Épül a gépem ::: Molnár Szabolcs

Indította gaben, 2025 február 26, 08:04

Előző téma - Következő téma

y9au2mspr

Aszt a mindenit neki. El sem hiszem. Svejk,mind mindannyiszor most is köszönöm a segítségedet! Hosszú út áll még előttem mire ebből a gépből és a mach 3-ból használható kombinációt tudok elérni úgy,hogy az számomra is érthető legyen. De a legfontosabb,hogy tanulás közben ne hulljon darabokra :-)

y9au2mspr

Akkor most lehet azt kellene írnom,hogy nem anyanyelvem a magyar. Anyanyelvem a magyar. A jövőben jobban átgondolom a kérdéseimet és a megfogalmazásaimat,hogy az ne csak számomra hanem mindeni számára érthető legyen.

000000000

Nem!
Csicsavilág, lebutítás átok ül Rajtad is.:)
Te a motoroddal 1:3 lassító áttétellel egy 20 fogú T5-ös kerékkel szíjhajtással mozgatod a szánodat 400-as lépés/fordulat motor beállítással. Ezekből X, Y tengelyre kerek 12 step/mm beállítás adódik, ha elfelejted az életedből az ostoba pontatlanul számoló zsebszámológépeket, stb.-ket, és helyette törtekkel fejben számolsz. Eredmény=400/(100/3)=400*3/100=12

3ztiz2p39

Én meg közben visszaolvastam a topicban és rájöttem, hogy Te fogasszíjas hajtást építettél.[#circling]
Így az előzőeket felejtsd el, illetve a kérdéseket ki kell még egészíteni a fogazott szíjad fogosztásával, illetve a fogazott kerék fogszámával, de nyilván akkor ez lesz a 20 fog.

Én kérek elnézést, sajnos egyre kevesebbet dolgot tudok fejben tartani, így nem emlékeztem a gépedre!

3ztiz2p39

Gondolom T5-ös a szíjad, tehát 20 fog x 5 mm = 100 mm lineáris mozgás lesz  egy lehajtótengely fordulatra.
Azt már tudjuk a #235-ből, hogy a lehajtásod 1200 step jelre fordul egyet, tehát 1200/100 = 12
azaz 12 step jelre fog 1 mm-t mozdulni a hidad, ennyit kell beírni a mach3 motor tuningjába.

y9au2mspr

Na most akkor mi is van itt kérem. Az előbb szerzett önbizalmam most ismét darabjaira hullott.
Akkor az x és y értéke 12 . A z marad 240. Tibor45,köszönöm a figyelmedet és a szép végeredményt!

y9au2mspr

y9au2mspr

y9au2mspr

Tegnap kicsit megjártattam a motorokat és meglepett micsoda erő lakozik bennük. A 6.4 nema 34 mi a kereszt hidat mozgatja nem bírtam megfogni. Eltolt minden erőlködés nélkül.

3ztiz2p39

Ideális esetet feltételezve a 6,4 Nm forgatónyomatékú motor a mechanikádon úgy 1200 N lineáris erőt produkálna, ami ugye cirka 120 kg súlyerő.

y9au2mspr

A Z tengely nem jó 240-nek szerintek mivel ott nincs használva tárcsa. Direkt a motor a trapéz menettel van egybeépítve.

400 lépés /fordulat/5 mm

akkor itt az érték 80 lesz.

y9au2mspr

75kg tömegemmel mentem neki. Így már érthető

y9au2mspr

Beállítottam a masinát. szuper lett az útvonal számítása. Most a végállások beüzemelése következik. Nem lesz egyszerű.

y9au2mspr

Sikerült a végállásokat is beüzemelnem. A tegnapi nap folyamán rajzoltam is a géppel vége pár alakzatot. Viszont a mai napon rájöttem egy kis hibára.KÉpzeljük el,hogy az én munkaasztalom a monitorunk,mit ép nézünk.A ball felső sakot szeretném kiindulási pontnak venni. Ehhez húen be is csatlakoztattam a motorokat,hogy ebbőla pontból kiindúlva mindkét számláló + érték felé indúljon el. Betöltöttem egy G-kódot mibe pár alakzatot rajzoltam. Mikor elindítom szépen el is mozdúlnak a tengelyek a helyes irányba. El is végzi a műveletet és nyomok egy GOTO ZERO-t é vissza megy szépen a bal felső sarokba. VIszont ma gondoltam és rányomtam a Ref all home gombra és meglepetésemre A jobb alsó sarokba indúlt meg. Na most ekkor ismét elindítottam a g-codot és természetesen menni akart volna jobbra le az asztalról. Ezt követőem a motorokat vissza kötöttem a helyes polarizációba,hogy bal felsőből számoljon. A kérdésem az lenne,hogy tudnám a reff all home parancst a ball felső sarokra kérni.

y9au2mspr

A motorok polarizációs váltását úgy oldottam meg,hogy a ste+ és Step - Ment a dir +,Dir- helyére. Ekkor a home pozíció jó helyre került,csak a számolás - érték felé indúlt meg.