Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Épül a gépem ::: Molnár Szabolcs

Indította gaben, 2025 február 26, 08:04

Előző téma - Következő téma

svejk

svejk

Látom már, nincs jelformálás a step-dir vonalon.

Akkor bizonyára vezetékezési hiba.  

Nem tudom a 12-V-ot milyen tápról nyeri, de pl. kapcsolóüzemű tápoknál a a kimenet GND-je le szokott lenni kötve egy "Y" kondival a hálózat védőföldjére.
Ez zavarok szempontjából szitén rövidzárnak tekintendő, és Ő épp azt hiszem meg is szakította a PC-s oldal védőföldelését.

Vagy a jó Isten se tudja már követni mit is csinált. :)

y9au2mspr

Szia.Abban az esetben ha csak az uc300és a hdbb2 van összekötve nincs hiba. A gondok akkor jelentkeztek amikor valami"antenna" csatlakozik a bemenetekhez. A pc-nek nics háza.Az alaplap,vinyó,táp rá van szerelve a szekrény szerelőlapjára. A pc,uc300,hdbb2 térben egy közös szerelő lemezhez vannak rögzítve.A leghosszabb vezetékek hossza kb.8-9m.

y9au2mspr

Szia.

"A HDBB2 földje 12V táp GND-je és a HDBB2 LPT csati GND-je között szakadás van, annak kell lennie." Ezt hogy tudom megmérni? Az LPT csati pin 18-25 -re kell mérnem?

y9au2mspr

Sziasztok mestereim!

Ma kiszereltem a pc-t a vezérlő szekrényből és beleraktam egy hp elitebook 2540-es laptopot. A magasság bemérő szenzort is (induktív) leszereltem és kapott egy mechanikus kapcsolót ez is. Minden mechanikus kapcsolót úgy kötöttem be a hdbb2-be,hogy a pozitív bemenetekes kapcsolja (+12V#
input+). A külsőleg felszerelt usb foglalatokat egyenlőre pihentetem és nem használom. Ezek is beszedhetnek zavarokat. Most jelenleg a laptopra az uc300 és egy egér van csatlakoztatva usb-n. A monitor VGA kábellel csatlakozik a laptophoz. A laptop be van zárva a fém szekrénybe. Bekapcsolt állapotban a 12V táp negatívja ami táplálja a hdbb2-öt(hdbb2 pin36 pgnd), és az uc300  (3,5mm-es furat a lap tetején) nem mérhető kontakt,szakadás van.Elméletileg a hdbb2 leválasztása működik. Na most a földeléseket miképp kössem,mit hova? A vezérlést jelenleg a helyi földre csatoltam. A plazmavágó és az asztal a hálózatin van.A plazma vágónak és az asztalnak is le kellene vernem egy külön szondát független szakaszt a vezérlés földjétől. Ez a földben nem képezhet áthallást?

y9au2mspr

A bemenetekhez raktam egyenként egy 16V 220uf kondenzátort.Minden kábelre raktam ferrit gyűrűt is. A bemeneteknél a pozitív oldal van megszakítva. A negatív az állandó. Ma már nem lessz időm kipróbálni,mert közben áramszűnet lett.

ajpwg6jrn

Nem tudom milyen felépítésű és anyagú 220uF-os kondikat tettél, de érzésem szerint Elkókat. Azok pedig nem fogják szűrni a nagyfrekvenciás impulzusokat. Maximum pár mikrós fólia kondik elegendőek. A feszültségtűrése pedig nagyon alacsony. Olyan fóliakondit használj, ami 100V-ot vagy annál többet is kibír. (Kíváncsi lennék az impulzusok amplitúdójára, de az az érzésem hogy a pár V-os nagyságrendtől lényegesen magasabb, ha ekkora zavarokat okoz.)

y9au2mspr

Köszi,ezt még berendelem. Egyenlőre marad a jelenlegi mivel nincs mivel pótolnom a hétvégére.

y9au2mspr

Sziasztok mestereim!

Ismét jelentkeznék . Gondolom már hiányoztam kicsit [#nevetes1] . Az elmúlt időszakban volt szerencsém és meglátogattam xabi fórum társunkat. Sok jó dolgot láttam nála. Nagyon kellett ez a találka a miértek megválaszolására. Örömmel láttam,hogy bizony szépen hiba mentesen dolgozik a plazma vágójuk. Nagy szerencsémre xabin kívül még volt egy profi úriember is. Mindkét fél a lehető legönzetlenebb módon próbált a lehető legtöbb infórmációval ellátni. Még egyszer köszönöm nektek a lehetőséget,hogy időt tudtatok rám szakítani.

Hazatért és kibővített tudásommal a mai napon elkezdtem mindent az elejéről.

Amit ma megcsináltam:

1,A vezérlőnek húztam külön betápot a villanyórától.
2,A Vezérlő le lett testelve a helyi földhöz
3,a plazmavágó gép a fali aljzatra csatlakoztatva
4,a kábelcsatornák,fali fémszekrények,plazmavágó asztal,gép váz,plazmavágó gép egy közös testelét kaptak,majd ezek a hálózati földre lettek vissza csatlakoztatva.
5,A helyi földelésemet összekötöttem a hálózati földelésemmel(eon szekrénynél levert szonda a plazmavágóhoz levertel)ezek távolsága 9m volt.
6.A vezérlőhöz bevitt új betápon is meghagytam a földet!
7,a pc ki lett bontva és egy laptop került be minek földelt tápja van.
8. a hdbb2 egy L-N becsatlakozású kapcsolt üzemű tápot kapott.(földelés nincs rajta)
9. a plazma gyújtáshoz használt 12V-os relét kitettem a plazma vágóra és a vezérlő szekrényből kihúztam hozzá a hdbb2-ről a vezetéket(cat 7)
10.az összes bemenetre tetem ferrit gyűrűt és kondit(a korábban leírt típusból)
Jelenleg a config uc300+HDBB2+UCCNC+HP LAPTOP.
A gép váza és a vezérlő között teljes kontakt van. A tesztre berakott programmal elvégeztem 137 pilót gyújtást és 5mm-es vágások elvégeztével semmi jele fagyásnak. A monitor sem vibrál. Az idegeim a palfnon vannak mikor megy a teszt élesben. Holnap folytatom.

svejk

No és melyik művelettől javult meg??

y9au2mspr

Szerintem az 1-es és 5-ös pontban leírtak sokat segítettek.holnap tovább tesztelve a gépet.

y9au2mspr

Ma folytattam a gép tesztelését. Ma Közel 300 pilót gyújtást követően sem jelentkezett hiba. Ma nap végére kicsit megnyugodtam végre. Úgy néz ki a hiba elhárúlt és tovább léphetek végre a következő feladatra.A jövő héten kipróbálom az uc400-at is. A g-kódokat az irodában készítem és ftp kábelen lan porton keresztül öszekapcsoltam a laptopomat a plazmavágóhoz kirakott laptoppal. Ha be van dugva a lan port a vezérlő szekrénynem a beépített monitorom vibrál. Ki is húztam a lan kábelt és inkább wifin kapcsoltam össze a két gépet. Ha nincs lan port csatlakozás akkor a beépített monitor tökéletesen üzemel plazma üzem alatt is,vagyis semmi zavart nem kap. Sajnos a lan kábel beszed valamit és etherneten keresztül is de bezavar a monitornak.

y9au2mspr

A tHC elektronikám jelenleg szerivzelés alatt van. Ennek hiányában azért nagyobb odafigyelét igényel. Az elmúlt időszakban ahogy időm engedte azért használtam a gépet most már hasznos munkára is. Vettem egy desktop pc-t. A laptopot száműzésbe küldtem,mert azért az mégsem való erre a munkára. Most közel kiválóan működik a gép. Az uc300 azóta soha nem fagyott ki. Igaz,ehhez az is kell ,hogy semilyen usb kábel ne legyen kivezetve a fémszekrényből.Ha ez nem így van akkor bizony még hajlamos volt az uc300 a kifagyásra. Ethernet kábelt sem csatlakoztathatok üzem alatt a pc-re,mert ez is zavart kelt. A pc-be belerakok egy wifis pci kártyátés ezzel ez a zavarás is megszűnik. Ha nincs semmi rákötve a pc-re,csak az uc300 és egy egér akkor nincs baj. Igaz a resetbe állás a mai napon kétszer is bekövetkezett valami okból.Viszont a reste kikapcsolását küvetően elidítva szépen folytatta a vágást. Ennek függvényében most a bemeneteket leválasztom relével. Össze is barkácsoltam  egy próba megoldást ennek a hibának a kiküszöbölésére. Holnap belépítem.

Képek róla.

Szalai György

Az ötlet még lehet jó is, bár az optikai leválasztás is ezt nyújtaná, csak ennek prellezhetnek az érintkezői, ami az eredeti zavar leválasztása mellett is hibás működést okozhat.
A megépítésben nagyon tetszenek a masszívan felcsavarozható sorkapcsos csatlakozók.
(Rühellem amikor a hitvány kicsi csokikákat csak a nyákba forrasztott drót lábacskáik tartják a helyükön.)
Azt sajnálom, hogy a megvalósult készülék topológiája, huzalvezetése nem hasonlít az elvi rajzon lévőhöz.
Az egymásra és keresztben szerelt relék miatt nem lesz minimális az áthallás. Zavarleválasztásnál pedig ez fontos lehet.