Épül a gépem ::: Molnár Szabolcs

Indította gaben, 2025 február 26, 08:04

Előző téma - Következő téma

y9au2mspr

Aluminiumban még nem gondolkodtam. Az acél kéznél van. Ha nem lesz jó a dinamikája a gépnek ez miatt akkor befektetek alumíniumba. Első körben ezt beépítem mivel nem kerül nagyon  plusz befektetésembe. Ezt a grafit  szemcsés anyagot kipróbálnám. Az nem baj,hogy ez aluminiumon súrlódna és nem a vászon másik felém minek úgy is mindegy lesz egy idő után mert le lesz cserélve?

etc77f5nr

Reggelt. Ezt a pénztárcád szabja meg, de szerintem a léptető bőven elég. Fölösleges bonyolítani, az egyszerű mint a kavics. Költsd a különbözetet inkább a plasma elektronikára :)

y9au2mspr

Üdv Yankoo. A pénztárca mindenkinek véges. A léptető motoros rendszer lényegesen olcsóbb és én kevésbé sem bánom. Akkor ezen az irányon kell tovább mennem.

se6a9e636

Sziasztok!Tudna valaki nekem segíteni?  
Típusa: kh56km2U014 erröl a léptetőmotorrol van szó a nyomaték:0,7Nm.Nem régen belefogtam egy hobby CNC gép építésébe.Még nagyon kezdő vagyok ezért kérnék egy kis segítséget.Tehát ez a motor megfelelő lehet a tengelyek mozgatásához?

000000000

1. Nem az a kerdes hogy milyen motorral lehet elerni eyt a sebesseget. Az a kerdes milyen motorral lehet elerni optimalis gyorsulas mellett.

2. keszitettem nehany szamitast az athajtotengely ugyeben, pusztan kivancsisagbol. 0.1mm-t engedtem meg hogy ugymond hogy "kessen" az ellenoldal. Anyagnak 210 GPa rugalmassagi modulusu acelt valasztottam Young modulusnak 0.25 vettem (tehat egy teljesen altalanos szerkezeti acellal szamoltam.) hossz 1300mm. A csavaro nyomatek mar nem egszeru, mivel egyreszt nem tudom mekkora a motor nyomateka mekkora az attetel, de az sem lenne eleg mivel ekkora nyomatek akkor terhelne a tengelyt ha a masik veget teljesen lefognank. Tehat a tutit nem egyszeru megmondani de szemlelteteskebb itt van 2 eredmeny

Bika motor+attetel legyen max 10 Nm a rudban
25 fogas tarcsa
eredmeny: 23,57mm atmeroju rud

Kis motor legyen 2,5Nm nyomatek a rudban 14 fogas tarcsa--> azonos szogelfordulas hatasara kisebb hiba 14,41mm atmero

tanulsag attol hogy tulmeretezunk valamit meg lehet szar. A bika motor ereje arra fog elmenni hogy felporgesse a 25mm es rudadat. tehat semmivel nem vagy elorebb.  

3. En valami hasonlot kepzelek el optimalisnak:

A tengelyvegen egy 14 fogu tarcsa. ez ugyebar egy korulfordulasra 70mm elmozdulast jelent. a 20000mm/perchaz tehat 286 os fordulattal kell forgatni az athajto tengelyt ezt egy kb 2.5 Nm es leptetovel mondjuk egy egy 0,5 lassitassal meghajtanam. A lepteto tehat igy is kevesebbet fog forogni mint 600 1/min, egy olcso szijas attetel megteszi. mindezr egy 15mm es athajtotengellyel

Es nem vagyok benne biztos hogy nem mereteztem tul. 547N fogja gyorsitani a szanodat persze hogy ez mekkora gyorsulast eredmenyez ahhoz kellene a tudni a tomeget, a forgo elemek inerciajat, meg a surlodast.

4. Veletlenul sem akarok a leptetomotor vs szervomotor ideologiai parbajba bekapcsolodni. De valo igaz hogy a leptetomotor a fordulatszam novekedesevel erosen elvesziti a nyomatekat, de az a jo hir az hogy egy testet felgyorsitasahoz mozgatsahoz majd lelassitasahoz (cnc mellekhajtas) nem is kell tobb. Amikor inditjuk lehet kell 2Mn amikoro mozgasban tartjuk lehet hogy eleg 0.2. Tehat szerintem van alkalmazas nem is keves amikor a lepteto semmivel sem tud kelvesebbet mint akarmilyen servo. Mindezt hajtastechnikara ertem.

vyvk7xm7

Csak meggondoltan, mert a motorválasztás nagyon nem önálló kérdéskör.
Elektronikusan szabályozott motort vizsgálni a hozzá tartozó elektronika nélkül az szerintem hiábavaló. (Mondjuk, mint nászút egyedül, vagy az alkoholmentes sör.)
Elavult, ostoba elektronikával rosszul teljesít a léptetőmotor, korszerűvel meg nagyon is jól. Fél milliméteres pontossági és 3-4m/s2 gyorsulási igény esetén a léptetőmotor mellett voksolnék, de nem spórolnék a vezérlő vásárláskor.

3ztiz2p39

Akkor tételesen:
1300 mm hosszú 25 mm átmérőjű tömör acél tehetetlenségi nyomatéka: 8,063 kgcm2

1300 mm hosszú 30 mm átmérőjű, 4 mm falvastagságú acélcső tehetetlenségi nyomatéka: 5,73 kgcm2

vyvk7xm7

Hiszed vagy nem, én hiszek neked.
De mennyi ezekhez képest az 1300mm hosszú 30mm külső átmérőjű, 2mm falvastagságú, dural ötvözetű cső tehetetlenségi nyomatéka?  (sűrűség 2.77g/cm3)

3ztiz2p39

3ztiz2p39

De igazából mivel kicsi a fordulatszáma nem  feltétlen a leglényegesebb jellemző.
Mint tudjuk az inercia az áttétel négyzetével csökken a motortengelyére nézve.
Itt 1:7-ről volt szó, azaz 50-ed része jelentkezik a motornál.
De én lassan ki is szállok ebből, mert van ehhez hozzáértő egyén is a fórumon.

y9au2mspr

Köszönöm a részletes és érthető hozzászólást. Sokat segít a döntés meghozatalában. üdv.

y9au2mspr

Mindenképp új motorokat és vezérlőt fogok vásárolni. Remélem korszerű is lesz :-). Valami ilyesmire gondolok legújabban.

Kereszthid  x tengely
86HS80-EC-1000 kétfázisú, enkóderrel szerelt léptetőmotor

keresztszán y tengely
86HS40-EC-1000 kétfázisú, enkóderrel szerelt léptetőmotor

Vágófej mozatás z tengel

573S20-EC három fázisú, enkóderrel szerelt léptetőmotor

erre építkezhet a gépem?

000000000

„Fél milliméteres pontossági és 3-4m/s2 gyorsulási igény esetén a léptetőmotor mellett voksolnék”

Írásodnak, fentebb idézett részét, erősen ajánlom átgondolásra.
Azt ne mondjam, átfogalmazásra.
Mert ha igaz lenne, az lenne maga a katasztrófa.

3ztiz2p39

"Amikor inditjuk lehet kell 2Mn amikoro mozgasban tartjuk lehet hogy eleg 0.2."

Ehhez csak annyit, hogy nem csak az indulás pillanatában kell a nagy nyomaték, hanem végig a gyorsulás folyamán míg el nem érjük a kívánt megmunkáló, vagy gyorsjárati sebességet.
Ez a gyorsulás a MACH tudása szerint lineárisan emelkedő.
Sajnos a mach mint mozgásvezérlő nem áll a helyzet magaslatán
Az ideális az lenne egy nagy munkaterületű gépnél ha a gyorsjáratot kisebb gyorsulással érné el míg a megmunkálás közben nagyobb lenne a gyorsulás, de a kis sebesség miatt rövidebb ideig. Ebben az esetben nem kellene  túlméretezett hajtás.

De sajnos ezt nem tudja a mach így marad az, hogy a nagy munkaterületű gépeknél alap követelményű kellően nagy gyorsjárati sebességet csak a megmunkáláshoz képesti túlméretezett hajtással lehet elérni.
És itt megint szóba jöhet a szervo, mivel annál megoldható az, hogy gyorsjáratnál ne legyen hű pályakövetés, ergo elég kisebb teljesítményű is.

(mielőtt valaki téves konzekvenciát vonna le, nem velem beszéltél Debrecenben hogy szervo kell a gépedre :) )

y9au2mspr

Köszönöm a számításokat. Ebben elveszek rendesen. Van is ilyen csövem raktáron ( 30x4 húzott acélcső) 30x2-es viszont nincs. Viszont nem 1300 mm lesz a kereszt rúd,hanem 1626 mm a két csapágy közti távolság.