Épül a gépem ::: Molnár Szabolcs

Indította gaben, 2025 február 26, 08:04

Előző téma - Következő téma

y9au2mspr

Nem ragaszkodom a 17 mm-es tengely megmunkáláshoz,se a 24 fogosztású tárcsához ,se a 25 mm szíjhoz. Mivel két oldalt lesz meghajtva a 16mm szíj is elég lenne ezek szerint. Továbbá ha a tengely véget 14mm-re munkálnám meg akkor rá tudnám építeni a 20 fogosztású tárcsát is. Ennél kisebb tengelymegmunkálási méretet nem tudok kialakítani,mert a hajtómű ekkora tengely kereszt metszetet kíván.  

Nos....  A kereszt hidam mindenestől kb. 45-50 kg lesz mire minden felkerül. A görgőknek nincs nagy ellenállása az biztos. A szíjat meg akkor 16-ra korlátozom. A hajtómű 1:7 lesz. Ennél kisebbet nem tudok rakni,mert nincs. Van még 1:10,1:15:,1:20  Ha esetleg ezekre az adatokra tudsz valami számítást elvégezni,hogy mekkora motor kell azt nagyon megköszönném.

y9au2mspr

Üdv. Ragasztani nem szeretném bármennyire is jó a technológia. A baj ott van,ha mindkét oldalát felragasztom csapágy csere többet nem lesz,és ki sem tudnám szedni az alu profilból mivel ez rejtve lesz a hidban.

y9au2mspr

Ha jól számolom:

20 tárcsa =100 mm /fordulat.

1:7 14,29 mm ~ /motor 1 fordulat  

2500/14,29

174,94 motorfordulat /2500mm / 1perc

x3 =524 fordulat /perc = 2500mm /20 sec sebbeség  vagyis 7500 mm /perc a végeredmény. Akkor ennyi lesz. Türelmes vagyok :-)

etc77f5nr

Helyes. :) Hidd el, hogy üresjáratban akkor megy csak amikor 0 pontot veszel meg egy két átjárás, de javában vágni fog erre te is rájössz majd pár vágás után, hogy úgy gazdaságos és "gyors", ha folyamatosan megy :)

3ztiz2p39

Egy Pi kimaradt.

A ragasztó nem hegesztés. Egy hőlégfúvóval vagy gázlánggal 170 fokra melegítve elengedi mint a kisangyal.

etc77f5nr

Egy szépen lefestett gépnek nem tesz jót a 170 fok :(

3ztiz2p39

A gépet melegítheted attól még nem fogja elengedni a ragasztó a kereket. :(

Viszont ha az alu szíjtárcsát melegíted fel 170 fok köré akkor biztos lesz a sikerélmény.

Az most mellékes, hogy párszor 10 üzemóra plazmavágás után egyébként is hogy fog kinézni a szépen lefestett gép. :)

y9au2mspr

Értem,Ezt nem tudtam. A Pi hol maradt ki :-) .

etc77f5nr

Mondjuk igaz nálunk sötétkék.. volt.. mostmár aranybarna :)

3ztiz2p39

Boccs, nem maradt ki. Csak kissé nehezen bírom követni a levezetéseidet. Ez is  az én hibám. :(

y9au2mspr

Én is magamat. Viszont ti mind jó pásztorok terelitek a gondolataimat egyre jobb irányba :-)

000000000

Heló Szabi!
Egy tapsztalati tényező:
Ha2mm alatt is akarsz vágni,mert ugye miért is ne akarnál, akkor kel a 8m/perc sebesség és hozzá legalább 4m/perc gyorsulás,ha tényleg termelni akarsz és ez 50A 1.3mm fuvókás adat.
cső,és mindent bele!

etc77f5nr

Kisebb amperrel is lehet lassabban vékonyabb lemezt vágni. A papíron szereplő adat csak "ökölszabály".

000000000

Egy kis apró tanács.
Ha már odáig eljutottál, hogy 1 motor fordulatra X mm az elmozdulásod, akkor az a sok borzalmas, érthetetlen műszaki rizsa már utána nem kell.  
Egyszerűen ha tudod, hogy mekkora a kiválasztott motorod maximális használható fordulatszáma (pl. Y 1/min), akkor a mozgatásod maximális sebessége: Vmax=X*Y  mm/min

y9au2mspr

Érem és köszönöm a tanácsot. Erre én is figyelmet szenteltem,de mostanság mégis kihagytam ezt a tényezőt a gondolataimból.