Épül a gépem ::: Molnár Szabolcs

Indította gaben, 2025 február 26, 08:04

Előző téma - Következő téma

w987wzmm

vagy két csapágy alátéttelek a szélén. = vagy két csapágy alátéttel a szélén.

y9au2mspr

Azt most nem tudom pontosan megmondani,de 20 fog van a belső társán. Ha jól emlékszem 7 fog teljesen kapcsolódik. Mérés nem készült.

y9au2mspr

Szia. Köszönöm a tanácsokat.
Igen,még várom a görgőkre a műanyag betéteket miknek lesz pereme az oldalirányú elmozdulás megakadályozására. Viszont most szándékosan tettem fel,hogy perem nélkül legyen beállítva a feszítők minél merőlegesebb beállítása. Most már így sem mászik le a szíj,de mindenképp megkapja. Hát remélem nem leng be a szíj,de ha mégis belengne,rezonálna akkor még beszorítok mindkét oldalra egy kis csapágyat támasztásnak. A gép nem tudom mennyire lesz majd esztétikus,de inkább az a célom,hogy olcsón jól fenntartható és nagy élettartalmú gépet sikerüljön építeni.  

üdv.

y9au2mspr

Szia. Mint írtam,mérések nem készültek,de a szerkezetet kézzel megrángattam a 60 fogosztású tárcsánál és szépen (szemre) reagált hirtelen rántásra,irányváltása. A kereszt híd masszívan követte a mozgásokat. Az általad leírt méréseket ,hogy is tudnám elvégezni?

üdv.

y9au2mspr

https://www.youtube.com/watch?v=NQ7-vR2hu34" border=0>

y9au2mspr

itt van egy kis videó,persze ez még korábbi felvétel. Itt a leszorító görgők sem az eredetiek.

https://www.youtube.com/watch?v=NQ7-vR2hu34" TARGET=_fnew>hid mozgatása

w987wzmm

Nem engedi a youtube a videó lejátszását. Privát videó...

y9au2mspr

3ztiz2p39

Aha, jó hogy átmentél a túloldalra, ott jól látszik a szíj kapcsolódása.

A 7 fognak elméletileg elégnek kell lennie, bár minél több, annál biztosabb, kottyanásmentesebb a kapcsolódás.

Ha megtennél egy pár olyan mérést, hogy:
A kereszttengelyt valamilyen módon fixen lerögzíted, mintha a motor fogná mint a cövek.

Ekkor a hidat X -mondjuk 200N (~20kg) erővel (pl szobamérlegen keresztül)-  megpróbálod elnyomni, mialatt egy mérőórával méred az asztal és a híd egymáshoz képesti elmozdulását.

Ezt a mérést el kellene az Y tengely végállásai közelében és a közepén is végezni.

etc77f5nr

Lévén, hogy plazmavágó lesz szerintem, nem fog 200N erő ébredni de még csak 2N sem, ami lefogná a hidat, max ha elakad a fej az anyagban véletlen. De ha kiváncsi vagy a konstrukcióra akkor értem a kérésedet.

3ztiz2p39

Aha...
Én nem tudtam mi lesz, de kíváncsi vagyok mit lehet belőle kihozni.

etc77f5nr

Szerintem már 2Kg-al is meglehet tekerni a hídat a hossza miatt. Nagyobb erővel akár több 10mm-t is tud tekeredni akár le is ugorhat a görgő a köracélról. Ezt két motorral akár egy vezérlőről, vagy szinkronhajtással lehet orvosolni szerintem, de nem akarok okoskodni :)

3ztiz2p39

Miért, ez most nem szinkron hajtás?
Egy oldalon a motor és egy tengely átviszi a hajtást a túloldalra is.
Vagy valamit félrenéztem?

etc77f5nr

Lehet, hogy érdemes is lenne a későbbiekben ezt a lépést megtennie Szabolcsnak, mert olyan munkadarabnál, mint pl egy 1-es lemez és pl egy cikk-cakk vágásnál a nagy sebesség és a dinamika miatt tekeredhet is az egész, persze ez függ attól is, hogy a rúd mennyit bír középen.

3ztiz2p39

Én a kért mérésekkel a szíjhajtás minőségére és a szíj rugalmasságára vagyok kíváncsi, ezért kértem az Y különböző pontjain.  
Nem az X híd bal vagy jobb oldalán.