Épül a gépem ::: Molnár Szabolcs

Indította gaben, 2025 február 26, 08:04

Előző téma - Következő téma

zwnavt8rw

Szia, ezeket a bepréselhető kocsi futó felületeket hol vetted?, na meg hogy működik bele kell húzni vagy valahogy bele kell pattintani a profilba?
előre is kösz

etc77f5nr

Akkora hosszon a tengely vagy cső ha nem is csavarodik meg, de a fordulatszám miatt, ha üt és nem központos szétrázza a gépet. Kell középre is megtámasztás. A csavarodás plazmánál nem számít, feltéve hogy nem feszül be a nagy sebesség miatt.  
Nálunk az üresjárat 7800mm/p, 0 pontra állásnál rengeteg is, főleg vastag lemeznél ahol a lemez szélénél kell kezdeni, hogy ne kelljen 10-15mm-t átfújnia. Általában ilyenkor leveszem a kézi sebességet 4-5%-ra, úgy már belehet  
álltani. A vágási sebesség 100A@156V nál 5mm magasságban 1250 szokott lenni az az ideális persze ez tapasztalati érték, 3mm-re felfúrt fúvókával 15-s lemezt 345mm/p-el szoktam vágni. Rengeteg lesz a sebesség, ha valóban annyi amennyit svejk kolléga kiszámolt.

3ztiz2p39

Jelen tervek szerint 430 1/min a fordulata a tengelynek, tehát nem rázza szét...
De fog az még kevesebb is lenni, mert nem kell akkor őrült sebesség.

y9au2mspr

Köszönöm mindenkinek,hogy időt szakított rám.

y9au2mspr

© Szalai György

Még az elektronika nincs meg,ezért nem tiszta az,hogy mekkora erő lesz a motorban. A csőtengelyen is gondolkodtam. Ha ehhez nyulok akkor 30mm húzott acélcső lesz a választás4 vagy 5 mm falvastagsággal.

y9au2mspr

25 mm -nél kisebb meg lehet túl gyenge lesz szerintem. A gépnek valahol 15-20 m /perc átállási sebességet szeretnék elérni. Igazából a 17 mm sem fix. A csapágy méretének megváltoztatása is számba van véve. A görgők és a rudak MINITECH termékek. MAgyarországi kizárólagos forgalmazója a MAYER hwsw gyöngyös. KIs mennyiségben is bárkit kiszolgálnak.

y9au2mspr

Egy skicc valóban többet ért volna így másnap elolvasva. Viszont tökéletesen értelmezted. A 25-30 fogosztás sem fix ,de ennél kisebb átmérővel nehéz lesz 17 mm körüli furatot készítenem (gondolom én). A hajtóművel tudok variálni mivel van 1:7 , 1:10 , 1:15 , 1:20 áttételem is kéznél. Mind azonos házban és ha kell pár perc alatt módosítom az értékeket. Én is kiszámoltam az általad leírtakat. Nem kell ekkora sebesség,de ha tuja az nem baj szerintem.

y9au2mspr

MAyer HWSW gyöngyös . Minitech termékek kizárólagos forgalmazója. Egyszerűen csak bele kell ütni gumikalapáccsal. A profilra ráteszed az alu vezetőt és erre ráteszed a tengelyt. MAjd mikor ráütsz a tengely belepattan az aluba és ezt követően a kép aluprofil is szépen m,egy a helyére pár ütéssel. Ki is könnyű szedni,bár azért szoros. Két oldalról kell az alut felfeszíteni és kipattan a helyéről.

üdv.

y9au2mspr

KÖzépen hogy támaszam meg,ha a profilban lesz a tengelyem? Oda nem férek fizikailag egyszerűen hozzá. 32mm a furat a profilban.

"Nálunk az üresjárat 7800mm/p" . Ezen azt érted,mikor pl. két művelet közt átáll? A svejt által kiszámolt érték valóban sok,de az idő pénz és ha sok az"üres járat" sok idő megy el. PErsze én is valahol a 15-20 m /perc sebességet akarom tartatni .

y9au2mspr

Na ezt a kereszt hajtást most pár napig pihentetem és rákoncentrálok a holnapra. Mikor is remélhetőleg a gép váza a végleges helyére kerül .

üdv mindenkinek és kellemes hétvégét kívánok.

zwnavt8rw

etc77f5nr

Igen üresjáratnál arra gondoltam, és amikor kézzel mozgatom 0 pontra vagy 0pontról megy a gép oda ahol beszur és elkezd vágni. A vágás úgyis tapasztalati lesz. Rajz elkészítésétől is függ, ampertől is. Ha oda kerülsz, hogy vágni kell akkor majd segítek. :) Most megyek énis még az Y tengelyt bekötöm és kész vagyok a vázzal és a kábelezéssel már csak a vezérlődoboz van hátra . :) Jó hétvégét, majd képeket csapass ;)

y9au2mspr

Köszönöm a segítséget, és előre is :-) Jó munkát kívánok neked is. Képeket természetesen készítek. üdv.

000000000

Én, arra lennék kíváncsi, milyen érvekkel győztek meg, hogy neked szervó motor a legjobb választás?

Gratulálok a projektedhez!
Jól tetted, hogy megosztod velünk!

etc77f5nr

Plazmánál teljesen mind1, hogy servo vagy stepper. Akkora pontosság nem kell. Ami épp kéznél van azt kell használni hozzá. Azért egy távirányítós autó nem jó hozzá.