Épül a gépem ::: Molnár Szabolcs

Indította gaben, 2025 február 26, 08:04

Előző téma - Következő téma

y9au2mspr

MAjd teszek fel róla képet. Szeretek barkácsolnio,de én is jobban díjazom a kész termékeket. Megfontolom a tanácsaidat. Számításaim szerint a behordó asztal lemez nélkül kb. 400-450 kg lessz.

y9au2mspr

Elszaladt az idő. A gépemet csak lassan tudom építgetni. Mára felkerült rá a vágó fej is. A vizes tálca is kész. Képeket a hétvégén készítek róla és töltök fel természetesen a fórumra.Sok nehézséget kelett megoldani,de hát a gép építés már csak ilyen feladat.A t5 szíj nem a legjobb választás ilyen hosszban. A Vizes tálca betolható kialakításban készüét el. Egyenlőre nincs motorizálva. A pilot gyujtás ismét fejtörést okozott. Sajnos az uc300 pilot gyujtáskor kifagy. A pc és a mach 3 nem ,csak az uc300. Most megpróbálok külön földelést csinálni a szekrénynek és a gép vázának is. Remélem ez segít megoldani a hibát. Holnap megyek és nézek valami érdemben megfelelő földelő szondákat.

y9au2mspr

Sziasztok. Ma nekiáltam kicsit vagdosgatni a plazma vágó gépemmel. Megcsináltam a földelést. ennek ellenére ma is kifagyott az uc300 igaz kb.minden hatvanadik pilot gyújtásra. Még nem az igazi valami. LV6 acél lemezt raktam a munkaasztalra.Sokadik próbálgatásra elértem azt,hogy egyenes vágást tudjak csinálni az anyag élein. 1.2mm-es fuvóka ellenére 2,5mm anyagot fúj ki. Ez nem igazán tetszik,de bele tudok törődni. A beállított értékeim a következőek voltak. 90A-450mm/perc vágási sebesség,3mm vágási magasság. A felső fele szép,az alsó olvadésok a túl alacsony vágási sebességnek köszönhetően. Na most kikor emelem a sebességet 600-700-800-1000mm/percre az alsó szennyeződés egyre inkább eltűnik,ellenben az élek elferdűlnek egészen a 60° körüli értékig. Az anyag alsó fele a víztől 1cm-rel van feljebb. Gondoltamarra is,hogy a fissza fröccsenő víz miatt hűl oda az olvadék,de a sebesség növelésével ez a jelenség egyre csak javúl,az élek merőlegeshez mér pontossága viszont romlik. Van valakinek erre valami ötlete. LV6-ra van próba anyagom jelenleg.

0s07z7g7

- A földelést nem tudom hogy oldottad meg, de nálam az asztal a sima hálózati földelést kapja, az összes elektronika számítógép stb. az saját földelő szondára van kötve (meg van szakítva a hálózati földelés). Az asztal és a földelt elektromos szekrényem között (amiben az elektronikák vannak) végtelen ellenállást mér a műszer, tehát semmilyen kontakt nincsen. Nem vagyok elektromos, de csak így működik valamiért a rendszer...
- 6-os lemezt 1100 mm/perc-el vágok 60 Amper-rel vágási magasság 3-4 mm ívfeszültség 128 Volt. A 90 A nem igazán tűnik jónak.
- A víznek nem nagyon van köze a vágási minőséghez. Ha hozzá ér a lemez aljához a víz akkor van a legkisebb zaj és füst viszont a cápafog asztalon ilyenkor nagy gyorsan felgyülemlik az olvadék sokkal gyakrabban kell tisztogatni, az ideális nekem 2-3 cm van lejjebb a víz.
- A vágás ferdeségét nem befolyásolja a vágási sebesség, áramerősség (kivéve lyukaknál), ott valami más gond lehet. Milyen plazmád és fejed van ?

Hű most el kell menjek, esete megpróbálok írni..

y9au2mspr

A földelés úgyvan megoldva,hogy a plazma vágó gép,a cnc asztal,a cnc váz,a pc ház egységesen össze van csatlakoztatva egy 16mm2 keresztmetszetű sodrott rézvezetékkel.A pc házban 4mm2-es vezetékkel össze van testelve az uc300,a vinyó,alaplap,és ezek le vannak testelve a házhoz. Ezek ki vannak testelve az épület földeléséhez. A tegnapi napon levertünk kettő 2m-es szondát egymástól 5m-re (40cm-re a talajvíz). Ezt követően is kifagyott az uc300. Ami nekem a leginkább szembetűnő hiba az,hogy miért vesz ki egy 1.2mm-es fuvóka közel 4mm-es vágási szélleséget. 60A-el 1100mm-es előtolásnál nem képes átvágni az anyagot. Szerintem a vágási minőség hiba a széles anyagkihordás miatt van. Ma rárakom a kézi pisztolyt. Azzal vágtam már és vékony bemetszést csinált. Megnézem mit csinál a cnc vázon az a pisztoly.A plazma vágó gépem ilyen típus. http://www.hahegesztes.hu/termek/cut-160/. A pisztoly semmi márkajelzést nem takar. Készítek képekem még ma és felrakom ide.

y9au2mspr

Nos,a gépet külön vettem a pc-től(test) A gép és a pc között most 34 ohm mérhető. A pc és a föld szonda között 1.8 ohm.

y9au2mspr

Megcsonáltama kézi pisztolyal a próba vágásokat. A felület elfogadható,esetenként tökéletes. Az általad megadott értékekhez hasonlóan nálam 1000mm/perc-70A 4.2bar lett a legmegfelelőbb minőség. LV10 nél 1000mm/perc -100A 4.5 bár lett a legjobb minőség. Itt a lemez felső fele 49.2mm az alsó 50.00 mm ennél merőleghez közelibb felületet nem tudtam kicsikarni a masinából egyenlőre. A test szétválasztása óta nem fagyott ki az uc300. Kb 60 db 50x50-es méretű teszt alkatrészt vágtam ki kétszeri bekezdéssel,vagyis kb.100 pilot gyujtásnál eddig nem jelentkezett a hiba.

0s07z7g7

Szia,

- A rosszul működő plazma fejet. Jól raktad össze ? Örvénygyűrű nem fordítva van berakva ? Hozzá való elektródát fúvókát használsz ?

- A kézi pisztoly működik akkor csak a másik fejjel van gond. Amiket írsz áramerősséget nekem soknak tűnik, de gépspecifikus tehát lehet hogy tényleg ideális.

- Nem fagy le az jó dolog, nekem kb.: 1 évig tartott mire rájöttem hogyan kössem a masinát :)

- A vágási minőségről itt olvashatsz, látsz fotókat hogy milyen az ideális vágási keresztmetszet :
http://translate.google.hu/translate?sl=en&tl=hu&js=y&prev=_t&hl=hu&ie=UTF-8&u=https%3A%2F%2Fxnet.hypertherm.com%2Fen%2FTorches_and_consumables%2FCentricut_consumables%2FCentricut_plasma%2FArticles%2Farticle_PlasmaCutQualityProblems-Dross.jsp&edit-text=" TARGET=_fnew>Vágási minőségről info.

A vágást befolyásolja a vágási irány, az örvénygyűrű levegő forgatása miatt (mint pl. marásnál) a vágás jobb oldala jobb minőségű, kisebb kúposságú mint a bal. Ezért a külső kontúrokat az órajárásával megegyezően, a belsőt az óra járásával ellentétesen érdemes vágni (azért csodát ne várj) : cikkek  
http://torchmate.com/news/156/121/Conventional-and-Climbing-Plasma-Cutting" TARGET=_fnew>Vágási irányról értekezés.

http://www.cncplasma.com.my/cutting_quality.html" TARGET=_fnew>Vágási irány, másik cikk...

Ha adhatok egy tanácsot a plazma így is úgy is kicsit kúposan fog vágni, mindenki keresi rá a megoldás ami szerintem nincsen. Ha szerencséd van és egy jó elektróda fúvóka párost találsz akár tökéletesen is vághat, a következő meg nem. Sz*rd le, csomó időt megspórolsz ha nem állsz be a ferde vágás megoldás keresői közé. (én már csak tudom :) )

y9au2mspr

Szia. Köszönöm az infókat. Jelentem ismét kifagyott a uc300. Most azt próbálom,hogy külön a villanyórától viszek betápot a pc-net. A külön választott testelés nem lett sikeres egyenlőre. A kutya fájt neki. Az elektróda és a fuvóka elméletileg hozzá való. Viszont ma akartam a kézi pisztolyban elektródás cserélni mikor cseréltem fuvókát és az kicsit másképp nézett ki mintára és formára. Mikor gyujtott vastagabb vágást csinált nagyobbhangal kísérve. Gyorsan vissza raktam az eredetit és minden rendben lett. Lehet a gépi fejnél is ez lessz a hiba,nem tudom,de ezt így kaptan a kereskedőtöl.

y9au2mspr

Húztam külön betápot a pc-nek . Nem oldotta meg a hibát. Ismételten kifagyott. Azt vettem észre,hogy a munkaasztal egy bizonyos részeinél jön elő a hiba. Biztosan hülyeség,de már mindent látok.

ydud4uw6m

Szia  

Nekem akkor fagyott ki az UC300, mikor a monitor tápkábel a mühelyben nem abba az aljzatba volt bedugva ahová a pc és a gép.
Valószínűleg földhurok alakult ki. Amióta közös aljzatba vannak megszünt a probléma.

Erre akkor jöttem rá,mikor már én is mindent végig próbáltam  kihúztam a pc-böl a monitort.

wmd6euww

Van valahol optikai elválasztásod a rendszerben? Ha igen, megpróbálhatnád a rendszer egyik felét akksiról hajtani (pl. UC300 és laptop), így kiderülne, hogy vezetett, vagy sugárzott zavar van-e a rendszeredben.

y9au2mspr

Mikor gyújt a pilot a monitor képe elmegy egy másodpercre majd vissza jön. Sok esetben igaz csak villanásnyi időre teszi ugyanezt.Itt fogom keresni a hiba okát. Nekem a monitor,pc egy azon aljzatba van dugva.

y9au2mspr

szia.
Holnap rárakom laptopra és megpróbálom úgy üzemeltetni.Nem tudom,hogy van -e optikai elválasztásom. Ennek utánna olvasok még ma este mit is jelent pontosan.

y9au2mspr

pbalazs,svager,xabi köszönöm a tanácsokat!