Épül a gépem ::: Molnár Szabolcs

Indította gaben, 2025 február 26, 08:04

Előző téma - Következő téma

000000000

Nagyon szépek, és remélhetőleg jók az idézett motorok. Meg, kíváncsiak is lennénk a tapasztalatodra velük. De, ahogy Yankoo is írja, pénzpocséklás.  

vyvk7xm7

Azt gondolom, hogy most értelmezési különbség van köztünk. Elnézést, ha félreérthető.
Az ominózus írásom szerint, a léptetőmotorok, nem CSAK arra képesek, amit leírtam, hanem KÉPESEK arra.
A Hobby plazmavágónak szerintem erre van reális igénye, és ezt a léptető képes „félkézzel” teljesíteni ezért szerintem megfelelő.

000000000

Köszi!

Csak, nem szeretném, ha valaki azt gondolná. A léptetős rendszer, csak nagyolásra alkalmas. Mivel, jó, ha teljesít 0,5 mm pontosságot. Ez egyáltalán nem igaz.
Minden rendszert jól, átgondoltan kell megépíteni. És jó pontosságot teljesít. Legyen az szervo, vagy léptető.
 Az én gyári fémipari CNC -met ÁC szervóról léptetősre alakítottam kényszerből. Századra dolgozik már évek őta, akárhányszor ismételhetően.  
Tudna, többet is, ha nem tizenéves lenne a gép. De, nem is akartam többet kihozni belőle. Ez nekem bőven elég.  
Nem költök fölöslegesen új alkatrészekre.  

Ha, valakit bővebben érdekel a léptetős rendszer. A hatvani talin, tartok róla előadást.  
Részletek, a hatvani tali topikjában.

besirkyjh

Szia Danibá

Pedig jol irta Gyuri .A plazma vágás az anyagvastagságátol függöen alá vág a derékszögnek ezért teljesen felesleges pl a 0.5mm töl pontosabb tényleges méretkövetés .Lehet vele pontosabban is de ahhoz már kel egy profi vagy akár a HD örvényes vágófej .Amit a #84-ben leirtak abszolult igazak szerintem , itt föleg a dinamikára és a sebességre gondolok .
Ezeket Te is tudod természetesen .
Az igaz hogy nem a kérdésre válaszolt , ebböl tanulva legközelebb konkrétabban kérdezz :))

000000000

Nem vontam kétségbe, amit a válaszban írt Gyuri.  
Csak az a válasz, nem arról szólt, amiről a kérdés.
Amire utóbb mégis, meg kaptam a választ.  
Én, a plazmavágó működéséhez kevéskét értek. Ezét arról nem is értekezek soha.  
(remélem, nem marad így)
De, a CNC részéről és a léptetőmotorról vannak sejtéseim.  

Attól konkrétabban, nem igen tudtam volna kérdezni, hogy idéztem, mire várok magyarázatot.  
Sajnálattal látom, hogy a mostani szervó őrületben, olyanok is megjelennek ezen a fórumon, a léptetőmotorról. Ami, egyáltalán nem fedi a valóságot. Ezért, egyesekben, olyan képzetet kelthet, ami azt sugallja, még ránézni sem érdemes, nem még felhasználni. Ami természetesen nem igaz.  
Az idézett mondat is azt sugallhatja, kezdőknek és kevésbé járatosoknak, hogy csak a szervó a nyerő.  

Természetesen, nem bántásiból forszíroztam. Attól, sokkal jobban tisztelem a Szalai Gyurit.  

etc77f5nr

Szerintem az 1mm-es pontosság már eléggé elfogadható a plazmavágás világában, mivel a fuvóka is kopik, ettől megnőz az ív szélessége és már 0.5-0.8mm-el nagyobb hézagot vág amit offsetelni sem lehet. A fuvóka gyengéje a beszúrás kb 200-at ha kibír, viszont ha a lemez széléről kezd az ember akkor "csak" vágnia kell ami tized annyira sem veszin igénybe a fuvókát. A leg"modernebb" plazmavágó is 15-s lemeznél már 5-7°eltéréssel vág mivel PLASMA. Ennél a technológiánál ezzel kell számolni. Később lehet átfog térni a lángra vastagabb lemeznél :)

y9au2mspr

y9au2mspr

Mit raknál ezek helyett fel a gépre ha magadnak építenéd? Én csak keresem a legmegfelelőbb összeállítást,de tapasztalat híján csak tapogatózom. Gondolom ezt levette mindenki rolam.

y9au2mspr

Te milyen összeállítást választanál ha magadnak építenéd. Mindhárom tengelyre értem na és az elektronikát is ?

etc77f5nr

Őszintén bevallom nem vagyok otthon a vezérlőkben. Nyilván TB6560-al nem fog menni :)Annyit tudok segíteni ebben, hogy leírom nálunk mi van ami működik.

y9au2mspr

Jó ötlet és kíváncsian várom nálatok mivel is dolgozik a gép.

y9au2mspr

Szia. Köszönöm a gyors helyszínelést :-) . Csak a motorokról nem látok infókat. EZ a PLC mi célt szolgál pontosan? "http://www.ayperelektrik.com.tr/images/urunler/2/MKD_G7F-ADHA.pdf"

etc77f5nr

Bár tudnám :)Elviekben az ífveszültséget figyeli és ahhoz állítja a z tengelyt, valamint az érintést amikor a pisztoly az elején megérinti az anyagot. A motorokrol nem találtam infot, de szerintem nema42 3db és egy nema34 a z tengelyen.

y9au2mspr

Ezek a léptető motorok direkt hajtáson vannak a gépen,vagy áttételezve? Ha van áttét akkor mekkora?

üdv.