Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Épül a gépem ::: Molnár Szabolcs

Indította gaben, 2025 február 26, 08:04

Előző téma - Következő téma

Szalai György

Az elektronikus környezetben működtetett relék tekercsével párhuzamosan, az áramiránnyal ellentétes diódát szokás kapcsolni, a kikapcsolási tranziensek levágására.
Nem tudom itt számit-e ez, de biztos nem árt.

y9au2mspr

Szia. Köszönöm a véleményedet és az ötletelned. Diódákat rendelni kell ,mert sajnos nincs kéznél,kiforassztgatni meg nem akarok. A reléket ma bekötöttem. Vágás közben most nem jelentkezett a reset.persze ez majd többszöri munkavégzést követően fog kiderülni ,hogy így ér e valamit.A relék müanyag házai közé holnap még rakok árnyékoló fóliát is.  Jó lenne valami vezeték nélküli usb csatoló,hogy a pendrive ne kábellel csatlakozzon a pc be a vezérlő szekrénybe épített csatolón keresztül. Jó lenne ezt is elválasztani fizikálissan a pc usb portjaitól. Sajnos nem használhatom üzem alatt,mert ez is zavarforrás.

vjanos

Nem követtem végig a teljes megoldást a zavarra, de esetleg nem lenne megoldás a CNC Toslink?

A lényeg, hogy a vezérlőidet közvetlenül a motorok mellé teheted, oda a step-dir jeleket optikai szálon viszi.
Van egy adó, a vevők pedig egymás után vannak felfűzve egy buszra.

Innen rendelhető.
Vagy innen megépíthető

svejk

Jól látom, hogy az adó és a vevőben is CPLD van?
Semmi mikrovezérlő?
Akkor akár még jó is lehet :)

Hirtelen nem látom mekkora step frekit tud, majd át kell bogarászni.

Az én kísérleteim kudarcot vallottak másfél éve. :(

y9au2mspr

Köszönöm a válaszodat.A működési felépítése valóban logikus a zavarok kizárására. Az optikai kábel erre kiváló ötlet. Ha a nulláról kezdeném ennyi tapasztalattal akkor akár erre tenném a választásomat. Ellenben mivel már van elektronikám abból kell kihoznom a maximumot.

y9au2mspr

Ma végre dolgoztam kicsit a gépen. Még mindig remegve közelítek a géphez és gyomorideggel indítom el a vágási parancsot. Jelentem ma sem volt semmi hiba. A beépített relék eddig hozzák a rájuk szabott feladatot. Most már csak a THC kellene rá de nagyon. Ma LV 1mm-es lemezt vágtam vele és mondanom sem kell,hogy vágás közben bizony kiemelkedett a lemez . Ezt most én is egy fával nyomtam vissza az asztal síkra,de ebből rendszert nem szeretnék csinálni. Eléggé körülményes és nagy odafigyelést is igényel. Beépítettem a vonal lézereket és egy ledes lámpát is ami közvetlen a fej vágási zónájára világít. A vonal lézerek nagy segítséget fognak nyújtani az anyag pozícionálásban. A héten tervezek 4mm-es 1000x2000 mm-es tábla lemez vágását.Eljött az idő,hogy dolgozzon a masina. Erről majd készítek videót is.

Keresgélek valami ingyenes cad programot amit fel szeretnék rakni a pc-re. Mindenképp valami free licens-es kategória kellen vagy valami földön járó ,megfizethető árú cad program . Az autocad lenne erre a legjobb,de az ugye horror áron vehető meg. Esetleg tudna valaki ajánlani valami használható programot.

Devecz Miklós

Ez nem lenne jó?
Én még nem próbáltam, de ingyenes.

Solid Edge 2D

y9au2mspr

y9au2mspr

Kipróbáltam a programot. Jó is lenne,de amikor több vonal szakaszt szeretnék egyesíteni(zárt alakzat több vonalból) nem tudok,nem találok hozzá parancsot. Ezt autocad-ben egyszerűen meg lehet oldani. Itt csak a szétvetést találni. Vonalak egyesítése parancsot én eddig nem találtam.

y9au2mspr

Tegnapi munkálatok a gépen. Hiba nélkül ment le 240 bekezdés.

2nbj3n5m

Kedves Szabolcs.  Casmat  nevű program tudja ami neked kell.
Mfg:Janko

y9au2mspr

Szeretnék csinálni cső gehhesztéshez egy forgatót. A csővek végére hegesztünk talpakat . Ezt jelenleg kézzel forgatva  csapágyazott görkök között csináljuk. Jó lenne ezt is elektromossan foegatni. Az elektromos rendszer összeállításában kérném segítésgeteket. Én léptető motorral szeretném egy meghajtón keresztűl vezérelni. Potméterrel állítani a forgásirányt és a sebességet. Továbbá szeretnék rá egy start és egy stop gompot . Erre a célra mit tudtok ajánlani. Egy léptes+motor vezérlő+tápegység kombinációja elég lehet,vagy kell ehhez is uc300 -as vezérlés? Nem akarom túl kombinálni a dolgot. Nekem csak forgassa a csövet.  Ha valaki esetleg épített hasonlót szívesen megnézném.

y9au2mspr

y9au2mspr

Szia.

Tudnál küldeni egy linket ahonnan le lehetne tölteni próbára. Én nem igazán találtam biztonságos helyről való letöltést.