Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Épül a gépem ::: Molnár Szabolcs

Indította gaben, 2025 február 26, 08:04

Előző téma - Következő téma

y9au2mspr

Így fogok tenni. Az elejéről kezdem az egész vezérlő szekrény felépítését. Holnap rákötöm a szünetmentest és megnézem mit csinál. Ezt követően ha nem segít akkor rádugom ismét a laptopot és arról próbálom meg. Ma viszont hagyos a fenébe és inkább időben hazaérek a gyermekeimhez.

y9au2mspr

y9au2mspr

Sziasztok.  

Nos ma nekiugrottam már óly sokadszorra is ennek a kifagyásos dolognak.

Sok mindent kipróbáltam. Első körben azt akartam kiküszöbölni,hogy ha levegőbe gyújt a plazma ne faggyon ki az uc300. Nos ez a sokadik kísérletre sikerült. Az uccnc ebben az esetben is resetre vágja magát,de nem fagy ki és ez a lényeg. Ezt úgy értem el végül,hogy a gépet és az asztalt levettem a helyi földről és csak a hálózaira van becsatolva. A vezérlő szekrényt pedig levettem a hálózati földről és csak a helyire van csatlakoztatva. Ebben az esetben a váz és a vezérlő között 110 OHM körüli értéket mértem,a szakadás vizsgáló is szaggatva jeleztett. Most a monitor sem vibrál gyujtásnál. Remélem most jó lessz végre. Most tesztelgetem a gépet . A teszt lemez vágásakor egy 50mm-es körön belül 7 10mm-es furatot csináltam.kivágtam 3 lemezt és semmi jele nem mutatkozott hibának. Egyszer az egyik furatnál nem tudott kialakulni az ív. ekkor ismételt start megnyomásával átment a következő múveletre és onnan folytatta. Itt a nem megfelelő testet hibáztattam mert a próba lemez elébbé szennyezett é rizsdás volt.

0s07z7g7

Ha jól értem akkor Te is úgy kötötted ahogy Én. Nekem is csak így megy.
Már elkezdtem egy pár napja az otthoni gépemen egy hozzászólást ebben a témába feléd, csak egyszerűen nem tudom befejezni, mindig bealszok a gyerekemmel a kiságyba...

y9au2mspr

Az a legjobb dolog, ha a gyermeke mellett pihenhet az ember.  Kifagyás most nincs, viszont jelentkezett egy újabb hiba. Miért is ne!!! Az van hogy mikor bemér a fej és beáll a kezdő pontra (próbáltam 3-4-5mm) és gyújt akkor egyszerűen lekapcsol a relé mire ív keletkezne. Jelzem, hogy előtte sok alkatrészt kivagtan és tette rendesen a dolgát. Most mióta kicseréltem az ftp kábelt rendes árnyékolt kábelre a thc és a hddb2 között kezdett előjönni ez a hiba. Csináltam a test kábelre egy mágneses testet is, mit a lemezre raktam hátha nincs rendes test, de nem segített. Ha a plazma Kikapcsolva van akkor a kód lefutattása gond nélkül megy, behuzva tartva a relét mikor vágás van. Tutira valami a thc körül kell keresnem a hibát. Hétfőn folytatom a rejtvény fejtést.

y9au2mspr

Volt egy kis időm foglalkozni a gondjaimmal.  
Nos,amikor generálok egy xabi által küldött job-fileban megnyitot rajzból egy g-kódot az a plazma vágó gép elindtása nélkül tökéletesen lefut. Mindent szépen megcsinál,ahogy kell. Mikor bekapcsolom a gépet és megismétlem a múvelet sort az alábbi dolgok történnek.

Lemegy a fej ,beméri a lemezt majd vissza húz 4mm magasra a fej. Ezt követően gyújt és kb.0.5 sec után kikapcsol a relé,az uccnc resetet e-stop) mutat,villog a gomb. Kikapcsolom a resetet és a g.code ekkor már átfut oda,hogy befelyezte a kör mozgását. Persze nem fejezte be,csak a parancs sorban tovább fut. Ekkor ha ismételten nyomok egy startot akkor egy szép ív belevágásával (ha megmatad az ív) átmegy a következő furathoz.Nem jön fel az a felugró ablak,ahol ki tudom kapcsolni a relét.

Próbáltam azt is,hogy a configuration-Axis-sPINDLE-sPINDLE RELay output enable- M3 RELAY PIN 17 port 2 - active low ki van pipálva és azt is,hogy nincs.
Ha nincs kipipálva volt,hogy megcsinált három furatot simán,a negyediket meg nem,ugyszíntén kikapcsolt a relé,mert resetre ált.
Azt is,hogy  
Configuration-I/Osetup-probe pin 12 port 2 - atcive low ki van pipálva és azt is,hogy nincs.

Valami olyan gond lehet meglátásom szerint ,hogy a thc vezérlés miatt kiold a relé mert valamit nem jól álítottam be.  

A diagnostic táblán minek kell aktívan zölden jelölve lennie mikor alaphelyzetben van a gépem?(nincs munkavégzés)

Az enable thc control nincs kipipálva.
THC up pin15 port 2 active  low kipipálva
THC down pin10 port 2 active  low kipipálva
THC min 0
THCmax 100
THC  feedrate 200
THC on delay 0
CONTROL THC EVEN IF THE.... kipipálva

A diagnosztika táblámon alap helyzetben semmi sem jelez aktivitást(nincs zöld ,se piros jelölés)

y9au2mspr

""A diagnosztika táblámon alap helyzetben semmi sem jelez aktivitást(nincs zöld ,se piros jelölés) ""

Itt az I/O function monitor felületre gondoltam

y9au2mspr

Csináltam egy olyat,hogy kikapcsoltam a tch plugint és megpróbáltam egy próbát.

Az eredmény: Igy semikkép sem lehet használni.

Bemér,visszahúz megcsinálja a kört,és mikor végzett a körrel,begyújt a plazma. Fordítva működik a dolog.

y9au2mspr

Jelentem,a pilot gyujtásnál már nem fagy ki a gép! Kizárólag akkor fagy ki ha a levegőben gyujt valami véletlen foltán.Ha lemezre gyújt a kifagyás nem jelentkezik.

000000000

Szabolcs: Szerintem vagy a végállás vagy az e-stop bemenet téves aktiválása miatt történik. Akkora a zaj, hogy logikai állapotot vált a bemeneted.
Vagyis hogy ezek közül a bemenetek közül valamelyik aktiválódik és mivel ezek vész-események, ezek reset-et generálnak.
Reset állapotban az M3 relét a szoftver automatikusan kikapcsolt állapotba állítja, hiszen vészleállás történt, nem lenne jó, ha a főorsó továbbra is forogva maradna, vagy a plazma továbbra is begyújtva maradna.

Esetleg próbáld meg ideiglenesen kikapcsolni az összes végállás és e-stop bementet, ezzel lehetne igazolni a gondolatmenetem.

0s07z7g7

Szerintem is egyértelműen a pilotarc "téves" feszültséget indukál a végállás kapcsolók vagy a vészkapcsoló kábeljében, amit kapcsolásnak érzékel az UC300 (nekem is volt ilyen)

3 fajta elektronikai problémával találkoztam :

1.) Amikor a plazma gyújt a hosszú kábelekben, induktív kapcsolókban mint egy nagy antenna "feszültség" indukálódik ami olyan mintha egy pillanatra összezárna a kapcsoló. Ilyenkor a RESET gomb villog a program és az UCXXX nem fagy le. Nekem ami megoldás lett : induktív kapcsolók kiiktatása, a végállás kapcsolók nyitott állásba kötése (HDBB2 GND-Input minusz rövid zárása, és a 12V Input+ nyitott állású bekötése) így csak fele akkora az egybekötött antenna hossza.
Egyébként a HDBB2 ön van vissza jelző led ha a végállás kapcsoló meg van nyomva világit, ha nincs megnyomva akkor nem. A mai napig látni hogy amikor bekukucskálok a sötét elektromos dobozomba mikor nyújt a plazma finoma vibrálnak a LED-ek.
Én is azt ajánlom a fentieken kívül hogy kösd ki a végállás kapcsolókat ideiglenesen és menni fog. Ha  így megy akkor nem tudom mit tudsz csinálni, neked a nagy gép miatt hosszabbak a kábeleid gondolom árnyékolt kábeleket használsz a végein megszakítva az árnyékolás, a kötődobozban pedig a földelésre kötve. Nekem sokáig fém gégecsőbe volt húzva a plazma kábel az erősen csökkentette a problémakat .(most megy anélkül is).

2.) Az UCXXX rendszer vagy az USB port fagy le. Ezzel is sokat szívtam a föld megszakítása volt a gondok megoldója. A számítógép és az többi elektronika csak fázist és nullát kap a földelés földelő szondára van kötve (függetlenül bármilyen más földeléstől). A plazma asztal és az elektronika között nagy nagy ellenállást lehet mérni, gyakorlatilag nincsen kontakt.

3.) A legérdekesebb hiba lásd video :  
http://drive.google.com/open?id=0B0VjFooLp3S9ME9SOTVaemkxREk" TARGET=_fnew>Video a gépem magától ment amikor a szomszéd hegesztője be volt kapcsolva. Ez a legérdekesebb hiba ez úgy oldódott meg hogy akkor még a számítógép hálózati földje nem volt lekötve csak a kiegészítő elektronikáé. A számitógép földje is ki lett kötve és a számitógép is az elektronika földelő szondára lett kötve.  
Itt az az érdekes kérdésem van hogy elég volt az UC100-as USB port külső felületét a számitógép házhoz érinteni és a mozgás elindult. Hogyan képes az USB kábel árnyékolásán a HDBB2-ön keresztül átjutni a zaj ? A HDBB2-önek teljesen le kéne választani a számítógépes oldalt, de olyan mintha a számítógépből jövő árnyékolás és a HDBB2 tápjának a GND-je valahogy bizonyos esetekben összezavarodna ez hogy lehet (polaritás probléma, nekem volt hogy ugyanazon beállításokkal hol előre hol hátra ment a masinám)? Ez a 3. problémád neked elvileg nincsen, de szerintem minden probléma alapja hogy a HDBB2 leválasztó kártya nem választja teljesen le a számítógép oldalt valahogy könnyen "földhúrok szerűséget" lehet létrehozni. A HDBB2 helyett nincsen más leválasztó ami mindent leválaszt ?

0s07z7g7

Még az jutott eszembe az elektronikába "okosabb" emberek mit ajánlanak végállás kapcsoló bekötésre ? Én írom neked hogy nyitottak legyenek a kapcsolók mivel nekem UC100-am van nem is lehet máshogy, de neked UC300-on sok bemeneted van minden végállás kapcsolót lehet külön porton külön kötni és zárt-á tenni, így mikor a plazma gyújt és téves  "feszültséget" indukál egy zárt rendszerhez adódik plusz záró jel ami ügye nem befolyásolja az állapotot.

A másik elvi problémám az előző hozzászólásom 3. pontja. A HDBB2 nem választja teljesen le a számítógépes oldalt. ezzel lehet valamit csinálni ?

Bocs, hogy a Te topicodba kérdezősködöm, de talán megtaláljuk az ideális Plazma bekötést....

y9au2mspr

Szia.

Logikus és érthető amit leírtál. Megpróbálok ebből elindúlva a mai napon tovább próbálkozni. Elég csak szoftveressen kikapcsolni,vagy kössem is ki a próba erejéig?

y9au2mspr

Szia Xabi.

Én is kezdem felfogni a hiba forrását az általatok leírtakbol. Logikusnak is tűnik a forrás meghatározása. A hddb2 ből akkor kikötöm a végállás kacsolókat a próba erejéig. Sajnos a végállás kapcsolók nem árnyékolt vezetékkel vannak szerelve(gyári kábel) így kiföldelni sincs lehetőségem. a 2. pointban leírtak szerint van az én elektronikám is leföldelve. A nyitott állású végáláás csak  félreérétek elkerülése végett az jelent,hogy nyitott állásnál nincs zárva az áramkör? Akkor ezt egy egyszerű mikrókapcsolókkal meg tudnám oldani elméletben. ilyenem van próbára: https://shop.traconelectric.com/product/KW355/Helyzetkapcsolo--mikro--karos-gorgos-1%D7CO-103A230V--28mm--4-8x0-8-mm--IP00" TARGET=_fnew>link

y9au2mspr

Az utolsó 3. észrevételed számomra is érdekes és érthetetlen jelenség. Erre én is kíváncsi vagyok mi okozhatja.