Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Épül a gépem ::: Molnár Szabolcs

Indította gaben, 2025 február 26, 08:04

Előző téma - Következő téma

y9au2mspr

Na most a géptől elhúztam a vezérlőt kb 1,5m-re. ennyit engedtek a vezetékek. Most a próbavágás első pilot gyujtásánál ismételten jelentkezett a reset . Ezt kikapcsolva indítottam a gépet . Most a hetedik furatig tudott elmenni és ismételten kifagyott az uc300. Ujra indítottam a gépet,majd ismételten reff al home majd megismételtem a folyamatot . Ekkor a hatodik furatig ment el majd uc300 ismételten kifagyott. Most már minden kábelt lecseréltem,kikötöttem a magasság bemérőt az első bemérést követően mégis kifagy a masina. Kezdem elveszteni a hitemet az uc300-al szemben,hogy ez valóban képes plazma vágó gépen hiba nélkül működni.Lehet ki kellene próbálnom valami más mozgásvezérlőt is.  Kíváncsi lennék azért egy uc300 és hddb2 lecserélésvel esetleg mit tudna egy teljesen más technika produkálni ugyanezen körülmény melett. Ha esetleg valaki fel tudna ajánlani teszt lehetőségre egy más típusú mozgásverzérlőt,(vagy ajánlani) és a hddb2 pótlására valami jel elosztó elektronikát azt szívesen venném. Én itt egyenlőre befejeztem az uc300-al való próbálgatásaimat.Addig,amíg marógépet használtam(kézzel indítottam a motort) ez a felállás tökéletes volt. Mióta plazma vágóra próbálom ráerőszakolni a gépemet egyszerűen mindig falba ütközöm. A neten néztem sok plazmavágót és mondhatom össze vannak okádva,lógnak a vezetétek a kapcsolók,mégik működik és vág rendesen az a masina kínai plazma vágó géppel felkötegelve. Nem tudok már mit variálni a földelésen sem.  Halottam a Robsy féle vezérlőről . Állítólag az plazma vágó géphez tökéletes és nem fagy. Valaki használ ilyet estleg? Továbbá ajánlották nekem a Maggi Istvan féle MBIO periferia vezerlő alkalmazását is.Esetleg ezzel kapcsolatban valakinek van tapasztalata?

kaqkk007

A haverom minden hiba nélkül használja a 6000 Ft os cncusb kinai klónt a plazmavágón ...

kr97pwss2

0s07z7g7

Annak ellenére hogy szerintem elég logikátlanul próbálod a hibát kiszűrni, és szerintem nem az UC300 a hibás fel tudom ajánlani kölcsön az UC400ETH kártyámat, ez hálózati kábellel működik hátha itt máshogy mennek a folyamatok.  

(P.B. véleménye szerint az USB-s vagy a ETH. kártyák érzékenyebbek a plazmavágás hálózati zavarára ?)

y9au2mspr

Szia. Kapuvári vagyok. (GY-M-S megye)

y9au2mspr

Szia Xabi.

Ma leválasztok minden kontaktust az uc300 ról és úgy próbálom a pílot gyujtást.Külön 5V-os tápot adok neki,függetlenül a pc-től.(szünetmentes+akku villamos hálózatról leválasztva cdak akkuról üzemelve.)Terv szerint 100 körüli gyujtást szeretnék elvégezni vele. Ha nem mutat hibát akkor vissza kötöm az usb bemenetet(5v betáplálás) és megismétlem a kísérletet. Én már nem tudom mit higgyek,de ha azt mondod,hogy az uc300 nem felelős a hiba jellegéért akkor elfogadom és tudomásul veszem(Én ürölnék neki a legjobban).Ebből kifolyólag elkezdem a hiba keresést még egyszer az elejétől fogva.
Ha ez a két teszt lefut megírom mi lett a vége. Szerinted az ethernet kevésbé érzékeny lehet az usb csatolónál vagy hasonlóan nezés eset plazmázásnál? Menet közben Balázs írt nekem egy e-mailt és felajánlotta,hogy ha haza felé jönne külföldről és nem laknák túlságosan messze szívesen eljönne és kipróbálnánk együtt az ethernetes verziót is élőben. Még nem volt időm a levelére válaszolni,de mihamarabb ezt megteszem.Szia Xabi.

Ma leválasztok minden kontaktust az uc300 ról és úgy próbálom a pílot gyujtást.Külön 5V-os tápot adok neki,függetlenül a pc-től.(szünetmentes+akku villamos hálózatról leválasztva cdak akkuról üzemelve.)Terv szerint 100 körüli gyujtást szeretnék elvégezni vele. Ha nem mutat hibát akkor vissza kötöm az usb bemenetet(5v betáplálás) és megismétlem a kísérletet. Én már nem tudom mit higgyek,de ha azt mondod,hogy az uc300 nem felelős a hiba jellegéért akkor elfogadom és tudomásul veszem.Ebből kifolyólag elkezdem a hiba keresést még egyszer az elejétől fogva.
Ha ez a két teszt lefut megírom mi lett a vége. Szerinted az ethernet kevésbé érzékeny lehet az usb csatolónál? Menet közben Balázs írt nekem egy e-mailt és felajánlotta,hogy ha haza felé jönne külföldről és nem laknák túlságosan messze szívesen eljönne és kipróbálnánk az ethernetes verziót is élőben. Még nem volt időm a levelére válaszolni,de mihamarabb ezt megteszem. Köszönöm a segítségeteket. Én nem szeretnék más forráshoz nyúlni,de megmondom őszíntén elbizonytalanodtam az uc300-at és a hdbb2-öt illetően. Tudom,a tudatlanságból fakadó vélemény nyílvánítás a lehető legrosszabb dolog amit egy gyártó kaphat. Én nem szeretném semilyen formában rossz képben beállítani az ucxxx rendszert,de sajnos a gödörbe esésem engem is türelmetlenné tett. Ezért elnézéseteket kérem! Én nem szeretnék más forráshoz nyúlni,de megmondom őszíntén elbizonytalanodtam az uc300-at és a hdbb2-öt illetően az elmúlt hetek kudarcainak mennyíségét illetően.. Tudom,a tudatlanságból fakadó vélemény nyílvánítás a lehető legrosszabb dolog amit egy gyártó kaphat. Én nem szeretném semilyen formában rossz képben beállítani az ucxxx rendszert,de sajnos a gödörbe esésem engem is türelmetlenné tett és próbáltam kimászni belőle(bármi áron) Elnézést kérek,ha véleményem rossz képet vetne rólam. Általánosságban türelmes vagyok,de én sem a végtelenségig sajnos.

0s07z7g7

- Én első körbe egy szünetmentes táppal (amit kihúzol a konnektorból) és elbírja a számítógépedet és a teljes elektronikát (nekem egy 700VA van az simán bírja 20 percig) tesztelném a rendszert ebben az esetben elvileg csak RESET hiba lehetne, az UC300 nem fagyhatna le.

- Ha az előző eset OK, akkor vissza kötnék mindent a hálózatra. A HDBB2 kártyát szétválasztanám az UC300-ról (szalag kábel kihúz), elindítanám az UCCNC programot futtatnák valamilyen programot ami vágást szimulál (értelemszerűen semmi nem fog történni), kézzel kapcsolgatnám a plazmát. Szerintem ilyenkor sem fog fagyni az UC300.

- Szerintem csak akkor fagy az UC300 ha be van dugva a HDBB2-be, annak ellenére hogy a 220V hálózaton jön a zaj.... Ha a fentieket kipróbáltad majd írj. Addig nem elmélkedem tovább.

000000000

Sziasztok,

Szabolcs: Én amit kipróbálnék:

1.) Csak PC szünetmentesről + UC300 és semmit nem kötnék rá és megnézném hogy így a plazma gyújtás okoz-e bármi gondot.
A szünetmentest ahogy Xabi írta kihúznám a hálózatból.
Az UC300 USB-ról lenne táplálva.

Ha már ez a teszt sem működik hiba nélkül akkor valami nagyon nem jó, akkor valami magával az UC300-al van, vagy szoftveres probléma.

2.) Ugyanaz a setup mint az első körben, de rákötném pluszba az UC300-ra a HDBB2-t és vele az elektronikát is.
A szünetmentest ahogy Xabi írta kihúznám a hálózatból.
Az UC300 USB-ról lenne táplálva.

Ha az első teszt lement hiba nélkül de ez a teszt már nem, akkor ellenőrizném, hogy az UC300 földje és a HDBB2 földje nem lett-e véletlenül közösítve. Ezt egyszerűen szakadásvizsgálattal nézném meg az UC300 felső panelján az 4db 3.5mm-es furat és a HDBB2 DC- táp bemenete közt. (A 12V táp legyen kikapcsolva a méréskor!)
Ha nem szakadást mérsz, akkor valahol közösítve lett a föld, ami probléma, mert akkor a HDBB2 kártya nem fog leválasztani.

000000000

Még valami, ami feltűnt amikor néztem a videódat, hogy az UCCNC nagyon lassan frissíti a képernyőt. Ránézésre 1-2Hz között lehet. Ez nagyon lassú, ennek 30Hz-el kéne mennie normál esetben.
Nem vagyok 100%-ig biztos benne, hogy ez tényleg ilyen lassú a gépeden vagy csak a videón látszik így?

Ha ilyen lassú az nem igazán lesz jó, akkor gyenge a géped az UCCNC-hez vagy esetleg nincs feltelepítve a videó kártya driverja és amiatt lassú. Nézd meg az eszközkezelőben a videó kártya tulajdonságainál.

ajpwg6jrn

Ha az UC300 össze van kötve hosszú vezetékeken a géppel akkor ne várj nagy csodát. (Takarítógép nagyáramú motorvezérlőjét fejlesztettem PIC-es kütyü volt, mindegy hogy szűrtem a tápot hogyan földeltem a jelvezetékeket, mindig megpusztult. Megoldást az jelentette hogy a vezérlőnél a vezérelt jelek optósan le lettek választva. És a tápot is megpakoltam szupresszorokkal és fólia kondikkal.) Szóval ha elfogadsz tőlem egy tanácsot, akkor én így oldanám meg: Minden végállás és jelbemenetet egy külső tápforrsáról hajtanék, ami egy optó LED-jét vezérli. Az optók tranzisztorai pedig mehetnek az UC300-ba. Semmi közös nem lehet közöttük még kondi sem, mivel a vezetett zajt át fogja vinni és ki fog fagyni. A földelés lehet összekötve, de azt a PC felől vinném. (Földhurok a hálózat felől????) Egy rajzot lehet készítek neked holnap.

ajpwg6jrn

A lényege az előbbi írásomnak lehet nem volt egyértelmű, vagyis az UC300-hoz minél közelebb (max. pár cm) legyenek a galvanikusan leválasztó eszközök (optók vagy relék) mivel a plazmagyújtásnál keletkezett zajok pár centiméteres vezetéken is szép feszültségtüskéket tudnak létrehozni. Ha akarsz egy jó tesztet, akkor ezt próbáld ki: Ahogy írtad az UCCNC-t külső tápról a géptől külön elindítod, legyen összeföldelve egy ponton a géppel. Majd annyit tegyél második körben hogy az egyik bemenetére köss egy hosszú vezetéket és vidd a gép közelébe, majd ismételd meg a tesztet. (Ha össze van földelve a géppel az UC300, akkor szerintem ki fog fagyni a vezeték bekötése után.)

y9au2mspr

Sziasztok.

Xabi,cncdrive1 - Tegnapi napon nem volt időm végül elvégezni a teszteket,de a leírtak alapján fogom elvégezni a tesztet remélhetőleg még a mai napon.Jelentkezem mihamarabb. A videó kártya drivert  a mai napon ellenőrzőm. Már pár éve telepítetem rá az xp-t,nem emlékszem. Korábban nem volt gondom vele,de nekem is feltünk az,hogy késik a megjelenítés mikor grafikonos követés van az adott műveletek alatt.

y9au2mspr

Minél közelebb legyen az uc300 hoz opto,vagy relé ? Nekem az uc300 után egy hdbb2 van vagyis erre gondoltál mikor opto led vezérlésre gondoltál.?Jelenleg a hdbb2 külön tápról van meghajtva,független a pc tápjától.Földhurok abban az esetben kizárt gondolom ha végtelen ellenálást tudnák mérni. Én jelenleg 87 OHM értéket mérek a helyi és a hálózai föld között.Nincs összeföldelve a gép vázam és az uc300 fizikálisan.az uc300 helyi földre van csatolva a gép a hálózatira. MÉgis mérhető kontakt a kettő között. Mikor a zsakadás vizsálatot csinálok nem folyamatossan,de zaggatva sipol. Ezt gondolom nem szabadna mutatnia.

y9au2mspr

"zsakadás vizsálatot" szakadás vizsgálatot...

y9au2mspr

Első teszt.

Szünetmentesre kötve a pc és a monitor. Az uc 300 usb-ről kapott betápot. Mindent lehúztam róla(analóg bemenet potméter,port 2 szalagkábel to hddb2.) Levettem a hddb2-ről a 12v-ot és megmértem az uc300 test pontjára nem volt semmi jelzés. Ha vissza raktam a 12v-ot akkor kerreget a szakadás vizsgáló. A szünetmentest nem tudtam levenni hirtelen hálózatról mivel le vannak merűlve az akkumulátorok. kb70-80 pilot gyújtást követően sem mutatkozott semilyen hiba.Volt levegőben gyujtás is kb-5-6 alkalommal,de semmi hiba. Egy beszúrásba is megismételtem a gyujtást kb 6-8 alkalommal,de semmi hiba. Most vissza csatolom a hdbb2-öt. Lefutatok egy ismételt tesztet. Most a teszt megkezdése elött elösszőr kicserélem az akksikat életképeste.