Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Épül a gépem ::: Molnár Szabolcs

Indította gaben, 2025 február 26, 08:04

Előző téma - Következő téma

rtzu

Nem kell árnyékolt kábel.
Próbáld ki csavart érpáras vezetékekkel bekötni. Zavar szempontból szerintem elégséges lesz.

svejk

Ez jó ötlet.  Az UC300-at USB-ról táplálod?

svejk

Felejtsd már el azokat az árnyékolásokat...
Itt szerintem más jellegű a zavar, minthogy az megoldás legyen.

y9au2mspr

Csavart érpáras vezetékem van,CAT 7 FTP csavart érpáronként külön árnyékolva,sodrott réz szál. Ehhez viszont le kell vágnom a sensort a jelenlegi vezetékről. Igaz,próbának elég lessz a fejbemérőt így kialakítanom. Az e-stop gombokat is kicserélem erre a vezetékre. A csavart érpárnál az összetekert szálakat egy pólusként használjam,vagy két külön szálként?
Az uc300 nem usb-ről van táplálva,hanem a pc tápjáról van lekötve 5V.

y9au2mspr

Az uc300 nem usb-ről van táplálva,hanem a pc tápjáról van lekötve 5V.

svejk

Isten bizony utoljára írok ide.
Hagy már a csudába azokat a vezetékeket!
Azt állapítsd meg mikor kezd el megbolondulni a szerkezet.
Először csak noti, akkuról és UC300 lehetőleg csak egy 10 cm-es USB kábellel, ha nem bírja noti USB-je akkor rakj rá két laposelemet :))

Aztán csak az UC300 GND-re köss egy kétméteres egy szál vezetéket mint antennát és akkor nézd meg lefagy-e, ha kézzel ívet fogsz.

Volt esetünk amikor a 22kW-os frekiváltó-motor szórta meg terheléskor a környzetet úgy, hogy az USB-s billentyű lefagyasztotta a Mach3-at. PS2 billentyűvel tökéletesen ment.

y9au2mspr

"Isten bizony utoljára írok ide. "

Ne tedd!

Ma délután úgy fogom csinálni ahogy leírtad! Jelzem az eredményt.

0s07z7g7

Jelenleg ott tart a project, hogy nem fagy le a rendszer. A HDBB2 opto bemenete nem engedi át a zajt. Viszont az opto bemenetre érkező vezetékek plazma gyújtáskor egy pillanatra olyan "feszültséget" generálnak mintha megnyomott volna egy végállást a gépen. Emiatt RESET-re áll a gép.  

Miért az USB oldalon keresitek a hibát ? A HDBB2 optóba bejövő kábeleket kellene árnyékolni, vagy a plazma kábelt árnyékolni, vagy ha ez sem elég az egész rendszert kiváltani egy külön áramkörre aminek a végén egy mágnes kapcsoló a HDBB2-elött zárja nyitja a HDBB2 áramkörét, ott így biztos nem megy át zaj.

svejk

Hátha csak ennyi a baj? [#nemtudom]
A relés leválasztást már én is ajánlottam Neki.
De gyanús nekem hogy lesz ott még más gubanc is, de ne legyen igazam.

y9au2mspr

Volt egy kis időm ismételtem a masinaterápiát folytatnom.

Nos,az alábbi dolgokat végeztem el:

Kikötöttem minden bemeneti kábelt a hdbb2-röl.Felraktam az uccnc szoftvert az egyik latptopra. az uc300 a laptopon keresztűl kapott betápot usb porton.Mindent beálogattam és megmozgattam a mechanikát is. Ráraktam a kézi pisztolyt és elkezdtem vagdosni. Sok gyújtást csináltam. Nem fagyott ki az uccnc.

ezt követően vissza kötöttem a thc csatlakozásokat a bemenetre(Up,Down,GRND) Ismételten elkezdtem vágni és azonnal resetbe ált,sőt esetenkélnt ki is fagyott(kb.10xpróba 10x reset). Itt  LiYCY 4x0,5 kábelt használtam. Ezt lekötöttem és raktam a helyére cat 7 ftp kábelt sodrott rezest. Mindegyik kapott egy sodrott párt. Ezt követően ismételten elkezdtem a vágás tesztet. KB 10-20x megismételtem a pilot gyújtást és nem jelentkezett a hiba.

következő képpen vissza kötöttem a magaság bemérő sensort. Próba és minden az esetek 80%ban is is jött a reset. Volt egy ehhez hasdonló kapcsolóm http://www.webaruhaz.klavio.hu/?id=85b75cfc564c4822863dbd4884138991&p=termeklap&tkod=2150" TARGET=_fnew>link és ezt rákötöttem cat7 kábellal a bemenetre,a másik heylére. Soha többet nem jelentkezett a reset kb20x próba. Azt még nem próbáltam,az az eredeti kábellal is menne gond nélkül,de majd holnak itt folytatom a próbát.  

Ezt követően vissza kötöttem a végálásokat is . Itt is az esetek 70-80%-ban jött a reset. Még nem vettem rá magamat,hogy ezek közül valamelyiket is beáldozam és elvágjam a vezetékjét. Ezek a kapcsolók fém kontaktal vannak a gép vázára,ellenben a magasság bemérésre felrakott sensorral,mi műanyag(szigetelt). Na mindegy,holnap erre is sor fog kerülni.

Egyenlőre ennyi .

y9au2mspr

Ja és elfelejtettem mondani,hogy a végén vissza raktam a pc-re az uc300-at és ott iskipróbáltam és szuperül ment a sok gyújtás,vagyis úgy néz ki a dobozolás kellően jól szigetelt és földelt.

y9au2mspr

Még mielött haza mentem volna kipróbáltam az induktív érzékelőket.

Beáldoztam egyet és elvágtam a vezetéket. FTP cat7-es a resetbe állás 10 ből 1x jelentkezett ami 10%-os hiba. Levegőben lógva teszteltem. Ráraktam a gép vázára és a jelenség kb 50-50% lett. Akkor ez a kérdés azt hioszem el is dölt. Ez a típusú induktív megy a levesbe. Holnap szerelek fel olyan tracon féle mikrokapcsolókat és megnézem mire megyek velük. Mára ennyi.

y9au2mspr

Ma is tettem-vettem egy kicsit.

Az összes szenzort levettem és kaptak mechanikai kapcsolókat,kivéve a magasság bemérő. Az megkapta azt a másik fajta érintés nélküli sensort. újravezetékeltem az összes kábeltkapcsolók,sensor,e-stop),kivéve a motorokat,de azok ugysem a hdbb2 be mennek. A gépi pisztoly csövét belehúztam fém gégecsőbe.A kézi pisztollyal csináltam kb 40-50 gyújtás,vágást lemezen. Nem jelentkezett a hiba. Rákötöttem a gépi fejet és egy 49 furatos tesztet elindtítottam rajta. 25 furatot simán megcsinált,de a következőnél pilot gyujtáskor kiakadt az uc300. A reset hiba eltünk,az nem jelentkezett. Még a földel kell valamit csinálnom,mert nem az igazi. Jelenleg 83 OHM-ot mérek a gép váza és a vezérlő szekrény között. Ezt az értéket kellene valahogyan 100 fölé vinnem és szerintem akkor már jónak kellene lennie. Xabi,te meg tudnád mérni mennyi az ellenálásod a gépvázad és a vezérlőd között? A monitorom gyújtáskor nem vibrál még egy minimálisat sem.  Még arra gondoltam,hogy a vezérlő szekrénynek húzok külőn vezetéket a villanyórától. LEhet ez is segítene még.

y9au2mspr

y9au2mspr

Akkor beépíteném ezt a relés leválasztást. Van valami kész termék erre? NEm szeretnék házi barkácsolásba belemenni.

A THC Up-DOWN-GRND kellene három külön relé,továbbá a végállásokhoz,e-stop és magasság beméréshez további 1-1-1 darab.  

Ezeket néztem.Vélemény róluk?
http://www.cncpart.hu/elektronika/kiegeszito_elektronika/picorelay4x" TARGET=_fnew>4 relés
http://www.cncpart.hu/elektronika/kiegeszito_elektronika/picorelay" TARGET=_fnew>1 relés