedvenc   Törlés  |  [3862]⎆
Szia. Még csak ma kötöttem rá a motort a gépemre,de sajnos a motormeghajtó nem jó,hibás.A próba is meghiúsult miatta. Holnap mellékelek egy képet az A axis beállításairól.
[Előzmény:] Robsy, Ma 18:36:55 [3859]

Molnár Szabolcs | 415   Válasz erre    Ma 20:07:50   +⚐ Kedvenc   Törlés  |  [3861]⎆
Köszi szépen. Ma is tanultam valami hasznosat. A g0a360 parancs zártszelvény forgatásánál is alkalmazható?
[Előzmény:] dezsoe, Ma 15:31:12 [3857]
Molnár Szabolcs | 415   Válasz erre    Ma 20:02:54   +⚐ Kedvenc   Törlés  |  [3860]⎆
Így már érthető még számomra is. Köszönöm szépen.Az 1:10 valóban kevés lehet egy nagyobb átmérőnél. Akkor keresek megoldást nagyobb áttétel szám elérésére.
[Előzmény:] svejk, Ma 16:25:48 [3858]

Robsy | 121   Válasz erre    Ma 18:36:55   +⚐ Kedvenc   Törlés  |  [3859]⎆
Betennél ide egy olyan screenshot képet, ahol a forgatód (pl. A tengely néven) adatait megadtad a motor setup menüben?
[Előzmény:] Molnár Szabolcs, Ma 15:08:57 [3856]

svejk | 23720   Válasz erre    Ma 16:25:48   +⚐ Kedvenc   Törlés  |  [3858]⎆
Ha a motorodnak 200 step érték kell az  1 teljes körülforduláshoz és az áttételed 1:10 akkor 5,55555-öt kell beírnod.

Ott van, hogy: Step per Unit, azaz lépés per egység.
Mivel itt az egység 1 fok, ezért 200*10 / 360 = 5,5555

( gyakorlatban egyébként 1:100 körüli áttételeket szoktunk használni forgatónak)

dezsoe | 314   Válasz erre    Ma 15:31:12   +⚐ Kedvenc   Törlés  |  [3857]⎆
Igen, azt az értéket kell beírnod, hogy ha g0a360 parancsot kiadod, akkor pont egy kört menjen.

Molnár Szabolcs | 415   Válasz erre    Ma 15:08:57   +⚐ Kedvenc   Törlés  |  [3856]⎆
Svejk,Dezsoe, köszönöm a válaszotokat. Az uccnc default értéke 200,vagyis ha áttétel nélkül hajtanám meg direktben a forgató motort(1,8°) akkor nem kell ezen az értéken változtatnom.Csakhogy érthető legyen számomra is a dolog. 1:10 áttételt kalkulálva nekem az értéket 2000-re kell felül írnom.

dezsoe | 314   Válasz erre    Ma 14:51:03   +⚐ Kedvenc   Törlés  |  [3855]⎆
Jól kivitatkoztuk magunkat...
[Előzmény:] svejk, Ma 14:46:21 [3853]

dezsoe | 314   Válasz erre    Ma 14:50:19   +⚐ Kedvenc   Törlés  |  [3854]⎆
Szia, Szabolcs!

Kéne látni egy generált kódot. Az lenne logikus, hogy a forgatót fokra kéne belőni, a sheetcam meg kiszámolja, hogy adott átmérőnél milyen gyorsan kell forgatni. Ha generálnál két kódot különböző átmérővel, akkor abból már ki lehet találni.
[Előzmény:] Molnár Szabolcs, Ma 14:34:27 [3852]

svejk | 23720   Válasz erre    Ma 14:46:21   +⚐ Kedvenc   Törlés  |  [3853]⎆
A forgást fokokban értelmezzük.
Az 1 fokra eső lépések számát kell megadnod.

A CAM programod meg majd elintézi a többit.
[Előzmény:] Molnár Szabolcs, Ma 14:34:27 [3852]

Molnár Szabolcs | 415   Válasz erre    Ma 14:34:27   +⚐ Kedvenc   Törlés  |  [3852]⎆
Sziasztok.

"A axis" beüzemelést tervezek a plazmavágó gépemen. Ha uccnc-ben megadom az 1mm-re mérhető lépések számát,azt miképp fogja tudni a program,hogy mekkora kerületű csövet szeretnék vele vágni. Ugye a csövek kerületének méretével változik a lépések aránya is. Vagy lehet,hogy rossz irányba gondolkodom,csak nem tudom mennyi lépés az egy miliméter,mert az átmérővel ez az érték is változik. Gondolom nem kell minden változó csőátmérőnék ezt a paramétert módosítanom az uccnc-ben.A rotary vágó programhoz a sheetcam program rotary pluginját használnám.Válaszotokat előre is köszönöm

3ztiz2p39

Jól összekutyultam az előbb az UCCNC topicban a fejforgatást, szóval az akkor kell ha szögben kell vágni a zártszelvényből, csőből.

Zártszelvénynél talán nem is kell bonyi CAM progi hiszen majdnem mindent meg lehet laponként csinálni, azaz beforgatsz egy lapot, X és Y-al ugyan úgy dolgozol mintha lemez lenne majd befordítod a következő lapot.

Zártszelvénynél talán csak bonyolultabb átmnetek, -pl. cső és zártszelvény találkozása- van szükség folyamatos forgatásra vágás közben.