Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Épül a gépem ::: Molnár Szabolcs

Indította gaben, 2025 február 26, 08:04

Előző téma - Következő téma

y9au2mspr

Szia Svejk.  

BIztosan találkoztál már te is olyan jelenséggel,mikor a windows rendszered egyszer csak megált és nem reagát semmire(billenytű,egér). ÉN ezt kifagyásnak neveztem.
Az uc300 is ugyanezt csinálja. Beugrik egy hibauzenetet jelző ablak és nem reagál többet az uc300 semmire. Ha épp be van húzva a relé akkor azt addig bent is tartja amig újra nem indítom az uc300-at. Ha nem veszem le az uc300 tápfeszültségét akkor az uccnc program ujraindítását követően demó módban akar elindúlni,vagyis nem látja az uc300-at. Kizárólag áramtalanítást követően fog ismételten kommunikálni az uc300 és az uccnc. Nálam ez kifagyást jelent.

y9au2mspr

Még annyit hozzátennék,hogy kizárólag csak az uc300-at kell ujraindítani. Minden más tökéletesen üzemel azt követően is,hogy "kifagy"

000000000

Ez attól van, hogy az UC300 földpontja elmozdul a PC földpontjához képest. Az USB-n ilyenkor a két oldalon a föld más-más potenciálon van egy rövid időre. Mivel az USB föld függő kommunikáció a D+ és D- adat vonalaknak logikai szint értelme a föld potenciálhoz képest van. Ha elmozdul a föld, akkor az adat vonalak jelei értelmetlenné válnak. Az egyik oldal amit küld a másik oldalnak a másik oldal másképp értelmezi. Ettől általában a számítógép USB chipset-je vagy az UC300 USB chipje bemondja az unalmast, mert értelmezhetetlen adatokat kap és ezzel nem tud mit kezdeni.
Ez a probléma megtörténhet az UC300-al vagy bármely más USB-s eszközzel. Az UC300-nál amiatt nagyobb a valószínűsége hogy megtörténik, mert folyamatosan kommunikál nagy adatmennyiséggel.

000000000

Szerintem feleslegesen húzol a munkakábelre bármilyen földet. A HDBB2 és az UC300 földje közt keresd meg és szüntesd meg az összeköttetést.

y9au2mspr

Rendben,hogy elmozdul a két végén a földpontja. Ezt hogy lehet orvosolni. Nálam jelenleg az uc300 földelésa és az alaplap földelése egy közös pontra van kötve.Ha ezek után is elmozdul a két oldal közti föld pontja akkor elképzelni sem tudom,ezt miképp lehetne orvosolni. Van erre valami ötlet?

000000000

Nekünk anno bevált - elég jól leárnyékolta ha nem is teljesen a HF gyújtáskor keletkező elektromos zajokat ... de mint írtam nem vagyok szagértő .

y9au2mspr

Szia. Nem tudom,hogy ér-e valamit a munkakábel árnyékolás,de ártani nem árthat. Én ezért is,meg a munkavezetékek jobb védelme érdekében húztam bele fém gégecsőbe.

000000000

Válaszd széd az UC300 és a HDBB2 földjét.

000000000

0s07z7g7

Hogyan válassza szét ? Ha a Hdbb2 ólom akkumulátorról kapja a 12 Voltot és máshol nincsen sehol földelve ez a rész illetve a Számitógép&Uc300 sima hálózaton van és le van földelve egy földelő szondára az megfelelő ?

vagy (nem vagyok elektromos)
Te az USB illetve a HDBB2-be menő 12Voltos egyenáramú rész GND-jét gondolod szétválasztani ?  

y9au2mspr

Szia. Elméletileg ezt úgy tehetem meg,hogy az uc300 marad a jelenlegi földön,a hdbb2 meg megy a plazma földjére. De ez így nem lehetséges.Hétfőn fogom folytatni a próbákat,egyenlőre elég volt belőle. Holnap reggel elmegyek pihennia családdal a balcsira és csak a gyermekeimre akarok koncentrálni. Hétfőn folyt.köv. Addig is köszönöm a sok hozzászólást és segítséget.sziasztok

svejk

Szóval lefagy, kiakad.
Épp úgy mint a múlt héten, nem kitestelünk hanem letestelünk, leföldelünk.

svejk

Most, hogy a Szabolcs elmegy nyaralni és nem kapkod bele mindenbe nyugodtan beszélgethetünk. :)

- Tehát csak PC-UC300 estén nincs probléma.
- Ha csatlakoztatjuk a leválasztókártyát akkor máris előjön a probléma vagy csak akkor ha még a leválasztóra kötünk egy "antennát" is?

Ismerni kellene a leválasztókártya belső kapcsolását.
Sok leválasztónak nevezett kártya csak a bemeneteket választja le galvanikusan, de a kimeneteket csak szintilleszti/erősíti.
Ebben az esetben a PC, UC300 GND-je végig van huzalozva egészen a motorvezérlőkig.
Ez mind antenna és akár meg tudja hülyíteni akár az UC300 PIC-jét, akár az USB kapcsolatot.
Lehet elég lenne a PC házát egy 4mm2-es vezetékkel összekötni a leválasztókártya UC300 felőli GND-jével.
Az usb kábelek fika érvastagságai nem adnak határozott potenciált ilyen zavarok esetén.

Az UC300 és leválasztókártya közti szalagkábelt, jó lenne ellátni EMC-s ferritekkel.

Persze már eleve a zavarokat kellene kordában tartani, mint ahogy erre is kapott javaslatokat az emberünk.

De amíg nincs meg a leválasztó konkrét kapcsolása addig kár a szót is fecsérelni.
Mint már többször írtam az optokon is úgy át tud menni az EMC zavar mint egy darab dróton.

At tudjuk már hogy a térben hogy helyezkedik el a PC - UC300 - leválasztókártya - motorvezérlők együttes és milyen hosszúak a kábelek/vezetékek?

000000000

Szia Svejk,

Bocsi, egy kicsit elvoltam ma havazva, nem sikerült nap közben írnom.

A HDBB2 a kimeneteket és bemeneteket is leválasztja.
Kivétel a step/dir jelek, azokat a motor vezérlőnek kell leválasztania a bemeneti optocsatolójával.
A bemenet egyszerű TLP181 optók.
A kimenet pedig TLP181 optók amik mosfet-eket hajtanak,ill. a charge pump-on van gyors optó HCPL2631.

A HDBB2 földje 12V táp GND-je és a HDBB2 LPT csati GND-je között szakadás van, annak kell lennie. Ha ez nem így van akkor valahol közösítve van ami nem jó.

És igen, igazad van, az optón is át tud jutni a zaj bizonyos esetekben, nagyfesz esetén szivárgóáram vagy átütés formájában.
Illetve különböző AC frekik akár EMC zavarokat is okozhatnának.

Viszont a Szabolcsnál már kikapcsolt állapotban amikor semmilyen jel és feszültség sincsen akkor is lehet folytonosságot mérni a PC földje és a HDBB2 földje között és ez biztosan nem jó így, mert ez azt jelenti, hogy az optocsatolás nem él, ezt kellene megoldani és szerintem meg is szűnne minden gond.

Mi éveken át használtuk a plazma gépünket UC100-al, illetve próba szerűen UC300-al is.
A gépen még a szervo encoder vezetékek se voltak földelve és soha nem dobta el a kapcsolatot, sőt soha nem veszített lépést sem.
Pedig elég nagy gép volt amúgy szép hosszú vezékekkel, kb. 4mx2.5m mozgástérrel.
Azért beszélek múlt időben a gépről, mert December környékén eladtuk a gépet amikor új telephelyre költöztünk, mert nem akartuk költöztetni a gépet is.

svejk

Ühüm...

És a step/dir jelek útjában levő illesztő IC-k honnan táplálkoznak? Vagy nincs ilyen a leválasztón?