Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Épül a gépem ::: Molnár Szabolcs

Indította gaben, 2025 február 26, 08:04

Előző téma - Következő téma

y9au2mspr

Ami még kiamradt a beállításokbol.

AXIS setup-SPINDLE-SPINDLE RELAY OUTPUT ENABLE pipálva_M3 relay pin és port beállítva ahogy kell.

0s07z7g7

Számomra nem érthető a probléma, olyan sok apró dolog miatt lehet, küld át a profile fájlodat, copy-zd be a G kódot, nem vagyok látnok :)

Beállítás :
I/O setup THC control-ba nem kell pipa. Gyakorlatilag ez kapcsolja ki/be a THC-t. Ha ez ív gyújtáskor be van kapcsolva az nem túl szerencsés (ha rövid késleltetésre van állítva a Proma THC akkor a fej össze vissza fog menni), pont az a lényeg hogy akkor kell bekapcsolni a THC-t ha már stabil a fő ív!

A Control even if... nek be kell lennie pipálva mivel neked sincsen bekötve a Proma THC arc funkciója.

Spindle relay output pipa természetesen kell.

A General Stetting ben a Measure dwell in seconds instead of msec. Be van pipálva vagy nincsen ? Elvileg nem kéne bepipálva lennie, mindent msec ben kell megadni. Ha feltetted a Sheetcam-be az UCCNC postprocessort amit küldtem jónak kell lennie.

A fejbemérést beállítottad az M20007.txt és M20003.txt ben ? Az MDI-be beírod hogy M20007 és tapint utána visszaáll egy értékre, bejlag lemezekkel vagy akármivel azt hiszem a newZ értéket addig korrigáld amíg a fejmagasságod a DRO-ban írt értéke megegyezik a valósággal.

A program tesztelést úgy csináld hogy kapcsold ki a plazmát, csak a levegőbe bohóckodjon a fej. Ha akkor is megáll ráfutás után, akkor küld át vagy inkább copyzd be a G kódot ide.  

Egyenlőre használhatod azokat a G kódokat amit Te írtál, és működtek. Ha működik a plazma pluginom a vágás indítása után a Pluginon keresztül kapcsold be a THC-t vágás közben, és célszerüen a vágás vége előtt kapcsold ki manuálisan, így is tudod tesztelni a THC-t

y9au2mspr

Szia. Úgy állítottam be ahogy leírtad. Most is csinálta azt egyik furatolásnál,hogy gyujt a pisztoly majd kikapcsol kb.fél sec múlva. Ujra reff al home. Majd megismétleg a futtatást és akkor simán vágta a lemezt. Nem tudom hogy ennél az alkatrésznél az első próbálkozásnál a thc engedélyezve lot-e. Második futtatásnál más a plugin felületén kikapcsoltam mielött elidítottam volna a műveletet. Tökéletesen meg is csinálta a dolgát. Szerintem csakerre kell odafigyelnem,hogy ez mindig ki legyen kapcsolva ha új g-code-ot töltök be . Szépen dolgozik a thc is.  
Measure dwell in seconds... nekem nincs kipipálva. A fejbemérést megcsináltam.Neked menni msec késleltetés van beállítva thc indulásnak az uccnc-ben?Továbbá a thc feedrate milyen értékre van optimalizálva? A promában menni a hiszterézis értéke ,késleltetés ideje? Azt hiszem,most talán kicsit kilábalok a sötét középkorból ezzel a masinával. Az biztos,hogy az idén nem fogom törni a fejemet semmilyen más gép építésében. MOst szeretném kicsit élvezni majd a munkám,(munkátok) gyümölcsét. Jó lenne egyszer a te gépedet is megnézni.

y9au2mspr

Amikor vgzett egy belcső kör kivágásával és kiesett a darab a thc még belenyomta magát a lemezbe. Épp azt néztem,hogy nem túl jó dolog ez,mert akár el is mozdíthatja a munkadarabot,vagy esetleg megfeszítheti a fejet.

y9au2mspr

De jó lenne ha ezen a fórumon is lehetne a saját hozzászólásainkat szerkeszteni utólag. Erre nincs valami lehetőség?

y9au2mspr

Így dolgozott. Majd csinálokegy videót is később.

https://4.bp.blogspot.com/-h3ptbQXGl3o/V6B-6bLNR3I/AAAAAAAAAUM/p3rGAe0oEEk6gaGvpTHz69gZe0eAo962gCLcB/s1600/DSC_1283.JPG" border=0>

y9au2mspr

A testkábelt is menet közben kiraktam a gép vázára. Így ha kihúzom az asztalt akkor nem kell lecsatolnom állandóan. Remélem ez így jó lessz.

https://1.bp.blogspot.com/-FIH-V6N2XD0/V6CJFuK_-nI/AAAAAAAAAUc/0py3o2K7yw0z1AMMJMlU5-IRRCMi8DwEgCLcB/s1600/DSC_1274.JPG" border=0>

0s07z7g7

Kicsit csapongsz, nem értem mi a probléma, van-e egyáltalán. Gondolom örülsz hogy vág a masina.
- Tehát döntsd el hogy van e hiba vagy nincsen, ezt a legjobban úgy tudod tesztelni hogy nem kapcsolod be a plazmát csak a levegőbe fusson a gép. Szerintem a plazma zavarja meg a gépet attól áll meg....
- Az UCCNC-be nincsen beállítva THC késleltetés (0), mert szerintem azt a THC on hoz képest késlelteti ami nekünk nincsen bekötve.
- A THC feedrate nekem 100 mm/min
- Még egyszer elmondom a THC-nek két kritikus pontja van amikor gyújt a plazma akkor bizonytalan az ív tehát nem szabad a THC-nek beavatkoznia (ezt elvileg késleltetéssel ki lehet küszöbölni) illetve mivel a vágások 99% visszatér önmagába ahol már kezdésnél kivágta az anyagot ott hirtelen megnő a feszültség és a fejet belenyomja a THC az anyagba. Ezt tapasztalod Te is. Én azt a megoldást alkalmazom hogy a G kódba X mm-el a gyújtás után kapcsolom be a THC-t és Y mm-el a vágás vége előtt kapcsolom ki a THC-t. Ezt az általam küldött SheetCam macrok megoldják.

y9au2mspr

Ha kikapcsolom a plazmát akkor szépen csinálja a dolgát a gép,vagyis nincs beállítási hiba. A gyujtáskori megállás is érdekes,mert az uc300 nem fagyott ki akkor. Azóta nem próbáltam,de majd meglátjuk mi lessz. elméletileg már nem lehet hiba!

0s07z7g7

"elméletileg már nem lehet hiba!" :)))))))

y9au2mspr

NOs,a kifagyás mindig előjön bármit bármivel is csinálok. Lehet beigazolódik a gyanúd xabi,hogy az induktív érzékelőjet le kell cserélnem mechanikusra. Viszont azt nem értem,hogy miért nem árnyékoltak azok az induktív érzékelők. Lehet csak kábelt kellene cserélnem az érzékelőkön.Ha csak úgy megnyomom a pilot gyujtást,hogy szikrázzon azonnal kifagy az uc300. A csillagpontosításon túl van valami megoldás. Xabi,elmehetnék hozzád és megnézhetném miképp van kialakítva a te kábelezésed,földelésed?

svejk

"Viszont azt nem értem,hogy miért nem árnyékoltak azok az induktív érzékelők"

Azért mert nagy (általában 24 V-os) jelszinten dolgoznak és a fogadó elektronika kis bemeneti ellenállású és ez megfelelő lezárást biztosít a zavarjelek számára.
Ha levegőn terjedő zavarjaid vannak, azok a mechanikus kapcsolók vezetékeit is ugyan úgy támadják majd.
Mondjuk a mechanikus kapcsolóknak úgy szintén kell a kis lezárás és a minumum 30 mA-es munkaáram az öntisztulás miatt.

svejk

Nagyon sokan csak egyszerűen bekötik az érzékelőket a himi-humi csatolókártyákba vagy közvetlen az LPT-re és kész.
Pedig lehet még opto sincs benne, ha van is az sem gyógyír mindenre.

Az egyik alapelv, hogy szabadon "levegőben lógó" potenciál sehol, semikor sem legyen.
 24 V-os rendszernél 2,2 de max 4,7 kOhmos legyen a lezárás, az 5 V-osnál pedig 100-470 Ohm.  
A 12 V-ot meg felejtsük el, az autóba való nem gépbe. :)  

Persze a közösmódusú zavaroknak ez sem szab határt, s bizony a hegesztéseknél van belőlük rendesen.

Pontos recept aligha van, sokszor a kísérletezéssel hamarabb célt lehet érni.

y9au2mspr

Szia Svejk.Köszönöm a válaszdat. Azt hiszem még megpróbálok egy effekta szünetmentest is rárakni a szekrényhez a betáp utánra.. Talán az is megszűr némi zavart. Az induktív érzékelők is 12V-on üzemelnek. Alszom egyet rá és ujragondolom az egész földelési folyamatot.

svejk

Megnéztem a #234-ben a képedet az elektronikáról.

Rendkívül makacs esetben 230/230 V-os leválasztótrafó segítségével próbálnám kideríteni milyen úton kerül a zavar a PC-be.

Csak akkor fogod megnyugtatóan megoldani a problémát ha az elejéről indulsz mindent lekötve és egyenként rakod össze a rendszert, figyelve mikor jön elő a hiba.