Épül a gépem ::: Kicsa

Indította gaben, 2025 február 26, 08:02

Előző téma - Következő téma

vyvk7xm7

Amit elsőre gondolok: Sok láb, sok billegés lehetőség.
Szerintem ez az asztal az átlós merevítők miatt nagyon alkalmas lesz. A kész gép használhatóságának korlátait mostmár a C felépítmény fogja meghatározni.

BT-30 befogóval valószínűleg nem fát akartok megmunkálni harmincezres fordulaton kis nyomatékkal, hanem vasat ezer alatti fordulatszámon, nagy dinamikus nyomatékcsúcsokkal. Akkor a C felépítmény úgy fog viselkedni, mintha három kovácssegéd kalapácsokkal ütné egy oldalról.
Kíváncsian várom, miből lesz a felépítmény, de az asztal tetejébe is elkelne még egy jó adag tehetetlen tömeg.
Ha jól gondolom.

vyvk7xm7

Az asztallábak között az alsó vízszintes összekötőknek szerintem jelentéktelen a merevítő szerepe.

8irerv4i

Hogy is mondjam , ezt a megállapítást kissé furcsának találom .

vyvk7xm7

Akkor talán jó lesz vitaindítónak.
Szerinted miért szükségesek azok oda?

t5jvxzhgc

Tarthatnák pld. a beépített polc/szekrény fenéklemezét. :)

8irerv4i

Most ez tényleg komoly kérdés ?
A felső hossztartónál vannak sarokmerevítések .
A sarokmerevítések közti résznél viszont csak a hossztartó zártszelvény saját merevségével tart ellen a hajlító rezgető erőknek .
A rácsszerkezetű tartókat kellene tanulmányozni !
Ha az alsó lábak nincsenek összekötve , akkor nem rácsszerkezetű a rendszer .
De tényleg furcsállom hogy ezt magyaráznom kellene .
Ha be lennének betonozva a lábak ,vagy ledübelezve akkor az felvenné az alsó bekötők szerepét .
De lehet ezt nem itt kellene kitárgyalni .

3wc337ax5

Alkalmas, pl.120mm magasságba van téve és ha a lábak köze több mint 550mm, akkor jelentősen megkönnyítheti a mozgatást, mert simán alá lehet nyúlni egy villás raklapemelővel (békával). Ha körbe van lemezelve szekrénynek, akkor még az inogást is jelentősen csökkenti - önmagában a vékony lemez nem, csak ha ki van merevítve az éle, arra pedig jó az alsó átkötés.

8irerv4i

De kicsit tovább gondolva a dolgot ...
Ha arra célzol hogy még 3 darab hiányzik ezekből és azért , akkor egyetértünk :)

t5jvxzhgc

Annak a "harmadnak" a sarokmerevítői is úgy vannak elhelyezve, hogy ne nyúljanak be a feltehetőleg szerszámos, vagy más egyéb célra tervezett -szekrény, fiókok, elektromos részek stb.- térbe.
A békás emelés/mozgatás is egy jó gondolat, de akkor kellene az alsó összekötő a váz többi részein is.

De majd [#427@Kicsa] biztos elmondja hogy miért így...

8irerv4i

De bocsi !
Gondolom ez olyan tanáros hozzáállás , jöjjön rá a nebuló magától a hibára ...
Kicsit elszálltam másodszorra ,nem kellett volna :)

dm0jfi8u

Sziasztok,először is köszönöm szépen a sok tanácsot-javaslatot és a kérdéseket. Megpróbálok mindenkinek egyben válaszolni,talán így átláthatóbb lesz.

Jelenleg ez a zártszelvény egy váz csupán,ami arra szolgál,hogy összefogja a tengelyeket és felemelje a földről. Az Y szánszerkezet kísértetiesen hasonlít [#891@Kopirnyák] kialakítására,erről hamarosan hozok képeket.

A gép alumínium és acél maráshoz készül,a tervezett főorsó maximális fordulata 6.000-8.000 1/min.

A lábak összekötői szerintem fontos szerepet töltenek be a merevségben : ha nincs összekötve,akkor részben egy oldalon befalazott tartóként viselkednek (most eltekintek a leendő állítható láb és a padló közti súrlódástól,így jó irányba tévedek) Így közelebb áll a két oldalon befalazott tartóhoz,de persze nem egyenértékű azzal.

A gépváz hátsó része tartja majd a Z tornyot illetve a Z távtartó tömböt,itt a váz teljes szélessége ki van használva. Elöl az Y rész pedig 500 mm széles lesz,ez fontos a hegesztés utáni megmunkálhatóság miatt.
A Z torony alatt (ahova bekerültek a 60x60-as vízszintes merevítők),oda két oldalról Rittal(szerű) szekrényeket tervezek oldalanként egyet,az elektronikának. Elöl az Y szán alatt pedig forgácsgyűjtő és emulziógyűjtő "doboz" lenne,ez még nincsen megtervezve.
A váz és a gépelemek mozgatása egyelőre még nincsen megoldva,teljesen kigondolva. Egy motoremelő zsiráf lesz a segítség,de azért még vannak képlékeny részek. A váz is maga,kb 150 kg lesz. Az Y szán is 100 kg körüli,a Z torony a kiemelővel együtt jelenlegi tervek szerint,kb 250-300 kg. A Z szán főorsó és főorsó motor nélkül is kb 70 kg.

A Z toronynál a nagy mozgó tömeg miatt terveztem egy ellensúly rendszert is,az egyszerűség kedvéért láncos megoldással. Ötletként felmerült a gázrugó is,de forgalmazóval egyeztetve elvetettem ezt a megoldást.

Még a mai nap igyekszem az Y tengelyt "körbefotózni virtuálisan" és jövök a képekkel.

ywathzay

Keserítselek el? Nézd meg a mellékelt gép paramétereit. Ez alu, acél, alapvetően fém megmunkálásra készült. Én addig tervezgettem, rajzolgattam a gépemet, hogy vettem egy ilyet, "csak" 2000-ben készült, plc-je alapján nem hajtották ki a belét, és ha elmondanám mennyibe került, lehet egy- két gépépítő sírva fakadna. Igaz nem játszós gép, de jobb előre kalkulálnod, és rengeteg előre nem látható költsége is van ennek a technikának.

ywathzay

dm0jfi8u

Ahogy ígértem,következő néhány kép : Az Y tengelyt és a Z kiemelő hasábot mutatja.

Az Y egység 800x500 mm befoglaló méretű,Z irányban pedig 96 mm a talptól a lineáris sínek talpáig mérve. Laposabb azért nem lehet,mivel el kell férnie a meghajtó motornak is,melynek pajzsmérete 80x80 mm. LV 8-12 mm-es lemezekből áll az egész,a talp pedig egy lángvágott LV25-ös kazánlemez lenne. A lemezek fésűszerűen kapcsolódnak egymásba extra tartást és merevséget biztosítva.

A Z kiemelő tömb a váz teljes szélességén végigfut,a lehető legnagyobb merevség érdekében. 380 mm magas az egész,a talpa pedig 770x390 mm. Mindkét egység csavarokkal rögzül a vázon. LV 10-15 mm-es lemezekből épül fel,szintén fésűszerűen összetolva. Hegesztés után az alsó és a felső sík is meg lenne marva.

Az egységek fogadására a csavarozási pontokon menetes köracél betétek lennének behegesztve.

vyvk7xm7

Dehogy tanáros. Kevés vagyok én ahhoz, hogy bárkit is tanítsak bármire. Inkább én is tanulok itt a többiek hozzászólásaiból. Viszont, ha nincsenek provokálva, képesek nem hozzászólni. Sajnálatomra.

Szerintem a sarokmerevítések közti résznél a zártszelvény saját merevsége is több mint elég. Úgy gondolom, a lenti összekötőkre ilyen arányok mellett, merevség szempontjából nincs szükség.
,,Tapasztalatból láttam", hogy a merev rácsszerkezetű rendszer háromszögekre bontható. Az alsó összekötők ebben a rendszerben nem képezik merev háromszögek részeit.
Feltételezem, ha az asztal és a rajta lévő gép tömege a talpaival támaszkodik az aljzaton, dűbelezés nélkül sem mozdul el egyik talp külön. Amelyik talp majd nem támaszkodik az aljzaton, (mert a túl sok láb közül valamelyik nem ér le odáig) az rezegni fog, mint a kocsonya.