Épül a gépem ::: Kicsa

Indította gaben, 2025 február 26, 08:02

Előző téma - Következő téma

dm0jfi8u

Az előző képek az előgyártmány elkészültét mutatják,a következő pár pedig már az eszterga rész...

dm0jfi8u

Eszterga, 2. felvonás
Azt látom,hogy ha a képekhez írnék valamit,na azt így nem olyan könnyű...

dm0jfi8u

Újabb alkatrész,ezúttal egy Z tengelyt tartó alaplap készülése,képekben.

1. Lefogás ideiglenesen 2 csavarral,a központfúrás idejére.
2. Változatlan nullponttal,a rögzítőfuratok kifúrása kézi fúrógéppel,majd 6 db csavarral az alaplaphoz rögzítés.
3. Mivel nem mozdult el a darab az "átfogás" közben (ráellenőriztem a nullpontra),szerszámcsere után indulhat is a nagyolóprogram. Paraméterek:
0,2 mm oldalráhagyás a kész kontúrhoz képest
ae= 4-5 mm (változó az előgyártmány darabolása miatt)
ap= 1 mm
f=350 mm/perc
S=Jókérdés [#vigyor4]  Rava fúrómotor a főorsó. Maximum közeli fordulat,áttételezve kb. 6000 1/perc.

A mechanika bírná még az iramot,a szerszám is,viszont a főorsó teljesítmény kezd elfogyni. Próbálok majd valamit számolgatni,mennyi is lehet a teljesítményigény ilyen forgácsolási paraméterek esetében.
(Az anyagminőség, AlMg4,5Mn0,7 fóliás lemez)

4. Golyósorsó háznak férőhely marása.
5. Simított oldalfal. 0,1 mm-es oldalfogással,2 lépésből, 300 mm/perc. Teljes fogásmélység,D6 4 élű HSS maróval. Fordulat,szintén maximum közeli érték.

Készül több ilyen alkatrész a leendő gravírozógéphez,hasonló megmunkálással.
(Fóliás lemez körbemarva,kis kibontások-furatok-menetek.)

dm0jfi8u

Készült még egy motor felfogó alkatrész is a Z tengelyhez,megmutatom nektek ezt is!

1. kép : Az alapanyag,LV12-es alumínium, fóliás lemez.

2. kép : 1. oldal marás közben. Kontúr kb fél mélységben készül,valamint a kibontások a motor számára.

3. kép : Nagyolás utolsó lépése.

4. kép : Nagyolás kész. Simítás + központfúrás következik!

5. kép : első oldal kész,fordítás!

dm0jfi8u

Második felfogás!

1. kép : Átfordítás után,kinullázva,épp a Z nullpont fevétele utáni állapot.

2. kép : Kontúrmarás folyamatban. Szigorúan,ráhagyással...

3. kép : Szükség volt egy férőhelyre a szíjkerék hozzáférhetősége miatt. Gondoltam,letesztelem a kínai gömbmarókat. Bevált!

4.-5. kép : Az alkatrész a gépről lekerült,oszlopos fúrón folytatódik vele a munka. 2 felfogó furat lesz DIN 912 csavarfej süllyesztéssel,2 db menet a szíjfeszítő számára,valamint 4 db M3 a motor felfogáshoz. A peremet sikerült úgy kimarni,hogy a motor összerakás után,csavar nélkül sem esik ki a helyéről.

p75e6i8vg

Haladnak itt a dolgok kérem! [#eljen]

Mivel rajzolsz és mivel generálsz pályát?
A fóliás lemez valami gyárilag mart, pontos vastagságú cucc?

dm0jfi8u

Gyárilag síkramart lemez. Ha jól emlékszem, +-0,1 mm vastagsági tűréssel,kitűnő felületi érdességgel. Ilyen jellegű alkatrészeknél sokat lehet spórolni,hogy nem kell az öntött/húzott anyagot síkramarni. Pláne,hogy nincs ütőkésem,így max D10-es szerszámmal tudnék dolgozni. [#vigyor3]

dm0jfi8u

Számolgattam egy kicsit az előző példa kapcsán.
Hangsúlyozom,kerekített/egyszerűsített/rövidített számolgatás,amolyan profibb saccolás volt a cél.

Bemenő adatok :
ae oldalfogás : 4 mm
ap tengelyirányú fogás : 1 mm
vf=350 mm/perc
s=6000 1/min
Alapanyag :AlMg4,5Mn0,7
kc fajlagos forgácsolóerő értéke : 400 N/mmˇ2

Vágósebesség :

vc = (d x PI x n) / 1000 = 113 m/perc

Fogankénti előtolás :

vf = fz x z x n ,átrendezve fz = vf / z x n = 350 / (3 x 6000) = 0,02 mm/fordulat

h átl. átlagos forgácskeresztmetszet :

h átl közelítve = fz x GYÖK(ae / d) = 0,02 x GYÖK(4/6) = 0,016 mm

Fc1 egy élre eső forgácsolási erőszükséglet :

Fc1 = kc x ae x h átl = 25,6 N

Kapcsolószám = ( z / PI ) x GYÖK( ae / d) = 0,79

Fc = Fc1 x kapcsolószám = 25,6 x 0,79  = 21 N

Pc = (Fc x vc)/60 = (21 N x 150 m/perc)/60 = 53 W

Most leülök,végiggondolom az eredményt. Reális-e...elvi hiba/gyakorlati hiba van-e...Hangsúlyozom,pontosabb becslés a cél.
A főorsó motor (Rava fúrómotor) emlékeim szerint kb 380 W-os és gyorsító áttétellel üzemel. 2x-s gyorsítás is be van iktatva a hajtásba.
Lehet véleményt mondani,előjeltől függetlenül. [#wave]

000000000

"Reális-e..?"

Nem az. A helyes forgácsolási teljesítmény esetedben 10 W alatti, az 53 W "picit" több.

dm0jfi8u

A levezetés esetleg megvan becsatolható formában is,vagy a méretező program a bemenő adatok függvényében egy véderedményt ad csak ki?
Tényleg érdekelne a számolás menete,hogy hol is rontottam el.
Közben gondolkoztam "józan parasztival" is,de egy valami utólag esett csak le.A Z irányú fogásvétel nem is szerepel a képleteimben sehol sem.Márpedig nem mindegy,hogy 1 mm vgy 10mm...

000000000

Egészen más módszerrel számol a programom.

A hibáid pedig abból adódnak, hogy elvileg is csak megközelítő a közepes forgácsvastagság számító képleted, és több helyen rosszul helyettesítettél be.

A Z irányú fogásmélységet (ap) pedig 1 mm-nek adtad meg.

dm0jfi8u

A Z irányú fogásmélység 1 mm volt. Én a képletekben kerestem (utólag) azt a helyet,ahol ez az érték szerepel. Mert amíg 1 mm és szorozni kell vele,addig "nem befolyásol". Ha viszont 2 lenne,az eredményt is változtatnia kell.
A képletek egy része fejből jött (nyilván az egyszerűbbje [#vigyor5] ),a többi pedig neten fellelhető 2-3 irányból jött jegyzetekből ollózás volt.
Azon gondolkozom még,hogy a marószerszám tengelyén,a veszteségeket is figyelembevéve,rendelkezésemre áll kb. 150 W teljesítmény.
A gondom az,hogy forgácsolás közben,mikor a maró szélesebbet fog,lehet hallani a hangján,hogy visszaesik a fordulat. Sőt,a sarkokon (előgyártmány darabolt,a kész alkatrészen pedig rádiuszolt) nagyobb előtolásnál a főorsómotor kiesik a "vezérlet körből". Ilyenkor a fordulat nulla közelire esik,az előtolást ha nem húzom 0-ra,törik a szerszám. A motor ilyenkor sípol csupán.
Kikapcs-bekapcs és ismét mehet a munka...
Ezt sajnos elő tudom idézni az előtolás kb. 15-20 %-os növelésével is már,csak azt nem tudom,akkor hol a teljesítmény? Ebből az irányból gondolkozva,még az 50-60 W érték is kevésnek tűnt volna.

dm0jfi8u

Ha az idetévedők nem unják még nagyon,tennék fel képeket a mai délelőttről is.A munka végeztével konstatáltam,hogy a múltkor tesztelt gömbmaró után a kínaiktól érkezett 90 fokos (eredetileg talán faipari) letörőmaró is jól vizsgázott.

1. kép : szokásos megfogás,itt már kontúrmaráshoz előkészülve

2. kép : az első fogás. Nem tudom hogy vagytok vele,de én szeretem elnézegetni az ilyen képeket...

3. kép : nagyolás kész!

4. kép : a felső síkon levő kontúrra 1,5x45°. Több fogásból készült el. Paraméterek :
Oldalfogás : 0,5 mm-es lépésekben
Előtolás : 300 mm/perc
Főorsó fordulat : Fülre,kb. 3500-4000 1/perc környékén.
Két élű a szerszám. A felület igen szépre sikerült,legközelebb ilyen oldallépés mellett 350-400 mm/perc lesz a célérték.

5. kép : Az eddig elkészült alkatrészek kezdenek összeállni egy egységgé...

000000000

"A motor ilyenkor sípol csupán."

Érdekes jelenség .... Nem lehet, hogy az áramvédelem kisebb értéken már működésbe lép, mint a névleges áram 1.5 - 2-szerese?
Kicsit a helyeben kimérném azt a főorsó motorhajtást, tényleg ott van-e a tengelyen a névlges fordulatszámnál a 150 W hasznos P.

n2g2e5sms

Adj neki vizet/nagyobb fordulatot. Tapadt a forgács a letörésre. Ezt a folyamatos felkenődés/leválás okozza, vagy rossz irányba marás. Ha hűtöd/kened ilyen kevésbé van mert nem tud feltapadni a forgács a szerszámra. Persze ha megoldható. Az "alu" víz nélkül szerszámgyilkos.