Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Épül a gépem ::: Molnár Szabolcs

Indította gaben, 2025 február 26, 08:04

Előző téma - Következő téma

y9au2mspr

Értem és köszönöm a hozzászólásodat. Már csak azt lenne jó tudni,hogy az az ellenálás pontosan milyen is volt?

y9au2mspr

Végül is az,hogy tracon vagy más mindegy is mert az én gondomat nem oldja meg sajnos.A cncdrive csapata ha jól tudom szokott plazmavágó gépekhez is építeni komplett vezérléseket. Feltételezem,hogy az általuk forgalmazott anyagokból dolgoznak,vagyis működik a rendszer ezekkel a termékekkel amiket én is használok a saját környezetemben.

szf

y9au2mspr

Elvégeztem pár kísérletet.

Csináltam egy sok fúratos próbát d20 körökkel. Ezt egy 200x200-as felületbe beleraktam. Ebben az esetben mivel kicsi a lemez mérete csak a kezdéskor veszi fel a null pontot. Mikor felvette a null pontot a gép és csinált egy furatot a levegőbe majd átment a második furathoz stop,majd kikötöttem minden sensort és e-stop gombokat. Csak a thc bemenetek maradtak. csinált is mindjárt hiba nélkül 20 furatot. Ezt követően letesteltem minden árnyékok a dobozhoz. Nos ezt nem kelett volna. Az történt ugyanis,hogy elkezdett a monitor vibrálni minden gyújtásnál. Kb a hatodik furatnál leállítottam és úgy gondoltam,hogy ezt is rábízom a hálózati földre és oda kötöttem. A következő indításkor azonnal kiakadt az uc300.
Levettem az árnyékok test kábeljét a közös földről és vissza raktam a helyi földre(amin az uc300 is van) Ismét start majd ujra jelentkezett a monitor vibrálás,de nem fagyott ki a gép(egyenlőre).  
Ez a monitor vibrálás semmiképp sem jó jel ezért inkább levettem a helyi földről az árnyékok testelését és hagytam a levegőben lógni. Ujra sart és simán ment továbba gép. Ekkor gondoltam vissza kötöm a vészstop kapcsolókat,a sensorokat még nem! Start és kb a harmadik után reset ismét.  

Következő lépésben e-stop kapcsolok ki,sensorok be. Start és kb második után ismételten reset.

A tanulság az,hogy ha nincs bekötve egy sensor és vészstop kapcsoló sem akkor mondhatni megy a szekér monitor vibrálás nélkül . Viszont most megmértem ismételten az ellenálást a gépváz és a vezérlő között és fura mód csak 86 OHM -ot mér a korábbi százplussz feleti helyett. Ez is eléggé fura.  

1,sensorok és vészstop gombok nélkül nem lehet üzemeltetni egy cnc gépet.
2,nem testelhetem rá az árnyékolt vezetékek árnyékát a helyi földre,mert vibrál a monitor erössen!
3,nem tehetem a vezetékek árnyékát a hálózati földre sem mert kifagy az uc300.

A tény,hogy kéne valami az HDDB2 és a sensorok közé ami leveszi a nem oda kívánatos kóbor impulzusokat.

y9au2mspr

Azon gondolkodtam,hogy mi lenne ha az árnyékolt vezetékek árnyékát egyszerűen rátestelném a gép vázára? Az onnan jövő zavar legalább vissza megy a zavart környezetbe. Szerintetek ezt kipróbálhatom?
 Attol félek,szerintem a mechanikus kapcsolók sem fogják ezt a problémámat megoldani.

y9au2mspr

Továbbá azt is lehetséges megoldásnak tartom,ha az induktív sensorok szigetelve lennének a gép vázátol. Ez még viszonylag kivitelezhető is lehetne. Bár ha a levegőben terjedő zavar van akkor mit sem ér.

svejk

Speciael a linken szereplő nem szintbeépíthető típus zavarérzékenyeb a nyitott érzékelő fejrész miatt mint a szintbeépíthető.

svejk

Ezt az induktív érzékelő terhelhetősége határozza meg, ez általában 100-300 mA tartományban mozog gyártmánytól függően.  

Mivel neked 12V-ról mennek így már csak Ohm bácsi törvényét kell alkalmaznod.

svejk

Megy ez látod, csak csináálni kell.
ajánlom, hogy jegyzetelj közben mert a 4. nap bele fogsz zavarodni a variációkba. :)

svejk

Alapvetően az árnyékolt vezetékek a mV-os tartományú jelekhez valók nem statikus 0 vagy 24 V-hoz.
Az ipari gépeken sem használnak ilyen helyre árnyékolt vezetéket, viszont jól megkonstruált jelillesztőket igen.

Neked még azon a fel/vegy lehúzóellenálláson kívül valószínű kell majd még párszor 10 nF-os kondik is meg ferritgyűrűk induktivitások.
Gyakorlatilag minden bemenetre kell egy zavarszűrő egységet raknod.
Közösmódusú zavarjelekkel állsz Te is szembe mint én a PLC-hegszetőinverter összekötésénél. Ezért okoz még nagyobb problémát az árnyékolás használata.  
Ilyen esetkben az optocsatolókon is úgy mennek át a zavarok mint a nyitott ajtón. :(

Végül még az is lehet, hogy az érzékelőket meg kell relézned.

Nem irigyellek, de menni fog az csak türelem kell hozzá.

A védőföldelések össze vissza való kötözése, megszakítására meg azért vigyázz, nehogy egyszer Te fogj ívet. :(

Ha már megszakítod akkor legalább használj leválasztó trafót, mint már ajánlottam.

Minden esetre a monitor vibrálása alapvető hiányposságra utal vagy maga z inverter oldalon vagy a Te oldaladon. Gondolom LCD monitorról van szó.
Egyszer egy szikraforgácsolóban levő monitorcsere alkalmával küzdöttem sokat, de végül a monitoron megjelő zavarokat csak mérsékelni tudtam teljesen megszüntetni nem, holott az eredeti monitorján tökéletesen volt a kép.

y9au2mspr

y9au2mspr

"Ezt az induktív érzékelő terhelhetősége határozza meg, ez általában 100-300 mA tartományban mozog gyártmánytól függően.  

Mivel neked 12V-ról mennek így már csak Ohm bácsi törvényét kell alkalmaznod."

Nos ,nem vagyok fizikus,de megpróbálom leírni a verziómat.
Ennek az ellenállásnak az a lényege,hogy az induktív érzékelő kimeneti áramerösségén felül(pl 200mA) nagyobb áramerősség ne tudjon átmenni az adott szakaszon. Akkor nekem R=U/I vagyis 12/0.2=60 OHM os ellenállás kellene becsatolnom a kimenet (kapcsolt jel) és a negatív közé.

y9au2mspr

A jegyzetelés jó ötlet, megfogadom. Attól félek,hogy ahogy egyre mélyebben beleásom magam ebbe a rendszerbe egyre inkább van egy olyan érzésem,mintha csak egy piramis játék utolsó résztvevője lennék. Remélem nem így lessz.

y9au2mspr

Nem szükséges árnyékolt vezeték ,rendben.

Jelillesztő igen,rendben.
Gondolom az érzékelők és a hddb2 közé illene becsatolni.

Feritgyűrű is kell minden bejövő vezetékre,rendben.

párszor 10 nF-os kondi,rendben,de ezt is az ellenálás szakaszára kell kötni gondolom.

"Végül még az is lehet, hogy az érzékelőket meg kell relézned" na ezt hogy is lehet kivitelezni?

"Nem irigyellek, de menni fog az csak türelem kell hozzá" remélem lessz olyan egyveleg ami végül probléma mentes lessz(lassan nem hiszek benne !)

"A védőföldelések össze vissza való kötözése, megszakítására meg azért vigyázz, nehogy egyszer Te fogj ívet. :( " Sikerült,110V becsengetett! Erre oda figyelek természetesen,de az árnyékok leföldelése egyenlőre rejtéj,hogy hova is lehetne.
LEválasztó trafót 230V-ra,vagy 12V-ra használjak?

A monitorom LCD,és nem vibrál jelenleg ha nincsenek az árnyékok kitestelve a vezérlő szekrényhez.Ha kitestelem akkor vibrál rendesen.Az árnyékok kitestelése létszükség?

y9au2mspr

Nincs erre a sok dologra valalmi kész elektronika,hogy ne keljen barkácsolni?

Ma megnéztem,hogy a hdbb2 be és kimentei fizikálisan látják-e a GND-t a szekrényen. Egy kimenet és bemenet sem mutatott kontaktot. Gondolom ez így jó,de ha pl a bemenetek negatív bemenetjét rátestelném a GND-re az mekkora galibát okozhat?
Nincs valami olyan megoldás,hogy vezeték nélkül küldjem a senzorok jeleit a szekrénybe,ezzel teljesen kizárva a vezetéken keresztül bejövő zavarokat.