Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Épül a gépem ::: Molnár Szabolcs

Indította gaben, 2025 február 26, 08:04

Előző téma - Következő téma

etc77f5nr

000000000

Szia,

Jó látni hogy halad a projekt, már a a kezdetektől követem:)
Én egy olyan mérésre lennék kiváncsi, hogy ráteszed a léptetőmotort, és a szán elmozdulását egy mérőórával méred. egy rövid lassú oda-vissza mozgással tulajdonképpen a holtjátékot nézed meg. Ezt kölömböző terheléseknél kéne elvégezni, a terheléseket pedig legjobban egy surlódóerővel lehet szimbolizálni. mivel az mindíg ellentétes a mozgással mint pl a gyorsulásból adódó erő. Tehát csak annyi kell, hogy ezközölsz valami bábel tornyát amivel tudod állítani hogy mekkora surlódása legyen a szánodnak. pl egy műanyagdarabot nekifeszítesz az állórésznek, és egy rúgós erőmérővel megméred mennyi erő kell az elmozdításához, de akár egy csiga segítségével súlyokkal és megmérheted.
Ez amúgy nem csak érdekességképpen jó, hanem pl megtudod mi a megfelelő szíjfesszítés.

y9au2mspr

Svejk,Így már értem és el fogom végezni a mérést. Köszönöm.
Yankoo merter jól tudja,ez plazmavágó lesz. Viszont most már engem is érdekel mit lehetne ebből a konstrukcióból kihozni.Persze sokat nem várok tőle mert az építkezés inkább ösztönös mind tudatos építés.  
A híd szinkronban van a kereszt tengely közreműködése végett. Amíg csak az egyik oldali szíjt raktam fel és mozgattam nagyon csavarodott,elmaradt a másik fele. Mikor a másik szíj is felkerült ez a jelenség megszűnt.  

GAabcsi 5456,az általad leírt mérést is el fogom végezni,de még nincsenek meg a motorok.Viszont feltételezem,hogy ha nem tanácsolod akkor ezt sem csináltam volna meg. A szíj feszességet érzésre húztam meg,de így is a 2700 mm szinte behajlás nélkül megtartja a saját súlyát és még szerintem nem is olyan feszes,vagy mégis...  

y9au2mspr

"de így is a 2700 mm szinte behajlás nélkül megtartja a saját súlyát " itt azt értem,hogy a két végpont 5mm -re van a profiltól és a közepe is  közel ennyire el van emelkedve  az alu profiltól.

000000000

Amúgy lényegében ugyanaz mint amit svejk javasolt, csak az a tapasztalaton, hogy nehéz azt az erőt reprezentálni ami a valóságban ébred ilyen módon.Mivel a valóságban az ellenerők a mozgással szemben fognak hatni. Pl azzal a módszerrel, nem látszik a holtjáték ami ennél a szíjhajtásnál szerintem kritikus mivel a laza és a feszes ágak felcserélődnek.

x4rhew5r3

Az igazi az lenne, ha a szíj feküdne a profilon.
Akkor nincs lengés. Léptecsnél nem annyira kritikus, de szervónál ez már gond lenne ilyen hosszon.

PSoft

Milyen hosszú a hidad?
A híd belsejében futó "szinkrontengely" milyen átmérőjű?
Van "támasztása" a híd belsejében a tengelynek?

Azért kérdezem,mert...
A motor felőli oldalon a csapágyházon kívül,két irányban is feszítened kell a szíjakat, ezzel a tengelyt is,és a tengely másik oldalán is egy feszítés.

y9au2mspr

Ha gond lesz vele leszorítom a profil síkjához. Úgy alakítottam ki a rögzítő szerkezeteket mind két végén,hogy ezt az 5mm-ert megszüntethetem.  
A híd 1626 mm hosszú és egy 25-ös tömör tengely a szinkron tengely. Támasztás nincs benne,de remélem nem lesz rá szükség mert csak 35 mm kör alakú az alu profil fúratja.

etc77f5nr

A megtamasztast ugy lehetne megoldani hogy a profilt felul kivagod felszerelsz egy csapagyat ami tamaszt igy a ketodali lefele feszito erot tudod kompenzalni es nem hajlik meg a tengely. Eleg maceras es nem szep tudom, es lesz egy plusz erod a tengelyen amit a motorokra terhelsz. Helyette lehetne torekedni arra hogy a szij minel jobban kozelitsen a fuggolegeshez esminel tobb feluleten fekudjon fel a bordaskereken. Amiket leirtam szerintem nem lesz neked szukseges a plazmavagashoz, de ki kell kiserletezni a motorok gyorsulasat es a sebeseget hogy iranyvaltasnal ne legyen gond, de itt a masik gond ezzel, ha a gyorsulas tul keves megszakad iv vagy a fej belemegy az anyagba ha feszultsegfigyelos rendszered lesz. :-) (utalok tabletrol irni -.-)

y9au2mspr

Szia. Profilt kivágni nem igazán szeretnék. Majd meglátjuk a gyakorlat mit mutat. Ív feszültség figyelés (THC) természetesen lesz a gépen.

w987wzmm

Javaslatom a hajtás javítására. Ha léptecs lesz rajta, akkor jó így is. Ha szervó, akkor az encoder legyen 1000 körüli, ha teheted akkor cseréld le. 500-as is jó, de akkor lesz egy kis pontatlanság, bár nem fog anyaggal érintkezni a fej... Tehát, nem lesz semmi visszaható erő. Irányváltásnál, előfordulhat, de még plazmával sem mész olyan sebességgel vágás közben, hogy problémát okozzon.

Tengely behajlás, lehetséges, de kompenzálhatod feszítéssel. Kibírják a csapágyak.

y9au2mspr

Szia.Léptető motor lesz. Több hozzáértőbb ember azt mondta,hogy erre a célra tökéletesen megfelel a léptető motoros hajtás. A felbontásom 200-as osztásnál 0.1666 mm.. Ez bőven elég lesz . Nema 34 családból megy rá mind a három motor. Mit cseréljek le? A léptetőket szervóra vagy ha szervó lesz a 500-as enkodereket 1000-re? A tengely behajlás nem lesz probléma szerintem mivel a feszített tárcsa közvetlen a csapágy mellett van és ott a tengely tömör 25 mm. Ha mégis lesz az szerintem nem fog gondot okozni.

y9au2mspr

Ileesztő kártyát még nem vettem,de találtam egy szimpatikust,de az usbcnc kompatibilis kizárólag. LTP portot hanyagolnám,az ethernet meg pénzben kicsit dárga. Elmehetek ebbe az irányba vagy kockázatosaz USBCNC progi.

w987wzmm

y9au2mspr